Natažené tříslo léčba

Trápí vás ostrá bolest, ztuhlost a otok v oblasti třísla? Zřejmě máte tříslo natažené. Za vašimi obtížemi se však může skrývat i tříselná kýla nebo jiné závažné onemocnění. Původ problému odhalí jedině lékař, návštěvu ordinace tak není vhodné odkládat.

Popis nemoci:

  • Natažení třísla většinou vzniká při sportovních aktivitách s rychlými změnami pohybu.
  • Typicky se jedná o hokej, bruslení, fotbal, vybíjenou, házenou a další sporty.
  • Bolest je způsobena natažením svalového úponu některého z přitahovačů (adduktorů) stehna.
  • Mezi rizikové faktory patří slabé nebo zkrácené svalstvo, častý trénink nebo vynechání protažení před sportem.

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • Základem je klidový režim a přikládání studených obkladů.
  • Při bolesti se podávají léky.
  • V případě dlouhodobých obtíží lékař doporučí rehabilitaci.
  • Přitahovače stehna mohou být při poranění současně natrženy, což se projeví chronickou bolestí a omezením pohyblivosti stehna.

Přečtěte si více


Natažené tříslo

| Dotaz od: Jaroslav

Jsem hokejový brankář amatér a minulý týden jsem začal pociťovat pobolívání ve spodní části břicha - téměř u nohy. Šel jsem na další zápas, potom trénink, na kterém mě břicho...

Jedná se pravděpodobně o natažené tříslo. Mohla by být i tříselná kýla. Žádná rychlo-léčba neexistuje. Můžete proti bolesti Ibalgin, ale utlumíte bolest, příčinu neodstraníte. V...

 

Tříslo

| Dotaz od: Lukáš

Kolem března 2016 mi prasklo pravé tříslo ... Nevědělo se to a půl roku jsem s tím hrál a trénoval fotbal ... Furt mě to bolelo a až po půl roce se to zjistilo ... doktor řekl...

Určitě je potřeba tomu dát větší čas a je potřeba věřit, že to bude dobré. Těžko vám ale odpovím na otázku, jak dlouho je potřeba léčit. Zánět po léčbě antibiotiky ustupuje do...

Boles břicha a třísla

| Dotaz od: Tomáš

Už sem zde přečetl všechny dotazy podobné tomu mému, nicméně i tak se zeptám ještě za sebe. Již měsíc a půl mě bolí břicho - začalo to podbříškem a třísly, poté už jen břicho na...

Pokud po stránce urologické a chirurgické proběhlo vyšetření s negativním výsledkem je třeba ve vašem případě pomýšlet na potíž, která vychází z přechodu hrudní a bederní...


Chirurgické zákroky možná nahradí biologická léčba

Zbrusu nová biologická léčba pro pacienty s takzvanou Dupuytrenovou kontrakturou, onemocněním, které deformuje ruce a omezuje zejména pohyb prstů do natažení, přináší slibné...

 celý článek

Natažené tříslo

| Dotaz od: Martin

Bolest v trisle. Hraji zavodne fotbal, asi pred mesicem jsem zacinal citit bolest v levem trisel. Nejak jsem na to nebral zretel. Dnes uz jde bolest az do podbrisku, tak jsem...

Bolesti třísla jsou opravdu nejčastěji spojeny buď s kýlou nebo s natažení/natržením svalu či svalového úponu. Kýlu si vyšetří chirurg, nejlépe když se udělá nejen klinické...

Už jsou to skoro 2 měsíce, co jsem si na fotbale natáhl deltový vaz na levé noze v kotníku. Čtyři týdny jsem měl ortézu a berle, potom jsem začal chodit na rehabilitace (které...

Určitě se jedná o poúrazové změny v deltoidním vazu. Postupujete správně. Při namhavějších činnostech ještě polotuhá fixace tak, abyste vyloučil případnou budoucí nestabilitu...

Tříslo

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Dnes na tréninku (florbal,brankářka) jsem si asi natáhla tříslo.. trenér mi řekl ať si jdu sednout, ale pak jsme šli hrát jakoby zápas a asi ještě 2x jsem se zase nějak hýbla a...

Jano, doporučovala bych návštěvu pediatra. Ten ti nejlépe řekne, jak dlouho trénink omezit a rozhodne je-li potřeba další vyšetření, nejspíše ortopedické. Bez vyšetření není...

Tříslo

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Mám možná takovou hloupou otázku, chci se zeptat jestli se dá zatejpovat tříslo? Mého spolužáka mamka dělá rehabilitační sestru, myslíte že by mě to zatejpovala, kdybych jí...

Nejprve bych doporučila návštěvu vašeho dětského obvodního lékaře, aby zjistil co je příčinou bolestí a rozhodl, je-li ještě nutné ortopedické vyšetření. Na rehabilitaci běž až...

Natažené vazy v koleni?

| Dotaz od: Vojta

Pane doktore, alepson pred mesicem jsem behal atletiku ve skole a po narocnych zavodech mne zacalo bolet prave koleno. Bolest se obevila az dalsi den. Musel jsem s tim behat...

Je pravděpodobné, že se jedná o entezopatii čéškového vazu v místě úponu na horní část holenní kosti. Vhodné vyšetření na ortopedi, rtg snímek, zcela jasně omezení námahy...

Tříslo

| Dotaz od: Andrea

Mám prosbu.Týden mě bolí pálí v třísle pravé nohy.Bolest je i občas v kyčli podkoleni jamce a v lýtku.Cukají mi svaly v té noze i jinde po těle i levé víčko.Noha oteklá není...

Potíže mohou skutečně vycházet z bederní pateře, často i nevelký výhřez meziobratlové ploténky, který je umístěn v blízkosti mišního nervu způsobí popisované potíže. Ve vašem...

Tříslo pravé

| Dotaz od: Aleš

Vážení doktoři. Od září 2011, kdy se rozjíždí hok. sezóna, tak mě začalo bolet v bedrech, pak to přešlo do pravého třísla (dá se s tím hrát). Po Vánocích při jednom zápase mi...

Jestliže nebylo na vyšetření na chirurgii opakovaně nalezena kýla, je pravděpodobné, že se o kýlu nejedná. V některých případech mírná, ale ne význačná bolest, se objevuje při...

Natažené vazy - kotník

| Dotaz od: Milan

Chtěl bych se Vás zeptat. V sobotu jsem si přivodil poranění kotníku, ze kterého vzešly natažené vazy. Po 4 dnech (středa) mě kotník už nebolí, jen v případě zmačknutí oblasti...

Pokud se jedná o těžší distorzi doporučuje se klasický sádrový chodící obvaz na 3-4 týdny. Dnes se užívá méně ke škodě hlezna, spíše se praktikuje ortéza. Ortéza je vhodná...

Pane doktore, chtel bych se vas zeptat..Co by mohli znamenat ty to priznaky. Již delsi dobu, trpim urcitymi problemy.Jde oto, ze mam nažloutlý občasný výtok z penisu...

Léčba antibiotiky musí být správná a dostatečně dlouhá. K tomu musíte zamezit opětovnému nakažení od partnerky. Dokud je nějaký výtok, tak to není úplně v pořádku. Následky...

Natažené vazy v kotníku

| Dotaz od: Ondrej

Začátkem července jsem špatně došlápl na schodech a podvrtnul jsem si kotník a natahl vazy, dostal jsme na 10 dni dlahu + injekce do podbřišku. Po 10 dnech byla dlaha sundána a...

Bohužel prvotní léčba nebyla dotažena podle potřeby hlezna. Dnes by bylo na místě opětně rtg vyšetření, může se jednat i o nezhojenou drobnou zlomeninu kotníku. Po zhodnocení...

Natažené vazy

| Dotaz od: Alice

Před pěti měsíci jsem si při lyžování poranila koleno, zhruba 4 týdny jsem nosila ortézu, ale protože se to příliš nelepšilo, zašla jsem si k lékaři. Ten mě vyšetřil a koleno...

Pokud by boční vaz byl natržen, upraví se, pokud zcela přerušen, což je nepravděpodobné, potom se stav hodí pomaleji, ale přesto se upraví, Vyjímečně se vaz ošetřuje sešitím...

Natažené kolenní vazy

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, před 10 dny jsem ucítila dvojité lupnutí vkoleni a náhlou bolest, v nemocnici mi bylo diagnostikováno podvrtnuté koleno a natažené kolenní vazy. Nebyl mi proveden...

Pokud váš nález se nezlepšuje, existuje bolest a otok kolena s omezením hybnosti, kontrola by byla na místě. Je třeba pomýšlet na poranění vnitřních struktur kolena, v úvahu...

Necitlivé tříslo

| Dotaz od: milena

Ráno jsem si přejela přes stehno a zjistila jsem, že necítím maso a kůži v oblasti třísla směrem na pravé stehno a pravou půlku ohanbí. Na kůži nemám žádné viditelné změny...

Bude potřeba se obrátit na neurologa a ortopeda. Věštšinou se jedná o vystřelující bolest nebo zhoršenou citlivosti z ovlasti 1 a 2. bederního obratle a mezuiobratlové ploténky...

V sobotu 26.9. jsem na fotbale špatně došlápl, okamžitě se mi udělal otok na vnější straně kotníku, tak jsem jel na pohotovost. Doktor mi řekl, že nález je negativní, že je to...

Přetažení nebo dokonce porušení celistvosti fixačních vazů hlezna, distorze. Potíže bolest, otok může trvat podle charakteru poranění i do 6 ti týdnů. Nejvhodněji je sádrový...

Před týdnem jsem na treninku přihrával mič spoluhráči a při přihrávce mne píchlo na vnitřní straně levého kolene. Druhý den jsem šel k mému ortopedovi ten mi udělal sono a poté...

Znehybnění sádrovým obvazem až na 3 týdny nebo méně vhodně ortézou je na místě, poté rehabilitace. Tak se vyvarujeme opakovaných potíží, bolestí po krátkodobém znehybnění...

Natažené vazy v koleni

| Dotaz od: Jiří

Je to týden od doby co jsem se snažil skočit na kole, po té jsem spadl díky nepříznivému terénu a když jsem po skoku dopadal, tak jsem dopadl na pravou nohu kterou jsem propl a...

Může se jednat o poranění jednoho z obou menisků kolena, popřípadě narušení celistvosti zkříženého vazu kolena, traumatických změn bočních vazů nebo i kloubní chrupavky. Váš...

Pane doktore, před 4mi měsíci mi znenadání propukla silná bolest varlat. Několik týdnů jsem byl různě vyšetřován na urologii, až mi pan primář řekl, že jde o natažené úpony...

Mno, ono asi bude těžké vám poradit. Když vám poradili klid, tak jste dále sportoval (zřejmě posiloval). No, tu máte výsledek. Co bylo přetížené, natažené, je teď ještě...

Bolestivé tříslo vpravo

| Dotaz od: Pavel

Uz treti den me boli v oblasti bricha. Myslel jsem neco spatneho snedl. Myslim he bolest to byla podobna tomu ze se clovek preji jenze trvla celou noc, alespon tak si myslim ze...

Svízelná situace. Z mého pohledu se může jednat buďto o tříselnou kýlu-hmatal jste si bulku? Nebo se může jednat o prosté natažené tříslo či bolest břicha, lokalizovaná do...

Je mi 30 let, před 12 lety jsem byla 3x (červen, říjen, březen) na opakovaném vyříznutí cystického ganglionu v P- třísle, prý nezvykle hluboko uloženém. (Ve zprávě před operací...

Lucie, velmi pravděpodobně se jedná o recidivující atherom , který může vzniknout nově nebo při minulé operaci je část pouzdra ponechána. Jediná metoda léčby je chirurgická...

Jsem 3 týdny po operaci zlomeniny stehenní kosti. Po 10 dnech vyndány stehy, rána klidná, otok stehna není, koleno prosáklé, nyní otok již není. Stále mě bolí asi natažený...

Nevím jaký typ operace byl na zlomenině stehenní kosti proveden. Která část stehenní kosti byla porušena. V každém případě je třeba s končetinou cvičit, pohybovat, sedat...

Natažené vazy v koleni

| Dotaz od: Václav

Před dvěma dny jsem si přetočil při fotbale koleno. V koleni zakřupalo a následně v něm křuplo znovu, když jsem ho narovnal. Když jsem se chtěl postavit, koleno mělo snahu...

Klinicky vyšetření lékařem, pohmat a pohled a zhodnocení hybnosti hodně napoví. Na místě je zkusit jednoduchou klidovou léčbu, která má příznivý léčebný vliv na přetažený nebo...

Ztráta síly a pohyblivosti rukou je děsivá vyhlídka pro lidi s revmatickou artritidou. Aby tito pacienti předešli anebo alespoň zmírnili možné komplikace svého onemocnění, měli...

 celý článek

Bolest třísel

| Dotaz od: David

Ve středu jsem měl futsalobý turnja kde jsem si asi natáhl tříslo a ještě ve čvrtek florbalovy turnaj a fotbalový trening. Ještě to šlo rozběhat, ale dnes to bolí, když chodím a...

Byl by vjhodný klidový režim, můžete lehce protahovat, lokálně lze mazat protizánětlivou mastí (např. Veral). POkud bny se problém nelepšil, navštivte lékaře.

Již delší dobu se potýkám s bolestí v oblasti levých břišních svalů a levých třísel. Přijde mi, že je bolest "propojená" a nejčastěji se objevuje při zátěži, zatnutí břišních...

Matyáši. Pokud máte natažené svaly anebo úponové bolesti v souvislsti se zvýšenou fyzickou zátěží, bývá léčba pomocí klidu a relaxace dlouhodobá a vyžaduje trpělivost. Vhodné...

Bakterie - stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k těžkým celkovým infekcím. Nejdůležitějším...

 celý článek

Chlamydie

| Dotaz od: Radovan

9. černa jsem by l u obvodní lékařky, na podezření na cukrovku, tu nemám zánět nžádný, cukr byl 4,2, játra, slezina, ledviny v pořádku, jen cholesterol 6 a zjištěna alergie...

Radovane, pokud jste byl zaléčen Deoxymykoinem, jak jste napsal, je tato léčba na případnou chlamydiovou infekci dostačující. Opakované léčba nemá smysl. Pokud uvedené obtíže...

Počty osob ohrožených utonutím stále narůstají. Nejčastějšími oběťmi jsou děti a mládež. Příčinou smrti utonutím bývá vdechnutí vody nebo udušení při laryngospasmu (tj. stah...

 celý článek

Natažený vaz v koleni

| Dotaz od: Daniela

Obracím se na Vás s dotazem ohledně mého nataženého vnitřního vazu v pravém koleni. Po úrazu 29. 11. 14 jsem začala léčbu podle pokynů lékaře. Dnes 12. 12. 14 už mohu chodit bez...

Nezbytná je pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Při léčbě a jen nataženém nebo natrženém bočním vazu se stav po cvičení upravuje do 6 ti týdnů. Záleží, ale na možných...

Bolest při zátěži

| Dotaz od: Lukáš

Jsem aktivní sportovec(fotbalista)..měl jsem nedávno natažený sval,po mírné zátěži mě začalo bolet tříslo,sval i tříslo už jsou v pořádku..jenomže mi při zátěži začne bolet celá...

S největší pravděpodností se jedná o následky nataženého svalu, které nebylo zcela doléčeno. Doporučoval bych proto konzultaci u lékaře. Hezký den.

Bolest nohy

| Dotaz od: Jirka

Mám bolest pravé nohy v třísle bolest se projevuje od pravé půlky pasu pres tříslo až k chodidlu špatně chodím a kulhám nevydržím stát, sedět ,dlouho ležet. Po dvoutýdenní...

Zřejmě dovyšetření. Bolest může být složitěji diferenciálně diagnostzicky vysvětlitelná. Je třeba vyšetření urologické, zda se nejdná o případný konkrement v močovodu, méně...

Nevěděla jsem přesně komu napsat tak zkusím napsat Vám. Předloktí mě bolelo vždycky jen po větší zátěži jako třeba po sportu ale maximálně jen 2 dny. Teď mě bolí třeba z...

Snad by mohlo jít o tendovaginitidu neboli zánět šlach resp. svalových úponů. Tyto záněty mohou mít i chronický průběh či se mohou vracet a opakovat. K přesnému posouzení, zda...

Bolest třísel

| Dotaz od: Lukáš

Už delší dobu mám problém s levým tříslem. Docela často jsem sportoval, ale nyní už jsem sport lehce omezil. Pří zátěži mě píchá v třísle a dost to bolí na druhý až třetí den...

Vyšetření musí být poněkud širší, Vlastní vyšetření třísla, existuje t.zv. měkké tříslo, skrytá malá kýla. Tříslo se musí vyšetřeit. Dále je třeba vyšetřit pohybově, klinicky...

Tepna u třisla

| Dotaz od: Kateřina

Včera mi zase začalo bolet tříslo. Trva to asi tři měsíce a chytne mě to třeba čtyři krat za měsíc, začne to přes den a bolest už necitim až druhý den po spaní. Kdycky je to...

Potíže s tepnou pravděpodobně nebudou, může se jednat o kýlu, tu je třeba vyloučit nebo potvrdit. Mnohdy je to bolest z horní bederní pateře. Proto k lékaři, vyšetření, rtg...

Počet lidí sužovaných bolestmi v loketním kloubu roste. Jedná se o jednu z nejčasteji se vyskytujících se obtíží. Je hned na druhém místě za bolestmi ramenních kloubů. Také Vás...

 celý článek

Bolest třísel

| Dotaz od: Filip

Aktivně se věnuji fotbalu a již dva měsíce se potýkám s bolestí v horní části třísel. Bolest vystřeluje až do oblasti kyčlí. Bolí to nejen při námaze či špatnem pohybu, ale i na...

Bolesti jak známo ze sportovních rubrik jsou v těchto místech časté. Bolest je většinou u mladých lidí zpsobena přetížením daných partií, přechodu hrudní a bederní pateře...

Bolest v trisle

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore,vzdy jste mi velice dobre poradil co se tykalo meho problemu s kolenem za coz bych Vam chtela velice podekovat.Chtela bych Vas nyni poprosit o dalsi radu.Mam vice...

Je velmi pravděpodobné, že poraněním kolena, chůzí o berlích a šetřením kolena došlo k poruše stereotypu a postury v oblasti přechodu hrudní a beerní pateře. Bederní pateř by...

Vymknutý kotník

| Dotaz od: Tomáš | z mobilní aplikace

Mám problém z kotnikem vymnkul jsem si ho při hraní tenisu při špatném došlapu nohu mám od té doby nateklou a nemohu na ni došlápnout na rentgenu jsem byl a údajně to nemám...

A nějaká léčba? Znehybnění například ortézou. Jak je to dlouho. Pokud tohle léčím, dávám ortézu na 3 týdny, u těžších případů i berle na odlehčení. Polohovat, obkládat ledem...

Zničehonic mě začali bolet záda dole v oblasti kříže vedle páteře z obou stran, bolest byla až v kostrči, po té začala bolet na jedné straně i kyčel, tříslo, hýždě a stehno...

Paní Anno, Bolesti zad mohou mít řadu příčin. Nejběžnější jsou tzv funkční změny. Vznik blokád mezi obratli na jejich kloubních ploškách, v kombinace se svalovými stahy v...

Chtěl bych vás požádat o radu. Už vice jak 6 měsiců mě trapí bolest achilovky a pravého třisla . Začalo to v době kdy jsem měl velký zanět v zubu, ale zanět v zubu už je vylečen...

Jsou to ponekud neúplné informace. Obě místa, tříslo i Achilovka chtějí vyšetření, zjistit zda se nedjedná o místní změny, tedy zánět šlachy nebo dokonce tříselnou kýlu. Pokud...

Noční bolesti v koleni

| Dotaz od: Jiřina

Asi tak 3 roky se u mě čas od času vyskytne prudká a silná bolest, která se objevuje zejména v noci. Z ničeho nic mě probudí tak velká bolest u kolene pravé nohy. V tu chvíli...

Takové bolesti se objevují při některých neurologických poruchách, takže kontrola u neurolopga by byla na místě. První myšlenka je svalový spasmus, křeč, která po několika...

Už asi tak 3 týdny mě bolí pod kolenem, pod tím výběžkem jakoby nad holenní kostí (viz obrázek). Nechal jsem to 2 týdny v klidu, poté jsem cca 10 minut běhal úplně bez problému...

Většinou se takto projevuje úponová entezopatie v oblasti úponu vazu na horní část lenní kosti od čéšky, Někdy se může objevit i nález na rtg snímku. Doporučuji jistě...

Bolest ramene po pádu

| Dotaz od: Vladimíra

Po pádu na lyžích (chytla jsem tzv. "špicara" a přeletěla jsem po hlavě přes okraj sjezdovky, ale nevím, zda jsem dopadla na rameno, zda jsem si zkroutila ruku pod sebe...

Ramenní kloub je jeden z nejsložitějších v těle. Může se jednat o drobné odlomení okreje kloubní jamky ramenního mkloubu, ale i poranění v oblasti průběhu dlouhé hlavy...

Tromboza v třísle

| Dotaz od: Veronika

Vcera vecer jsem byla u lekare na pohotovosti delal mi vysetreni na trombozu protoze me boli v trisle a v noze, byla jsem na ultrazvuku cev tam mi zjistil v proxim v useku fem...

Dobrá den, možná jde o natažené tříslo, nějaký sval, úpon. Hladina D-dimerů byla prakticky normální, proto se o akutní trombózu nejedná. Doporučuji vyšetření u rehabilitačního...

Natržené vazy v kotníku

| Dotaz od: Patrik

Sem ze Slovenska a pri fotbale mi způsobily výron v kotníku. RTG negatívny na zlomeninu, doktor řekl: buď natažené nebo natržené vazy v kotníku (pri poslednej kontrole to uz...

Pokud byl úraz, otok, a pohmatová bolest kolem kotníků je na místě sádrový obvaz, aby se klidem porušené úponové vazy zhojily. Pokud ne sádra, bohužel stále více lékařů...

Onemocnění žil dolních končetin je nemocí civilizační a objevuje se stále častěji. Nechcete se už dál strachovat o to, jak vypadají vaše nohy?

 celý článek

Boest třísla

| Dotaz od: kateřina

Už přes rok mě bolí levé tříslo. Jsem vrcholová sportovkyně, sportuju už 7 let každý den a dost mě to někdy v treninku omezuje. Bolí mě to velmi nepravidelně.. Někdy mám měsíc...

K lékaři ano. Vyšetření je nutné. Pokud se nejedná o kýlu, patrně ne, potíž bude patrně z přetížené bederní pateře nebo i postižení kýčelního kloubu. Ty\to stavy je třeba...

Výron kotníku

| Dotaz od: Pavel

Výron se mi stal 15.6. Byl jsem s tím hned v Brně na úrazovce a pak ještě minulý čtvrtek na kontrole. Dostal jsem na to jen obvaz a těch cca 14 dní jsem na to nešlapal (s tím...

Stále více je obecný trend na chirurgiích nepřikládat sádru, ale přesto hlezno potřebuje především klid a to po dobu podle nálezu až 6 týdnů. Funkční léčba je pohodlí pro...

Píchání v koleni

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat.Před měsícem jsem si při rotačním pohybu natáhla postranní kolenní vazy.Natržené prý nejsou.Tři týdny jsem byla léčena ortézou,klidem.Dělali mi RTG,který...

Dřepům se zatím vyhýbejte. Diagnozu poranění vašeho kolena je třeba upřesnit. Je třeba provést pečlivé ortopedické vyšetření. Potíže přípomínají poranění menisku. Toto...

Při fotbale při odkupu mě pichlo ve předním stehenním svalu. Stehno na pohmat bolestivé ale chodit jsem mohl, 14 dní jsem užíval wobenzym. Na vyšetření u ortopeda mě bylo...

Takový průběh může být skutečně normální. Distenze svalu opakovaně se projevuje ve vzniku tendinozy svalu, případně i entezopatie v místě jeho úponu. Taková změna se projeví...

Třísla

| Dotaz od: Ondrej

Pane doktore,4 roky jsem se intenzivně věnoval karate a asi před 2 lety jsem trochu přehnal tréning a asi jsem si natrhl levé tříslo(jestli je to možné) nebo opravdu nevím...

Patrně došlo k přetažení svalu a to část čtyřhlavého svalu v místě jeho úponu k pánvi. Bylo by dobře ortopeda vyhledat a provést nejen klinické vyšetření, ale i vyšetření...

Třísla

| Dotaz od: andreas

Pane doktore zdravím, chtěl bych se zeptat asi před 2 měsíci při sportu mě píchlo v levém tříslu. Tříslo mě ani tak nebolí normálně dál sportuji, ale pokáždé jak si sednu a...

Podle vašeho popisu se mi jeví, že se jedná o drobnou tříselnou kýlu. Ta se změnou polohy buďto vysune nebo zasume. Stav ale vyžaduje vyšetření, protože se mohu mýlit a nerad...

Před pár dny jsem odehrál fotbalový zápas, přibližně ve 30 minutě jsem po souboji upadl na zem levým kolenem napřed. Ucítil jsem bolest ale zápas jsem vpohodě dohrál. Nicméně...

Rentgenové vyšetření odhalí poranění kosti. Neukáže poranění vazivového aparátu kolene, především kloubního pouzdra, vazů a menisků. Pokud bolest není výrazná, byl jste schopný...

Bolest kolenou

| Dotaz od: Lukáš

Mám problémy s koleny , podle ortopeda mám natažené postranní vazy , mně se to moc nezdá , jelikož to trvá cca 4 měsíce bez zátěže , kolena mně bolí při chůzi , při větší námaze...

Pro dobrou odpověď je ve vašem sdělení málo informací. Není uveden výsledek rtg snímku. U mladých lidí se objevují nejčastěji v kolenech známky chondropatie. Dosud nezralá...

Vymknutý ramenní kloub

| Dotaz od: M.

Před dvěma dny jsem na trampolíně celou vahou spadla na levou ruku, která se mi v rameni vymknula. Uslyšela jsem křupnutí a rameno mě od té doby bolí v oblasti nadpažkového...

Dle rtg lze přesně zjistit poranění vazů v okolí klíčku . Vyšetření těchto vazů ultrazvukem umí v ČR asi 10 lidí a běžně se neprovádí, není třeba. Léčba je stejná, znehybnění...

Bakerova cysta

| Dotaz od: Ivan

Pane doktore. Mám 3 týdny po opraci bakerovy cysty pod levým kolenem, už chodím bez berlí, ale jen při natažení nohy a ohnutí prstů směrem nahoru mě prudce zabolí v levé části...

Při operaci dochází vždy k atace nervstva, které v podkolení probíhá a po operaci hojivým procesem do jisté míry rovněž. Proto je vhodná i v tomto případě pooperační...

Mám s tím už delší problém. Vždy mě začně bolet pod kolenem ze zadu v ohybu. Bolest je nepříjemná, někdy silnější a taková pichlavá. Když v práci dlouho stojím, tak už cítím, že...

Odpověď nemusí být jednoduchá. Patrně se jedná o entezopatii, přetížení úponu šlachy nebo vazu na kost, v tomto místě dojde při přetížení k zánětlivé nemikrobní reakci, která...

Stav po úrazu kolene

| Dotaz od: Šárka

Už 3 měsíce mě po ůrazu bolí koleno. Spadlo mi na něj balení šampónů a leknutím jsem se ještě bouchla o kovový regál a nohu propla. Koleno bolelo a nemohla jsem jej pokrčit ani...

Artroskopie provede upřesnění diagnozy případných chorobných změn nitra kolena, jeho měkkých struktur a chrupavek. Koleno ale tvoří i kosti, rtg snímek, ale i boční vazy...

Je to již týden co mi trápí tlak v šourku u pravého varlete, který je doprovázený občasnou bolestí pravého třisla a bolest občas vystřeluje až ke koleni. Včera mě začala bolet...

Vážený Jane, v podstatě jste si odpověděl sám. Bolesti, které udáváte, pokud se znovu objevily se zvýšenou fyzickou aktivitou, budou s největší pravděpodobností tzv. sportovní...

Vazy v kolenu

| Dotaz od: Jirka

Asi pred mesicem jsem bzl na windsurfingu a kdyz jsem z vody nasedal na prkno,tak mi prkno podjelo a udelalo to lup,lup a vyvratilo se me koleno do boku. Druhy den to bylo...

Stav kolena je třeba v průběhu léčby a hojení kontrolovat. Stav se od prvního vyšetření může dále usměrňovat. Po měsíci by natažený boční vyz měl být v pořádku. Buď se jedná...

Lupání v třísle

| Dotaz od: Martin

Zhruba od puberty (dnes mi je 26) jsem si všímal, že mi při zvedání nohou v leže nebo ve visu lupe v třísle. To stejné ve stoje pokud nohu zvedám nahoru a vytáčím ji smeřem od...

Potíž popisujete zevrubně. Většinou se jedná o potíže, které nejsou závažné, ale pacienta obtežují. Vrozeně se někdy mohou objevit změny ve smyslu diskomfortu při pohybu...

Bolest kolene a křupání.

| Dotaz od: Martin

Asi před 10 měsíci jsem měl úraz kolene při fotbale. Protihráč mě ze strany nakopl do nataženého kolene a koleno se mi prohnulo do vnitřní strany a přeskočilo mi v něm. Druhý...

Jedná se často o poškození menisku, ale to by bylo při artroskopii zjištěno. Další příčinou jsou rozdělující řasy uvnitř kloubu nebo zvětšené Hoffovo těleso, tukový benigní...

Artroskopie kolene ano či ne?

| Dotaz od: František Ošťáhal

Levé koleno mám z vnitřní strany „nakopnuté“ z thajského boxu. Jednalo se o úder z boku, pro představu něco jako kdyby Vám někdo praštil baseballovou pálkou z boku do kolena...

Metoda ACP s obohacenými krevními destičkami je doporučována americkou odbornou literaturou a lze ji doporučit. Sám nemohu artroskopii aniž bych koleno viděl indikovat...

Včera jsem Vám psal ohledně problému s predním stehenním svalem ( viz níže), děkuji Vám za odpověď. Chtěl bych se zeptat zda můžu sval již pomalu protahovat, nebo třeba lehký...

Na místě je pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Po 4-5 týdnech již zkusit proklusávání a lehký běh, samozřejmě záleží na potížích a rozsahu případného defektu svalu...

Bolest ramene

| Dotaz od: Jaroslav

Už delší dobu mám problém s pravým ramenem. Jedná se v poslední době o větší bolest a to hlavně v době spánku a dopoledních hodinách, dále při podání mírných zátěžích v...

Potíže se mohou zhoršovat. Může se jednat o entezopatii, bolestivé nemikrobně zánětlivé změny v místě úponu šlachy nebo vazu na kost, lopatku, vzniklá přetížením ramene. V o...

Před nějakým časem cca 1 mesic zpět jsem po tréninku začal pociťovat bolest zadní koleni jamky. Nejvíce to cítím když mám pokrcenou nohu a poté ji narovnavan cítím ostrou bolest...

Po přetížení, které je většinou způsobeno přetrenovanosti se objevují příznaky enetezopatie, zánětlivé nemikrobní změny v místě úponu šlachy nebo vazu na kost. Nahmatáme...

Z ničeho nic mi začaly velké bolesti v oblasti třísel,dolní části páteře v oblasti stydké kosti a hodně dole v podbřišku.Chůze je možná pouze v předklonu a bolesti se stupňují...

Žádné potíže v oblasti podbříšku a tříel nelze zlehčovat. U žen vždy myslíme na gynekologické potíže, mimoděložní těhotenství a proto prvním je vyšetření na gynekologii. Poté...

Bolest třísla

| Dotaz od: standa

Mám takový problém. bolelo mě levé tříslo to pak odeznělo ale od té doby jak kdyby něaký sval mi sjel až k varlatum (nevím přesně jak to popsat) bolest je už jen někdy děkuji...

Může se jednat o tříselnou, resp. šourkovou kýlu, případně takzvanou hydrokélu...měl byste jít na urologii, případně chirurgii...léčba je operativní, ale nespěchá to pokud to...

Kolenní vazy posílení kolene

| Dotaz od: Zdeněk

Před 10ti lety jsem byl na artroskopii, kde mi bylo řečeno, že mám natažené kolenní křížové vazy ale plastiku nemá smysl dělat. Před týdnem v sobotu mě srazilo na kole auto a...

Pokud se nejedná o poranění měkkých tkání kolena, přerušení především zkříženého vazu nebo menisku nebo bočního vazu je vhodné zahájt rehabilitaci kolena. Pohybová léčba...

Bolest kolene

| Dotaz od: Denisa

Pane doktore, už nějakou dobu mě bolí levé koleno (cca 1-2 roky) ,ne každý den, bolest je velice mírná, neomezuje mě v pohybu, ale občas bývá velmi nepříjemná. Před dvěma lety...

Ortopedické vyšetření je na místě, může se jednat o změnu menisku a to existenci tak zv. diuskoidního meninisku, změnu jeho tvaru, která je dána vrozeně. Na místě je klinické...

Kýla, hernie, je vycestování orgánu nebo tkáně z jejich přirozeného místa v tělní dutině. Nejčastěji jde o kýly břišní, při kterých dochází k vysunutí břišních...

 celý článek

Bolest třísel

| Dotaz od: Kristýna

Před 2 dny jsem byla cvičit. Včera mě začala mírně bolet třísla, ale nevěnovala jsem tomu moc pozornost. K večeru se to začalo zhoršovat, tak jsem si je natřela ibalginem. V...

Při bolestech v třísle je třeba lékařské vyšetření a je třeba vyloučit možnou tříselnou kýlu. Jinak se po námaze právě v třísle objevuje enetezopatie některých svalů, které se...

Při protahování na tréninku ve dvou kamarád zatlačil trochu moc a mně ruplo (bylo to slyšitelné i pro ostatní) vzadu na stehně. Bylo to cítit jako by se v té oblasti něco...

Kontrola na ortopedii je vhodná a je potřeba provést vyšetření diagnostickým ultrazvukem.Uz zjistí místo poranění i dnes a stav tkáně, která zde t.č. je. Je možné, že pokud byla...

Bolest v okolí lýtkové kosti

| Dotaz od: Michal

Před rokem a půl jsem přechodil zlomeninu lýtkové k. Myslel jsem že mám jen něco natažené a po čtyřech týdnech mi na RTG řekli, že to bylo zlomené. Proběhly rehabilitace, pak to...

Pokud byla kost lýtková zlomená vysoko nad kotníkem nemá vliv na vaše současné potíže. jinak je tomu, kdyby byla zlomená přímo v hleznu, tam potom zátěž a hybnost nohy...

Bolest kyčle a páteře

| Dotaz od: Olga

Již delší dobu mám bolesti levé kyčle,bolest přechází do třísla a vnitřní strany stehna ke koleni.RTGkyčle věkový nález,bez vystupnované coxarthrozy. RTG páteře degenerativní...

Jedná se zřejmě o kombinaci obou potíží a to bolst vycházející z degenerativních změn bederní pateře a změn z počínající coxartrozy. Nejvhodněji by při přetrvávajících...

Mám na Vás dotaz. Mám problém dlouhodobý s bolestí v oblasti třísel, hraju fotbal, při zachřátí a masáži jde zápas odehrát plus brufen, potom je to na odjetí na vozejčku, špatná...

Bolest třísel a bolesti kolem kýčelního kloubu jsou velmi častou stížností vrcholových sportovců a skutečně jim sport limitují. Základní vyšetření chirurgem a ortopedem musí...

