| Nápověda

Salmonelóza

Salmonelóza je infekční střevní onemocnění vyvolané bakteriemi rodu Salmonella. Typicky se projevuje horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením.
Vyvarujte se nedopečených jídel
Vyvarujte se nedopečených jídel
 

Co jste možná netušili...

Jméno onemocnění a bakteriím, které jej vyvolávají, dal americký veterinář a patolog Daniel Elmer Salmon. V roce 1884 objevil původce zhoubného onemocnění prasat. Na jeho počest zvolila počátkem 30. let 20. století vědecká rada označení bakterií jeho jménem. Až do současnosti byly na celé světě popsány více než 2 tisíce různých typů salmonel. Infekce u lidí však vyvolávají asi jen čtyři z nich.

Salmonelóza je nejčastějším průjmovým onemocněním v České republice. Projevuje se jako ojedinělé onemocnění nebo větší epidemie. Zdrojem hromadných nákaz bývají obvykle velké stravovací provozy, například školní nebo závodní jídelny. Salmonelóza tak často postihuje celé žákovské nebo pracovní kolektivy.

Jak vzniká…

Salmonely se z nakaženého člověka nebo zvířete uvolňují do stolice nebo do moči. K dalšímu šíření dochází kontaminovanými potravinami nebo prostřednictvím neumytých rukou. Bakterie jsou velmi odolné vůči nízkým teplotám. To umožňuje jejich přenos zmrzlinou nebo mraženými potravinami. Častým zdrojem infekce jsou výrobky z nakažených vajec (majonézy, pomazánky, krémy) nebo maso zpracovávané při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).

Do Vašeho těla pronikají bakterie výhradně ústy. Velké množství baktérií zlikvidují účinky kyseliny chlorovodíkové ve Vašem žaludku. Zbývající se dostávají do střeva, kde se rychle množí a vyvolávají místní zánět.

Jak se projevuje...

První známky infekce se objeví obvykle po 8 až 10 hodinách od požití závadné potraviny. Salmonelóza začíná horečkou až 39 stupňů Celsia, nevolností, bolestmi břicha a zvracením. K obtížím se rychle přidávají průjmy. Stolice má zpočátku kašovitý vzhled, ale postupně vodnatí. Může mít různou barvu, od hnědé až po zelenou. Horečka i zvracení mohou do následujícího dne samy ustat. Průjmy však pokračují ještě několik dní.

Salmonelóza po určité době sama odezní. Nemocní jsou po ní vysíleni častým zvracením a průjmy. Především u malých dětí a starých lidí se rychle rozvíjí dehydratace. Projeví se studenou kůží pokrytou lepkavým potem.

 

Některé nákazy mohou probíhat naprosto bez příznaků. Salmonelózy přitom pravděpodobně jen projdou zažívacím traktem aniž by se rozmnožily a způsobily obtíže.

Jak se potvrdí...

Při pátrání po původci průjmového onemocnění může významně pomoci anamnéza. Lékař se cíleně vyptává na nedávnou konzumaci rizikových potravin. V případě větších epidemií se snaží nalézt faktory společné všem nemocným (například návštěvu jednoho stravovacího zařízení nebo konzumaci určitého druhu jídla).

Pro stanovení diagnózy je však nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve. Významnou výpovědní hodnotu má i stanovení protilátek proti salmonelám v krvi.

Jak se léčí...

Nekomplikovaná salmonelóza nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu. V případě potřeby lze proti průjmům podat léky desinfikující střeva - např. Endiaron. Lékař Vám může doporučit i živočišné uhlí. Nečekejte antibiotika. Pro léčbu střevních salmonelových infekcí nebývají vhodná. Naopak, mohou prodlužovat dobu vylučování salmonel z Vašeho těla.

Důležitou součástí léčby je rehydratace. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit Váš zdravotní stav. Nejvhodnější jsou čaje a minerální vody bez bublinek.

Co dál...

Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi. Rychlá dehydratace způsobí křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Nedostatek tekutin může způsobit nevratné poškození ledvin. Rozvíjí se šok a nemocný bez léčby do několika dní umírá.

Salmonelózy lze najít ve Vaší stolici ještě dlouho (týdny až měsíce) po odeznění infekce. V případě, že jste zaměstnáni ve zdravotnictví, potravinářství nebo některých dalších vybraných oborech, předepíše Vám lékař nejspíše několikatýdenní antibiotickou léčbu a poté kontrolní vyšetření. Je to opatření proti dalšímu šíření infekce. V případě trvalého nosičství Vám může doporučit i odstranění žlučníku. Ten bývá častým „úkrytem“ salmonel.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Prevence šíření salmonel spočívá v hygienické kontrole potravin. Základem přitom je dodržování technologických postupů jejich zpracování. Vznik hromadných nákaz bývá často důsledkem lidské chyby.

Snížit riziko salmonelózy můžete i Vy sami. Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce. Důkladně tepelně upravujte potraviny. Zvýšené riziko nákazy představují zejména čerstvá a mražená drůbež, slepičí a kachní vejce, mleté maso, zvěřina a ryby. K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut. Používejte jen vejce ze známého zdroje nebo z produkce kontrolovaných provozů. V letních měsících se raději vyhněte konzumaci majonézových výrobků (např. tatarské omáčky) a cukrářských krémů.

Líbí se vám článek?
+29 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Kam dál
 

Položte lékaři dotaz zdarma

  • Přes 60 lékařů v poradně
  • Zjednodušené pokládání dotazů
  • Možnost zúčastnit se všech soutěží
  • Anonymní pokládání dotazů
Registrace zdarma Registrace přes Facebook zdarma
Naposledy čtené:
Hledané specializace