#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tenisový loket

Ordinace 1.5.2008

Počet lidí sužovaných bolestmi v loketním kloubu roste. Jedná se o jednu z nejčasteji se vyskytujících se obtíží. Je hned na druhém místě za bolestmi ramenních kloubů. Také Vás bolí lokty?

klávesnice
klávesnice
Každý den navštěvuje ordinace ortopedů či praktických lékařů nespočet pacientů, stěžujících si na podobné obtíže. Někteří přijdou s tím, že je bolí loket. Již informováni od stejně postižených známých, vcházejí do ordinace. Na otázku, co je trápí, již zkušeně hlásí: "Mám tenisový loket". #IMG#

Většina těchto pacientů nemá přesnou představu, co to vlastně tenisový loket je a proč se tak ta nepříjemná bolest lokte nazývá. Vždyť mnoho z těchto pacientů tenis nehraje a nikdy v minulosti se tomuto sportu nevěnovala.

Tenisový loket získal své označení zřejmě pro zvýšený výskyt u sportovců věnujících se tenisu. Dnes je však toto označení nepřesné. Postihuje totiž pacienty na základě přetěžování při velmi různém spektru činností, často nárazově prováděných, jak bude popsáno níže.

Jaká je příčina tenisového lokte?

Tenisový loket je onemocnění, které řadíme do skupiny tzv. entezopatií. Je druhým nejčastěji vyskytujícím se onemocněním této skupiny. Prvenství drží bolestivé postižení šlachy m. supraspinatus, což je sval významně se podílející na funkci ramenního kloubu.

Entezopatie lze charakterizovat jako zánětlivé změny ve spojení šlachy s kostí. Z toho vyplývá, že uvedené obtíže se mohou vyskytovat i v jiných lokalizacích, než v oblasti loketního kloubu. Každé dlouhodobější přetěžování vede ke změnám v přetěžované oblasti. Pokud se přetěžování postiženého lokte trvá, pak se obtíže objevují v další době i při minimální zátěži. Tato by za normálních podmínek bolest nevyvolala.

Rozeznáváme tzv. akutní formu tenisového lokte , tato vzniká často po fyzicky náročné jednorázové zátěži, např. při nahazování omítek, dále při šroubování, utahování matek klíčem, rytí záhonu, štípání dříví, určitých sportovních výkonech.

Chronická forma tenisového lokte je diagnostikována po šesti týdnech trvání obtíží. Je provokována již vzniklými změnami v oblasti skloubení pažní a vřetenní kosti. Stejně tak i dlouhodobým přetěžováním, metabolickými, toxickými a jinými dalšími vlivy. Může být rovněž způsobena nesprávnou léčbou akutní formy tenisového lokte.

Když začne bolet loket

Jak sami zjistíte, že máte tenisový loket?? V prvních dnech si obtíží příliš nevšímáte, většina lidí nad obtížemi mávne rukou. Po několika dnech to začne být nepříjemné a po týdnu bolestí, kdy nic nemůžete pořádně vzít do ruky, máte chuť lézt po stropě. Jen kdyby to pomohlo.

A o jaké obtíže se vlastně jedná? Jak lze odlišit tenisový loket od ostatních postižení v oblasti loketního kloubu? Nejprve si povězme, kde přesně musí takový tenisový loket bolet. Umístění bolestivého bodu je více či méně přesně a jednoznačně určitelné. Na zevní a vnitřní straně dolního konce pažní kosti si nahmatejte dva hrbolky (na každé straně jeden). Hrbolek na vnější straně je kostní výrůstek, na který se upínají svaly zadní strany předloktí. A to je právě to inkriminované bolestivé místo, které dělá bolavý loket tenisovým loktem.

Naopak kostěný hrbolek na vnitřní straně dolní části pažní kosti je místo, kam se upínají svaly přední strany předloktí a které je bolestivé při tzv. oštěpařském lokti. Zdá se Vám té sportovní terminologie dost? Pak vězte, že tzv. golfový loket je jen jiné označení oštěpařského lokte.

Pacient trpící bolestmi při tenisovém lokti drží loket mírně ohnutý v úlevové poloze. V této poloze jsou obtíže nejmenší. Sám přesně dokáže nahmatat nejbolestivější místo, zde může být patrný otok, mírné zarudnutí, kůže je oproti druhé straně teplejší.

Pozitivní bývá tzv. stres test třetího prstu. při natažené celé horní končetině se pokoušíme natáhnout prostředník proti odporu. Tento manévr vyvolá výraznou bolestivost v oblasti zevní strany lokte.

Jak si pomůžete sami

Pokud nechcete při prvních obtížích navštívit ordinaci lékaře, můžete se pokusit zbavit se obtíží sami. Základní a věřte, že nejúčinnější a základní terapie je zcela jednoduchá. Omezte veškerou činnost, která tyto obtíže provokuje! Na tuto radu lze samozřejmě namítnout: "Vám se to lehko řekne. A jak to mám asi udělat. To nejde, to bych musel přestat chodit do práce. Napište mi nějaké prášky...".

K léčbě patří samozřejmě braní léků, které příznivě působí při bolesti a zánětu, aplikace protizánětlivých mastí a gelů, které jsou v lékárnách volně prodejné. To jest prášky proti bolesti a zánětu, ano, protizánětlivé masti a gely ano, ale omezení provokujících činností třikrát ANO! Uvědomte si že si musíte vybrat mezi svým zdravím, které je bezesporu to nejvzácnější, co máte a onou činností, která Vám působí obtíže.

U lékaře

Pokud se Vám nepodařilo Vaši bolest zvládnout svépomocí, rozhodujete se, že půjdete k doktorovi. Vězte, že v případě tenisového lokte je na místě objednat se rovnou k vyšetření ortopedem. Tento je odborníkem na bolesti pohybového aparátu. Je velmi důležité, aby byl tenisový loket léčen adekvátně.

Mnoho tzv. akutních tenisových loktů přechází do chronicity právě pro prodlužovanou a nesprávně vedenou léčbu. Je potom velmi obtížné tyto chronické formy beze zbytku vyléčit. Podle statistik recidivují až v 50% . Pacienti s dlouhodobými a opakovanými obtížemi jsou indikováni k operační léčbě.

Jakmile vstoupíte do ordinace, trpělivě si vyslechněte podle Vás mnohdy zbytečné otázky ze strany lékaře. Tyto otázky se mohou týkat zdánlivě nesouvisejících tělesných oblastí, jako je krční páteř, ramenní klouby, zápěstí. Vy můžete mít zcela jasnou představu o právě probíhajícím tenisovém lokti, ale věřte, že je nutné vyloučit několik zcela odlišných postižení. Tato mohou obtíže při tenisovém lokti úspěšně napodobovat.

Poté bude následovat samotné vyšetření Vašeho loketního kloubu, zejména pohmatem. Toto bývá pacientem rovněž velmi neoblíbená část programu. Je ale nutné vytrpět si několik chvilek bolesti ke stanovení místního nálezu k určení stupně postižení. To vše je nezbytné k rozhodnutí o následující léčbě. K vyšetření patří i výše popsaný stress test 3. prstu.

Někdy se při jasném obrazu onemocnění lze obejít bez rentgenového vyšetření, které většinou neukáže chorobný nález v oblasti loketního kloubu. V některých těžších případech však mohou být i na rentgenovém snímku patrné změny ve struktuře kostí kolem loketního kloubu. Na základě takového nálezu lze navrhnout různé typy operací (radikální, méně radikální).

Při zhodnocení vyšetření a zkonstatování nálezu tenisového lokte přichází již pro pacienta praktičtější část návštěvy ordinace, a to "co s tím". Rozhodnutí o další léčbě závisí na stupni a tíži patologického nálezu. Obecně však lze říci že naše léčba by měla odstranit bolest a podpořit místní hojení. Naopak, výsledkem léčby by neměla být porucha funkce loketního kloubu či celé horní končetiny. Léčba by měla zabránit přechodu onemocnění do chronického stadia.

Léčbu tenisového lokte dělíme na konzervativní a operační. Konzervativní léčba znamená v první řadě využití sádrových znehybňujících obvazů. Tím přispívá ke zklidnění obtíží. Další v řadě je medikamentózní léčba, která zahrnuje aplikaci protizánětlivých léků (např. generika ibuprofen, diclofenac), dále "oblíbená" injekční terapie. Pomocí této aplikujeme lokální anestetikum s protizánětlivým preparátem do oblasti bolestivého místa.

Tzv. elektroterapie zahrnuje iontoforézu a diadynamické proudy, jsou indikovány v akutní fázi. Ultrazvuková terapie je naopak indikována v chronické fázi. RTG terapii, aneb léčbu ozářením doporučujeme u chronických forem onemocnění, urputně odolávající veškeré jiné léčbě. Terapie laserem je rovněž indikována u chronického průběhu.

V poslední době se objevila tzv. metoda rázových vln, která pracuje na principu působení mechanického působení elektrohydraulických vln různé intenzity a délky působení. Metoda ovlivňuje prokrvení v místě aplikace a rozrušuje vzniklé kalcifikace. S tímto způsobem léčby jsou pouze krátkodobé zkušenosti, její cena je vysoká, výkon není hrazen pojišťovnami.

Operační terapie je indikována v případě chronického, tj. dlouhodobého průběhu onemocnění. Principem operační léčby je uvolnění bolestivého svalového úponu z oblasti onoho již výše popsaného hrbolku na zevní straně dolní části pažní kosti. Operačních výkonů je popsáno několik a každý se určitým způsobem liší. Nelze jednoznačně říci, který typ operace je nejlepší, záleží spíše na zvyklostech pracoviště.

Jako každá léčba jakéhokoliv onemocnění, i léčba tenisového lokte skýtá svá rizika. Braní léků proti bolesti a zánětu může působit obtíže zažívacího traktu. Aplikace gelů může být příčinou kožní reakce typu ekzému, zarudnutí, pálení či svědění. Injekční terapie může být příčinou zavlečení bakteriálního zánětu do místa obstřiku. Rovněž operační terapie může být příčinou pooperačních komplikací, zejména zánětlivých.

Při zhodnocení účinnosti konzervativní terapie je výsledkem 60-70% spokojených pacientů, vyléčených v 5-7 týdnech. Po 6-7 týdnech naděje na vyléčení bez zásahu se skalpelem v ruce prudce klesá.

Jaká je prevence

Snažte se vyvarovat veškerých provokujících činností. Již vzniklé obtíže nebagatelizujte a snažte se o co nejrychlejší nápravu, ať již svépomocí, nebo s pomocí lékaře.

Snažte se vyvarovat jednorázové a nezvyklé námahy. Nejen, že při takovém typu zatížení můžete přijít k tenisovému lokti, ale významně zvyšujete riziko poranění i jiných částí pohybového aparátu.

Pár slov na závěr...

Máte pocit, že jste "za vodou"? Že se Vás tenisový loket netýká? Že nemáte namáhavé zaměstnání, nesportujete, jste na sebe opatrní, většinu pracovní doby prosedíte u monitoru počítače? Jedinou námahou je pro Vás přesouvání počítačové myši po pracovním stole? Potom vězte, že v poslední době přibývá pacientů, kteří mají tenisový loket právě od dlouhodobé práce s počítačovou myší.

for

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#