Chtěla jsem se informovat o průběhu léčby tříštivé zlomeniny posled. článku pravého ukazováčku. Při nešťastné náhodě, přivřením do dveří od auta, jsem si způsobila tříštivou...

Zlomenina posledního článku se zhojí jistě, na co je třeba dát pozor je funkce natahovače, šlachy posledního článku, kde se múže jednat o odtržení. Pokud by tomu tak bylo...

Úraz kolena

| Dotaz od: Ludmila

23.2.2012 po pádu na lyžích,bolest kolena vpravo,natažené vnitřní vazy,rtg.bpn,ortéza 2 týdny,ledování,koleno bez otoku a náplně,nyní při rozcvičování bolestivost při ohnutí a...

Nebyla položena otázka a neuvedeny další podrobnosti. Patrně se jdná o existenci dalšího poranění měkkých tkání kolena než jen natažení bočního vazu. Pokud by potíže rychle...

Bolavý kotník

| Dotaz od: Michala

29.6. jsem při vstávání z tureckého sedu špatně šlápla na přesezenou nohu, kterou jsem tak nevnímala pořádně a přenesla svou plnou váhu (96kg). V tu chvíli rupnutí a obrovská...

Michalo, podle popisu úrazu - špatné šlápnutí na necitlivou (přesezenou nohu) s křupnutím a silnou bolestí i do několika hodin vzniklý silný otok a modřina svědčí o přetržení...

Pane doktore, před měsícem a pár dny se mi stal úraz při fotbale. Protihráč mi vší silou, když odkopával míč, na mé lehce vytočené pravé noze úplně otočil koleno směrem ven...

Vítám provedení magnetické rezonance, která mnohé ujasnila. Zásadou je zpočátku vždy správná imobilisca. znehybnění kloubu, nejlépe sádrovou objímkou. Vzhledem k tomu, že zde...

Začala jsem běhat pravidelně kolem 4 km po asfaltu, po týdnu běhání mě při běhu začal lehce bolet kotník avšak nejsem si vědoma špatného našlápnutí, v pořádku jsem doběhla...

Jedná se zřejmě o podvrtnutí hlezna, tedy natažení fixačního vazu hlezna. Je ale nezbytné provést rtg snímek hlezna pro vyloučení zlomeniny. Následně vhodné znehybnění s...

Silná bolest kloubů

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, je mi 30 let a už delší čas s průběhem zhoršení mám s bolestí kolenou a loktů z vnitřní části rukou. Nejdřív jsem si myslela, že mám přeleženou ruku pod...

Bude potřeba provést důkladnější vyšetření a to jak na ortopedii, stav krční a bederní pateře a na revmatologii. Zde jistě krevní testy na revmatoloogickou případnou aktivitu...

Bolesti třísel

| Dotaz od: Jean Jaroslav

Mám na vás dotaz. Před rokem jsem aktivně sportoval trénoval jsem karate a trenér mi doporučil velice tvrdý baletní strečink. Prý kvuli tomu abych uměl provaz a zarověn se...

Zřejmě se jedná o entezopatii, t.j. úponovou bolest spojenou se zánětlivými změnami v oblasti úponů břišních svallů v tříslech. Je třeba chirurgické vyšeření k vyloučení...

Pred tydnem jsem upadla na sjezdovce,citila jsem trochu loupnuti a naslednou bolest na vnitrni strane kolena,avsak bolest zacala naplno az vecer,doktor diagnostikoval podvrtnuti...

Omezení hybnosti kolena je při porušení, natažení nebo částečném přerušení každého vazu kolena, tedy i bočních fixačních vazů- Nicméně zcela nelze při omezení natažení kolena...

Pred 14 dny jsem si na fotbale vyvrkl koleno.Diagnoza zni: natazene postranní svaly.Koleno bylo v klidu, stazene ortézou 14 dnů. Chci se zeptat jestli je normálni, ze me koleno...

Po skončení znehybnění kolena, 2 týdny je ale krátce, by byla vhodná řádá pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci, samozřejmě s posouzením stavu kolena, otok, hybnost...

Vazy v koleni

| Dotaz od: Nikol | z mobilní aplikace

V nedeli 7.6 jsem si udelala uraz pri sportu, seskocila jsem priblizne z metrove vysky na pevnou zem a ruplo mi v kolene persp. Za kolenem, do cile jsem dobehla kulhave s mirnou...

Jedná se o běžný postup. Koleno by se mělo zklidnit a pak se dle vyšetřeníurčí další postup. Pokud jste v koleni neměla krev, a to by při prvním vyšetření bylo asi patrné a...

Bolest levého varlete

| Dotaz od: Patrik

Už několik měsíců mě trápí bolest levého varlete o střídavé intenzitě, začalo to tak že jsem šel spát a probudila mě nesmírná bolest levého varlete, tak jsem si dal prášek a šel...

Pokud je opakovaně varle i okolní struktury v normě na ultrazvuku, tak je nutné pátrat jinde. Např. na neurologii

Vazy v koleni

| Dotaz od: Michaela

Dobrý ven.Prosím vás chtěla bych se vás zeptat.Před 3 týdnama se mi stal úraz při člunkovém běhu.Po RTG mi bylo řečeno , že mám natažené vazy v pravém koleni.Dostala jsem ortézu...

Patrně se bude jednat o více než natažený boční vaz, je možné, že je i natržený. Ale koleno bude třeba zkontrolovat a při potížích ozřejmit i možné poranění měkkých tkání...

Kolení vazy

| Dotaz od: Petr

Chtěl jsem se zeptat jak se poznají natažené nebo natržené vazy v koleni!včera jsem byl na hasičských závodech a při překonání překážky jsem asi špatně dopadl a od té doby mě...

Nejčastěji tomu tak je. Diagnostika se provádí nejlépe lékařským vyšetřením, některými vyšetřovacími manévry a vyšetřením diagnostickým ultrazvukem, sonografie. Bylo by vhodné...

Bolest varlete (třísla)

| Dotaz od: Tomáš

Přibližně před 14 dněma jsem při dlouhém běhání cítil pravé varle, běhání bylo cca 3 km o tělocviku.. Po doběhání to časem ustálo a začlo až po týdnu, zřejmě při naplnění...

Pokud máte bolesti varlete, tak je potřeba ultrazvukové vyšetření. Vaše potíže spíš sedí na přetížení svalu.

Podvrtnutí kotníku

| Dotaz od: Lukáš

27.11. jsem si při florbale poranil kotník, diagnoza u doktora byla podvrtnutý kotník a natažené vazy. Dostal jsem dlahu + berle bez došlapu a zibor 3500 na prevenci. Nejbližší...

Samozřejmě záleží na závažnosti poranění hlezna. Při podvrtnutí hlezna jsou fixační vazy přetaženy, objevují se v nich mikrotraumata, nebo vaz, zvláště zevní vaz hlezna...

Rehabilitace kotníku

| Dotaz od: Petr Koláček

Před 7 týdny jsem si zvrtnul kotník. Měl jsem ho trochu nateklý asi tak 5 dní. Na ambulanci mi dělali rentgen, vyloučili zlomeninu. Ortoped mi pak řekl, že mám natažené vazy a...

Určitě s běháním počkat. Funkční léčba má svá úskalí. Klasicky se má závažnější podvrtnutí léčit sádrovým chodícím obvazem až 6 týdnů, potom rehabilitace. Nyní určitě ještě...

Zápěstí

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

V pátek jsme odjeli na závody se skiboby a já spadla... Jedna dívka tam měla přítele a ten dělá zdravotníka v armádě a ten mi to vyšetřil a prý jsou to natažené vazy... Zavázal...

Vyšetření kolena je nutné na chirurgické ambulanci jako akutní úraz. Může se jednat skutečně o porušení vazu, ale i menisku, ale také o drobnou kostní lezi. Proto vyšetření a...

Chtěl bych se Vás zeptat, už asi měsíc a půl mám vystřelující a pálivé bolesti v tříslech a v podbřišku. Začalo to prvním tréninkem florbalu. Z počátku to bylo při ležení na...

Vždy je potřeba vyšetřit na chirurgické ambulanci tříslo, pacient sám si nemusí změněný nález vyhmatat. Je zde vždy nebezpečí tak zv. akretní kýly, kdy hrozí poškození...

Bolest třísla

| Dotaz od: Honza

Před dvěmi měsíci při fotbalovém utkání mi bolestivě luplo v pravém třísle. V klusu mě to neomezovalo, ale do sprintu jsem nemohl. Při dalším kopnutí do balonu mi opět bolestivě...

Omezení přetížení bylo na místě, ale vyšetření ortopedem zrovna tak. Klinické vyšetření, zhodnocení hybnosti a citlivosti při pohybu a provedení vyšetření diagnostickým...

Bolest ruky

| Dotaz od: tummi | z mobilní aplikace

Již 2 měsíce mě bolí ruka, cca 2 týdny jen bodavá bolest předloktí, pak otok mezi klouby ruky, nejhorší mezi ukazovákem a prostředníkem, šla jsem k lékaři, klidový režim, po...

Nepíšete, zda bylo provedeno vyšetření rtg, patrně ano. I dnes by se rtg snímek měl patrně opakovat. Bolestivé místo by se mělo ošetřit nástřikem analgetika, při negativním...

Koleno

| Dotaz od: Pan Tau | z mobilní aplikace

Včera při statickem strečinku (v sedě, natažené nohy, natahování do předu) jsem se snažil dosáhnout co nejdál a asi jsem to přehnal, lehce mě pichlo v pravém koleni. Vepředu...

Zřejmě přetížením objevivší se enetezopatie čéškového vazu. Určitě omezení zátěže, klid, chladný obklad, končetina do zvýšené polohy a postupně rozcvičovat. Jistě je...

Úraz kolena

| Dotaz od: Ludmila

23.2.2012 po pádu na lyžích,bolest kolena vpravo,natažené vnitřní vazy,rtg.bpn,ortéza 2 týdny,ledování,koleno bez otoku a náplně,nyní při rozcvičování bolestivost při ohnutí a...

Nebyla položena otázka a neuvedeny další podrobnosti. Patrně se jdná o existenci dalšího poranění měkkých tkání kolena než jen natažení bočního vazu. Pokud by potíže rychle...

Bolesti svalů a kyčle

| Dotaz od: Renata

46 let, nadvaha,mam bolest vystrelujici ze zad pres trislo do praveho vnitrniho stehna. Bolest konci nad kolenem. Prasky na bolest nepomahaji,vysledky z ortopedie dobre,utz a...

Renato, a jak zní přesně Váš dotaz? Pokud bych se měla zamyslet nad Vaší možnou diagnózou, tak podle vyšetření, které máte již provedeny, by se skutečně mohlo jednat o kombinaci...

Při protahování na tréninku ve dvou kamarád zatlačil trochu moc a mně ruplo (bylo to slyšitelné i pro ostatní) vzadu na stehně. Bylo to cítit jako by se v té oblasti něco...

Kontrola na ortopedii je vhodná a je potřeba provést vyšetření diagnostickým ultrazvukem.Uz zjistí místo poranění i dnes a stav tkáně, která zde t.č. je. Je možné, že pokud byla...

Chtěl bych se Vás zeptat, už asi měsíc a půl mám vystřelující a pálivé bolesti v tříslech a v podbřišku. Začalo to prvním tréninkem florbalu. Z počátku to bylo při ležení na...

Vždy je potřeba vyšetřit na chirurgické ambulanci tříslo, pacient sám si nemusí změněný nález vyhmatat. Je zde vždy nebezpečí tak zv. akretní kýly, kdy hrozí poškození...

Chtěla jsem se informovat o průběhu léčby tříštivé zlomeniny posled. článku pravého ukazováčku. Při nešťastné náhodě, přivřením do dveří od auta, jsem si způsobila tříštivou...

Zlomenina posledního článku se zhojí jistě, na co je třeba dát pozor je funkce natahovače, šlachy posledního článku, kde se múže jednat o odtržení. Pokud by tomu tak bylo...

Při fotbale při odkupu mě pichlo ve předním stehenním svalu. Stehno na pohmat bolestivé ale chodit jsem mohl, 14 dní jsem užíval wobenzym. Na vyšetření u ortopeda mě bylo...

Takový průběh může být skutečně normální. Distenze svalu opakovaně se projevuje ve vzniku tendinozy svalu, případně i entezopatie v místě jeho úponu. Taková změna se projeví...

Mám s tím už delší problém. Vždy mě začně bolet pod kolenem ze zadu v ohybu. Bolest je nepříjemná, někdy silnější a taková pichlavá. Když v práci dlouho stojím, tak už cítím, že...

Odpověď nemusí být jednoduchá. Patrně se jedná o entezopatii, přetížení úponu šlachy nebo vazu na kost, v tomto místě dojde při přetížení k zánětlivé nemikrobní reakci, která...

Bolest třísel

| Dotaz od: Kristýna

Před 2 dny jsem byla cvičit. Včera mě začala mírně bolet třísla, ale nevěnovala jsem tomu moc pozornost. K večeru se to začalo zhoršovat, tak jsem si je natřela ibalginem. V...

Při bolestech v třísle je třeba lékařské vyšetření a je třeba vyloučit možnou tříselnou kýlu. Jinak se po námaze právě v třísle objevuje enetezopatie některých svalů, které se...

Chtěl bych vás požádat o radu. Už vice jak 6 měsiců mě trapí bolest achilovky a pravého třisla . Začalo to v době kdy jsem měl velký zanět v zubu, ale zanět v zubu už je vylečen...

Jsou to ponekud neúplné informace. Obě místa, tříslo i Achilovka chtějí vyšetření, zjistit zda se nedjedná o místní změny, tedy zánět šlachy nebo dokonce tříselnou kýlu. Pokud...

Natržené vazy v kotníku

| Dotaz od: Patrik

Sem ze Slovenska a pri fotbale mi způsobily výron v kotníku. RTG negatívny na zlomeninu, doktor řekl: buď natažené nebo natržené vazy v kotníku (pri poslednej kontrole to uz...

Pokud byl úraz, otok, a pohmatová bolest kolem kotníků je na místě sádrový obvaz, aby se klidem porušené úponové vazy zhojily. Pokud ne sádra, bohužel stále více lékařů...

Bolavý kotník

| Dotaz od: Michala

29.6. jsem při vstávání z tureckého sedu špatně šlápla na přesezenou nohu, kterou jsem tak nevnímala pořádně a přenesla svou plnou váhu (96kg). V tu chvíli rupnutí a obrovská...

Michalo, podle popisu úrazu - špatné šlápnutí na necitlivou (přesezenou nohu) s křupnutím a silnou bolestí i do několika hodin vzniklý silný otok a modřina svědčí o přetržení...

Klasický způsob léčby není až na výjimky prevencí chirurgického řešení a komplikací u nespecifických střevních zánětů. Nové možnosti ale nabízí lékařům i pacientům takzvaná...

 celý článek

Různé způsoby léčby alergií se rozhodne vyzkoušet řada lidí. I mnoho odborníků se domnívá, že některé alternativní přístupy stojí přinejmenším za pokus.

 celý článek

Mnoho pacientů o ni žádalo, jen zlomek z nich uspěl. Biologická léčba přitom může výrazně zvýšit kvalitu života nemocného s autoimunitním onemocněním a rozšířila také možnosti...

 celý článek

Rakovina se stává civilizačním problémem. Začíná totiž postihovat značný počet lidí na planetě. I u rakoviny je slibnou léčbou budoucnosti cílená léčba.

 celý článek

Biologická léčba je relativně nový způsob léčby těžších případů psoriázy (lupénky) a psoriatické artritidy. Může se podávat injekčně nebo infuzemi.

 celý článek

Současná medicína se stále více snaží přizpůsobit léčbu na míru konkrétnímu jedinci. Výsledkem mnohaletého snažení se tak stal objev cílené terapie, která je velkým...

 celý článek

Tato terapie představuje jeden z nejmodernějších přístupů k léčbě řady chorob.

 celý článek

Postižení kůže – to se vybaví při slově „lupénka“ asi většině z nás. Kůže ale není jediným orgánem, který tato nemoc ohrožuje.

 celý článek

Znalost specifického genotypu vaší hepatitidy je jedna z prvních věcí, kterou by měl lékař zjistit hned po diagnóze.

 celý článek

V současné době se v léčbě Crohnovy nemoci používá několik různých skupin léků, z nichž každá má své výhody i nevýhody. Průběh nemoci u každého pacienta je jiný, a proto je pro...

 celý článek

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí každý šestý člověk v USA revmatické obtíže. Konkrétně revmatoidní artritidu, dnu, lupus nebo fibromyalgii. Od svého...

 celý článek

Rakovinové a normální zdravé buňky mají ve skutečnosti s ohledem na přirozené procesy, které jim umožňují zpracovávat živiny, zůstávat naživu a dělit se, hodně společného.

 celý článek

I když je virová hepatitida známá již několik století, její léčba se dlouhou dobu prakticky neměnila. Přelomem byla až druhá polovina dvacátého a počátek dvacátého prvního...

 celý článek

Přestože české pojišťovny od roku 2005 zdesetinásobily své výdaje na biologickou léčbu, stále to nestačí. Česká republika ve srovnání se západními zeměmi výrazně zaostává...

 celý článek

Biologická léčba je výrazně účinnější než jiné způsoby léčby zánětlivých, revmatických nebo nádorových onemocnění. Zároveň je však také dražší a české zdravotnictví zatím nemá...

 celý článek

V průběhu Crohnovy nemoci se střídají klidová období – remise – s nepříjemnými vzplanutími. Pokud patříte mezi ostřílené bojovníky s „crohnem“, jistě tento kolotoč dobře znáte.

 celý článek

Biologická léčba přesně cílí na nádorové buňky nebo posiluje vlastní buňky imunitního systému pro boj s tímto nádorem. Nejedná se pouze o jeden druh léčiv. Do pojmu...

 celý článek

Rakovina močového měchýře patří mezi nejzáludnější nádory močových cest. Jejich záludnost spočívá zejména v tom, že jsou zpravidla diagnostikovány v pozdějších fázích, proto i...

 celý článek

Jednou z chorob, u které lze využít biologickou léčbu, je revmatoidní artritida (RA). Biologická léčba je velmi drahá a má jistá rizika – především oslabuje imunitu a nehodí...

 celý článek

Někdy se jí také říká léčba budoucnosti a v současnosti ji využívá již mnoho lékařských oborů – především onkologie, gastroenterologie a revmatologie. Přestože se jejich...

 celý článek

Přestože jde o nákladnou terapii a nedosáhnou na ni zdaleka všichni potřební pacienti, počet onemocnění, u kterých se používá, neustále roste.

 celý článek

Doba trvání substituční léčby je velmi individuální a závisí na mnoha faktorech. Jsou klienti, kteří splní požadavky na ukončení substituční léčby v řádu týdnů. Jsou ale i tací...

 celý článek

Biologická léčba je v současné době poměrně rozšířenou a uznávanou metodou, využívanou k léčbě celé řady nejrůznějších autoimunitních nebo nádorových onemocnění.

 celý článek

Cílená léčba se dobře uplatňuje i při nespecifických zánětech, přesněji řečeno u jednoho z nich – Crohnovy choroby. Podávání biologik po operaci střeva zasaženého „crohnem...

 celý článek

Hlavním cílem léčby juvenilní idiopatické artritidy (JIA) je ulevit mladému pacientovi od bolesti, zachovat co největší rozsah pohybu v kloubu, udržet svalovou sílu a funkci a...

 celý článek

Karcinom ledviny patří mezi nádory, které jsou prakticky zcela rezistentní vůči chemoterapii. Dlouhou dobu tak nebyly k dispozici účinné léky pro léčbu tohoto onemocnění, k...

 celý článek

Nové léčebné postupy s použitím prostředků takzvané biologické léčby způsobily v mnoha medicínských oborech doslova převrat.

 celý článek

Jedná se o novou a atraktivní léčebnou možnost. Její výhodou je relativně malý výskyt nežádoucích účinků oproti například klasické chemoterapii. Jak ale tyto látky fungují a...

 celý článek

Přestože se výskyt rakoviny žaludku v posledních desetiletích snižuje, je toto onemocnění stále velkým terapeutickým problémem. Jedním z důvodů je i fakt, že asi u poloviny...

 celý článek

Mentální anorexie patří mezi takzvané poruchy příjmu potravy. Tímto závažným duševním onemocněním s dopadem na tělesné zdraví trpí podle statistik až 1 % mladých dívek...

 celý článek

Protonová terapie je přes svůj prokázaný účinek a nízkou toxicitu v některých zemích stále jakousi opomíjenou popelkou. Přitom karcinom prostaty je jeden z nádorů, k jejichž...

 celý článek

Mnoho situací a zážitků má člověk spojených s různými vůněmi, které si dokáže vybavit kdykoliv – s vůní jara, vůní lesa, vůní babiččiny kuchyně.

 celý článek

Cílená léčba je zatím jedním z vrcholů, kterých je medicína schopna dosáhnout. Dlouholetý výzkum a složitý výrobní proces ale dělají z cílené léčby velmi nákladnou záležitost...

 celý článek

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba.

 celý článek

Lupénka je v našich končinách poměrně časté onemocnění. Bez léčby se ale zhojí jen velice zřídka. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco jiného než klasické pobyty u moře a masti...

 celý článek

Lidé s hemofilií a dalšími poruchami krvácivosti se ve svém životě neobejdou bez produktů obsahujících faktory krevní srážlivosti, které jim nahrazují chybějící bílkovinné látky...

 celý článek

Označení „léčba šitá na míru“ je trochu nadnesený pojem, avšak cílem takzvané personalizované léčby je skutečně vyvinout lék, který bude velmi dobře účinkovat pouze u...

 celý článek

Většina léků je pro děti a těhotné nevhodná, přesněji řečeno jejich použití je velmi omezené. Co ale může lékař nabídnout dětským nebo těhotným pacientům se zánětlivými...

 celý článek

Tichá epidemie – i tak se někdy nazývá žloutenka typu C. Přestože patří mezi nejčastější virové infekce přenosné krví, mnoho nakažených vůbec neví, že tímto onemocněním trpí.

 celý článek

Závislí užívající drogy nitrožilně jsou ohroženi celou řadou chorob přenosných krví kvůli manipulaci s použitými injekčními stříkačkami.

 celý článek

Žijete s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou? Jistě berete léky a dodržujete dietní omezení dle rad svého lékaře. Někteří pacienti však mají pocit, že by se v léčbě dalo...

 celý článek

Již celá desetiletí se snaží vědci vynalézt lék na nádorová onemocnění. Postupem času se stalo zřejmé, že vůbec nepůjde o snadno splnitelný úkol. Přesto v posledních letech...

 celý článek

Jako možná alternativa k tradiční léčbě lupénky se v poslední době objevila biologická léčba. Ta je v současné době jedním z nejbouřlivěji se rozvíjejících oborů v medicíně a...

 celý článek

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida představují chronická onemocnění střev, která nemocnému svými příznaky značně znepříjemňují život.

 celý článek

Biologická léčba přesně cílí na nádorové buňky nebo posiluje vlastní buňky imunitního systému pro boj s tímto nádorem. Nejedná se pouze o jeden druh léčiv. Do pojmu...

 celý článek

Sklerodermie je vzácné autoimunitní onemocnění, které se vyznačuje ukládáním velkého množství kolagenu do kůže a také do vnitřních orgánů. V současné době se i v léčbě tohoto...

 celý článek

Mezi přípravky biologické léčby patří také inhibitory TNF. Ty se s úspěchem používají u stále širšího spektra autoimunitních onemocnění a nedávno dokončená studie ukázala, že...

 celý článek

Kožní projevy psoriázy jsou natolik nepříjemné, že pacienti touží po bleskovém nalezení účinné terapie. Sen o krásné pokožce si však bez špetky trpělivosti splnit nelze.

 celý článek

Cílená léčba zaznamenává velké úspěchy při léčbě mnoha nemocí. Jejímu nasazení ale předchází vyzkoušení klasických léčebných metod. Mnoho pacientů proto nakonec ani cílenou...

 celý článek

Ještě před dvaceti lety neměli pacienti s Crohnovou chorobou příliš na výběr. Možností, jak léčit toto onemocnění, nebylo mnoho. Koncem devadesátých let se však objevila úplně...

 celý článek

Ve všech vyspělých zemích se při řešení zhoubných nádorů stále častěji používají přípravky takzvané cílené léčby.

 celý článek

Zatímco každá léčba rakoviny je sama o sobě již dost náročná pro pacienty i jejich lékaře, léčba těhotných žen s rakovinou je skutečně obtížná.

 celý článek

V současnosti je biologická léčba rakoviny prsu používaná jen u přibližně 20 % nemocných žen. Vědci už vyzkoušeli univerzálnější lék, který je vhodný pro další pacientky. Jedná...

 celý článek

Únava, vyrážka, padání vlasů – může jít o běžný jev související třeba se špatným životním prostředím nebo to může být lupus. Tohle onemocnění je vůbec problém odhalit, natož...

 celý článek

Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá nemocným s tímto závažným...

 celý článek

Terapie psoriázy prošla v posledních letech velkým rozvojem. Téměř každým rokem mají lékaři a jejich pacienti k dispozici nový lék či možnost jeho využití. A to je pro sedm a...

 celý článek

Používání nových účinných, ale nákladných léků často naráží na problémy. Na jedné straně se farmaceutické firmy snaží co nejvíce zhodnotit vývoj léků, na druhé straně pojišťovna...

 celý článek

Systémová skleróza, nazývaná také sklerodermie, je autoimunitní onemocnění, které postihuje pojivovou tkáň. Kromě kůže může systémová skleróza postihovat také další orgány, jako...

 celý článek

Cílená léčba je moderní druh léčby, který je přesně zacílen na jednu součást imunity. Tím potlačuje útok imunitního systému na vlastní tkáně, což je podstatou revmatoidní...

 celý článek

Rakovina slinivky břišní patří mezi nádorová onemocnění s nejmenší šancí na přežití. Potvrzení diagnózy nádorů pankreatu tak patří mezi noční můru onkologických pacientů...

 celý článek

Léčení jakékoli vážnější nemoci bývá komplikované. V případě zhoubného bujení to platí dvojnásob. Každá úleva je vítaná a při karcinomu prostaty může být řešením bez velké...

 celý článek

Do první fáze klinického testování se dostává nová skupina léků, u nichž již byla prokázána účinnost proti chronické lymfatické leukémii.

 celý článek

Pokud se nakazíte infekční žloutenkou typu C, může to dopadnout dvěma způsoby. Méně než polovina pacientů se této nemoci dokáže časem zbavit samovolně.

 celý článek

Francouzští vědci vyvinuli test, kterým podle množství určité bílkoviny v krvi dokážou předpovědět, jak úspěšná bude léčba interferonem a ribavirinem u nemocných žloutenkou typu...

 celý článek

Vyšší dostupnost těžkých drog a obtížná životní situace vedou spoustu lidí do spárů závislosti. Tyto drogy nejen ničí organismus, ale při nitrožilním podávání zvyšují i riziko...

 celý článek

Biologická léčba využívá vlastní imunitní systém člověka k boji proti rakovinným buňkám prsu, zatímco zdravé buňky nechává na pokoji. Používá přitom tzv. monoklonální protilátky...

 celý článek

Termín biologická léčba se v posledních letech skloňuje stále častěji a častěji. Také na těchto stránkách najdete řadu užitečných informací o této terapeutické možnosti...

 celý článek

Kaposiho sarkom – nádorové onemocnění, které se spolu se zápalem plic stalo jedním ze symbolů nemocí přidružených k AIDS. Pro pacienty s AIDS trpící tímto nádorem ale existuje...

 celý článek

Vyřešit za pomoci hormonů rakovinu prostaty je možné. Jen je potřeba zvolit tu správnou cestu, kudy se celý proces bude ubírat.

 celý článek

Objev kmenových buněk ovlivnil odhad dalšího vývoje mnoha závažných onemocnění. V současné době je léčba užitečná hlavně pro jedince s nádory krvetvorné tkáně. Experimenty ale...

 celý článek

V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století byla objasněna role, jakou hraje imunitní systém při vzniku lupénky, a tento objev přímo vedl k novým a účinným způsobům léčby.

 celý článek

V boji proti některým onemocněním se stále častěji využívá tzv. cílená léčba. Co konkrétně to pro pacienty znamená, jak a kde se terapie aplikuje a mnoho dalšího, napoví...

 celý článek

Přestože biologická léčba přináší většině pacientů výrazné zlepšení jejich stavu, zvyšuje kvalitu života a také produktivitu práce, kvůli své finanční nákladnosti stále není...

 celý článek

Lupénka neboli psoriáza je chronické onemocnění autoimunitního původu, které se projevuje především jako ložiska šupinaté a olupující se kůže.

 celý článek

Biologická léčba představuje významný milník v léčbě mnoha onemocnění. I pro část dětských pacientů s juvenilní idiopatickou artritidou znamená novou naději a je...

 celý článek

Zhoubný nádor prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v České republice. Nejúčinnější léčbou u jiných nádorů se již v minulosti ukázala být cílená (biologická) léčba...

 celý článek

"Náhražková" terapie, jejíž počátky spadají do druhé poloviny minulého století, je dnes již standardně využívána při léčbě závislosti na opiátech.

 celý článek

Revmatoidní artritida patří mezi onemocnění, které moderní medicína zatím neumí zcela vyléčit. Její terapie se proto soustředí zejména na potlačení zánětu, bolesti, na podporu...

 celý článek

Léčba lupénky byla vždy obtížná a používané léky měly vážné nežádoucí účinky. Když se objevila biologická léčba, která se vyznačuje dobrou účinností a zároveň jen velmi malými...

 celý článek

Znamének má většina lidí na svém těle hned několik. Většinou jde o neškodné útvary, někdy se ale z nevinné tečky na kůži může vyklubat maligní melanom.

 celý článek

Nespecifické střevní záněty (IBD – infammatory bowel disease) jsou chronická, často celoživotní zánětlivá onemocnění tenkého a/nebo tlustého střeva, která člověku způsobují...

 celý článek

Revmatoidní artritida patří mezi onemocnění, která lékaři neumí úplně vyléčit. Pro pacienty, jejichž choroba neodpovídala na klasickou léčbu, donedávna neexistovala jiná...

 celý článek

Bály se vaše babičky či maminky operace natolik, že křečové žíly raději neřešily? Dnes je strach zcela zbytečný, a to především díky novým léčebným postupům zavedeným během...

 celý článek

Původní myšlenkou pomoci narkomanům bylo dostat je z jejich závislosti pomocí substituční léčby. Jako každá léčba i tato ovšem může být zneužita. Jedna z látek se dokonce...

 celý článek

Biologická léčba je nejnovějším trendem nejen v léčbě rakoviny, ale i dalších, zejména autoimunitních onemocnění. Co však o biologické léčbě vědí neodborníci, pacienti, kterých...

 celý článek

Biologickou léčbu lze u malých pacientů v zásadě používat všude tam, kde běžně léčí dospělé. Jedná se především o revmatická onemocnění, nespecifické střevní záněty a také...

 celý článek

Revmatoidní artritida byla po dlouhá desetiletí velmi obtížně léčitelné chronické onemocnění. V poslední době se ovšem revmatikům blýská na lepší časy díky stále větší...

 celý článek

Možnosti léčby sexuálně přenosných nemocí jsou u těhotných žen omezené kvůli potenciálnímu riziku pro plod. Léčba se liší i proto, že řada gravidních žen se obává užívání léků...

 celý článek

Rakovina plic stále zůstává ve světě nejčastější příčinou úmrtí na nádorová onemocnění. Ani součet úmrtí na rakovinu prsu, tlustého střeva a konečníku, prostaty a slinivky se...

 celý článek

Ačkoliv se to před několika málo lety zdálo jako utopie, má dnes cílená biologická léčba vedle standardních léčebných postupů své pevné místo.

 celý článek

Revmatoidní artritida je poměrně časté onemocnění. Statistiky tvrdí, že postihuje 1 ze 100 lidí. Nejde bohužel vyléčit, ale s pomocí léků a rehabilitace lze potlačit...

 celý článek

Věda i technika dnes postupují opravdu rychle. Pokrok se nevyhnul ani medicíně, hodně se v poslední době diskutuje mimo jiné o tzv. biologické léčbě. Jak si však laik může být...

 celý článek

Psoriáza neboli lupénka je nepříjemné kožní onemocnění, kdy se na kůži objevují olupující se ložiska mnohdy velkého rozsahu. Existuje několik léčebných přístupů a jedním z nich...

 celý článek

O biologické léčbě a o jejím využití v léčbě mnoha obtížně léčitelných nemocí v poslední době slýcháme velmi často. Řada lékařů a pacientů nešetří superlativy a mluví o...

 celý článek

Kdo lupénku má, určitě potvrdí, že úleva od svědivých projevů nemoci je nade vše. Způsobů, jak nemoc zahnat do kouta, je mnoho. Ale to, co zabralo jednomu pacientovi, může u...

 celý článek

S myšlenkou preventivního dodávání srážecích faktorů už od raného dětství přišli jako první švédští lékaři před více než 40 lety.

 celý článek

Osteoporóza zvyšuje riziko zlomenin, jejichž následky mohou být hlavně pro starší pacienty smrtelné. Dodržováním léčby ale výrazně přispějete ke zlepšení svého zdravotního stavu.

 celý článek

Není nádor jako nádor a pro každého pacienta může být nejlepší poněkud odlišný způsob terapie. Právě takovou individualizaci do jisté míry umožňuje moderní biologická léčba. S...

 celý článek

Lupénka je v našich končinách poměrně časté onemocnění. Bez léčby se ale zhojí jen velice zřídka. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco jiného než klasické pobyty u moře a masti...

 celý článek

Ačkoli jsou si tyto dvě nemoci některými projevy velmi podobné, řadou příznaků se také liší. Pro lékaře by tak neměl být problém odlišit lupénku od ekzému. A to i bez složitého...

 celý článek

Zlomeniny obratlů patří vedle zlomenin krčku kosti kyčelní a kostí předloktí mezi nejčastější a také nejzáludnější zlomeniny u osteoporózy. Dlouhou dobu se totiž jeví jako tzv...

 celý článek

Poruchy paměti a učení ve starším věku trápí mnoho lidí. Vědci prokázali výborný účinek podávání růstového hormonu právě při těchto zdravotních potížích.

 celý článek

Každý z nás se už někdy spálil. A to nejen v osobním životě. Rozpálená plotna, horký předmět, ale i zrádné sluníčko se mohou postarat o bolestivá a někdy i život ohrožující...

 celý článek

Akupresura je stará metoda pocházející z Číny, kde se používala již před několika tisíci lety. Tato metoda je založena na tlaku na akupresurní body, které se nacházejí na...

 celý článek

Ruscus aculeatus není čarodějné zaklínadlo, ale latinský název pro nenápadnou středomořskou rostlinu. Extrakt z ní obsahuje vysoké množství saponinů, které se užívají v léčbě...

 celý článek

Zkušenosti ukazují, že pacienti, kteří mají o své onemocnění zájem a aktivně spolupracují s odborníky, dosahují lepších léčebných výsledků. Naopak lidé lhostejní a rezignovaní...

 celý článek

Cukrovka je v dnešní době velmi časté onemocnění, které může mít těžké, i fatální následky. V České republice žije 862 000 diabetiků a i vy se můžete stát jedním z nich. Jak...

 celý článek

I když se to zdá samozřejmé, v praxi si to vždycky neuvědomujeme: zájem pacienta i jeho lékaře na co nejlepším výsledku léčby je stejný a výsledek záleží na aktivní spolupráci...

 celý článek

Alergické astma je chronické onemocnění dýchacího ústrojí, které postihuje zhruba 300 milionů lidí po celém světě. Počet takto nemocných se přitom za poslední desetiletí...

 celý článek

Věkem podmíněná makulární degenerace je u lidí ve věku nad padesát let relativně běžná a je také jednou z hlavních příčin ztráty zraku u dospělých.

 celý článek

Mnohé projevy alergií jsou dobře známy – rýma, kýchání, slzení očí nebo třeba vyrážka na kůži. Málokdo, i z řad lékařů, však na alergii pomýšlí, pokud je pacient "pouze" unavený.

 celý článek

Kašel představuje jedno z běžných onemocnění, se kterým se většina lidí potýká i několikrát do roka. Pro jeho úspěšnou léčbu je zásadní umět správně určit, o jaký druh kašle se...

 celý článek

Jedinou možnou léčbu šedého zákalu v současné době představuje chirurgický zákrok. Neexistují tak žádné léky, kapky či speciální brýle, které by vás zbavily obtíží. Obava z...

 celý článek

Přestože většina veřejnosti by uvítala úplný zákaz kouření v restauracích, zatím se zdá, že se nekuřáckých restaurací v nejbližší době nedočkáme. Od července 2010 má majitel...

 celý článek

Karcinom prostaty je nejčastější zhoubné nádorové onemocnění mužů v České republice. Ročně si tuto diagnózu vyslechne kolem 9000 tisíc pacientů. I v případě rozvoje obávané...

 celý článek

Řešení výše uvedené nemoci i v dnešní době naráží na mnohé komplikace. Odborníci však přišli na to, že soli zlata při léčbě revmatoidní artritidy mají své místo.

 celý článek

Masáže zná lidstvo již tisíce let a většina lidí je považuje za zdraví přínosné nebo přinejmenším za příjemné odreagování. V dnešní době je možné vybrat si z více než 80 typů...

 celý článek

Reflexní terapie vychází z podstaty, že na koncových částech těla se vyskytují nervová zakončení, takzvané reflexní zóny, spojené s dalšími částmi těla. Při jejich stimulaci...

 celý článek

Pacienti trpící hemofilií mají ve své krvi nedostatek faktoru VIII (hemofilie A) nebo faktoru IX (hemofilie B). Oba tyto faktory jsou nezbytné pro proces srážení krve a při...

 celý článek

Vypadávání vlasů může být pro řadu lidí zdrojem značných psychických potíží. Postihuje jak muže, tak ženy, u mužů je však výskyt častější. Na vině je většinou genetika, nebo...

 celý článek

Keratokonus je onemocnění rohovky čili průhledné vrstvy v přední části oka. Ta se v některých případech může abnormálně, kuželovitě vyklenout, což má za následek nekvalitní...

 celý článek

Lupénka je chronické neinfekční onemocnění vznikající v kterémkoliv věku bez ohledu na pohlaví. Přestože se první projevy tohoto onemocnění objevují zejména v období dospívání...

 celý článek

Zelený zákal a syndrom suchého oka se často objevují společně. Lidé pak trpí celou řadou obtížných příznaků, aniž by věděli, že ve skutečnosti patří dvěma různým onemocněním, a...

 celý článek

Biologická léčba. Sousloví, které je v poslední době skloňováno nejen v souvislosti s různými záněty, ale i s nádory. Druhů, u kterých se této nové možnosti léčby využívá, je...

 celý článek

I když je lupénka u dětí v mnohém podobná lupénce dospělých, vyskytují se zároveň určité odlišnosti, a to hlavně v její léčbě. V současnosti neexistuje lék, který by lupénku...

 celý článek

O nejrůznější poranění není v běžném životě nouze. A k rychlému a spolehlivému zhojení může napomoci i homeopatie – účinně a přitom šetrně.

 celý článek

Víte, jak vyzrát na suchý dráždivý kašel, a co naopak platí na ten vlhký? Gratulujeme, jste jeden z mála. Mnoho lidí v tomto ohledu stále tápe a volí naprosto nevhodnou léčbu...

 celý článek

Potravinovou alergií trpí zhruba 4 % naší populace. U dětí do 3 let je toto procento až dvojnásobné. Výskyt potravinových alergií je celosvětově na vzestupu, a jedná se tak o...

 celý článek

Trpíte Crohnovou chorobou nebo jiným zánětlivým střevním onemocněním? Nepomáhá vám žádná dostupná léčba nebo máte radši přírodnější léčebné prostředky? Právě pro vás by tu mohlo...

 celý článek

Strategie v léčbě hemofiliků se celosvětově různí. Důvody k rozdílným přístupům nejsou vždy jen odborné, často hrají významnou roli i finanční aspekty.

 celý článek

Krevní tlak je nevyzpytatelná veličina. V některých případech lékaři příčinu jeho nárůstu odhalí, jindy na důvod nepřijdou. Jaké známe typy hypertenzí a který z nich lze léčit?

 celý článek

Účinná medicínská pomoc si mnohdy vybírá svoji daň. Chemoterapie, ozařování i chirurgická léčba rakoviny prostaty s sebou mohou přinášet pro pacienta nepříjemné stavy. Na co se...

 celý článek

Pacienti, kteří trpí některým z nádorových onemocnění, mají mnoho možností, jak se nezvaného hosta v těle zbavit. Podle typu nádorů je možná chemoterapie, ozařování a...

 celý článek

Léčba nespecifického střevního zánětu je věda. Prozradíme vám, jaké jsou základní myšlenky a postupy této terapie. Zásadní pomůckou lékařů při volbě toho nejvhodnějšího...

 celý článek

Při každé návštěvě vyšetří lékař vaše klouby. Také se budete muset podrobit pravidelným rentgenům a vyšetřením krve. Těmito způsoby lékař sleduje postup onemocnění a zjišťuje...

 celý článek

Pokud máte revmatoidní artritidu, může včasná a agresivní léčba pomoci zabránit dalšímu poškozování kloubu a zhoršování bolesti. Zde je deset otázek, které vám a vašemu lékaři...

 celý článek

Vážená paní doktorko, prosím o zodpovězení dotazu. Trpím /v dětství, pak stabilizace 20let a nyní posledních šest let výrazné zhoršení / opakovanými protrahovanými infekcemi...

Chlamydia pneumoniae múže způsobit zhoršení asthma bronchiále. Co se týče interpretace laboratorního nálezu, to není jednoduché a ani jednoznačné. Zvýšení a přítomnost...

První pylová sezona v životě je kritická pro rozvoj senné rýmy. Mnoho studií se zabývalo vlivem různých preventivních opatření během prvního roku života.

 celý článek

Chtěla bych podstoupit léčbu altrozy pomocí metody PRP. Prosím o kontakt na pracoviště v Plzni, kam se mohu dostavit. Děkuji

Doporučuji ambulanci ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni, kde Vám poskytnou další informace k léčení.

Syndrom Praderové-Williho (P-W) je genetická choroba charakterizovaná mírnou mentální retardací (opožděním psychomotorického vývoje)...

 celý článek

Z výtěru z krku mi byl zjištěn streptokok milleri, dostal jsem antibiotika azitromycin mylan na 6 dní, ale že by byla léčba 100% úspěšná se říci nedá. Je tento druh streptokoka...

S. milleri tvoří součást normální flóry dutiny ústní a horních cest dýchacích a není třeba ho léčit antibiotiky. Vaše obtíže, pokud nějaké máte, pravděpodobně způsobuje nějaký...

Hezký den, paní doktorko, přeléčuji se po atace léky Medrol aj. Má nějaký význam a má účinek přípravek Geriavit pro celkovou regeneraci? Není to jen vyhození peněz?a mohu se...

Léčba Medrolem může podporovat mykotické infekce,to mǔže být Váš případ,ukažte to na zubním nebo ORL.Já Geriavit nedoporučuji,prokázaným efekt na povzbuzení funkce mozku byl...

Kouření je naučené chování, ve většině případů jej kuřák fixuje několik let. Proto i odvykání je postupný proces. Dochází ke zvyšování počtu tzv. nikotinových receptorů v mozku...

 celý článek

Mrtvé moře. Destinace, která se vybaví téměř každému nemocnému s lupénkou jako místo, kde obvykle obtíže ustupují a odkud se pacient vrací ve výborné kondici. Přesto ale brzy...

 celý článek

Chtěla jsem se zeptat jaká je léčba ledvin, pokud mi propouští bílkoviny, bilirubin a mám moč zásaditou /pH 8,9/. Mám velkou fyzickou a psychickou zátěž. Hodně sportuji. Držím...

Pokud ledviny nefungují tak, jak by měly, pravděpodobně to vůbec nesouvisí s vaším jídelníčkem ( ale je samozřejmě dobře, že jíte zdravě). Domnívám se, že ani ledvinový čaj moc...

Termín biologická léčba se v posledních letech skloňuje stále častěji a častěji. Také na těchto stránkách najdete řadu užitečných informací o této terapeutické možnosti...

 celý článek

Rýma patří k nejběžnějším onemocněním v dětském věku. Většina případů vleklé rýmy má alergický podklad.

 celý článek

Paní doktorko, ráda bych věděla jak mohou léky na léčbu mykozy ovlivnit plod. Nevěděla jsem že jsem těhotná, testy byly pořád negativní a pan doktor mi předepsal na léčbu mykozy...

Neobávejte se poškození plodu z lokální léčby. Zaváděcí vaginální globule předepisujeme i v těhotenství. Rizikem v těhotenství jsou naopak nepřeléčené záněty.

Zvětšené tříslo

| Dotaz od: Lenka

Ve dvanácti letech jsem prodělala operaci slepého střeva. Od dětství mám větší pravou stranu břicha, která plynule přechází na pravé tříslo - musím dodat, že toto je viditelné...

Termín zvětšené tříslo není obvyklý, myslíte tím asi zvětšené uzliny v této oblasti, které mohou dojem zvětšeného třísla udělat. Navrhovala bych rozhodně vyšetření na...

Jak se využívají biologika při léčbě revmatických nemocí? O tom jsme si povídali s docentem Ladislavem Šenoltem. Mimo jiné uvidíte i názornou ukázku aplikace léků.

 přehrát video

Jsem v 11tt těhotenství. Dr. mi stěry zjistila přítomnost Ureaplasmy. Okamžitě mi nasadila FERMALAC VAGINAL 1x denně po dobu 1týdne a poté 1x týdně a předepsala mi AZITHROMYCIN...

Iveto! Infekce ureaplasmaty vede přečasté k narušení průběhu těhotenství, možným potratům a brzkým porodům. Špinění a krvácení může infekci provázet. V tomto případě je...

Oteklé tříslo

| Dotaz od: amy

Ptala jsem se minule na potíž cysta-oteklá pravá strana břicha i přes zmizení cysty-zůstal pocit tlaku vlnění jen v místě.To trochu ustalo.Nevím zda to může souviset,před asi 6...

Na dálku opravdu není možné dělat jakékoli závěry - poradím vám pouze: pokud máte potíže, chodte na kontroly stále, protože nález v břiše a na třísle se může v čase různě...

Lecba kasle

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Jiz treti tyden marodim, dle doktorky nejaka viroza. Mam velky tezky kasel, druha stejna antibiotika Fromilid, na poprve mi nepomohly a mam ted pocit, ze i ted moc nepomuzou...

V současné době je v Čechách poměrně vysoký výskyt černého kašle, proto vámi udávané obtíže mohou s touto chorobou souviset. Je třeba vyčkat výsledků sérologie černého kašle...

Biologická léčba

| Dotaz od: Lucka

Od roku 2008 jezdím na biologickou léčbu,kvůli Crohnovi nemoci,a další dva roky na ni prý budu ještě jezdit. Chci se optat,zda mi to spíš neublíží,když na ni budu jezdit tak...

Biologická léčba je jednou z nejbezpečnějších léčeb a alergická rekce se již nemusí opakovat - jistě lékaři zavedli opatření proti této reakci, ale na to se zeptejte přímo jich...

V České republice je registrováno kolem jednoho tisíce hemofiliků, ne všichni však potřebují profylaktickou léčbu. Předcházet krvácení pravidelným podáváním srážlivých faktorů...

 celý článek

Dna průběh a léčba

| Dotaz od: Martin

Je mi 36 let a před nedávnem jsem prodělal první záchvat DNY (palec u nohy) Dle krevních výsledků byla hladina kyseliny močové na 600. Chtěl bych se zeptat jak nemoc probíhá a...

Vážený pane Martine, základní informace jsou dostupné např. na webové stránce dna-nemoc.cz. K Vašim dotazům: 1) Frekvence akutních záchvatů je individuální. 2) a 3) Kromě...

Léčba v lázních

| Dotaz od: Š.

Chtěla bych se zeptat: Aktuálně znovu léčím mykózu zřejmě po znovu přenesení partnerem. Bylo mi předepsáno: Globulus cum natrio tetraborico na 10 dní. Avšak po 7 dnech užívání...

Lépe je léčbu nepřerušovat, přítel by měl mast používat 10 dní. Příjemný den

Léčba po infarktu ?

| Dotaz od: iveta

DOBRÝ DEN, RÁDA BYCH VÁS POŽÁDALA O RADU, PŘÍPADNĚ DALŠÍM POSTUPU LÉČBY, JEDNÁ SE O MÉHO KOLEGU, KTERÉMU JE 48 LET A TÉMĚŘ PŘED DVĚMA LETY PRODĚLAL SRDEČNÍ INFARKT, NEUSTÁLE SE...

- velmi si vážím Vašeho zájmu. Váš přítel je zjevně ve vynikající kardiologické péči, léčeny jsou veškeré risikové faktory tzv. ischemické choroby srdeční. Snášenlivost medikace...

Chtěla bych se zeptat zda se jde zbavit genitálních bradavic. před 4ma měsíci se mi z pořezání žiletkou při holení vytvořila první,a ted jsem objevila další dvě. Gynekoložka mi...

Experimentování nedoporučuji, raději si zajděte ke kožnímu lékaři, který vám doporučí vhodnou léčbu - buďto roztok k potírání, nebo rovnou bradavičky odstraní (elektrokauterem...

Antiepileptická léčba

| Dotaz od: Josef

Mám dotaz na antiepileptickou léčbu. Konkrétně preparáty s účinnou látkou Valproátem. Jaká je jeho terapeutická hladina, případně jak se může projevovat předávkování tímto...

Průměrné hodnoty denních dávek při dlouhodobé léčbě jsou u dospělých 20 mg/kg tělesné hmotnosti při monoterapii valproátem. To znamená, že nejste léčen jiným lékem s podobným...

Mam delsi dobu nevolnost spojenou s jidlem, byl mi diagnostikovan Helikobacter. Mam osmimesicniho syna, ktereho kojim a rady bych pokracovala do unora. Kterou kombinaci leku je...

Ohledně terapie Helikobaktera vám nejlépe poradí odborník z oboru, tedy gastroenterolog. Stejně tak podle léků, které vám předepíše vám doporučí případné přerušení kojení.

Trislo

| Dotaz od: Jaroslav | z mobilní aplikace

Asi pred mesicem jsem hral fotbal a pri odehrani mice tzv. na dlouhou nohu se objevila mensi bolest v trisle, ne moc intenzivni,ale byla tam, pote se bolest objevovala jen po...

Zřejěm mátě poraněné tříslo je třeba vyhledat lékaře a následnou rehabilitaci současně s lokální léčbou mastmi a klidem

Společně s chirurgickou léčbou ledvinových nádorů se objevuje také relativně nový způsob léčby využívající látky, které umějí stimulovat imunitní systém v boji proti nádorovým...

 celý článek

Léčba štítné žlázy

| Dotaz od: Tadeáš

Před 8 lety jsem podstoupil operaci štítné žlázy, kdy mi byla z důvodů 1cm cysty odstraněn jeden lalok štítné žlázy. Od té doby beru Letrox 100 1x denně. Chtěl jsem se zeptat...

Milý Tadeáši, neznám detailně průběh Vašeho dosavadního onemocnění, ale obecně mohu říct, že existují stavy, kdy je potřebné lalok štítné žlázy odoperovat, protože je riziko...

Léčba tyreotoxikozy

| Dotaz od: Alena

Děkuji moc za odpověď a chci se ještě zeptat, jaké jsou možnosti léčby Graves-Basedowovy choroby? brát léky na utlumení zvýšené činnosti (beru Thyrozol, sice teprve 14 dní, ale...

Obě možnosti léčby jste již uvedla v dotazu - léky tlumící činnost štítné žlázy v postupně se snižující dávce, ideálně do vysazení, nebo operační léčba. U každého se volí jiný...

Biologická léčba přinesla určitou revoluci do léčby nejen artritidy, ale i dalších nemocí. Jako všechny léky však kromě výhod přináší i nová rizika. Přinášíme několik doporučení...

 celý článek

Neúspěšná léčba

| Dotaz od: Lenka

Podle CT bedrní páteře L4/L5 mám plošnou mediální až pravostrannou foraminální hernii 4mm s těsným vztahem v přední stěně durálního vaku,vpravo foraminálně v těsném kontaktu s...

Paní Lenko Bolesti páteře i vyřazování potíží může mít řadu příčin. U této oblasti není ale ani vždy přímé rovnítko mezi nálezem na zobrazovacích vyšetřeních a zdrojem...

Biologická neboli také cílená léčba nabízí v poslední době nečekané možnosti při léčbě řady onemocnění, která nelze zdolat klasickými medikamenty. Přes slibné výsledky ji ale...

 celý článek

Revmatické nemoci je možné léčit mnoha způsoby. V některých případech ale obvykle užívané léky (chorobu modifikující léky) selhávají a nezbývá nic jiného než sáhnout po nové...

 celý článek

Nádorů mozku je několik druhů. Často se bohužel jedná o zhoubnou, tedy maligní formu.

 celý článek

Přestože substituční léčba závislosti na opiátech má jednoznačně pozitivní výsledky, někdy i samotné léky, kterých je k této terapii potřeba, mohou být pro pacienty nebo...

 celý článek

Osteoporóza u mužů je v literatuře stále více rozpoznávána jako závažný zdravotní problém. V dubnovém čísle odborného časopisu Osteoporosis International /v roce 2008) vyšly...

 celý článek

Osteoporózou neboli řídnutím kostí trpí v dnešní době poměrně velká skupina lidí. Při tomto onemocnění se kosti stávají křehčími a snadněji se lámou.

 celý článek

Červená, zanícená místa kdekoli po těle. To dobře znají všichni ti, kdo trpí lupénkou. Blýská se jim ale na lepší časy: ke slovu totiž přichází biologická léčba.

 celý článek

Chci se zeptat na možnosti léčby poruchy vzrůstu - ve svých 21 letech měřím 153 cm a už neočekávám žádné zlepšení. Jsou nějaké způsoby léčby u dospělých, např. hormonální...

Andreo, bohužel po uzávěru růstových štěrbin, který se dá ve vašem věku předpokládat, žádná léčba není možná. Rozhodně ne hormonální. U ženy se ale obecně malý vzrůst...

Lečba

| Dotaz od: klara

Dobri den chtěla jsme se zepatat muj syn byl lečeny pul roku na kortikoidech stav se zlepšil ale žadna alergie nic všechny testy byly negativni ale stale kašlal tak mu dali na...

Léčba inhalačním kortikosteroidy se používá jako preventivní dlouhodobá u pacientů s astmatem. Na akutní dechové obtíže se používá Berodual. Infekce ještě častěji virová může...

Na jedné straně je v naší populaci stále vyšší výskyt nádorových onemocnění, na té druhé se zlepšuje úspěšnost onkologické terapie.

 celý článek

Léčba chrápání

| Dotaz od: Petra

Ráda bych se zeptala, jaké jsou možnosti léčby chrápání. Týká se to manžela, kterému je 35 let, spánkovou apnou zatím nemá. Zdá se mi ale stále unavený a nikdy neřekl, že se...

Léčba chrápání je závislá na příčině. Z těch nejčastějších příčin je to obezita, pití alkoholu a léčba je pak snadná - zhubnout a nepít. Příčinou může dále být nosní...

Borelioza - léčba.

| Dotaz od: Pavel

Dostal jsem výsledky rozboru krve: WBBOM=OspC; WBBOG=negativni; ZBORG=negativni; ZBORM=29.7 (IGM=29.7). Pry jde o boreliozu a ja dostal DOXYHEXAL 200mg 1x denně na 21dní. Mám...

Nechci "utíkat" před odpovědí, ale problematika diagnostiky a léčby boreliových infekcí je natolik složitá a vždy přísně individuální u konkrétního pacienta, že by se k ní...

Lečba genitalních bradavic

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se zeptat na nejúčinnější možnosti léčby genitálních bradavic. Můj kožní lékař mi je mrazil dusíkem(asi 3 měsice), ale vždy když nějakou zmrazil tak se objevila další...

Nejúčinnější léčba genitálních bradavic je ošetření elektrokauterem, jak to děléme na našem pracovišti, ale protože jde o virovou infekci, není možné zabránit dalšímu šíření...

Lečba nespavosti

| Dotaz od: hana

Jsem z Frýdku- Mistku a nemohu nikde najit kdo se tady u nás zabývá léčbou nespavosti, nechci ke klasickému psychiatrovi,který hned od dveři napiše antidepresivo. Děkuji

Poruchami spánku, které vedou např k nadměrné denní únavě a spavosti, nebo které jsou způsobeny poruchami dýchá ve spánku, pohyb končetin apod se zabývají tzv spánková centra...

Již čtvrtý den mám ostré bolesti v žaludku s nepravidelnými křečemi. Močení, stolice v normě. Na pohmat nic nebolí, nikde žádná bulka. Bolesti vycházejí nad pupkem a vystřelují...

Vážená paní/slečno Lucie, doporučuji Vám domluvit se v gastroenterologické ambulanci na endoskpickém vyšetření horní části trávicí trubice. Užívání kortikoidů (zejména bez...

Chlamydie tracho - léčba

| Dotaz od: Dan

Nikde jsem nenašel odpověď na můj dotaz a tak bych se chtěl informativně zeptat, zda je podle Vás v pořádku, když se partneři léčí na Chlamydie trachomatis jiným "...

Na některé nemoci v medicíně existují různé možnosti léčby se stejně účinným výsledkem. Vámi popsaná léčebná schémata jsou možná. S pozdravem

Zavedení biologických léčiv přineslo mnohým nemocným novou naději a zásadní změnu. Počet pacientů léčených těmito moderními a vysoce účinnými preparáty stále roste – jen od...

 celý článek

S příchodem a zavedením cílené léčby se podstatně změnil pohled na léčení a prognózu mnoha chronických onemocnění. Počet nemocných léčených těmito novými a vysoce účinnými...

 celý článek

Tříslo

| Dotaz od: amy

Moc děkuji za minulou odpověď,ptala jsem se na toto:před asi 6 týdny jsem vylézala z vany a jako by mi "něco povolilo v levém tříslu",pocit jako by se něco natrhlo nebo jak to...

Někdy ani sono neuvidí patřičné změny, nechte si napsat doporučení přímo na chirurgii, zkušený chirurg kýlu vyhmatá a ev. vám doporučí přímo operaci. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat, jestli na Slovensku existuje nějaká kvalitní terapeutická komunita pro léčbu závsloti, nejlépe křesťanská, není však podmínkou. Mám známého (37 let...

Paní Evellynn. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. A omlouvám se rovnou ještě jednou - bližší informace o tom, jak to konkrétně chodí na...

 
Kam dál
 
 
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
Vyšetření štítné žlázy
Články: Vyšetření štítné žlázy
Jak má správně vypadat...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: