#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Volný čas dětí aneb Jak připravit děti na kroužky

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 5.9.2016

Blíží se začátek školního roku a většina rodičů i školáků začíná řešit kroužky. Na první pohled jednoduchá záležitost může ale záhy skončit nervy drásajícím malérem. Klid velkým i malým členům rodiny pomohou navrátit homeopatika.

Volba kroužků a kurzů je velmi citlivou záležitostí. Střetávají se zde totiž touhy dětí a reálná i nereálná přání rodičů. Ti do svého potomka často promítají vlastní nesplněné sny. Podle odborníků je důležité snažit se vyhovět přání dítěte, ale na druhou stranu ho nepřetěžovat. Nadbytek mimoškolních aktivit může narušit přípravu do školy. Kromě toho jedinec, který ze školy míří denně do několika různých kroužků, pak vlastně ztrácí svoji dětskou svobodu.

Na čem záleží

Při výběru kurzu je potřeba zaměřit se na záliby potomka a jeho přirozený naturel. Podle toho je možné volit i počet kroužků – živější dítě jich například zvládne více, často i náročnější povahy. Odborníci však tvrdí, že by školák neměl chodit do více než 3 kroužků. Ty by měly jednak vyvažovat školu, ale na druhou stranu by měly vést i ke zlepšování či získávání určitých dovedností. Navíc mají též socializační úlohu, protože děti zde nacházejí nové kamarády a učí se sociálnímu chování. Při nechuti chodit do kurzu, který si dítě sice vybralo, ale po pár návštěvách o něj již nejeví zájem, je nutno vytrvat. Školák se totiž takto učí zodpovědnosti za vlastní rozhodnutí. Pokud ale problém přetrvává, je nutné zjistit příčinu. V některých případech může jít o lenost či změnu v zájmech, což je u dětí obvyklé. Pak je potřeba na tuto změnu přistoupit a potomkovi nic nevyčítat.

Homeopatika uklidňují situaci 

Zvládnout potíže související s chozením do kurzů (ať už se jedná o nudu, nezájem, či přetížení) lze i s pomocí homeopatik. Na prvním místě je ale potřeba s dítětem promluvit a zjistit, o jaký problém se vlastně jedná, pak je i volba homeopatika snazší. Dítě by se mělo nad situací zamyslet a vyjádřit se k ní. Pak můžou přijít ke slovu homeopatika. Ta hlavní, řešící obtíže spojené s kroužky, jsou následující.

Ignatia amara – lék pro situace, kdy realita nenaplňuje představy dítěte a dostaví se zklamání z náplně kroužku nebo z chování ostatních účastníků. Jinou situací, kdy Ignatia pomáhá, je kritika – ať již od kamarádů, či ze strany rodičů. Dalšími emocionálními faktory, které lék řeší, bývají stesk po domově, pocit osamocení či zármutek. Dítě chce být samo, o problémech nerado mluví a spíše o samotě pláče. Razantně odmítá pokusy kohokoliv o útěchu, je náladové, někdy i vzteklé. Emoce dokáže zlepšit jen nějaká zajímavá činnost a zapomenutí na starosti.

Kalium phosphoricum – je potřebné v situacích intelektuálního přetížení a při velkém množství starostí. Většinou je lék vhodný pro jedince, kteří musí stíhat školu, kroužky a nakonec jsou unavení a vyčerpaní ze sebemenší činnosti. Pak se hlavně při učení a čtení mohou objevit bolesti hlavy. Studium nebo naopak vyrušení z něho můžou vyprovokovat i záchvat vzteku. Adepty na tento preparát jsou děti citlivé, depresivní, ale též vznětlivé. Někdy se hodí i po nemoci, kdy se dítě ve škole nemůže dostat do tempa.

Natrum muriaticum – přípravek vhodný pro děti, které se cítí zklamané a smutné z nějaké ztráty. Třeba kamaráda, který kroužek opustil, nebo „lásky“, jež skončila. Jinou situací, kdy je Natrum muriaticum potřebné, je pokoření a ponížení, po nichž se dítě naprosto uzavře do sebe. Tento lék je totiž pro citlivé jedince, kterých se snadno dotkne i dobře míněná výtka či poznámka. Často smutek skrývají, neprojevují ho pláčem, spíše tím, že si třeba koušou nehty.

Nux vomica – pomáhá v případech, kdy si dítě stěžuje na nudu v kroužku a na to, že ho daná aktivita nebaví. Může i kritizovat vedoucí či ostatní členy, že jsou pomalí, hloupí a podobně. Naopak vychovatelé si mohou stěžovat, že je dítě konfliktní, dominantní a snadno propadá vzteku a agresivitě. Je to ideální lék pro ty, kteří chtějí soutěžit s ostatními a neustále být nejlepší.

Pulsatilla – přípravek vhodný pro plačtivé děti, za jejichž problémy se skrývají zklamání, zrada, ponížení či nějaká ztráta. Nebo jen stesk po rodičích, domově a známých věcech. Potíže se projevují většinou pláčem, který ale dobře reaguje na slova útěchy, projevení účasti a citlivou společnost. Lék pomáhá velmi vnímavým dětem, které snadno ovlivní například smutné a tragické příběhy. Pak jsou velmi úzkostné a mohou mít značně proměnlivé nálady.

Preparát, který nejvíce odpovídá chování a profilu vašeho dítěte, je nejlépe podávat v ředění 30CH 2–3× v týdnu. V akutním stadiu je možné zhruba týden lék podávat i denně.

Podpořte rodině imunitu

S opětovným nástupem do kolektivu a nadcházejícími studenými měsíci je potřeba pamatovat i na prevenci infekčních nemocí. Ty mohou velmi znepříjemnit život dětem, ale i rodičům. Pomoci může jednak vhodně přizpůsobená skladba stravy, ale opět též homeopatika.

Oscillococcinum – lék stimulující především protivirovou imunitu. V rámci prevence infekčních onemocnění je nejvhodnější užívat jednu tubu tohoto přípravku týdně po celé zimní období. V prvních stadiích nástupu nemocí, jako jsou chřipka, rýma, nachlazení nebo například opar, podáváme 1 tubu v intervalu 6–8 hodin po dobu 2–3 dní.

Echinacea angustifolia 9CH – podporuje hlavně protibakteriální imunitu. Podáme 1× denně 5 granulí.

Obranyschopnost upevní i vitamíny a doplňky stravy. Které to jsou?

  • Tinktura z černého bezu. Látky v ní obsažené brání množení chřipkového viru, a tím pádem celkově podporují protivirovou imunitu.
  • Vitamín C. Má výrazné antioxidační působení, slouží jako „zametač“ volných radikálů. Zlepšuje též činnost obranného systému těla, podporuje hojení tkání, ale v neposlední řadě i činnost nadledvinek. To platí zejména tehdy, když jsou nadledviny výrazněji zatíženy, například při stresu z nového prostředí. Vhodná dávka pro děti je 200 mg denně.
  • Vitamíny skupiny B. Jsou důležité hlavně pro správné fungování nervové soustavy.
  • Magnézium. Vhodné množství tohoto prvku je nutné pro správnou funkci mnoha tělesných systémů. Při stresu jeho potřeba výrazně stoupá. Nejvýraznějším účinkem magnézia je především celkové zklidnění a dobrý spánek.

Připraveni na úrazy

Pokud dítě navštěvuje nějaký sportovní kroužek, je dobré, aby v tašce vždycky mělo tubu léku Arnica montana 9CH a mohlo jej použít co nejdřív v případě nehody či úrazu. Arniku je navíc možné aplikovat při větších fyzických zátěžích nebo při krvácení z nosu. Podává se 5 granulí co nejdříve, stejnou dávku je možno vzít i opakovaně v intervalu 30 minut až do úlevy od bolesti.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
0
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Tábory pro děti s postižením – pomoc, nebo separace?

Zdravý vzduch, koupání, vůně lesa, stanování a hledání nových kamarádů jsou...

Víte, co dělá vaše dítě ve volném čase?

Nejednoho z nás napadne, že by se v blízkosti právě našich dětí mohly vyskytovat...

Biologická léčba je možná i u dětí

Revmatickými nemocemi netrpí jen dospělí. Postiženy mohou být i děti – a to...

Onemocnění jater u dětí aneb Signály pro vnímavé rodiče

Nejen dospělí, ale také děti mohou být ohroženy poškozením jaterních funkcí...

Děti kuřáků jsou častěji nemocné

Pasivní kouření nepřidá na zdraví nikomu, malé děti a batolata jsou však na...

Očkování za rozvoj alergií u dětí nemůže

Rodiče dětí, u kterých je zvýšené riziko alergických onemocnění, se často ptají,...

Cukrovka (prvního a druhého typu) u dětí

Cukrovka je stále častěji se vyskytující civilizační onemocnění, v současnosti...

Mají se očkovat děti nebo dospělí?

Stále dokola se opakuje fakt, že klíšťová encefalitida mívá závažnější důsledky...

Děti se hepatitidou C nejčastěji nakazí od své matky

Žloutenkou typu C se mohou nakazit i děti. Probíhá u dětí onemocnění stejně...

"Kdy už budete mít děti" aneb Nenechte se zdeptat svým okolím

Od vaší svatby už sice uplynula řada let, ale vy stále nemáte děti. Když se...

Doporučujeme

Čtěte více

Vliv životního stylu na rozvoj alergie

Studie u albánských přistěhovalců v severní Itálii prokázala vliv v minulosti...

Vlna pro alergiky není – ani ta hypoalergenní

Kůže má řadu důležitých funkcí. V první linii ochraňuje celistvost vnitřního...

Vnímat dotyk bez paže – ze sci-fi se pomalu stává realita

Vzít za ruku svou ženu a cítit její ruku ve své – to je prožitek, který si může...

Vnitřní rovnováha posiluje zdraví

Vnitřní i vnější rovnováha organismu může pomáhat předcházet mnoha nemocem....

Voda může být zdrojem alergenů

U vody jako takové samozřejmě není příliš důvod k obavám. Je třeba dobře rozlišovat....

Vodní dýmka a její skrytá nebezpečí

Obecně se ví, že kouření cigaret škodí zdraví a vede k závislosti. Vodní dýmce...

Vodní dýmka, nebo cigarety, rizika vyjdou na stejno

Mnoho lidí věří, že pokud kouří tabák prostřednictvím vodní dýmky, není tento...

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice....

Volně prodejná afrodiziaka z pohledu sexuologa

Od doby uvedení <strong>Viagry</strong> na trh se zvýšil zájem veřejnosti o...

Volnost a práva kuřáků v Česku jsou unikátem, který nemá v Evropě obdoby

Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, ve které není žádným způsobem...

Von Willebrandova choroba

Von Wilebrandova choroba je dědičná nemoc způsobená nedostatkem srážecího faktoru....

Von Willebrandova choroba – dědičná krvácivá porucha postihující muže, ženy i psy

Snadná tvorba modřin, prodloužená doba krvácení z ranky nebo časté krvácení...

Von Willebrandova choroba – krvácivá porucha, která se mnohdy odhalí až po mnoha letech

Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější vrozená onemocnění srážlivosti...

Von Willebrandova choroba zasahuje u žen do všech období jejich života

Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější vrozené krvácivé choroby, postihuje...

Von Willebrandova choroba: nejčastější krvácivá nemoc

Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější dědičná krvácivá onemocnění....

Voňavé prášky na praní se kůži nemusí zamlouvat

Možná už se vám to přihodilo. Oblékli jste se a celé tělo začalo svědit. Vaše...

Vosí jed se může skrývat i ve víně

Kopřivka, kašel, sípání, dušnost, rýma nebo kýchání – to jsou alergické projevy,...

Vozíčkáři - úrazy míchy

Jsou také poměrně časté úrazy spojené opět s automobilismem, sportem, či prostým...

Vracíte se po operaci z nemocnice? Chcete, co nejdříve získat zpět svou sílu? Věnujte péči výživě!

Doplňte chybějící živiny – především bílkoviny – a dbejte na přísun vitamínů,...

Vráska na nose díky alergickému pozdravu

Nepříjemné svědění nosu – alergici vědí, že se jej jen tak zbavit nelze. Proto...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#