Výsledky průzkumu: kouření v restauracích je jen doplněk

V otázkách omezování kouření představují kuřáci a nekuřáci obvykle dva nesmiřitelné názorové tábory. Výsledky nejnovějšího průzkumu však přinášejí nečekaně překvapivá zjištění.

Kouření v restauracích vadí více než polovině Čechů
Kouření v restauracích vadí více než polovině Čechů

Odpůrci vítězí

Pro zákaz kouření v restauracích se pozitivně vyslovila i více než třetina pravidelných kuřáků. Tento zákaz celkově podporují již více než tři čtvrtiny dospělé populace v ČR. Výsledky výzkumů tak zapadají do širšího trendu. Vítězné tažení proti cigaretám nepřekvapí v zemích, jako jsou Anglie, Francie nebo Německo. Ovšem připojily se i země tradičně cigaretám zaslíbené, ke kterým patří Řecko nebo Turecko.

Úspěšní nekouří

Výzkum byl realizován skupinou studentů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a společností Ipsos v České republice v dubnu 2012. Sběr dat probíhal metodou osobního dotazování respondentů starších 18 let. Šetření probíhalo na nezvykle velkém počtu 8 488 dotazovaných, a proto má pro ČR vysokou vypovídací hodnotu. Jaká zjištění průzkum přinesl?

 
  • Cigaretu si každý nebo téměř každý den zapálí 24 % dospělých Čechů.
  • 12 % dospělých kouří pouze několikrát za měsíc nebo naprosto výjimečně.
  • V ekonomicky úspěšných skupinách s nejvyššími příjmy je jen velmi malé procento kuřáků (6 %).
  • Kouření v restauracích vadí více než polovině Čechů, více ženám než mužům.

Bez popelníků na stole

Lidí, kteří podporují zákaz kouření v českých restauracích, přibývá. V roce 2007 zákaz podporovala jen polovina dotázaných, zatímco v roce 2011 se pro zákaz vyslovilo téměř 70 % Čechů a toto číslo dále narůstá na současných 78 %. Velmi významnou názorovou proměnu prodělal postoj k zákazu kouření v restauracích ve skupině samotných kuřáků. V roce 2007 podporovalo zákaz pouze 13 % kuřáků, dnes s ním souhlasí 40 % všech pravidelných a příležitostných kuřáků.

Kouření není hlavní motivací

Zákaz kouření není nutně spojen s dlouhodobým poklesem návštěvnosti. Cigareta v restauracích je totiž pro většinu kuřáků spíše okrajovou záležitostí. Do restaurací, kaváren a barů nechodí kvůli tabáku, ale kvůli:

  • jídlu,
  • přátelům,
  • pití,
  • atmosféře.

Zkušenosti z jiných zemí navíc ukazují, že zavedení zákazu kouření v restauracích má nezpochybnitelné pozitivní dopady na zdraví kuřáků i nekuřáků. U pravidelných kuřáků se po vykázání cigaret za dveře restaurace sníží průměrný počet vykouřených cigaret při jedné návštěvě o třetinu a u méně závislých kuřáků až o polovinu.

(hkh)

Zdroj: www.ipsos.cz

Líbí se vám článek?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: