#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Volně prodejná afrodiziaka z pohledu sexuologa

Sexuálně 20.1.2010

Od doby uvedení Viagry na trh se zvýšil zájem veřejnosti o látky s afrodiziakálním účinkem. Lidstvo však už tisíciletí hledá účinné látky, které by podporovaly sexuální prožitek či funkci.

Léky,modré tablety
Léky,modré tablety

Afrodiziaka můžeme dle typu účinku rozdělit do tří skupin:

  • látky ovlivňující sexuální touhu
  • látky ovlivňující potenci
  • látky ovlivňující sexuální prožívání
  • Medicínský výzkum dosáhl nejpřesvědčivějších výsledků v oblasti léčby erektilní dysfunkce. Jde tedy o ovlivnění potence. Dá se říct, že revoluci v této oblasti přinesla právě Viagra následovaná dalšími léky zlepšujícími schopnost erekce (Cialis, Levitra). Ovlivnění ostatních složek sexuálních funkcí prozatím zůstává nedostatečně prozkoumáno. Výsledky léčby závisí na precizní diagnostice poruchy zdraví. Do této oblasti patří především podávání hormonů. Obvykle se jedná o nahrazování pohlavních hormonů, jejichž tvorba není dostatečná.

    Když se však podíváme na internet, snadno získáme dojem, že problémy, které současná věda nedokáže řešit, jsou prakticky lehce a bezpečně zvládnutelné. On-line prodejny nabízejí širokou škálu potravinových doplňků, které zaručeně zvýší sexuální touhu, zlepší sexuální prožitek, zlepší erekci a dokonce prodlouží penis, to vše za vysokou finanční částku. Je to ale skutečně pravda? Co obsahují tyto produkty? Jak je ověřena jejich účinnost? Jako důkaz předkládaný veřejnosti najdete na příslušném serveru či v reklamním letáku povídání o bezpečnosti užívání, obvykle se odkazující na přírodní původ všech složek produktu. Fakt, že je něco přírodní, v mnoha lidech vyvolává iluzi naprosté bezpečnosti a jakési přirozené účinnosti. Ve složení většiny preparátů se objevuje směs rostlinných extraktů. Nejčastěji zastoupenými jsou výtažky z catuaby, gingo biloba, epimedia, cuscuty, ženšenu, eleutherococcu, serenoy, macy. U všech preparátů je barvitě popisován příznivý účinek na různé neduhy, včetně sexuálních poruch. A obvykle je doporučováno dlouhodobé užívání.

    #IMG#

    Prodávané preparáty se často odkazují na zkušenosti odborníků a na klinické studie. Zkušenosti odborníků vyznívají jako „succes stories“, s jednoznačným cílem motivovat veřejnost ke koupi. Zajímavé je, podívat se blíže na klinické testování těchto preparátů. Veřejně prezentované výsledky studií jsou často umně přeformulované do laického jazyka, zjednodušené a ne vždy přesné. K přesným citacím se laik prakticky nedostane. Pokud se o to pokusíme, zjistíme, že naprostá většina citovaných studií nenaplňuje přísná kritéria klinických testů, které musí předcházet registraci léku. Látka, která je registrovaná jako lék, musí projít klinickým testováním v několika fázích. Cílem této komplikované a dlouhé cesty k registraci je ověření bezpečnosti užívání, ale především jasně prokazatelného účinku na danou nemoc. Dobrou ilustrací tohoto procesu je to, že látka, která se původně vyvíjela pro léčbu jedné nemoci, se během dlouhodobého testování ukázala jako účinná pro léčbu zcela odlišné nemoci. To by nebylo možné bez průběžného, komplexního a kritického vyhodnocování výsledků, které studie přinášejí.

    Uvedený proces je často nahrazen jedním nebo několika testy a množstvím odborných termínů. V informačních materiálech se výrobce často odvolává na testosteron, neurotransmitery, PDE 5 (fosfodiesteráza 5) či oxid dusný, což jsou látky, které hrají mají v regulaci sexuálních funkcí významné místo. A přirozeně to zvyšuje dojem vědeckosti celé informace. Problém je v tom, že nikde nenajdeme studii, která by jednoznačně potvrzovala účinek té či oné dané rostliny, na některou z těchto látek funkcí u lidí. Faktem je, že probíhají výzkumy na zvířatech. Některé z nich nám dávají slibné výsledky. To je však první krok. Až poté, co se ukáže některá z látek jako účinná na zvířecím modelu, zahajují se její další zkoušky.

    Mezi procesem uvádění doplňků stravy na trh a registrací léčiva je zásadní rozdíl. Klíčové je to, zda se zajímáme pouze o bezpečnost užívání, nebo také o ověřený účinek. Registrace léku zahrnuje obojí. Výrobce doplňku stravy prokazuje pro registraci, či schválení prodeje pouze to, že produkt neohrožuje zdraví.

    Pokud potravinové doplňky vykazují účinnost, je možné uvažovat o několika podmiňujících faktorech. Může jít o nespecifické ovlivnění kardiovaskulárního systému, které může mít vliv i na erektilní funkci. Také můžeme uvažovat o nespecifické stimulaci CNS. Prosté odstranění únavy zajisté může ovlivnit sexuální apetenci. Také známe fytofarmaka pozitivně ovlivňující náladu. To má samozřejmě přesah do prožívání sexuality. Žádný z uvedených efektů však nemůžeme nazývat specifickým účinkem na sexuální funkce a proto vidím jako problematické, nazývat tyto látky afrodiziaky.

    Dalším možným faktorem ovlivňujícím účinnost potravinových doplňků je tzv. placebo efekt. Jednoduše řečeno jde o pozitivní účinek na zdravotní stav, látky která je prokazatelně neúčinná. Popisovaný efekt je znám už staletí. O jeho mechanismu se vedou erudované diskuse. Účinek se připisuje očekávání pacienta. Z toho plyne nutnost podávat neúčinnou látku ve formě léčiva, právě abychom vzbudili očekávání účinku. Placebo efekt se přirozeně nevyskytuje u látek, které jsou podávány s tím, že jsou neúčinné. Placebo má nezastupitelnou roli právě v testování nových léčiv. V klinických studiích se srovnává účinek testované látky s látkou neúčinnou. Přitom ani pacient, ani lékař, který látku podává, neví, jakou látku užívá nebo ordinuje. Z toho je odvozen i název těchto studií – dvojitě slepé, placebem kontrolované. Tyto se považují za jednoznačný důkaz účinnosti testované látky.

    Znamená to, že potravinové doplňky nejsou účinné? To si tvrdit nedovolím. Je však dobré vědět, že jejich účinek není dostatečně klinicky ověřen. Tudíž jednoznačné tvrzení o jejich účinnosti není podloženo vědeckými důkazy.

    (hol)

Doporučujeme

Čtěte více

Vliv prodělaných infekcí na rozvoj atopické senzibilizace

Atopie je vrozená vloha reagovat na neškodné antigeny zevního prostředí přehnanou...

Vliv subkutánní imunoterapie na aktivitu bazofilních buněk

Při specifické subkutánní imunoterapii se ještě před započetím pylové sezóny...

Vliv životního stylu na rozvoj alergie

Studie u albánských přistěhovalců v severní Itálii prokázala vliv v minulosti...

Vlna pro alergiky není – ani ta hypoalergenní

Kůže má řadu důležitých funkcí. V první linii ochraňuje celistvost vnitřního...

Vnímat dotyk bez paže – ze sci-fi se pomalu stává realita

Vzít za ruku svou ženu a cítit její ruku ve své – to je prožitek, který si může...

Vnitřní rovnováha posiluje zdraví

Vnitřní i vnější rovnováha organismu může pomáhat předcházet mnoha nemocem....

Voda může být zdrojem alergenů

U vody jako takové samozřejmě není příliš důvod k obavám. Je třeba dobře rozlišovat....

Vodní dýmka a její skrytá nebezpečí

Obecně se ví, že kouření cigaret škodí zdraví a vede k závislosti. Vodní dýmce...

Vodní dýmka, nebo cigarety, rizika vyjdou na stejno

Mnoho lidí věří, že pokud kouří tabák prostřednictvím vodní dýmky, není tento...

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice....

Volnost a práva kuřáků v Česku jsou unikátem, který nemá v Evropě obdoby

Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, ve které není žádným způsobem...

Volný čas dětí aneb Jak připravit děti na kroužky

Blíží se začátek školního roku a většina rodičů i školáků začíná řešit kroužky....

Von Willebrandova choroba

Von Wilebrandova choroba je dědičná nemoc způsobená nedostatkem srážecího faktoru....

Von Willebrandova choroba – dědičná krvácivá porucha postihující muže, ženy i psy

Snadná tvorba modřin, prodloužená doba krvácení z ranky nebo časté krvácení...

Von Willebrandova choroba – krvácivá porucha, která se mnohdy odhalí až po mnoha letech

Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější vrozená onemocnění srážlivosti...

Von Willebrandova choroba zasahuje u žen do všech období jejich života

Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější vrozené krvácivé choroby, postihuje...

Von Willebrandova choroba: nejčastější krvácivá nemoc

Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější dědičná krvácivá onemocnění....

Voňavé prášky na praní se kůži nemusí zamlouvat

Možná už se vám to přihodilo. Oblékli jste se a celé tělo začalo svědit. Vaše...

Vosí jed se může skrývat i ve víně

Kopřivka, kašel, sípání, dušnost, rýma nebo kýchání – to jsou alergické projevy,...

Vozíčkáři - úrazy míchy

Jsou také poměrně časté úrazy spojené opět s automobilismem, sportem, či prostým...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#