Lumbální punkce

Lumbální punkce slouží k průkazu nebo vyloučení onemocnění mozku

Co je to lumbální punkce?

 celý článek
 
Po odběru se provádí laboratorní vyšetření

Lumbální punkce, slangově „píchání do páteře“ je odběr mozkomíšního moku z páteřního kanálu v bederní (lumbální) krajině. Odebraný vzorek se odesílá k ...

 celý článek

Lumbální punkce

| Dotaz od: Anna

Štíplo mě klíště tak mi dělali lumbální punkci.Jelikoš se mě při vikonu udělalo špatně musela jsem z hluboka dýchat.Po vikonu mě začali mravenčit ruce a chytli strašné křeče do...

Lumbální punkce je zákrok,který může u citlivých pacientů s výraznější odezvou nervového systému vyvolat jistou následnou nepříjemnou reakci.Vzhledem k tomu,že vpich se provádí...


Lumbální punkce

| Dotaz od: Iveta

Chtěla jsem se zeptat přišli my výslledky z lumbální punkce a cytologické vyšetření likvoru a mám tam elemnty orientační leukocyty 6/1 a erytrocyty 37/1 a nevím zda je mám v...

Zánět je tam přítomen, ale výsledky se hodnotí vždycky v souvislosti s předchozími vyšetřeními, ve vašem případě nejspíše proběhla magnetická resonance (NMR). Ptejte se na...

Před pár dny manželka podstoupila MR, kde ji nalezli několik ložisek. Krátce na to absolvovala lumbální punkci. Hledal jsem nějaké informace na internetu a dozvěděl jsem se, že...

Likvor při RS většinou pozitivní bývá, dříve než MR. Záleží na potížích, které Vaše manželka má, a na neurologickém nálezu. Pokud bude nález v livkoru negativní a potíže přesto...

Výsledky lumbální punkce

| Dotaz od: Míša

Paní doktorko, trpím již několik let neuralgií trojklanného nervu a v minulém roce se k ní přidala i polyneuropatie neznámé příčiny. Z tohoto důvodu u mne provedli lumbální...

Je to nespecifický nález, který může svědčit pro nějaký aktivní proces ( v širším slova smyslu ) v mozkomíšním moku. Důležité bude, jak dopadnou další vyšetření - např...

Lumbální punkce a rakovina

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se zeptala jestli je možné, že má pacient zhoubný nádor (na brzlíku) přestože výsledky lumbální punkce byly v pořádku? Nebo jsou dobré výsledky punkce zárukou toho, že...

Vyšetření mozkomíšního moku, které se dělá z lumbální punkce, dokáže zjistit, zda v této tekutině jsou přítomny nádorové buňky, tzn. zda je nádorovým onemocněním postižen...

Je mi 15 let a chci se zeptat na jednu věc. Je to už asi 5 dnů jak se mi ztáhly svaly v oblasti hlavy a mám takovou zatuhlou šíji. Také na zadní (pravé) straně (teda šíje) na...

Pokud Vám chtějí dělat odběry mozkomíšního moku, mají nejspíše podezření na nějaké infekční onemocnění (kterých může být celá řada a napadení nervového systému je poměrně...

Roztroušená skleróza

| Dotaz od: Deny

Chci se zeptat, jestli se jedná o roztroušenou sklerózu. MR mozku - v bílé hmotě vlevo dorzofrontálně je patrný lehce T2 hyperintenzní okrsek vel. 10mm. EMG mediálních nervů...

Lumbální punkce je u této dg rozhodující, rozhodně doporučuji ji v časovém odstupu zopakovat. Pokud byste potřebovala jednoznačnou odpověd od vysoce erudovaného odborníka, bylo...

Borelióza

| Dotaz od: Věra

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné mít v sobě boreliózu i přes to, že výsledek lumbální punkce byl negativní a zároveň, jestli je možné, aby borelióza mohla během 1 roku a...

Borreliosa jako taková se nestanovuje z lumbální punkce (z té se stanovuje, pouze jestli máte neuroborreliosu, tj.negativní LP znamená, že ne, ale nevylučuje to přítomnost...

Rs

| Dotaz od: Petra

Mám před sebou zprávu z neurologie: faktika bez poruch, hlava bpn. nn.mozkové; motilita bulbů volná, zornice jsou izo, foto+/+, mimika je sym., jazyk plazí středem, šíje volná...

Máte-li pochybnosti, objednejte se znovu na neurologii a nechte si provést lumbální punkci - vyšetření mozkomíšního moku diagnosu potvrdí či vyloučí. M. Hlavačková

Borelióza

| Dotaz od: Anonymní

Už 2 roky mám podezření na boreliózu, byl jsem na vyšetření, paní doktorka mi nechala udělat prý ty nejlepší dostupné testy v ČR a prý jsem v pořádku, ale moje příznaky se pořád...

Pokud vaše krevní testy vyšly negativní na boreliózu, je velmi málo pravděpodobné, že tato nemoc způsobuje vaše obtíže. Jediný způsob jak lze prokázat neuroboreliózu (mozkovou...

Borelioza

| Dotaz od: David

Je mi 20 let a před půl rokem jsem prodělal boreliozu. Týden jsem ležel v nemocnici kde dělali i lumbalní punkci na 3x. Jednou se netrefili a po druhe prej nic neteklo. Poté co...

Popsané problémy obecně mohou pocházet o borreliozy, nesprávného postavení krční páteře, lumbální punkce, nesprávného postavení páteře jako celku, ale také třeba od štítné žlázy...

Vyhledání pomoci

| Dotaz od: hoggarr

Jedná se o problém 7-měsíčního nemocného dítěte mého synovce. Pro velké zahleňování je pravděpodobně zapotřebí provést lumbální punkci. Na koho-kam se můžeme obrátit? Děkuji

Doporučuji obrátit se nejprve na chlapcova dětského lékaře a problém s ním podrobně probrat. Zeptat se ho, co může zahleňování způsobovat a co ne. Obecně - lumbální punkci...

Aslo

| Dotaz od: Eva

Paní doktorko.Již řadu let se léčím na neurologii.Obtíže - bolesti kloubů, svalů,svalové křeče,závratě,bušení a přeskakování srdce.Chtěla jsem se zeptat dle výsledků jestli by...

Evo, hodnota ASLO je zvýšená, nelze vyloučit ložisko v těle jako zdroj streptokokové infekce či opakované infekce (od bacilonosiče v okolí). Doporučovala bych vyšetření ASLO...

Paní Jiřina Kolářová, která své zkušenosti stručně vylíčila v rubrice "Diskuze", žije v Jižních Čechách, které jsou známé vysokou koncentrací infekčních klíšťat. Šance, že po...

 celý článek

Asi před rokem jsem zaznamenala sníženou citlivost v oblasti S1 levého stehna a zvláštní pnutí až ke kotníku. Tehdy jsem byla na vyšetření v Thomayerově nemocnici, kde zákl...

Lumbální punkce je důležitou součástí diagnostiky u RS i jiných postižení mozku. není to výkon nijak dramatický. Postpunkční potíže zvláště u mladých žen bývají často, ale pokud...

Neuroborelioza

| Dotaz od: Petra

Pani doktorko, pred mesicem mi byla diagnostikovana neuroborelioza a dnes potrvrzena na zaklade lumbarni punkce. Dostala jsem antibiotika na 21 dni vnitrozilne Ceftriaxone 2 g...

Je potřeba dát tělu delší regenerační dobu, hodně odpočívat, nemít žádné rušivé vlivy s ohledem na CNS /ani dívat se na televizi, ani telefonování/ , dostatečně odpočívat a být...

Strach o zdravie

| Dotaz od: Samo

Prosim vas uz mesiac chodim po doktoroch a neviem co mi je. Zacalo to akoby chripkou s teplotami okolo 39, 5. Potom som nahle odpadol asi na 1 sekundu a citil som tlak pri lavom...

Jediným vyšetřením, které by vyloučilo možnou infekci mozku, a tedy i boreliózu nebo klíšťový zánět mozkových blan je lumbální punkce, tedy odběr mozkomíšního moku v oblasti...

Chtěla bych se zeptat co se dá dělat s bolestí v bederní oblasti. V červenci minulého roku jsem byla v nemocnici a dělali mi Lumbální punkci, tak nevím jestli bolesti nejsou...

Vzhledem k návaznosti setrvalých bolestí na lumbální punkci bych v prvé řadě doporučoval komplexní neurologické vyšetření. Nález na RTG horizontální sacrum je poměrně nejasná...

Na začátku dubna letošního roku jsem měl silnou virózu (teploty až 39 stupňů). Teplota odezněla během pár dnů. Nicméně přetrvala únava asi týden spojená s problémy se...

Postup neurologa je jistě správný. Po absolvování magnetické rezonance bych doporučila ještě vyšetření mozkomíšního moku lumbální punkcí.

Ploténka

| Dotaz od: Markéta

V 16 letech jsem prodělala 4 lumbální punkce. nyní se mi zhoršuje meziobratlová ploténka v propouštěcí zprávě je: snížení meziobratlové ploténky TH 11/12 při degeneraci disku...

Poraďte se s ortopedem, co se týče možností léčby (vzhledem k Vašemu celkovému stavu) - zda je nutná operace nebo ne, a s rehabilitačním lékařem/fyzioteraputem, jak cvičit a jak...

Lp vs krvácení do mozku

| Dotaz od: Magda

Před týdnem mi dělali lumbální punkci. Po pár dnech jsem měla typickou postpunkční bolest hlavy (střepy v hlavě při vertikální poloze). Teď po týdnu však ty "střepy" vystřídal...

Krvácení do likvorových cest se v souvislosti s lumbální punkcí vyskytuje vzácně. Pokud u vás ovšem výše popsané potíže dále trvají, je třeba aby vás vyšetřil neurolog. Obraťte...

Polyneuropatický syndróm

| Dotaz od: Renča

28. 06. tohto roku som Vás prosila o vysvetlenie konkrétneho výrazu. Dnes sa vás chcem opýtať, čo budú so mnou robiť vnemocnici a na aké choroby ma chcú testovať. Pani doktorka...

Bohužel vás nepotěším, pouze souhra vyšetření magnetické resonance (NMR) a lumbální punkce může spolehlivě vyloučit podezření na roztroušenou sklerosu, na kterou má...

Myelopatie krční míchy

| Dotaz od: Anda

Parestézie horních končetin mám již několik let,toto se objevuje hlavně ve spánku.Stejně tak dlouho pociťuji při předklonu hlavy zabrnění.Na MR je nález myelopatie úseku C3až C7...

Neuromyelitis optica se týká zánětu očního nervu, tento nález z NMR se netýká krční páteře. Popis podle mého není kompletní, ale myelopatie je OBECNE označení postižen míchy a...

Mr, lumb. punkcia

| Dotaz od: Mili

! Keď sa ide na MR, nesmie sa pred ňou jesť? Keď som šla 1x, vpohode som pred ňou jedla a pred 2x som to mala zakázané. Mohla som len piť. Prečo sa robí pred lumb. punkciou...

Mili! Kladete spoustu otázek, takže jen stručně. Jíst a pít před vyšetřením pomocí nukleární magnetické rezonance obecně není kontraindikováno. Přístroj a jeho funkce člověka...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Jirka

Paní doktorko, již delší dobu mne provází řada neurologických problémů - po velkém množství vyšetření zatím bez jakéhokoli závěru. Pouze ve 12/2013 a 1/2014 nalezena...

Jiří, je možné, že jste prodělal herpetickou meningoencefalitidu, která by mohla souviset s některými uvedenými příznaky a nálezem bílkoviny v lumbální punkci, nicméně jste...

Při meningitidách bývají postiženy měkké mozkové obaly. Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění, které může zanechat trvalé následky. Může dokonce skončit i úmrtím.

 celý článek

Bolest hlavy,křeče,unava

| Dotaz od: Terka

Už několik měsíců me trápí bolest hlavy a křeče v jedné ruce, unava byla jsem už u několika doktorů,na vyšetření CT, borelioza,štítná žláza prostě negativní,napadlo mě jestli...

Nemyslím si, že by se mohlo jednat o mozkovou toxoplazmózu. Ta je typickým onemocněním lidí s velmi sníženou imunitou, typicky pro HIV pozitivní nemocné. Diferenciální diagnóza...

Atrofie mozečku

| Dotaz od: Alena

Mám dlouhodobě problémy s rovnováhou,bolestmi zad a závratěmi.po vyšetření MR závěr zněl-mírná atrofie mozku a mozečku s difuzním rozšířením SA prostor supra i infratentorialně...

Genetické testy jsou prováděny k vyloučení hereditálních forem ataxie. Ale příčin může být celá řada. Nález na MR je třeba doplnit dalšími vyšetřeními k ozřejmění příčiny...

Dotaz pro neurologa

| Dotaz od: Bedřich

Měl bych prosím dotaz o problému mé manželky.Asi před rokem se jí začala točit hlava,po hospitalizaci v nemocnici,po kapačkách a medikaci se ji to spravilo,ale přesto jí poslali...

Závratě mají celou řadu příčin. Na MR popisujete 3 tečky, zvláště pokukd byla provedena i lumbální punkce s negativním nálezem, lze tento nález považovat za náhodný, bez...

Infekce cns?

| Dotaz od: Anet

Již od třinácti let trpím migrénami (aura, výpadky zor. pole, brnění končetin - tváří, únava, bolest hlavy) trvá vždy jen dva dny. Nyní v sedmnácti letech se to již zlepšilo...

Užití kontrastní látky u magnetické rezonance mozku se v konkrétním případě řídí rozhodnutím radiologa ve spolupráci s neurologem, který zná Váš zdravotní stav. Podle příznaků...

Podezření na rs

| Dotaz od: jana

Mé 10 leté dceři byla provedena MR s výsledkem: vysoce susp. demyelinizační onemocnění typu SM při nálezu demyel. ložisek supratentoriálně dále lumbální punkce: aktuální likvor...

Vaše dcera má na MR nález, který by mohl podporovat onemocnění roztroušenou sklerosou, nicméně u dětí je vzácnější. Nález v mozkomíšním moku je mimo jiné oligoklonální pásy 8...

Krevní testy - vysoké crp...

| Dotaz od: Martina

Před chvílí jsem vám psala ohledně syna, který nyní leží v nemocnici a lékaři nevědí, co mu je. ( snad si budete pamatovat můj předchozí dotaz - syn se narodil s vvv ledvina...

Dotaz byl ke mě přesunut od předchozí paní doktorky, navážu na už napsané. Především bych Vás chtěl uklidnit - samotná hodnota CRP 75 není jinak "dramaticky" vysoká a jak už...

Před měsícem jsem byla vyšetřována v nemocnici na neurologii pro hypestezii LDK, v oblasti levého stehna, boku - kořenového charakteru. Za týden na kontrole již tato hypestezie...

Příznaky, které popisujete (včetně únavy) by opravdu mohly odpovídat první atace roztroušené sklerózy. Více ukáže vyšetření magnetickou rezonancí (aplikace kontrastní látky...

Problém

| Dotaz od: Jiří

Léčím se s lupénkou a Crohnovou chorobou,mám od března 2011 nasazenou bioléčbu Remicade, k tomu používám Asacol,Azaprine a na lupénku Neotigason 25mg denně. Od prosince 2011 mě...

Doporučuji domluvit se s Vaším gastroenterologem a kožním lékařem, může jít o vedlejší účinek některého z léků, které užíváte (nevím, jak dlouho obtíže trvají, u biologických...

Vyšetření za hospitalizace

| Dotaz od: Roman

Co znamená tento pojem"zevrubné vyšetření na neulogii za hospitalisace" , co to obnáší za vyšetření ? Děkuji Roman....

Znamená to zevrubné vyšetření během pobytu v nemocnici. Tj. že se pacient přijme na pár dní do nemocnice, aby tam podstoupil určitá vyšetření podle toho, co se vyšetřuje (jaký...

Únava

| Dotaz od: Zumi

Je mi 23 let. Poslední dobou trpím únavou, spím většinou mezi 8-7 hodinami denně, ale ráno se probudím a jsem stejně unavená, jako když jsem šla spát. Tento stav trvá asi pů...

Pouze z popisu Vašich projevů se bohužel diagnosa stanovit nedá,. Jistě máte za sebou neurologické vyšetření, včetně lumbální punkce, magnetické rezonance. Doplnila bych i...

Borelioza

| Dotaz od: Lucie

Už půl roku se mi ustavičně točí hlava a cítím se slabě, často mi není dobře. Před čtyřmi měsíci mi ještě začaly potíže se srdcem (rychlý tep a arytmie). Podstoupila jsem...

Krásný den.Moc ráda bych skutečně odpověděla na Vaše dotazy,ale uvedené skutečnosti to vylučují.S protilátkovou odpovědí na kontakt organismu s boreliemi to není právě...

Chcem sa poradit o postupe lekarov. Moje problemy zacali po laparoskopickej operacii mimomaternicoveho tehotenstva. Po prebudeni z narkozy som citila trpnutie a bolesti koncatin...

Nevím, zda se prováděl jak test Elisa, tak Western Blot v případě diagnostiky lymské boreliózy. Dále se nabízí vyloučení neuroboreliózy a provedení (za tímto účelem) lumbální...

Zatím neznámá diagnóza

| Dotaz od: ivana

Leden: zánět průdušek. Teploty 39,5. klacit – nepomáhá. Trvání 3 týdny.prý to byla mycoplazma pneumonie.(v krvi a likvoru už není) Konec měsíce jsem hrabala listí a házela...

Máte za sebou opravdu perný rok, nicméně všechna možná vyšetření máte podle Vašeho popisu již za sebou, a to s víceméně negativním výsledkem. Ač se Vám to možná v této chvíli...

Ložiska v mozku

| Dotaz od: Markéta

Na MR mi bylo zjištěno toto: supratentoriálně v bílé hmotě 4 ložiska nespecifické glioz převážně v juxtakortikální lokalizaci - nespecifický nález. Budou mi ještě dělat lumbální...

Dobrou noc, ano, teoreticky to možné je - doufám, že jste toto zmínila lékařům při vyšetřování, jinak, prosím,informaci jim doplnte. Lumbální punkce vše objasní, nebojte se...

Je mi 29 let, jsem diabetička a mám čtyřleté dítě. Po jeho narození mi během 14 dní začala brnět pravá ruka. Na neorologii došli k závěru, že je to dáno hormonálními změnami...

Všechny otázky patří vašemu ošetřujícímu lékaři, dítě je dobré plánovat, když je alespon 6 měsíců remise nemoci (ale někde takový názor neuznávají, protože se málokdy povede...

Rs, eeg a emg vyšetření

| Dotaz od: Jirka

Paní doktorko. Chtěl bych se zeptat, pokud je EEG a EMG v pořádku, tak lze vyloučit RS? Samozřejmě nemyslím situaci, že pokud se zde něco ukáže, tak to bude znamenat RS...

Záleží i na klinickém obrazu/obtížích, které máte, k diagnostice roztroušené sklerózy (pokud je vzhledem k obtížím důvod k podezření) je běžně zapotřebí také magnetické...

Neurogenni tetanie

| Dotaz od: Marcela

Chtela bych se zetpat na par otazek,byla mi zjistena neurogenni tetanie a panicka porucha a nevim co este presne,ale vysetreni emg mi nedelali tak se chci zeptat zad je to mozne...

Pocit špatného dýchání je nejspíše součástí neurogenní tetanie a velmi často se objevuje i u panických poruch, což jsou obě nemoci, které se u Vás kombinují. Proto si myslím. že...

Překlad diaknósy.

| Dotaz od: Lucinka

Byla bych velice ráda, kdyby jste mi vysvětlila nějaké výrazy z mé zprávy z neurologie jelikož jsem se do teď skoro nic nedozvěděla. Hlavně týkající se likvoru a olygopásů...

Nevím, jak paní doktorka usoudila na syringomyelii, možná ale nemám k dispozici všechna potřebná data. Máte nález na MR hrudní páteře, mohlo by se jednat o roztroušenou sklerosu...

Borelióza

| Dotaz od: Hedvika

Chtěla bych Vás poprosit o radu v problémech týkajících se boreliózy. Moje matka třikrát prodělala boreliózu, v letech 2005, 2010 a 2011. Nyní má 48 let. Po prvním onemocnění...

Jediným možným způsobem jak zjistit, zda se skutečně jedná o neuroboreliózu (lymskou boreliózu postihující mozek) je provedení lumbální punkce a vyšetření mozkomíšního moku na...

Uzkost

| Dotaz od: Marek

Paní doktorko, píši vám i přes to, že mám podezření na boreliólu, která s vaší diagnózou nesouvisí. Asi před měsícem jsem byl pokousán klíštětem. Kolem rány se objevila malá...

Zda potíže souvisí s případnou borreliosou, by prokázala s určitostí jen lumbální punkce a vyšetření mozkomíšního moku. Potíže často mohou být psychického rázu, může to tak být...

Edém papil

| Dotaz od: Lenka

Je mi 26 let.Již rok jsem sledována na očním oddělení s edémem papil na obou očích.Žádné léky jsem neužívala ani neužívám.A edémy mi začaly po pár měsících sami od sebe,bez...

Doporučoval bych znovu kompletní oftalmologické vyšetření a také vyšetření na neurologii. Stejně tak bych doporučoval i vyšetření na alergologii, protože by se mohlo jednat o...

Vyloučení rs

| Dotaz od: Ilona

Výsledky MR - při ventr.okraji prod.míchy je v jednom axiálním T2 scanu patrné lehce hypersignální ložisko vel.6mm/není patrné na sagitálních T2,ani ve FLAIR sekvencích/,MM...

Ložisko je vidět pouze v jedné projekci, spíše to tedy vypadá na artefakt /technickou poruchu/, konečné vyloučení RS by udělala lumbální punkce, ale myslím, že zatím nebude...

Meningokoková meningitida znamená zánět mozkových blan vyvolaný bakterií Neisseria meningitidis. Tato bakterie má řadu typů, u nás se vyskytují nejčastěji podtypy B a C, méně...

 celý článek

Borelioza?

| Dotaz od: Pavlína

Před několika lety, zhruba osmi, jsem měla podezřelý štípanec. Lékařka mi dala tehdy pouze ATB a neřešila to. Následně po několika letech m i začaly problémy - šumění v uších...

Bohužel z magnetické rezonance se infekce boreliemi nepozná. Laboratorní nález - vyšetření protilátek je vždy nutné posuzovat s klinickým stavem pacienta, lze tedy odběr...

Jsem na mateřské s osmiměsíčním dítětem, které kojím. Před třemi měsíci mi začaly potíže s "rozjetým" a roztřeseným viděním a neschopností soustředit se. Neurolog věc po...

Příčinou jistě může být vyčerpání, možná nedostatek minerálů, zvláště pokud stále kojíte. Negativní MR mozku diagnosu RS v počátcích choroby na 100 % vyloučit nemusí. V případě...

Léčba kortikoidy

| Dotaz od: Karel

Můj 2,5 letý syn má již 10 dní horečky kolem 40. vysokou hladinu leukocitů, po všemožných testech se našly nějaké bakterie ve stolici a zápal plic, aplikují mu již několikáté...

Pravděpodobně se jedná o nějakou rezistentí bakteriální nebo naopak i virovou infekci. Kortikoidy by mohly příznaky zmírnit, nicméně je třeba odstranit i vyvolávající příčinu...

Systémové onemocnění

| Dotaz od: petra

Ráda bych vás požádala o názor a radu.Již 7měsíců jsem v neschopnosti a péči různých lékařů, zatím vše bez jednoznačných výsledků.Vše začalo po totálním vyčerpáním jak fyzickém...

Diagnostika autoimunitních onemocnění , na které je u Vás podezření, není jednoduchá. Jsou určitá kriteria, která pacient musí splnit. Léčba potom spočívá v užívání léků, které...

Opakovaná borelioza

| Dotaz od: Pavla

Měla jsem třikrát po sobě boreliozu, vždy na stejném místě pod kolenem. Naposled před 4 roky. Nyní mám hraniční protilátky na boreliozu. Mám zatuhlý krk, závratě, bolest svalů...

Borreliozu nelze vyloučit, nicméně uvedené obtíže mohou mít i jiné příčiny. Lumbální punkci bude lékař dělat, pouze pokud to bude nezbytné.

Silné ranní bolesti páteře

| Dotaz od: irena

Je mi 30 let, jsem na mateřské dovolené s 8měsíčním chlapečkem. Asi měsíc trpím silnými bolestmi páteře, hlavně ráno.Tyto bolesti jsem mívala už dříve, lékařka mi občas...

Ireno. Pokud se vyloučili všechny organické příčiny potíží, zbývají ještě ty funkční. Mohou být v důsledku nesprávného držení těla, nedostatku pohybu, jednostranného přetěžování...

Psychosomatické obtíže?

| Dotaz od: Lucie

Moc by mne zajímal Váš názor na můj problém, jsem už docela zoufalá. Již třetí měsíc mě trápí velmi nepříjemné potíže, které mi nedovolují normálně fungovat. Začalo to na...

Krásný den..Lidské stonání nikdy nelze rozdělit na tělesné a psychické- člověk na skutečnost tělesna přirozeně zároveň reaguje svou duševní dimensí, vytváří si asociace...

Roztroušená sklerosa je název nemoci, která ve Vás asi vyvolá nepříjemné pocity. Představa nehybného, obvykle mladého člověka na vozíku, odkázaného na pomoc druhým.

 celý článek

Dýchání

| Dotaz od: Marcela

Moc vas prosím o radu,špatně se mi dýchá muj dech je takový zkrácený,bolí me na hrudi jakobych dýchala na prázdno mam takovy pocit,uz si nevim rady, je mozne aby mi neco bylo...

Je mi moc líto,že prožíváte tak nepříjemné stavy.Myslím,že byste měla pohovořit jak se svým praktickým lékařem,tak s tím lékařem,který Vám předepisuje antidepresíva.Nikdy není...

Borelióza

| Dotaz od: Michal

Po přečtení zodpovězených dotazů se musím na něco zeptat. Asi před 9 lety jsem prodělal boreliosu, zjištěnou až po půlroce od výskytu příznaků (první příznak nebyla skvrna...

Michale! Co se léků týče, jako Váš lékař bych nepostupoval jinak. Je možné, že Vaše obtíže souvisí s trvalým nervovým poškozením po borelioze, ale vyloučit nelze ani opakovanou...

Zavrate

| Dotaz od: Marcela

Mé problémy zacly jiz v zacatkem unora kdy sem zacla pocitovat jakoby houpani pri chuzi a zavrate spise v mensi mire zpocatku jsem to prehlizela pak jsem navstivila praktickeho...

Vaše obtíže mohou mít mnoho příčin, od poruch nervového systému až po poškození rovnovážného ústrojí nebo následky sníženého krevního tlaku. Doporučoval bych proto znovu...

Senzitivni neuropatie 2.

| Dotaz od: Dita

Pane doktore, jeste navazujici dotaz k Vasi odpovedi (http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/senzitivni-neuropatie-62780): vzhledem k tomu, ze od cervence 2012 trpim take i...

Na EMG máte polyneuropatii a dále uvedeno, že se může jednat i o radikulopatii, tedy postižení nervových kořenů při vystupování z páteře. Proto Vám bylo doporučeno zobrazovací...

Výsledky mr mozku

| Dotaz od: Deny

Mám podezření na roztroušenou sklerózu, už asi rok mám problémy se zrakem - dvojité vidění na pravém oku + porucha vizu uprostřed zorného pole, což potvrdil i neurologický...

RS a její podtypy jsou nejčastější příčinou demyelinizací. Více vzácnými příčinami je demyelinizace poinfekční, po očkování, po krvácení atd. Diagnóza se stanovuje pomocí údajů...

Nitrolební hypertenze

| Dotaz od: Michaela

Už více jak pul roku jsem trpěla bolestmi hlavy,očí a zvracením. Před 3 týdny jsem byla hospitalizována na neurologii a byla mi provedena lumbální punkce s měřením tlaku,kdy...

Toto je úzce specializovaná problematika a nejpřesnější informace vám dá neurolog,gynekolog se jen bude řídit jeho pokyny. Příjemný den

Vnitrni ucho

| Dotaz od: Marcela

Bojím se ze mam nador vnitrniho ucha a chci se zeptat zda se zjisti z CT a z lumbalni punkce,to jsem uz podstoupila a nic nenasli,dekuji.

Nádor by se na CT objevil, takže můžete být v klidu.

Biochemické vyšetření je laboratorní stanovení přítomnosti a množství chemických látek ve vzorcích odebraných ze živého organismu. Biochemická analýza biologického materiálu se...

 celý článek

Vyšetření krve na hiv

| Dotaz od: miccaela

Chtěla bych se zeptat, zda se by lékař poznal hiv z běžného vyšetření krve, nebo ho určí opravdu jen test na hiv. Prodělala jsem v poslední době mnoho vyšetření, včetně...

HIV se odhalí pouze speciálním testem na protilátky proti HIV., zeptejte se, jestli vyšetření bylo provedeno.

Rs

| Dotaz od: jitka

V roce 2007 jsem byla v nemocnici s podezřením na RS.provedly mi ruzné vyšetření jen lumbalní punkci jsem odmítla.na MR mi zjistily dvě ložiska.ted jsem podstoupila lumbalní...

Nepřítomnost virů RS nevylučuje. Pravděpodobně lumbální punkce dopadla dobře- RS se nepotvrdila a došlo pouze k nedorozumnění.

Mám na vás prosbu, už třetí měsíc jsem na neschopence, začalo to motáním hlavy, hlava se mi motala nepřetržitě 14 dní, pak mi paní doktorka dala Torekanové čípky, ale nepomohly...

Dano! Podle popisu se může jednat o neulogické onemocnění, jehož povaha je bez specializovaných vyšetření nejasná. Na druho ustranu bych nevylučoval, že se problému můžete...

Narušený spánek

| Dotaz od: Helika

Můj vnuk má 4 měsíce, pořádně nespal co se narodil. Po vyšetření na EEG zjistili, že má narušené spánkové centrum...Lumbální punkce prokázala vysoký LAKTÁT hodota 3, v moči se...

Nyní a zde se nedá určit, jak v budoucnu bude vypadat jeho psychický vývoj, ale pokud je nyní usměvavý, vyvíjí se normálně, je pravděpodobnější, že to psychika "neodnese". Co se...

Nervy, borelioza nebo rs?

| Dotaz od: Michaela

(je mi 24 let) na podzim mi zacalo pichani v prstech na rukou a pote v ruznych castech tela, pocit knedliku v krku. Nasledne nekdy v lednu zvlastni "bolest" prave casti hlavy...

RS máte vyloučenou, vzhledem k tomu, že MR i lumbální punkce byly v pořádku. Borelie by se nejspíše také prokázaly, takže myslím, že můžete být v klidu, užívat léky, které Vám...

Oči + psychika + úzkost

| Dotaz od: Petr

Mám dotaz ohledně potíží mé přítelkyně. V poslední době se jí stává, že má zvláštní pocit, pokud se např. dívá na televizi nebo i např. na jedno místo, že ji oči jakoby trošku...

Nesmírně si vážím Vašeho vztahu k přítelkyni..Je to mladá žena, je moc dobře, že podstoupila podrobné vyšetření zaměřené na vyloučení demyelinisačního onemocnění. Escitalopram...

Před 5lety jsem prodělala zánět mozkových blan s měsíční hospitalizací na infekčním oddělení a pěti lumbálními punkcemi. Od té doby jsem bílá jako stěna, nemám vůbec žádnou...

Ne, zánět mozkových blan před 5 lety spíše příčinou nebude. M. Hlavačková

Je to (neuro)borelioza?

| Dotaz od: teris

Měla bych prosbu a dotazy týkající se boreliozy nebo konkrétně neuroboreliozy. Pokusím se to vzít od začátku v důležitých bodech. Letos v srpnu jsem objevila přisáté klíště po 2...

Diagnostika boreliozy může být opravdu velmi svízelná, protilátky v krvi i mozkomíšním moku mohou kolísat a záleží tedy, zda se zachytí nebo ne. Vzhledem k tomu, že jste kolotoč...

Už delší dobu se trápím bolestmi a moc bych vás prosila o radu. Dvakrát jsem už psala ,ale asi jsem vše nevyplnila a odpověd zatím nedošla.Moje potíže začaly takhle : Leden...

Z toho co popisujete trpíte bolestni neznámé etiologie. Mohou být způsobeny jak na podkladu nějakého reálného základu, tak i na základě psychogenním. Ze své pozice Vám bohužel...

Neuroviry

| Dotaz od: Laďka

Po 5měsících se lékaři dopracovali k tomu, že za mou stálou bolest hlavy může "zbytkový infekt" po zánětu dutin při chřipce v letošním dubnu. Absolvovala jsem všechna vyšetření...

Vzhledem k trvajícím obtížím a občasným teplotám se domnívám, že lumbální punkce je na místě, definitivně vyloučí event. zánět v mozkomíšním moku. To se jinak vyšetřit nedá. Ale...

Tlak v dutinách a hlavě

| Dotaz od: Monika

Už dva měsíce trpím tlakem za očima, u kořene nosu, zubů a mám pocit že mi tlakem praskne hlava. Byla jsem na nosním, kde mi dělali rentgen dutin, vše v pořádku, byla jsem na...

Zánět mozkových blan virového původu se na magnetické rezonanci nepozná. jedinou možností, jak ho diagnostikovat, je lumbální punkce. Snad ještě zubní vyšetření, zvážit potíže s...

Sm

| Dotaz od: Jaroslav

Chcel by som sa spytat ako sa diagnostikuje SM? Dnes som bol na MR mozgu a nalez bol malopocetne diskretne FLAIR hypersignálne lezie v paraventrikul. bielej hmote frontalneho...

Nejdůležitější je klinický průběh a příznaky onemocnění, dále MR a případně lumbální punkce. Jestliže máte klinické příznaky odpovídající RS, mohlo by se o RS dle MR jednat.

Prosím o radu

| Dotaz od: Nataša

Chtěla bych vědět Váš názor. Před 6 měsíci jsem měla hypoglikemické koma, po probrání jsem začala mít necitlivost rukou, nohou, pohlavních orgánů a obličeje. Pořád to trvá...

Mohlo by se jednat o diabetickou polyneuropatii (třeba i s podílem boreliózy), objektivní metodou k potvrzení diagnózy ze účelem léčby je neurologické vyšetření vč. provedení...

Jedná se o poměrně časté onemocnění. Má tři typy s variabilním průběhem i prognózou. Zajímavé je, že se jedná o onemocnění středního zeměpisného pásma, většina pacientů je bílé...

 celý článek

Rs nebo psychika?

| Dotaz od: Marcela

Pí.doktorko.Pokusím se být stručná,ale jasná. V r.2007 mne postihl tinnitus.Pár měsíců po té jsem jela v autě a z ničeho nic se mi začla auta na vozovce sbíhat.Jakoby dvojité...

I kdyby to nakonec byla "jen" psychika, je nutné demyelinizační onemocnění (např. RS) najisto vyloučit. Dále nepíšete, zda-li byla zvažována a vyloučena třeba také neurologická...

Pasovy opar

| Dotaz od: Petra

Memu přiteli přišli na to že ma pasovy opar v uchu ktery mu zasahuje nervy chteji mu delat odber mozkomosniho moku aby zjistili kam az to zasahuje hrozne se bojim jestli je to...

Prognosa onemocnění je většinou dobrá, nutnost lumbální punkce záleží na neurologickém nálezu, případně na podezření na zánět mozkových blan. Léčí se kortikoidy a antivirotiky...

V únoru letošního roku jsem byla hospitalizována na neurol.odd s dg.: akutní vertiginosní syndrom s cervikogenní složkou. Postupně mi byla provedena tato vyšetření: CT mozku se...

V popisu výsledku vyšetření neurolog píše, že by přítomné obtíže nejspíš mohly být způsobeny systémovým ("celotělovým") zánětem (ten může být infekční i neinfekční), který...

Již cca měsíc mně trápí zalehlé pravé ucho,velmi mírná rýma nebolí jenom mám v něm zalehlé.Při návštěvě ORL mi bylo řečeno,že se asi jedná o zánět Eustachovy trubice.Navíc jsem...

Popsaným způsobem se zánět projevuje, ale obvykle se také nějak léčí (o léčbě neopíšete). Obtíže po lumbální punkci by v řádu dní měly odeznít, pokud se tak nestane, vyhledejte...

Borelioza

| Dotaz od: Lucie

Na začátku letošního června mě nějaký hmyz ( bohužel nevím jaký, klíště to určitě nebylo, stalo se to v tramvaji) bodl do nohy. Dost to bolelo a na noze se mi udělala malá...

S boreliovými infekcemi a jejich zpracováním v lidském těle je to hodně složité,laboratorní testy nemusejí diagnosticky pomoci.Myslím,že Vaš obavy jsou zbytečné,je patrné,že...

Již třetí rok se potýkám s různými zdravotními problémy. Absolvovala jem řadu vyšetření většinou s negativním výsledkem. Stále mě bolí různé klouby a mám pálivý úocit ve svalech...

Váš problém se jeví jako problém imunologický. Měla byste proto dle mého názoru navštívit některé z vysoce specializovaných imunologických pracovišť - např. v IKEMu.

Mikrobiologické vyšetření je laboratorní stanovení přítomnosti a určení druhu mikroorganismů (bakterií, virů, hub a parazitů) ve vzorcích odebraných ze živého organismu...

 celý článek

Dlouhotrvajici nespc. priznaky

| Dotaz od: Michael



Mánžel má diagnozu RS. V současné době nemá kvůli nemoci žádná omezení,ale od lumbální punkce,kterou mu dělali před 1,5 roky, ho tak 3-4x týdně bolí hlava. Bere na to Ibuprofen...

Kláro! Správná dieta s nízkým obsahem cholesterolu a vysokým podílem vlákniny má při zvýšené hladině cholesterolu obrovský význam, váš manžel by měl v tomto směru svůj...

Rs?

| Dotaz od: Petra

Jsem teď ve fázy, kdy se teprve vyšetřuje zda se jedná o RS. Chtěla bych se zeptat, co si myslíte o tom, že nemusíte mít positivní lumbálku a MR. Slyšela jsem, že jsou pacienti...

Diagnoza RS se stanovuje podle obtíží pacienta, vyšetŕení neurologem, lumbální punkce a MR jsou doplňkovými vyšetřeními která opravdu mužou být negativní.

Ložiska v mozku

| Dotaz od: Jana

Prosím o odpověď na můj dotaz. Asi před půl rokem jsem začala mít problémy s levým okem, rozmazané vidění, jakoby mlhavá clona, CT mozku bez nálezu,VEP absolutní hodnoty jsou...

Bohužel jiné vyšetření pro dg. RS neexistuje, pouze např.opakování NMR v časovém odstupu. Punkce lumbalni tekutiny je pro dg nejpřesnější. Může vás informovat a zbavit strachu...

Již delší dobu mam brnění v rukou, vice v prave na hřbetu ruky a z vnitřní strany az nepříjemné jako skubani a utlumením citlivosti v prstech. Dále pak brnění v nohou a při...

Přičin těchto obtíží může být samozřejmě mnohem více, nejen RS. Pokud jste léčena Solu Medrolem, pak předpokládám , že jste sledována na neurologii nebo ve specializovaném...

Bolesti hlavy rozhodně nejsou nemocí hysterek a hypochondrů. Je to nemoc jako každá jiná, a proto může mít řadu podob a ještě více příčin.

 celý článek

Stěhovavá bolest po těle

| Dotaz od: Ivana

Několik let (cca 5) mě trápí stěhovavá bolest po těle. Prošla jsem řadou vyšetření, ale stále nemám diagnózu. Začala mi natékat pravá noha v kotníku, bolí lýtko, přidaly se i...

Neuroborelióza se dá diagnostikovat na základě výsledku lumbální punkce. U krevního vyšetření jste neuvedla, zda-li lékař provedl i konfirmační test.

Ložisko v mozku

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat Je mi 22 let a od srpna lonskeho roku mám problemy s bolestmi hlavy,bolestmi očí a zvracením. Nyní mi na MR zjistili subependymální ložisko heterotopie...

Ložisko je obecný pojem a lékaři nyní budou zjišťovat, o jaké ložisko se jedná. k čemuž pomůže i lumbální puknce (..vyšetření mozkomíšního moku - "co v něm plave - jaké buňky a...

Pane doktore,od jara 2005, kdy jsem porodila své 3.dítě, mám závažné zdravotní problémy, avšak diagnozu se nedaří lékařům stanovit. Jedná se především o problémy neurologické...

Latentní nákaza EBV je poměrně nepravděpodobná. Rozhodně bych doporučoval znovu vyšetření na neurologii, které ukáže, zda by se mohlo jednat o encefalitidu. Hezký den.

Poruchy citlivosti

| Dotaz od: Pavlína

Paní doktorko. Před 3 měsíci se u mě projevila porucha citlivosti na pravých končetinách (pocit slabosti, jakoby "přeležení") potíže s dýcháním (pocit že se nemůžu "dodechnout...

Zatím je asi předčasné se jakkoli znepokojovat. Vím, je to těžké, ale opravdu se někdy proces diagnosy tvoří v čase a postupně, nelze jakkoli předjímat. Nesoustředujte se na...

Hnisavý zánět mozkových blan způsobený meningokokem patří k nejznámějším a nejzákeřnějším onemocněním CNS. Postiženi jsou často mladí lidé a nemoc má rychlý průběh se špatným...

 celý článek

Systémové onemocnění

| Dotaz od: petra

Ráda bych vás požádala o názor a radu.Již 7měsíců jsem v neschopnosti a péči různých lékařů, zatím vše bez jednoznačných výsledků.Vše začalo po totálním vyčerpáním jak fyzickém...

Diagnostika autoimunitních onemocnění , na které je u Vás podezření, není jednoduchá. Jsou určitá kriteria, která pacient musí splnit. Léčba potom spočívá v užívání léků, které...

Chcem sa poradit o postupe lekarov. Moje problemy zacali po laparoskopickej operacii mimomaternicoveho tehotenstva. Po prebudeni z narkozy som citila trpnutie a bolesti koncatin...

Nevím, zda se prováděl jak test Elisa, tak Western Blot v případě diagnostiky lymské boreliózy. Dále se nabízí vyloučení neuroboreliózy a provedení (za tímto účelem) lumbální...

Mikrobiologické vyšetření je laboratorní stanovení přítomnosti a určení druhu mikroorganismů (bakterií, virů, hub a parazitů) ve vzorcích odebraných ze živého organismu...

 celý článek

Neurogenni tetanie

| Dotaz od: Marcela

Chtela bych se zetpat na par otazek,byla mi zjistena neurogenni tetanie a panicka porucha a nevim co este presne,ale vysetreni emg mi nedelali tak se chci zeptat zad je to mozne...

Pocit špatného dýchání je nejspíše součástí neurogenní tetanie a velmi často se objevuje i u panických poruch, což jsou obě nemoci, které se u Vás kombinují. Proto si myslím. že...

Překlad diaknósy.

| Dotaz od: Lucinka

Byla bych velice ráda, kdyby jste mi vysvětlila nějaké výrazy z mé zprávy z neurologie jelikož jsem se do teď skoro nic nedozvěděla. Hlavně týkající se likvoru a olygopásů...

Nevím, jak paní doktorka usoudila na syringomyelii, možná ale nemám k dispozici všechna potřebná data. Máte nález na MR hrudní páteře, mohlo by se jednat o roztroušenou sklerosu...

Má sestra bývá často velmi unavená, cítí tíhu v zádech (popisuje to, jako by ji naložili pytel brambor), má pocit těžkých nohou, jakoby namožených, těžké ruce, bolí, pálí a...

Nelze vyloučit, že se na obtížích podílí chlamydiová infekce, ale jak výrazně, to nelze určit. Co se týče vitamínů, jistě sestra neudělá chybu, pokud bude dbát na doplnění...

Edém papil

| Dotaz od: Lenka

Je mi 26 let.Již rok jsem sledována na očním oddělení s edémem papil na obou očích.Žádné léky jsem neužívala ani neužívám.A edémy mi začaly po pár měsících sami od sebe,bez...

Doporučoval bych znovu kompletní oftalmologické vyšetření a také vyšetření na neurologii. Stejně tak bych doporučoval i vyšetření na alergologii, protože by se mohlo jednat o...

Vyloučení rs

| Dotaz od: Ilona

Výsledky MR - při ventr.okraji prod.míchy je v jednom axiálním T2 scanu patrné lehce hypersignální ložisko vel.6mm/není patrné na sagitálních T2,ani ve FLAIR sekvencích/,MM...

Ložisko je vidět pouze v jedné projekci, spíše to tedy vypadá na artefakt /technickou poruchu/, konečné vyloučení RS by udělala lumbální punkce, ale myslím, že zatím nebude...

Dotaz pro neurologa

| Dotaz od: Bedřich

Měl bych prosím dotaz o problému mé manželky.Asi před rokem se jí začala točit hlava,po hospitalizaci v nemocnici,po kapačkách a medikaci se ji to spravilo,ale přesto jí poslali...

Závratě mají celou řadu příčin. Na MR popisujete 3 tečky, zvláště pokukd byla provedena i lumbální punkce s negativním nálezem, lze tento nález považovat za náhodný, bez...

Určitě si představíte někoho, kdo nevládne končetinou, polovinou těla nebo dolními končetinami. Je to správná představa. Obrna se týká omezení pohyblivosti, nejenom však...

 celý článek

Roztroušená skleróza (RS), či sclerosis multiplex je autoimunitní onemocnění postihující nervový systém. Charakterizuje jej úbytek myelinových obalů nervových buněk. K řadě...

 celý článek

Borelioza?

| Dotaz od: Pavlína

Před několika lety, zhruba osmi, jsem měla podezřelý štípanec. Lékařka mi dala tehdy pouze ATB a neřešila to. Následně po několika letech m i začaly problémy - šumění v uších...

Bohužel z magnetické rezonance se infekce boreliemi nepozná. Laboratorní nález - vyšetření protilátek je vždy nutné posuzovat s klinickým stavem pacienta, lze tedy odběr...

Hnisavý zánět mozkových blan způsobený meningokokem patří k nejznámějším a nejzákeřnějším onemocněním CNS. Postiženi jsou často mladí lidé a nemoc má rychlý průběh se špatným...

 celý článek

Rs, eeg a emg vyšetření

| Dotaz od: Jirka

Paní doktorko. Chtěl bych se zeptat, pokud je EEG a EMG v pořádku, tak lze vyloučit RS? Samozřejmě nemyslím situaci, že pokud se zde něco ukáže, tak to bude znamenat RS...

Záleží i na klinickém obrazu/obtížích, které máte, k diagnostice roztroušené sklerózy (pokud je vzhledem k obtížím důvod k podezření) je běžně zapotřebí také magnetické...

Slizniční změny vdn

| Dotaz od: Ladislav

V lednu 2012 jsem byl hospitalizován v nemocnici pro podezření na zánět mozkových blan.Lumbální punkce prokázala virový původ.Od té doby mám bolesti v levém spánku, levé strany...

Zkratka VDN znamená vedlejší dutiny nosní, tj. dutiny v kosti čichové (ethmoidální), dutinu v hodní čelisti (maxilární), dutinu v kosti čelní (frontální), dutinu v kosti klínové...

Asi před rokem a půl jsem ztratila citlivost na teplo, chlad a dotyk v oblasti pravé části obličeje. Týká se to očního víčka, pravé poloviny nosu, pravé strany obličeje, pravé...

Za čití v obličeji je zodpovědný trojklanný nerv, jeho porušení může působit neuralgii - tedy pulsující bolest, nebo snížené čití. Příčin je celá řada, zubní příčina je jedna z...

Léčba kortikoidy

| Dotaz od: Karel

Můj 2,5 letý syn má již 10 dní horečky kolem 40. vysokou hladinu leukocitů, po všemožných testech se našly nějaké bakterie ve stolici a zápal plic, aplikují mu již několikáté...

Pravděpodobně se jedná o nějakou rezistentí bakteriální nebo naopak i virovou infekci. Kortikoidy by mohly příznaky zmírnit, nicméně je třeba odstranit i vyvolávající příčinu...

Před měsícem jsem byla vyšetřována v nemocnici na neurologii pro hypestezii LDK, v oblasti levého stehna, boku - kořenového charakteru. Za týden na kontrole již tato hypestezie...

Příznaky, které popisujete (včetně únavy) by opravdu mohly odpovídat první atace roztroušené sklerózy. Více ukáže vyšetření magnetickou rezonancí (aplikace kontrastní látky...

Atrofie mozečku

| Dotaz od: Alena

Mám dlouhodobě problémy s rovnováhou,bolestmi zad a závratěmi.po vyšetření MR závěr zněl-mírná atrofie mozku a mozečku s difuzním rozšířením SA prostor supra i infratentorialně...

Genetické testy jsou prováděny k vyloučení hereditálních forem ataxie. Ale příčin může být celá řada. Nález na MR je třeba doplnit dalšími vyšetřeními k ozřejmění příčiny...

Pro vysokou krátkozrakost (9 a 7dioptrií) jsem v květnu 2013 prodělala implantaci ICL čoček (po op.jsem měla glaukom. záchvat na jednom oku a u druhého jsem měla vysoké hodnoty...

Ony mušky jsou sklivcové zákalky a jsou neškodné. Jejich vznik souvisí se změnami hustoty sklivce, jež souvisí s věkem a i případnou vyšší krátkozrakostí. Má je skoro každý...

Uzkost

| Dotaz od: Marek

Paní doktorko, píši vám i přes to, že mám podezření na boreliólu, která s vaší diagnózou nesouvisí. Asi před měsícem jsem byl pokousán klíštětem. Kolem rány se objevila malá...

Zda potíže souvisí s případnou borreliosou, by prokázala s určitostí jen lumbální punkce a vyšetření mozkomíšního moku. Potíže často mohou být psychického rázu, může to tak být...

Výhřez ploténky

| Dotaz od: Emilie

Jsem již 11 měs.v PN...prvotní nález byl CT menší dorsální výhřez ploténky. nepomohl obsřik pod CT dle MR zní nález"nativně sagitální T1-W1 aT2-W2 rozsahu beder.páteře..jen...

Bohužel se nejspíše řadíte mezi pacienty, u kterých současná medicína nedokáže jednoznačně diagnostikovat příčinu obtíží. Z pohledu páteřní chirurgie bych jako poslední důležité...

Bodavá bolest chodidel

| Dotaz od: Markéta

Mému bratrovi byla před pul rokem zjištěna borelioza,podle lékařů a výsledků boreliozu už nemá. Ale trpí palčivou a bodavou bolestí chodidel ,která postupně přestupuje na celé...

Lumbální punkce nepůsobí trvalé potíže, jen bolesti hlavy po punkci, tak, jak to bylo u vašeho bratra, Bolesti chodidel nikoliv. Byl vyšetřen ortopedem ? nemohly by bolesti...

Už delší dobu se trápím bolestmi a moc bych vás prosila o radu. Dvakrát jsem už psala ,ale asi jsem vše nevyplnila a odpověd zatím nedošla.Moje potíže začaly takhle : Leden...

Z toho co popisujete trpíte bolestni neznámé etiologie. Mohou být způsobeny jak na podkladu nějakého reálného základu, tak i na základě psychogenním. Ze své pozice Vám bohužel...

Borelióza

| Dotaz od: Hedvika

Chtěla bych Vás poprosit o radu v problémech týkajících se boreliózy. Moje matka třikrát prodělala boreliózu, v letech 2005, 2010 a 2011. