| Nápověda

Aids

Člověk nakažený virem HIV musí brát léky každý den, až do konce života                      ©Gael Turine/Agence Vu
Je těžké vysvětlit problém HIV lidem, kteří žijí mimo zasažené oblasti. Nevidí v médiích dramatické záběry na hromadně umírající lidi, jako ve válkách nebo při přírodních...  celý článek
 
Biologická léčba dokáže zabránit rozrůstání nádorů
Kaposiho sarkom – nádorové onemocnění, které se spolu se zápalem plic stalo jedním ze symbolů nemocí přidružených k AIDS. Pro pacienty s AIDS trpící tímto nádorem ale existuje n...  celý článek
Medicína zaznamenala další milník na cestě k definitivní léčbě smrtelného onemocnění
Dva HIV pozitivní pacienti, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeně kvůli léčbě rakoviny, se díky tomuto zákroku možná zbavili HIV pozitivity. Dokonce i poté, co přestali...  celý článek

Aids

| Dotaz od: Karel

Chci se zeptat jestli je mozne se nakazit aidsem pri oralnim uspokojovani ( cunnilingus) pokud ano za jakych podminek

Ano,je to možné, při jakémkoliv styku je nákaze možná. Příjemný den

Náklady na život s AIDS stále rostou
Tuto částku uvedl ve své práci americký výzkumný tým složený z odborníků několika univerzit (Cornell, John Hopkins, Harvard, Boston). Ten ve své práci analyzoval vývoj nákladů...  celý článek

Aids

| Dotaz od: marie

Dnes jednomu známému přišly výsledky že má aids. chtěl by o tom zjistit něco více přes mě. mohla byste mi doporučit nějaké knižní publikace? Popř. ještě kde je k sehnání...

Narazila jste na stav,který nelze z řady důvodů řešit písmenkovou formou a nekonkrétně.Je-li u někoho opravdu postavena diagnosa AIDS,je dispensarisován,sledován a případně...

Vyšší počet bílých krvinek je spojen s nadprodukcí prolaktinu
Vyšší hladina prolaktinu se vyskytuje přibližně u pětiny lidí s AIDS. K tomuto závěru došli vědci ze španělské Hospital de Galdakao. Prolaktin neboli luteotropní hormon je látka...  celý článek

AIDS

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, jaké je procentuální riziko nakažení HIV při jednom nechráněném pohl. styku, pokud nedojde k narušení vnitřní části pohl. orgánů a tím tedy ke kontaktu...

Žádné procentuální vyčíslení neexistuje - nebo spíše je to od 1 do 100%, musíte si nechat udělat test na HIV, abyste měla jistotu, že nakažena nejste. V dnešní době, kdy může...

Nechte si udělat test na HIV!
Jak zjistíte, jste-li nakaženi? Jediným způsobem jak zjistit, jste-li virem HIV nakaženi, či nikoliv, je podstoupit test na HIV. Je k němu třeba malého vzorku vaší krve, který...  celý článek

AIDS

| Dotaz od: Adam

Pokud budu psát špatně, opravte mě. Podle toho co vím, tak současná medicína ještě nepozná buňky AIDS a vše rozpoznává podle množství buněk, které si tělo samo vytvoří na...

AIDS je zkratka pro nemoc vyvolanou virem HIV - syndrom získané imunitní nedostatečnosti. Lidské lymfocyty - jejich jeden podtyp má na sobě specifický receptor tzv. CD4, na...

Virová hepatitida C a AIDS mají kromě jiného společnou jednu závažnou okolnost. Celé měsíce i roky nakažený člověk nemusí o své nemoci vědět. Tím se ale současně stává nevědomým...  celý článek
AIDS je finálním stadiem infekce HIV. Když imunitní systém CD4 buněk poklesne k velmi nízké hladině, dojde k téměř absolutní ztrátě pacientovy schopnosti bojovat s infekcí.  celý článek

Aids

| Dotaz od: dotaz

Chtel bych vedet kdyz žena provádí krátkou dobu orální sex mužovi , pak si muž nasadí kondom a krátkou dobu souloží , má muž velké riziko dostat aids nebo ne?...děkuji za odpoved.

Riziko přenosu viru HIV existuje při jakémkoliv nechráněném sexuální styku, tedy i při orálním. Hezký den.

AIDS je celosvětový problém. Drtivá většina případů trápí rozvojové země, zejména v Subsaharské Africe. Dvě příznivé zprávy z poslední doby by však mohly do budoucna poskytnout...  celý článek
AIDS, anglická zkratka pro syndrom získané imunitní nedostatečnosti (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome), je infekční onemocnění vyvolané virem HIV. Projevuje se poruchou...  celý článek

AIDS - náznaky

| Dotaz od: Veronika

Už delší dobu mě trápí denní unava, v noci se sice nějak zvlášť nepotím a nemám ani zvyšenou teplotu, ale asi před měsícem a půl mi začal dělat problém průjem málo kdy mám...

Asi nesplním Vaše přání, ale do jisté míry je to záměr. Rozvíjet spekulace a trápit se v nejistotě, to je to nejhorší, co pro sebe můžete udělat. Příznaky AIDS jsou bez toho tak...

Aids

| Dotaz od: dotazník

Mám dotaz učíme se to ve škole je mi 15 let.....když má muž 15 az 25 let poměr s ženou 15 az 25 let....a u pohlavního styku má kondom , a u orálního sexu ne??? má velké riziko...

HIV se přenáší veškerými tělesnými sekrety, tzn. i slinami, močí, poševním sekretem spermatem, krví, mateřským mlékem. Ano, přenos infekce je možný.

Aids

| Dotaz od: Veronika

Chci se zeptat mímu přítely zemřela kamarádka na AIDS a když žila tak pil s ni z jedne skleničky a přebíral po ní i cigarety, může se takhle přenes AIDS ? Přenáší se slynami...

Nemohu vědět - prostě se tohle nedá říci, že určitě ano nebo určitě ne. Pokud chcete mít jistotu, řešením je, jít na testy HIV - kontakty a informace naleznete nejen zde: http...

Aids

| Dotaz od: Zdena

Asi před půl rokem sem měla nechráněný pohlavní styk. Asi po měsíci se u mě objevila angína s podezřením na mononukleózu, ale ta se nepotvrdila. Musela jsem chodit na injekčně...

Vaše obtíže jistě s infekcí HIV nesouvisí, jedná se o poměrně časté problémy v populaci. Ale pokud si nejste jistá, že váš partner byl v pořádku, na nic nečekejte a nechte si...

AIDS

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz.Bratr našel na benzínce ve sprše pánskou žiletku.Asi za týden ji opláchl a oholil si s ní obličej. Je možné,že se nakazil virem HIV a bude mít potom onemocnění AIDS...

Pokud byla žiletka kontaminovaná krví samozřejmě je riziko infekce HIV, ale i žloutenky B, C. Pouhé omytí moc nepomůže. riziko přenosu hepatitid B je 3-30%, poku by byla...

Aids

| Dotaz od: Daniel

Chtěl sem se zeptat od jakýho roku byl první případ HIV a kolik lidí za tu dobu umřelo alespon dohadem ? Jak se vlastně první člověk nakazil víse to ? A vyvijí se artelnativa ke...

Podrobně se dovíte o problematice HIV a AIDS na stránkách Světové zdravotnické organizace. Vaší otázce ohledně kondomů bohužel nerozumím.

Přenost AIDS

| Dotaz od: Michal

Mám dotaz ohledně možnosti přenosu AIDS. Nedávno se mi přihodilo, že jsem se večer připletl do menší šarvátky mezi několika lidma. Podařilo se mi, poranit si (nejspíše o zuby...

-.bohužel,nepravděpodobné není nemožné.Vyhledejte svého registrujícího lékaře,domluvíte se na dalším postupu

Jak se nemoc AIDS diagnostikuje? AIDS je diagnostikována, jestliže počet bílých krvinek CD4 poklesne pod 200, nebo jestliže se objeví nemoci spojené s AIDS.  celý článek

Přenos aids

| Dotaz od: Vendula

Kadeřnice mě při stříhání píchla nůžkami do krve a mám obavy, zda jsem se nemohla tímto způsobem nakazit virem HIV. Pochybuji, že nůžky kadeřnice pravidelně desinfikuje. Děkuji...

Doporučila bych Vám se telefonicky informovat na infekční klinice Vaší spádové nemocnice /případně použijte pražskou Bulovku nebo Motol/, Vaše infekce je velmi nepravděpodobná...

AIDS-HIV

| Dotaz od: František

Mám dotaz, kdyby jste mi mohl odpovědět. Mám stejně starího přítele (50), kterému zjistili HIV. Později se to zhoršovalo, až přišel AIDS a začal užívat retrovirivé léky...

Františku! HIV nemůže mít opět, HIV má celou dobu. HIV je virus, který AIDS způsobuje. To, že retrovirové léky odložily dobu, kdy se AIDS projeví neznamená, že by HIV z jeho...

Epidemie různých onemocnění postihují lidstvo odpradávna. Ve středověku to byly tzv. morové rány. Dokázaly téměř vylidnit tehdejší Evropu. Jako mor se tehdy označovalo každé...  celý článek

AIDS

| Dotaz od: veronika

8dni mi trvaly takove problemy,projevovalo se to jako chripka-bolest celeho tela,zvysena teplota-kolem 37,3,a bolest v krku.Docetla jsem se,ze priznaky jako je chripka muzou byt...

Mezi známky primoinfekce HIV sice opravdu patří chřipkové příznaky, teploty však jsou vyšší - kolem 38°C. Mezi další známky patří noční pocení, zvětšené lymfatické uzliny či ...

Do stadia pokročilého jaterního onemocnění dospějí pacienti se žloutenkou typu C až po desítkách let od nákazy. V posledních letech bohužel stoupá počet takto nemocných.  celý článek
Na dovolené nebo pracovní cestě v cizině se chováme zpravidla volněji než během roku, plného rutinních pracovních povinností. Totéž platí i o sexuálním chování.  celý článek
Závislí užívající drogy nitrožilně jsou ohroženi celou řadou chorob přenosných krví kvůli manipulaci s použitými injekčními stříkačkami.  celý článek
Prostřednictvím sdílené jehly si člověk do své krve může přímo vstříknout krev jiného člověka, a to i tehdy, když se nám jehla zdá na pohled docela čistá.  celý článek
Podle amerických zákonů není v některých městech povoleno držení více než dvou kondomů. Pokud vás policie ve Washingtonu D. C. nebo v New Yorku či San Francisku přistihne, ž e u...  celý článek
O některých infekčních nemocech si už odborníci mysleli, že patří jen do učebnic či historických knížek.  celý článek
Sexuálně přenosné nemoci se šíří nějakou formou sexuální aktivity. Některé z nich můžou být přenášeny i jinou cestou. Patří k chorobám, které vykazují zejména v poslední době...  celý článek
Pokud jsou ve správných rukou, zachraňují životy. Kvůli narkomanům a většímu rozšíření krví přenosných chorob se z nich ale stala nástraha parků a veřejných míst. Řeč je o...  celý článek
Virová hepatitida je zákeřné onemocnění, před kterým je třeba se mít na pozoru. Vyhnout se rizikovému prostředí a aktivitám, kde by mohlo dojít k nákaze, by proto mělo být...  celý článek
Jako krevní transfuzi popisujeme proces, při kterém je do krevního oběhu nemocného přivedena krev dárce.  celý článek

Hiv

| Dotaz od: katerina

Chtěla jsem se zeptat jestli nejsou v lékárnách domácí testy na přítomnost HIV. Také jsem se chtěla zeptat, když mi berou krev na gynekologii nebo u obvodního lékáře tak jestli...

Ano, v minulých týdnech byl test na domácí testování uveden na český trh. Co se testování krve týče, vyšetření na HIV nepatří mezi běžná vyšetření, tzn. rutinně se dělá pouze...

Rýma po rizikovém chování

| Dotaz od: Nikola

Prosím vás chtěla bych se zeptat. 1.4. jsem měla nechráněný sex s klukem a bojím se, že jsem nakažena... 3.5. se mi objevila silná rýma ale jinak nic. nemůže to být příčina té...

Chřipkovými příznaky se rozumí nejen rýma, ale spíše bolesti svalů, únava, slabost. Pokud chcete mít jistotu, nechte se vyšetřit cíleně na přítomnost nákazy za dva měsíce.

Přenos HIV polibkem

| Dotaz od: Adam

Mám takový primitivní dotaz. Může se nemoc HIV přenášet i polibkem? Prosím o podrobnější vysvětlení. Třeba zranění v ústech, opar atd. Děkuji

Ano může, nicméně by bylo nutné zranění v ústech nebo vypití několika litrů slin. Hezký den.

Hiv

| Dotaz od: Karolína

Mám dotaz ohledně pohlavních nemocí. Asi před měsícem jsem se vyspala s promiskuitním partnerem, což jsem se dozvěděla až posléze. Po měsíci mi otekly uzliny jak v tříslech, tak...

Mohlo by se jednat o mononukleózu. Doporučoval bych proto každopádně znovu kontrolu u ošetřujícího lékaře a také, pokud už od styku uplynuly 3 měsíce provést i test na...

Syn dostal na diskotéce pěstí do oličeje , tekla mu z nosu krev, má opuchlé oko, problém je, že měl okno a neví ani jestli se pral. Těď má strach, jestli se dá takto přenést...

Pravděpodobnost přenosu viru HIV tímto způsobem je velice nepravděpodobná, muselo by dojít k přímému kontaktu krve nakažené osoby s krví či otevřenou ránou postiženého člověka...

HIV testovani

| Dotaz od: zuzana

Ráda by jsem se zeptala jak nejrychleji mohu zjistit, že jsem HIV pozitivní.Všude se uvadí, že se musí čekat minimalně 2 měsíce, aby v tělě bylo vytvořeno dostatečné množství...

Zuzano! U nás se běžně testují protilátky proti HIV jako "první kolo" (skríning). Pozitivity zachycené v tomto skríningu se ověřují testem na přítomnost virové genetické...

Pohlavní nemoc

| Dotaz od: Radeček

Mám takový dotaz jsem Homosexuál a stalo se mi že jsem měl pohlavní styk z mužem bez kondomu a nejsem si jistý jestli nejsem nějak nakažený.Třeba AIDS.Dá se to nějak zjistit...

Pokud ke styku došlo na konci května, doporučoval bych provést testy na přítomnost viru HIV a virové hepatitidy C. Příznaky u obou onemocnění se totiž mohou projevit až v pozní...

HIV

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, když by došlo k nákaze virem HIV, po jaké době po rizikovém chování se objeví první příznaky? Lze si dělat test dříve než po dvou měsících?Děkuji

Informace o HIV infekci ve vyčerpávajícím rozsahu načerpáte zde:http://www.ulekare.cz/clanek/aids-1-dil-2579?search=HIV&from=0 a http://www.ulekare.cz/clanek/aids-2-dil-2576...

Akupunktura je prastará léčebná metoda, která může na lecjaký zdravotní neduh účinně zapůsobit. Kromě úlevy ale hrozí také riziko přenosu infekčních onemocnění, jako je...  celý článek
Hepatitida typu B a C představují závažná onemocnění. Poměrně často totiž přecházejí do chronické formy. Obzvlášť "céčko" je v tomto ohledu nebezpečné. Po letech se u nemocných...  celý článek
Počet osob nakažených zároveň hepatitidou C a virem HIV stále roste. Virus HIV koluje v tělech asi 32 milionů lidí z celého světa. A více než tři čtvrtiny nosičů tohoto viru...  celý článek

Traveni

| Dotaz od: lukas3011

Bobry den dekuji za odpovezeni vite jsem ve stalem vypeti doslova delam v Nemecku uz dva mesice slapku jsem heterosexual delam to pro penize asi mam porad sileny stess jestly...

Domnívám se, že vaše obtíže velmi těsně souvisí s vaším zdrojem obživy.. Vaše tělo vám chce dát najevo, že už je toho na ně moc! Jestli se nechcete zhroutit a skutečně onemocnět...

Kvasinková infekce pochvy, kandidóza, je infekce vyvolaná nejčastěji kvasinkou rodu Candida. Typicky se projevuje nepříjemnými pálením pochvy a hustým bílým výtokem. Kvasinkovou...  celý článek

HIV

| Dotaz od: marek

Zdravim.mam otazocku ci sa mozem nakazit ak som drazdil dievca takze som prisiel do kontaktu s jej sekretom a potom som sa dotkol rukou mojho penisu a pri nasadzovani kondomu...

Možnost nákazy rozhodně vyloučit nelze. Doporučoval bych proto v době cca několik týdnů po předpokládané nákaze podstoupit testy na přítomnost viru HIV v krvi. Hezký den.

Poševní sekret!

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se dozvědět co znamená poševní sekret?? a jestli je nějak nebezpečný???A ještě ještě jestli jde s toho dostat AIDS! a jaký způsobem jde chytit ten AIDS,pokud to jde...

Poševní sekret je tekutina vylučovaná skrz poševní stěnu. Jedná se o naprosto normální stav u každé zdravé ženy a dívky. AIDS se přenáší krví, nejčastěji při pohlavním styku...

V západní Evropě proběhly rozsáhlé výzkumy zaměřené na zdraví lidí "na okraji společnosti". Cílem bylo zjistit, jak častá je u nich hepatitida B (VHB) a C (VHC), a HIV. Výsledky...  celý článek
Na astma a alergie jsme zvyklí pohlížet jako na typicky civilizační onemocnění, která nás „trestají“ za náš moderní způsob života. Nepříliš početné studie z rozvojových zemí ovš...  celý článek
Epidemie různých onemocnění postihují lidstvo odpradávna. Ve středověku to byly tzv. morové rány. Dokázaly téměř vylidnit tehdejší Evropu. Jako mor se tehdy označovalo každé...  celý článek
Tři čtvrtiny dospělých občanů Británie si přejí zákaz vystavování tabákových výrobků v obchodech a také úplné odstranění prodejních automatů na cigarety.  celý článek
Léto je obdobím dovolených, zahradních párty, hudebních festivalů, ale také různých romancí a vztahů na jednu noc. Právě v tomto období stoupá výskyt pohlavních chorob, ale i...  celý článek
Nitrožilní aplikace návykových látek je jedním z nejrizikovějších způsobů jejich užívání.  celý článek
Ve věku kolem čtyřiceti let si prý ženy díky nabytým životním zkušenostem dokážou užít sexu nejvíce. To ale nestačí, pokud chybí neméně důležitá součást kvalitního milostného...  celý článek
Způsobů, jak snížit počet kuřáků a přesvědčit váhající nekuřáky, že na tabáku není nic "frajerského", bylo vyzkoušeno mnoho. Jedním z nich je i zavedení psaných a obrázkových...  celý článek
I dnes, v době všudypřítomného technologického pokroku, má dárcovství krve jistá rizika – pro příjemce i dárce.  celý článek
Téměř v každé koupelně se čas od času vyskytne plíseň. Vzhledem k tomu, že jsou její spory doslova všudypřítomné, není se čemu divit.  celý článek
Lidé s hemofilií a dalšími poruchami krvácivosti se ve svém životě neobejdou bez produktů obsahujících faktory krevní srážlivosti, které jim nahrazují chybějící bílkovinné látky...  celý článek
Onemocnění šířící se pohlavním stykem patří mezi nejčastější příčiny návštěvy lékaře. Sexuálně přenosné choroby nejsou pouhým momentálním problémem, ale mohou mít závažné...  celý článek
Zní to možná zvláštně, ale je to fakt. Stříbro v tzv. koloidním stavu umí uzdravovat šrámy na lidské kůži. Praxe není zcela rozšířená, přesto byly pozitivní účinky stříbra...  celý článek
Pacienti trpící hemofilií mají ve své krvi nedostatek faktoru VIII (hemofilie A) nebo faktoru IX (hemofilie B). Oba tyto faktory jsou nezbytné pro proces srážení krve a při...  celý článek
Oko se skládá z mnoha částí a zhoubné bujení neboli rakovina může teoreticky postihnout kteroukoli z nich. V praxi se však s některými typy rakoviny, které postihují oko...  celý článek
Rodinné diskuse o sexu by neměly vzbuzovat pocit donucení a odsouzení. Rodiče by měli podporovat diskusi o pohlavním styku, těhotenství mladistvých a přenosných pohlavních...  celý článek
Představte si situaci, kdy se ve vašem těle odehrává krutý boj. Podrážděný imunitní systém kolem sebe kope jak vzteklý kůň a mnohdy zuřivě útočí proti pokožce. Všechny bitvy se...  celý článek
Mnoho rodičů přiznává, že se rozhovorům o sexuálních otázkách se svými dětmi vyhýbá. Snaží se vyvléknout se z každé prekérní situace a domnívají se, že se časem děti dozvědí, co...  celý článek
Možná je znáte. Malé, nenápadné, bílé vřídky na sliznici v ústech. Jejich bolest překáží při jídle, ale také při mluvení. Řeč je o aftech. Přesná příčina jejich vzniku není...  celý článek
Letní měsíce si většina lidí podvědomě spojuje s radostí, změnou, zábavou, cestováním, poznáváním nového prostředí, seznamováním, odpočinkem.  celý článek
Doba trvání substituční léčby je velmi individuální a závisí na mnoha faktorech. Jsou klienti, kteří splní požadavky na ukončení substituční léčby v řádu týdnů. Jsou ale i tací...  celý článek
Od jakého věku lze očkovat proti klíšťové encefalitidě? Je dávka očkovací látky pro dítě stejná jako u dospělého? A jak lze psychicky připravit malé dítě na toto očkování?  celý článek
Sylvester Stallone je rozhodnutý vyhrávat a svou dominanci neustále dokazovat. K výhře je ochoten použít všech možných prostředků. Třeba i růstového hormonu.  celý článek
Od roku 2009 žije ve městech více než polovina světové populace. Někteří do měst utekli před násilím, konflikty či přírodními katastrofami, zatímco jiní do nich odešli kvůli...  celý článek
Už více než 40 let pracují Lékaři bez hranic převážně v zemích, kde nefungují nebo zcela chybí jakékoli zdravotní struktury. Poskytují zde zdravotní péči lidem, jejichž život...  celý článek
Ne všichni si dostatečně uvědomují, jak může být tento typ poranění nebezpečný. Je vždy nutné co nejdříve zahájit náležitou léčbu, aby se předešlo vzniku infekce. Bakterie...  celý článek
Listeriózu způsobuje malá grampozitivní bakterie Listeria monocytogenes, která se vyskytuje v několika sérotypech a je poměrně odolná vůči zevním vlivům. Zdrojem nákazy jsou...  celý článek

Obracím se na Vás s prosbou,přes tuto internetovou adresu. Mám šílené bolesti hlavy.Prudké bolesti hlavy,kořene nosu,čela,spánků,bolesti v uších i za ušima.Oteklý,bílý,suchý...

Uvedené obtíže mohou mít spoustu příčin (a nemusí je způsobovat jedna věc a zřejmě je nezpůsobuje jedna věc) - od akutní či chronické infekce, a to běžné (třeba stafylokokvá...

Deprese nepochybně provází lidstvo převážnou část jeho historie. Již starověk znal depresi (příznaky nemoci popisované starými autory se velmi podobají dnešním) a z historek lze...  celý článek
Pravá alergie na léky je někdy obtížně odlišitelná od jiných reakcí, například toxických účinků, předávkování, prosté nesnášenlivosti a dalších.  celý článek

Nejasný výsledek testu HIV

| Dotaz od: Stázka

Můj přítel se nechal testovat na přítomnost HIV. V červenci byl výsledek testu nejasný, totéž se opakovalo minulý týden. Jistou dobu žil s jinou ženou, ale nepředpokládám, že by...

U testů, kterými se infekce HIV zjišťuje, se ověřuje přítomnost protilátek. Tyto protilátky se ale netvoří okamžitě poté, co se virus do organismu dostane. K tomu, aby se...

Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však...  celý článek

Když se člov...

| Dotaz od: Kristýna

Když se člověk nakazí virem HIV, kdy nejpozději od nákazy se u něj mohou objevit příznaky Aids,pokud o tomto onemocnění neví? Jak tyto příznaky vypadají? Děkuji za odpověď k.m.

Onemocnění se rozvíjí plíživě řadu let, nejprve nespecifické obtíže připomínající chřipku či inf. mononukleosu, zvětšení lymfatic. uzlin, teploty, pocení...Postupně projevy...

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se na nás přenese z nemocného člověka. Přesto vztah mezi rakovinou a infekcí je ve skutečnosti mnohem...  celý článek
Nitrožilní aplikace drog a omamných látek patří mezi nejrizikovější způsoby užívání drog. Narkoman tím totiž může ohrožovat nejen sebe, ale i lidi kolem sebe.  celý článek
Studie léčených pacientů s aktivní drogovou závislostí ukazují srovnatelný efekt léčby hepatitidy C s jinými skupinami nakažených osob bez závislosti.  celý článek
Už několik let čteme v novinách slovní přestřelky vědců o škodlivosti mobilních telefonů. Olej do ohně přililo vydání práce, která výzkumy o škodlivosti telefonů srovnává...  celý článek
Ženské pohlavní orgány se dělí na orgány zevní a vnitřní. Jsou místem spojení mužských a ženských pohlavních buněk a místem kde vzniká, vyživuje se a roste plod. Pojďme se tedy...  celý článek
Drogy ze skupiny opiátů jsou odvozeny od látek, které jsou v mozku schopny navázat se na opioidní receptory. V medicíně bývají takové látky užívány k tlumení bolesti, třeba při...  celý článek

Moc se omlouvám, že obtěžuji, ale potřebovala bych jen malou radu. Chtěla bych si nechat udělat permanentní make-up, ale momentálně mám malé dítě, které kojím. Nevím, jakým...

Paní Louise,permanentní makee-up je vlastně tetování, kdy se drobnými vpichy zavádí pod kůži pigment. kojení by to tedy vadit nemělo,doporučila bach Vám však vyhledat renomovaný...

Rozbor krve

| Dotaz od: Petra

Existuje nějaký test krve, či rozbor, ze kterého se dá zjistit většina chorob nebo proč má člověk různé obtíže? Chtěla bych zjistit, jak na tom jsem celkově...případně kam na...

Tak to Vás asi zklamu - žádný test na většinu chorob bohužel neexistuje. Kdyby byl, asi by většina lékařů přišla o práci. Ani testy, které se dělají na některé jednotlivé...

U třetiny párů, které se neúspěšně pokouší o miminko, je příčina na straně muže. Poruchy mužské plodnosti spočívají v nízkém počtu spermií, nedostatečné pohyblivosti spermií...  celý článek
V chudých zemích Afriky či Jižní Ameriky jsou dvě třetiny případů rakoviny prsu diagnostikovány až ve velmi pokročilém stadiu, kdy jsou naděje na vyléčení malé. Dokonce ani když...  celý článek
Hospice jsou speciální zařízení pro umírající. Pojem hospice znamená původně útulek, útočiště. Tento termín byl používán již ve středověku pro tzv. domy odpočinku, kde si mohli...  celý článek
Mezi sexuálně přenosné nemoci (STD-sexually transmitted diseases) patří skupina nemocí šířených téměř výhradně sexuální aktivitou a skupina nemocí šířených převážně sexuální...  celý článek

Příznaky HIV, přenos

| Dotaz od: baja

Chtěla bych se zeptat. Je známo, že se HIV přenáší nechraněným stykem. Stane se to již když do mne infikovaná osobe pronikne, nebo až když se do mne dostane jeho sperma? Před 4...

Pokud nemáte jistotu, že byste nemohla být infikovaná, doporučuji udělat test na HIV, jinak se to nedozvíte /spekulace tohoto typu nemají smysl/. Info o testech a další...

Obavy...

| Dotaz od: Ondřej

Před 9-11 hodinami sem měl pohlavní styk a ted se mi udělal na přirození takový červený flíček ale spíš to vypadá jako odřenina než vřed... mám mít obavy že bych mohl být...

Takhle rychle by šlo spíše o podráždění nebo mechanickou oděrku, udržujte zvýšenou hygienu a propříště bych vám vždy!!!! doporučila spíše soulož s kondomem jako jednonačně...

Pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje pravděpodobně progresi HIV infekce. Není vyloučeno, že vede k rychlejšímu přechodu do stadia aktivního onemocnění, AIDS. Tento fakt nepřímo...  celý článek

Infekce

| Dotaz od: honza

Pane doktore Petruželo,asi ste me zle pochopil-vim,ze borelioza nedela cysty,ale zajimalo by me,co to znamena,kdyz najdou pod ELM cysty borrelia burgdorferi.Tez se mi stale...

Cysta je forma přežívání borelií v těle (většinou se takto "zakuklují" při nepříznivých podmínkách a potom se zase aktivují) -je vidět právě při ELM vyšetření. Proto si...

Priznaky HIV

| Dotaz od: Vaclav

Chtel bych se zeptat,5-6 tyden po pohlavnim styku jsem mel 3dny prujem a nevim jestli to muze byt nakazenim HIV?.Horecky,poceni...nic takoveho.Nebo to bylo stravou,mozna...

Já taky nevím, bez testu nepokročíme, pokud si chcete být jist, nechte si udělat test na HIV, info zde: http://www.aids-hiv.cz/. Hezký den.

Chtěla jsem od Vás poradit, jako od odborníků, co se týče prášků na růst a zpěvnění prsou. Na internetu jsem se toho dozvěděla opravdu hodně a popravdě jsem s více informacemi...

Žádné "prášky" - s lékařsky prokázanou ůčinností - na zpevnění ani zvětšení poprsí neexistují, nedejte si vytahovat peníze z kapsy!!!! Antikoncepce je zábrana otěhotnění...

Infekce

| Dotaz od: honza

Nezlobte se,ze zase pisu,ale trosku sme se nepochopili.Ja myslel,ze se mi navysujou titry IGG u toxoplazmozy(IGM neg.).Tez by me zajimalo,jestli muze pri snizenej...

Pokud se navyšují titry IgG pro toxoplasmosu, konzultujte to s lékařem, který vám odběry dělal, je to známka infekce (chroničtější) toxoplasmosy v těle, ne přímo akutní, akutní...

Paní doktorko, zajímal by mě Váš názor na preventivní vyšetření na pohlavní nemoci. V životě jsem měla 3 sexuální partnery, vždy jsem brala HA a tak jsme měli jinak nechráněný...

Doporučoval bych vyšetření na žloutenku, syfilis, HIV, kapavku a chlamydie. Vyšetření je bezplatné, provádí se na venerologické klinice. Hezký den.

V poslední době se v léčbě drogově závislých stále více používá slovního spojení harm reduction nebo harm minimisation. Co ale tato slova znamenají a jak vlastně pomáhají...  celý článek
Termín hepatitis, označující zánětlivé onemocnění jater, použil poprvé římský lékař Coelius Aurelianus už v 5. století našeho letopočtu. Virus hepatitidy C byl však objeven až...  celý článek

Priznaky HIV

| Dotaz od: Petra

Asi pred dvema tydny jsem mela nechraneny pohlavni styk. Pred par dny se u me objevila bolest v krku spojena s bilymi cepy na mandlich. Jine priznaky nemam. Je mozne, ze by...

Posílám vám odkaz, kde najdete sít center, kde si můžete nechat stanovit HIV anonymně (vyhledejte si nejvhodnější podle vašeho bydliště): www.aids-hiv.cz/kdehledatpomoc.html...

Chci se zeptat, zda i výsledky běžného podrobného vyšetření na imunologii naznačí lékaři možnost onemocnění HIV. Pokud někdo je HIV pozitivní, projeví se to ve výsledcích...

Záleží na stadiu nemocnění HIV (v ranných stadiích spíše ne, potom už ano). Pokud máte strach z onemocnění, nechte se otestovat přímo na přítomnost HIV viru v těle, info na...

Kožní problémy

| Dotaz od: Petra

Prosím vás já bych se chtěla zeptat jestli kožní problémy jako jsou červené fleky na obou bocích stehen mohou být příznakem HIV.To je totiž momentálně muj probém.Předem Děkuji...

Takovéto kožní problémy patří do ordinace kožního lékaře - dermatovenerologa - navštivte jej, prosím a ukažte mu je, jen on může očima a jinými vyšetřeními posoudit, o co...

Možnost přenosu hepatitis C a HIV

| Dotaz od: Kristynaa

Ráda bych se zeptala, jaké je riziko přenosu hepatitidy C či HIV při použití vystřelovací lancety, kterou používají cukrovkáři, když ji předtím použil již někdo jiný? měla jsem...

Riziko přesně nevyčíslím, ale není nulové. Jakmile použijete již použitou jehlu, a je jedno, jakou, tak je přenos možný. Nitrocévně je samozřejmě riziko vyšší než podkožně, ale...

Kondom

| Dotaz od: Dana

Mám problém že nemůžu mít hormonální antikoncepci,protože mám problémy s játry a štítnou žlázou. Můj doktor si myslí že je lepší když nebudu zbytečně brát další hormony,než co...

Kondomy užívají na světě miliony mužů a nestěžují si, většinou si stěžují trošku sobecké a rozmazlené typy, čímž nechci tvrdit, že takový je váš partner. Je to zároven nejlepší...

Pred piatimi rokmi som mal prvy nahodny nechraneny pohl. styk s dievcatom. Vyzeralo byt v poriadku a urcitu ulohu v tom zohral aj alkohol. Dievca mi spravilo oral, bozkavali sme...

Doporučuji doplnit vyšetření na chlamydie, ale vaše obtíže jsou naprosto nespecifické, tzn. mohou se vyskytovat u celé řady různých chorob, takže nejsou typické pro pohlavní...

HIV

| Dotaz od: Hynek

Zhruba před 12 dny jsem měl pohlavní styk u kterého prasknul kondom,asi po 8 dnech se u mě projevili přiznak menšího zarudnutí krku bez bolesti,spíše občasné pálení.může se po...

Ptáte se pořád na stejný problém, zajděte si na dermatovenerologii nebo si nechejte udělat test na HIV, bez něj jistotu mít nebudete. Info zde: http://www.aids-hiv.cz/ .Hezký den.

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se na nás přenese z nemocného člověka. Přesto vztah mezi rakovinou a infekcí je ve skutečnosti mnohem...  celý článek

Zajímalo by mně ..

| Dotaz od: Tereza

Omlouvám se že píšu v pozdních večerních hodinách,ale přeci jenom,nedalo mi to spát.Mám již za sebou 2.dávku vakcíny (proti karcinomu děložního čípku).Zajímalo by mně,jelikož...

Vakcína se může podávat dokonce i u těch, co již pohlavní styk měly a dokonce jsou již infikované. Takže i by se nestalo nic závažného. Přesto, vakcína nechrání proti všem...

Hiv

| Dotaz od: Adam

Pohlavní choroba

| Dotaz od: Vojtěch

Chtěl bych se zeptat před týdnem jsem byl nemocný potíže s bolestí v krku, zvětšení lymf. uzlin, pan doktor mi odebral 3 krevní vzorky. Ptal jsem mě jestli jsem měl nechráněný...

Pohlavní choroby ( ne všechny) se dají z krve prokázat, ale musí se udělat speciální vyšetření, a to při běžné bolesti v krku lékař neprovádí. je třeba o to požádat, nebo...

HIV

| Dotaz od: Daniel

Promiňte že vás obtěžuji ale nevím si rady. Na jaké oddělení mám jít na testy HIV? A platí se nějaký poplatek? Už dlouho mi je špatně a mám všechny příznaky. Děkuji.

Při podezření na HIV infekci můžete jít na infekční oddělení nejbližší nemocnice s tímto oddělením, nebo můžete vyhledat svého obvodního lékaře, který Vás na testy/příslušné...

HIV

| Dotaz od: peťka

Chtěla bych se zeptat, zda lze při opakovaných vyš. na imunologii (léčím se již 7 let - snížená imunita, pravidelně 2x ročně odběry+ při zhorš. stavu odběry navíc) zjistit...

Při podrobném imunologickém vyšetření by se změny odpovídající rozvinuté chorobě AIDS poznaly, nikoli časná infekce HIV. Při běžném předoperačním vyšetření se HIV netestuje.

Dotaz

| Dotaz od: A.

Mam mirne snizene lymfocyty v krevnim obraze. Hodnota 19,3. A hodnota by mela byt minimalne 20. Cim to muze byt zpusobeno? I hormonalni poruchou nebo by to mohl priznak hiv? Na...

Snížený počet lymfocytů v krvi. Může být např. při některých vrozených imunodeficiencích, útlumu dělení buněk (některé léky), při nemoci z ozáření. Výrazný úbytek CD4+ lymfocytů...

Hiv

| Dotaz od: radek

Pani doktorko,prosim vas,je to uz 11 co mam zdravotni problemy,slabost nohou,bolest litkovych kloubu rano kdyz vstanu,vselijake pupinky vyrazky,minuli rok vlete 15 cervna jsem...

Pokud výsledek posledního vyšetření bude negativní, pak můžete být jist, že o HIV nejde. Pročištění trávicího traktu by bylo jistě vhodné, pravděpodobně jste v institutu...

Cervarix

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat jestli můžu začít se sexuálním životem když mám za sebou dvě injekce Cervarixu a jsem dosud panna. Děkuji za odpověď.

Ano. Je samozřejmě lepší se sexuálním stykem počkat až po kompletaci všech dávek očkování, pokud ke styku dojde, zvolte navíc bariérový způsob ochrany - kondom. Po poslední...

Nepříjemně svědění bradavek

| Dotaz od: Jiřina

Mám dotaz svědí mě bradavky ale více svědí ta prava newím co to znamená a těhotna být nemohu s přítelem si davame pozor předem děkuji za odpověd děkuji

Dávat pozor mnohdy nestačí /používejte raději kondom -chrání proti sex.přenosným nemocem včetně AIDS a nebo horm. antikoncepci/, svědění bradavek není sice typický příznak...

Herpes/Kondylomata/nic?

| Dotaz od: Mates

Moje otázka se netýká HIV/AIDS, ale jiné pohlavní nemoci. Dnes jsem našel na svém konečníku takové jakoby pupínky...Může to být tím, že se holím? Mám strach aby nešlo o herpes...

Matesi! Pokud se do svého konečníku necháváte souložit, může se jednat o kondylomata nebo herpes. Pokud jste heterosexuál a do zadku Vám nikdo své údy nestrká, pak půjde...

Mezi sexuálně přenosné nemoci (STD-sexually transmitted diseases) patří skupina nemocí šířených téměř výhradně sexuální aktivitou a skupina nemocí šířených převážně sexuální...  celý článek

Nákaza HIV

| Dotaz od: venda

Dodatek k mému předchozímu dotazu. Nebo když by jen nějakého svého spolužáka škrábl jehlou. Může dojít k nákaze HIV. děkuju za odpověď

Pokud je student HIV negativní, tak určitě ne. Kdyby byl náhodou HIV pozitivní (to si ale musí nechat udělat test na onemocnění AIDS-HIV pozitivita značí, že má v těle virus...

Účinná léčba virové hepatitidy typu C dnes stále ještě znamená také nepříjemné nežádoucí účinky. Může se stát, že pacienta zmohou natolik, až je nutné snížit dávku léku...  celý článek

Papilomaviry

| Dotaz od: flow

Měl jsem nechr. styk s partnerkou, u níž je odůvodněný předpoklad výskytu agresivnějšího druhu HPV (předtím jsem to nevěděl). Co jsem zjišťoval, asi není zatím dostupná žádná...

Běžně se u mužů nezjišťuje, zda jste nebo nejste nakažen, promořenost v populaci je velmi vysoká, navíc se s papilomaviry v průběhu sexuálního života setká většina populace. U...

Hiv

| Dotaz od: Aneta

Chtěla jsem se zeptat jestly mám jít k lékaři....za jak dlouho se projeví aids?nebot jsme asi pře 2.5 rokem měla pohlavní vstyk..sice nevím jestly byl infikovaný,ale já ted mám...

Nedivím se,že máte strach o své zdraví.Vaše obtíže jsou poměrně různorodé,rozhodně bych doporučovala nejprve navštívit svého registrujícího praktického lékaře.Neostýchejte se...

Ženské pohlavní orgány se dělí na orgány zevní a vnitřní. Jsou místem spojení mužských a ženských pohlavních buněk a místem kde vzniká, vyživuje se a roste plod. Pojďme se tedy...  celý článek
Pravá alergie na léky je někdy obtížně odlišitelná od jiných reakcí, například toxických účinků, předávkování, prosté nesnášenlivosti a dalších.  celý článek
V chudých zemích Afriky či Jižní Ameriky jsou dvě třetiny případů rakoviny prsu diagnostikovány až ve velmi pokročilém stadiu, kdy jsou naděje na vyléčení malé. Dokonce ani když...  celý článek

HIV z krve

| Dotaz od: jarek

Prosim muzu se na vas zeptat,jestli take kontroluje krev hiv a aids v hematologii?prosim mi odepiste co nejdriv mockrat srdecne dekuji jarek

Jarku! Nejsem si jist, že rozumím Vaší otázce? Ptáte se : zda "kontroluje krev HIV a AIDS v hematologii"? Prvotní testy na přítomnost HIV se běžně provádí ze slin, tento test...

Závislost na nezákonných drogách, natož na alkoholu může postihnout člověka z jakékoliv skupiny. Bohužel ani po úspěšné léčbě závislosti nemá člověk vyhráno a celý život nad ním...  celý článek
Jen velmi málo kuřáků zajde za lékařem, pokud se rozhodnou skoncovat se svojí závislostí na nikotinu. Odborníci to vědí – proč se tak děje, už ale nikoli.  celý článek
Kapitola z knížky O čápech a vránách: Ochrana před početím nezáleží ani tolik na plnosti příslušných regálů v drogeriích nebo lékárnách, ale na množství informací, které dítě a...  celý článek
Už několik let čteme v novinách slovní přestřelky vědců o škodlivosti mobilních telefonů. Olej do ohně přililo vydání práce, která výzkumy o škodlivosti telefonů srovnává...  celý článek

Info?

| Dotaz od: Adam

Jen Vás chci rychle sdělit co mě napadlo. Jak vím, buňky viru aids s kontaktem se vzduchem umírají. Tak prostě velkou stříkačkou krev postupně odebírat, kontaktovat se vzduchem...

Viz dřívější odpověď

Kaposiho sarkom

| Dotaz od: Jitka

Moje máma má kaposiho sarkom, zdá se mi, že léčba leasrem je jen pokus který zatím nemá žádný efekt, jelikož se jí to dále rozlézá na jiných místech těla, můžete mi nějak pomoct...

Další možností je chemoterapie, chirurgické odstranění nádorů, případně ozařování. Všechny tyto možnosti léčby posuzuje a určuje onkolog, ve spolupráci (dle potřeby) s...

Drogy ze skupiny opiátů jsou odvozeny od látek, které jsou v mozku schopny navázat se na opioidní receptory. V medicíně bývají takové látky užívány k tlumení bolesti, třeba při...  celý článek
Nitrožilní aplikace drog a omamných látek patří mezi nejrizikovější způsoby užívání drog. Narkoman tím totiž může ohrožovat nejen sebe, ale i lidi kolem sebe.  celý článek

Orální sex

| Dotaz od: Jan

Chtěl bych se zeptat - včera jsem měl nechráněný orální sex se ženou. Orál provozovala jen ona mě. Je nějaké riziko přenosu HIV? Děkuji

Při pasivním orálním styku - felaci - je pravděpodobnost nákazy HIV pro pasivního partnera nižší než pro aktivního partnera. Zejména pokud aktivní partner navíc přijme sperma do...

HIV?

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se Vás zeptat na pár otázek ohledně testů na HIV. Dne 14.4.2009 jsem měla nechráněný pohlavní styk s jedním kamarádem, který je ženatý a jeho manželka je v 7...

Test na HIV se dělá v těhotenství vždy, další váš test je jen na vás, můžete jít zase u obvodního lékaře nebo anonymně, najdete kontakty zde: http://www.aids-hiv.cz...

HIV

| Dotaz od: Petr

Chtěl jsem se zeptat, zda je možné se na nakazit HIV/AIDS pohozeným uzávěrem od injekční stříkačky. Děkuji za odpověď

Moc ráda bych Vás uklidnila,ale na Vaši otázku není možné dát spolehlivou odpověď.Za nejvhodnější bych považovala návštěvu registrujícího praktického lékaře,domluvíte se na...

Bolest hlavy několik měsíců

| Dotaz od: Klára

Už několik měsíců me trápí bolest hlavy a křeče v jedné ruce, unava byla jsem už u několika doktorů,na vyšetření CT, borelioza,štítná žláza prostě negativní,napadlo mě jestli...

Mozková toxoplazmóza je velice vážná nemoc, naštěstí vzácná a postihující hlavně osoby s těžkou poruchou imunity (po chemoterapii, pacienty s AIDS). Jsem si jistá, že ji určitě...

U třetiny párů, které se neúspěšně pokouší o miminko, je příčina na straně muže. Poruchy mužské plodnosti spočívají v nízkém počtu spermií, nedostatečné pohyblivosti spermií...  celý článek
Pokud se analogicky k nadpisu tohoto článku otážeme, kdy je nemoc trestná, nemusíme nad odpovědí dlouho bádat či volat na pomoc právníka všemi paragrafy mazaného. Nemoc je...  celý článek

Hiv

| Dotaz od: Darina

Mohla bych se prosím zeptat, jestli je možný přenos HIV pokud jsem měla popraskané rty a několikrát jsem dostala polibek pouze na usta. Děkuji za odpověď.

HIV se přenáší pouze krví, slinami by bylo rizko, kdybyste měla rty nějak porušené - při popraskání je riziko úplně minimální. Pokud chcete mít jistotu, nechejte si udělat test...

Vazena pani doktorko. Pred rokem u taty lekari objevili Myasthenii gravis. Lecbu podstoupil na Neurologicke klinice v Praze (Kateřinská 30) Lecba nebyla uspesna. Tata uzival...

Miroslave. Kaposiho sarkom není léčitelné onemocnění, ačkoli vhodně vedenou léčbou se v řadě případů daří držet nemoc na uzdě po řadu let. Sarkom je způsoben virem a toto...

Léto je oblíbeným obdobím roku pro mnoho z nás. Teplé počasí nás láká trávit více času venku, plánujeme více společenských aktivit, stejně jako potřebnou dovolenou. Letní čas je...  celý článek

Sex

| Dotaz od: Marek

Sex Měl jsem anal v privatu bez gumky až do konce vystřik do zadečku co mi tet hrozi?Dik za odpověd. Odpověď odborníka: Dobrý den, hrozí Vám pohlavně přenosní nemoci...

Po 2 týdnech se již rozvíjejí příznaky nemoci a hlavně jde pohlavní nemoci zjistit v krvi (vyšetřují se protilátky), do té doby je to obtížné. Anonymně o nepůjde (pokud byste si...

Nákaza HIV?

| Dotaz od: Milan

Před třemi týdny jsem měl chráněný orální sex s prostitutkou na parkovišti. Pouze ona mě a s kondomem. Prosím o radu jestli jsem se mohl nakazit H.I.V. třeba ze slin když jsem...

Opravdu bude nejlepší pro váš klid a duševní pohodu, abyste si nechal udělat test, na dálku nemohu "odhadnout" co se vlastně stalo, to jistě uznáte. Kontakty a info zde: http...

Papilomavirus a muž

| Dotaz od: daniel

Bývalé přítelkyni diagnostikovali papilomavirus, chci se zeptat, jak zjistit, že jej mám i já a mohu tedy nakazit další partnerku, popř. jak jej léčit. děkuji a s pozdravem daniel

U můžů se infekce většinou nijak neprojeví (proto se neléčí), zjistit jej jde laboratorními testy protilátek (domluvte se s obvodním lékařem nebo na urologii). Přenos na další...

Hospice jsou speciální zařízení pro umírající. Pojem hospice znamená původně útulek, útočiště. Tento termín byl používán již ve středověku pro tzv. domy odpočinku, kde si mohli...  celý článek

Testy

| Dotaz od: Klára

Mám strach že jsem se od svého partnera mohla nakazit chlamydii, popřípadě i další pohlavní nemoci. Zajímá mě tedy jestli je možné udělat všeobecný test na pohl. choroby(AIDS...

Testy na pohlavně přenosné choroby vám může provést i váš obvodní lékař nebo gynekolog, ale jistě by bylo vhodné jít se poradit ke specialistovi - pohlavními nemocemi se zabývá...

Jsem si celkem jistý, že mám kondylomata. Na netu jsem četl něco o přenášení HIV takže jsem dostal strach o přítelkyni. Je mi 15 let pohlavní styk jsem s partnerkou neměl až na...

HIV se tímto způsobem nepřenese. Předpokládám navíc, že jste HIV negativní. Přenos kondylomat vyloučen není.

Obracím se na Vás s prosbou,přes tuto internetovou adresu. Mám šílené bolesti hlavy.Prudké bolesti hlavy,kořene nosu,čela,spánků,bolesti v uších i za ušima.Oteklý,bílý,suchý...

Uvedené obtíže mohou mít spoustu příčin (a nemusí je způsobovat jedna věc a zřejmě je nezpůsobuje jedna věc) - od akutní či chronické infekce, a to běžné (třeba stafylokokvá...

Když se člov...

| Dotaz od: Kristýna

Když se člověk nakazí virem HIV, kdy nejpozději od nákazy se u něj mohou objevit příznaky Aids,pokud o tomto onemocnění neví? Jak tyto příznaky vypadají? Děkuji za odpověď k.m.

Onemocnění se rozvíjí plíživě řadu let, nejprve nespecifické obtíže připomínající chřipku či inf. mononukleosu, zvětšení lymfatic. uzlin, teploty, pocení...Postupně projevy...

Je zřejmé, že chřipkou jsou nejvíce ohroženi lidé s oslabeným či nějak narušeným imunitním systémem. Snáze infekci podlehnou a k tomu, aby u nich propuklo onemocnění, jim stačí...  celý článek
Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na neškodné látky v okolním prostředí.  celý článek

Nákaza

| Dotaz od: Veronika

Rada bych se zeptala, zda se clovek muze nakazit nejakou zavaznou pohlavni nemoci, jako j napriklad AIDS na verejnych toaletach, kdyz se nechtene otre o prkynko? A pak kdyz se...

Na toaletách se žádnou pohlavně přenosnou chorobou nemůžete nakazit. Po vpichu infikovanou jehlou nemusí dojít k začervenání v okolí, takže si ničeho nemusíte všimnout.

Chtěla bych se zeptat. 1.4. jsem měla nechráněný sex a 3.5 se mi objevila silná rýma. Bojím se, že mám první fázi (chřipka) viru AIDS. Neměla jsem nějaké pocity únavy..běžně...

Z jaterních testů se AIDS nezjistí, velmi pravděpodobně máte normální rýmu což je v této době běžné, zajděte si do lékárny a kupte si po poradě s lékárníkem lék proti rýmě a...

Jsem si celkem jistý, že mám kondylomata. Na netu jsem četl něco o přenášení HIV takže jsem dostal strach o přítelkyni. Je mi 15 let pohlavní styk jsem s partnerkou neměl až na...

Přenos se zcela jistě vyloučit nedá, ale virus který způsobuje kondylomata je jiný typ než ten který způsobuje rakovinu čípku, ideální řešení by byla vakcinace vakcinou Silgard...

Nejasný výsledek testu HIV

| Dotaz od: Stázka

Můj přítel se nechal testovat na přítomnost HIV. V červenci byl výsledek testu nejasný, totéž se opakovalo minulý týden. Jistou dobu žil s jinou ženou, ale nepředpokládám, že by...

U testů, kterými se infekce HIV zjišťuje, se ověřuje přítomnost protilátek. Tyto protilátky se ale netvoří okamžitě poté, co se virus do organismu dostane. K tomu, aby se...

Candida

| Dotaz od: David

Na netu jsem narazil na odkaz(viz nize), ve kterém se autor zcela bez okolků vyjadřuje o řekl bych běžném onemocněním Candida - a hovoří o něm jako o rakovině!!!("Candida,teda...

Kvasinky rodu Candida (Candida albicans) jsou běžní obyvatelé našich sliznic. Pokud máme v pořádku imunitní systém, metabolismus, trávení, ženy pH v pochvě, nečinívají nám žádné...

V některých případech je erekce - či spíše křečovitá snaha o její dosažení a udržení - spíše komplikujícím faktorem milování. Napadlo Vás někdy zamyslet se nad tím, jaký má...  celý článek

Pohlavní nemoci

| Dotaz od: filap

Byl jsem u lékaře s potížemi s dýcháním, byl jsem na EKG i u praktického lékaře a pak na plícní, zjistili že jsem v pořádku a předepsali mi inhalátor na dýchání, akorát se mi...

Filape! 1. bolest v pravém podbřišku muže být způsobena kýlou, srůsty, onemocněním střeva nebo vás může bolet zvětšená uzlina, která takto zareagovala na infekci, kterou máte na...

PROBLÉM S VÁHOU

| Dotaz od: jjiitka

Měřím 160 a vážím 46 kg. vždycky jsem byla štíhlá, ale za poslední měsíc jsem zhubla 3kg(vážila jsem 49kg). přitom jsem ale nezměnila svůj způsob stravování, jím pravidelně...

Jitko! Bohužel nepíšete, které krevní testy u vás byly provedeny. Váhový úbytek může mít souvislost s poruchou funkce štítné žlázy nebo jiným chronickým onemocněním stejně jako...

Chtěla bych se...

| Dotaz od: nikola vlacilova

Mám na Vás dotaz. Minulý týden v sobotu jsem poprvé spala se svým přítelem a od té doby je mi nějak divně. Vždycky jsem měla výtoky, nemohu se jich zbavit, ale dnes ráno jsem...

Nemáte být z čeho vyděšená, rakovina to nebude, spíše mohlo být krvácení z panenské blány.

Je-li doba těžká, mnoho lidí snadno upadá do spárů tzv. "moderních zabijáků". Patří mezi ně hlavně alkohol, cigarety a drogy. Zejména ty podávané injekcí se hluboko zarývají do...  celý článek

Hiv

| Dotaz od: acer

Chtěla jsem se zeptat. V sobotu 14. tedy 3 dny zpět jsem byla na beach volejbale. Všimla jsem si na ruce kolečka zaschlé krve. Mám strach, že jsem se mohla nějak poranit o jehlu...

To opravdu nemohu vědět, co a jak se tam dělo. Pokud máte takové nejistoty a trápení, nechte si udělat test na HIV, podrobnosti a místa najdete zde: http://www.aids-hiv.cz...

Změna na děložním čípku

| Dotaz od: Lucie

Před dvěma týdny jsem byla na klasické prohlídce u své gynekoložky. Před pár minutami mi volala, že stěry z děložního čípku, které dělají, nedopladly dobře. Prý jsou vidět ZMĚNY...

Na tuto otázku nedokáži odpovědět,protože nevím jaké změny,může se jednat o zánětlivé změny,změny ve struktuře buněk,prostě může to být cokoliv, všechny změny mají svoji exaktní...

Pojmem antikoncepce označujeme metody, které slouží k zábraně početí. V současné době se zvyšuje počet žen, užívající některou z forem antikoncepce. V důsledku uvědomělosti žen...  celý článek
Nemoc špinavých rukou, nemoc cestovatelů, nemoc narkomanů a homosexuálů - všechna tato expresivní označení odkazují k jednomu vážnému onemocnění, infekčnímu zánětu jater...  celý článek
Nežádoucí reakce na léky je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) definována jako neplánovaná a škodlivá reakce, která nastane po užití běžných dávek léků.  celý článek

Masturbace

| Dotaz od: RadeK

Chtěl bych se zeptat zda je možné nakazit se virem HIV z vlastního spermatu? Nedávno se mi na žaludu při masturbaci udělala malá ranka,lehce sem měl na prstech krev..(ale...

Nelze - nakazit se lze jen od jiného člověka, používejte proto kondom, je to nejbezpečnější. Pokud byste byl již nakažen, nákaza ze spermau strácí smysl, HIV je celotělová...

Zvětšovani varlat

| Dotaz od: Palošek

Chtěl bych se zeptat poslední dobu mě začalo trápit že mi levy varle se mi zvětšuje a tim padem mě to dost vadí při sedění a lěženi a poboliva,omezil sem i uplejši veči ale při...

Palošku! Je potřeba aby vás viděl urolog, jeho návštěvu raději neodkládejte. Můžete napřed navštívit vašeho praktického lékaře, který vám dá doporučení nebo se zkuste sám na...

Moc se omlouvám, že obtěžuji, ale potřebovala bych jen malou radu. Chtěla bych si nechat udělat permanentní make-up, ale momentálně mám malé dítě, které kojím. Nevím, jakým...

Paní Louise,permanentní makee-up je vlastně tetování, kdy se drobnými vpichy zavádí pod kůži pigment. kojení by to tedy vadit nemělo,doporučila bach Vám však vyhledat renomovaný...

Sdělení

| Dotaz od: Adam

Jen Vás chci rychle sdělit co mě napadlo. Jak vím, buňky viru aids s kontaktem se vzduchem umírají. Tak prostě velkou stříkačkou krev postupně odebírat, kontaktovat se vzduchem...

Jsem praktický lékař,tedy nejsem erudovaným mikrobiologem či infekcionistou.Virové buňky potřebují jistě vhodné prostředí pro své přežívání,a také vhodné jiné buňky,kterých...

Syfilis

| Dotaz od: Archibald

Po delší přestávce jsem byla obvodní lékařkou poslána na krevní test. Bylo to poté,když jsem si ztěžovala na omdlívání asi jednou ročně po dobu pěti let. Test ukázal podezření...

Jedna věc je zbavit se bakterií způsobujících syfilis a druhá zbavit se následků infekce. Syfilis ve smyslu bakteriální nákazy Treponemou pallidum je léčitelná, zbavit se jí...

Rozbor krve

| Dotaz od: Petra

Existuje nějaký test krve, či rozbor, ze kterého se dá zjistit většina chorob nebo proč má člověk různé obtíže? Chtěla bych zjistit, jak na tom jsem celkově...případně kam na...

Tak to Vás asi zklamu - žádný test na většinu chorob bohužel neexistuje. Kdyby byl, asi by většina lékařů přišla o práci. Ani testy, které se dělají na některé jednotlivé...

Deprese nepochybně provází lidstvo převážnou část jeho historie. Již starověk znal depresi (příznaky nemoci popisované starými autory se velmi podobají dnešním) a z historek lze...  celý článek

Puchyrky na predkozce

| Dotaz od: xdepp

Jsem 20ti lety student zdravotni skoly a mam problem a je mi to trapny.na konci predkozky(horni cast) se mi po celem obvodu udelali male puchyrky,nebo jizvicky nevim jak to...

Může se jednat o virovou infekci - kondylomata, nebo o projev kandidozy apod. O AIDS se s největší pravděpodobností nejedná. Doporučuji návštěvu dermatologa, který určí, o co...

Kvasnicová infekce

| Dotaz od: Jakub



Sex

| Dotaz od: Tomáš

Byl jsem v privátu a měl jsem sex s lehkou holkou orální sex i dvou hodinová soulož proběhla s ochranou jenže líbání a společné dráždění jazyk o jazyk nikoliv mám obavy že...

Teoreticky jistě k nákaze dojít může, ale domnívám se, že nemusíte hned propadat panice. pro váš klid doporučuji s odstupem několika týdnů provést preventivně vyšetření krve.

Pharmatex

| Dotaz od: Pavla

Sice již o Pharmatexu bylo řečeno mnoho,ale přesto se zeptám.Tato metoda antikoncepce mi velmi vyhovuje,ale všude se dočítám rozporuplné názory na tento přípravek co se týče...

Můj osobní názor je, že bych jej raději vždy kombinovala s kondomem /nebo pesarem/, spolehlivost této antikoncepce se nikde neuvádí (alespon jsem ji nenašla) a kondom vás...

Toxoplazmoza

| Dotaz od: sweet

Ktere leky jsou vhodne k lecbe toxoplazmoze?Na netu se uvadi pyrimethamin a sulfadiazin,ale v ČR neni dostupnej.Jaka je delka lecby pri chronickej toxo?Dik!

Pokud nejsou komplikace, toxoplazmóza se nijak neléčí. Teprve u osob s výrazně sníženou imunitou (HIV/AIDS) nebo pokud jde o oční formu, pak je nutná léčba na infektologii v...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Kam dál
 
 
Děti - vyrážka s horečkou
Domácí lékař: Děti - vyrážka s horečkou
Pokud se u dítěte objeví...
Rakovina děložního čípku
Kalkulačky: Rakovina děložního čípku
Zhoubné nádory děložního...
Lupénka a možnosti biologické léčby
Video: Lupénka a možnosti biologické léčby
O biologické léčbě lupénky...
Stane se Nový Zéland nekuřáckou zemí?
Články: Stane se Nový Zéland nekuřáckou zemí?
Restaurace, autobusové...
Sebediagnostika - střevní záněty
Kalkulačky: Sebediagnostika - střevní záněty
Trápí vás střevní obtíže...
Poradna: Bez kontaktu druhého pohlaví
Nikdy jsem neměl žádný vztah ani ženu ani sex...
Doporučení lékařů: MUDr. Miloslava Hůrská
Podvrtnutí
První pomoc: Podvrtnutí
Ne vždy vyžaduje podvrtnutí...
Jak spíte?
Kalkulačky: Jak spíte?
Vyplňte si dotazník kvality...
Poradna: Ledviny, záda
Cca před třemi měsíci jsem začal pociťovat...
Audio: Křehké kosti neboli osteoporóza
Mezi příčiny řídnutí kostí patří nezdravý...
Naposledy čtené: