Výživa v prevenci srdečních onemocnění

Základem prevence onemocnění kardiovaskulárního systému je zdravý životní styl, dostatek pohybu a výživa odpovídající výdeji energie. Komplexně tuto oblast shrnují Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky Společnosti pro výživu a Fóra zdravé výživy.

Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob, na které se správná výživa významně podílí. K civilizačním chorobám patří ateroskleróza a její komplikace (infarkt, mozková mrtvice), vysoký krevní tlak, cukrovka (diabetes mellitus 2. typu), obezita a některá nádorová onemocnění, která svými komplikacemi vedou k invalidizaci a zkracování života.

Dieta není jídlo bez chuti
Dieta není jídlo bez chuti

Doporučení:

  1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI 18,5–25,0 kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.

  2. Denně se pohybujte alespoň 30 minut, např. rychlou chůzí nebo cvičením.

  3. Jezte pestrou stravu rozdělenou do 4–5 denních jídel, nevynechávejte snídani.

  4. Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2× více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.

  5. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4× denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1× týdně).

  6. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2× týdně.

  7. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.

  8. Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné, nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.

  9. Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.

  10. Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy.

  11. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.

  12. Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené).

  13. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).

(raf)

Zdroj: Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky Společnosti pro výživu a Fóra zdravé výživy

 
Líbí se vám článek?
+41 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zubní kaz
Články: Zubní kaz
Zubní kaz, karies, je...
Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Články: Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Divertikly jsou výchlipky...
Co všechno může způsobit adenom hypofýzy
Články: Co všechno může způsobit adenom hypofýzy
Hypofýza neboli podvěsek...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Účinnost nosních sprejů s kortikoidy v léčbě celoroční alergické rýmy
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
Růst dítěte může zpomalit i ponocování
Články: Růst dítěte může zpomalit i ponocování
Růstový hormon se tvoří...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: