#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetření krku

Ordinace 30.7.2008

Co vás čeká při vyšetření krku?

krk, jazyk, vyšetření, ORL, mandle
krk, jazyk, vyšetření, ORL, mandle

Co je vyšetření krku?

Vyšetření krku je součástí celkového lékařského vyšetření. S vyšetřením krku se můžete setkat při návštěvě obvodního lékaře, na ORL (ušní nosní krční) nebo při celkovém vyšetření lékařem jiné odbornosti. V krční oblasti se nalézá štítná žláza, hltan, hrtan a část dýchací trubice, velké cévy a mízní uzliny. Všechny vyjmenované orgány jsou přístupné tzv. fyzikálnímu vyšetření. Fyzikální vyšetření je soubor jednoduchých lékařských testů, které využívají ke zjištění případné odchylky od normálního stavu některé základní smysly - hmat, sluch, zrak. Pokud lékař zjistí při vyšetření krku nějakou odchylku od normálu nebo ho k podezření na určité onemocnění vyšetřované oblasti vedou jiné důvody, předepisuje další vyšetření RTG, SONO, CT apod. #IMG#

Jaké jsou přístroje a pomůcky k vyšetření krku?

Pohledem lékař zhodnotí tvar a pohyblivost krku a cévy, které po krku probíhají. Dále se lékař zaměří na přední plochu krku a sleduje, není-li štítná žláza zvětšená. Stejně tak hledá zvětšené mízní uzliny na krku. Při otevřených ústech pohledem lékař hodnotí patrové mandle a horní část hltanu. Pohmatem vyšetří souměrnost tepů krčních cév a štítnou žlázu. K poslechu velkých cév se používá fonendoskopu, lidově řečeno „uší“. U obvodního lékaře se můžete setkat s vyšetřením krku pomocí dřevěné ploché špátle.

Kdy Vám lékař krk vyšetří?

Lékař Vám vyšetří krk při každé celkové prohlídce. Více se na tuto oblast zaměří v případě, že přicházíte s problémem vycházejícím z této oblasti. Například s angínou, zánětem hlasivek, zvětšenou štítnou žlázou, onemocněním srdce či cév nebo s podezřením na nádorový proces. Angína je zánětlivé onemocnění patrové mandle a krčních uzlin, vyvolané baktériemi a provázené bolestmi v krku zejména při polknutí. Léčí se obvykle antibiotiky. Zánět hlasivek bývá častěji způsoben viry, provází ho bolesti v krku a změna hlasu. Zvětšená štítná žláza se nazývá struma. Ta může být spojena s normální, zvýšenou nebo sníženou funkcí žlázy. Velmi často se jedná o tzv. eufunkční strumu, která vzniká z nedostatku jodu v potravě. Příčinou strumy ale také může být zánět nebo nádor štítné žlázy. Cévy na krku mohou být postiženy aterosklerózou. Ateroskleróza nebo-li kornatění cév je onemocnění, při kterém dochází k tvorbě tukových plátů ve stěně cévy. Tento stav je nebezpečný tím, že tukový plát se může z cévy uvolnit a způsobit mozkovou mrtvici.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření krku není nepříjemné ani bolestivé.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Obvykle budete nejprve požádáni, aby jste zahýbali hlavou dopředu, dozadu a popřípadě do stran. Poté Vám lékař vyšetří tzv. pasivní pohyby hlavy. To znamená, že Vás požádá, aby jste nechali hlavu volně a pohybuje jí v jednotlivých směrech sám. Tímto vyšetřením zhodnotí pohyblivost krční páteře. Dále lékař přiloží Váš krk prsty tak, aby nahmátl pulsy krčních artérií. Následně jemně prohmátne přední plochu krku aby, se přesvědčil , zda Vaše štítná žláza není hmatná. Pohmatem též zjistí, zda mízní uzliny na krku nejsou zvětšené. Lékař následně poslechne Vaše velké cévy na krku pomocí fonendoskopu a to tak, že na krk přiloží plochou část fonendoskopu a vyzve Vás “zadržte dech“. Nakonec Vás lékař požádá, aby jste otevřel pusu a podívá se Vám do krku.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření krku je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Vyšetření krku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Pokud přicházíte k lékaři a trápí Vás bolest v krku nebo Vás k lékaři vedou jiné potíže mající příčinu v onemocnění některého z orgánů v krku se nacházejícím, jistě Vám lékař provede základní vyšetření krční oblasti obdobě tak, jak je popsáno výše. Pokud mu vyšetření bude stačit ke stanovení Vaší diagnózy navrhne léčbu a Vás s ní seznámí. Pokud diagnózu nestanoví, odešle Vás k dalšímu vyšetření, kterým může například být RTG polykací akt, vyšetření štítné žlázy a krčních cév ultrazvukem, vyšetření na pracovišti nukleární medicíny aj.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#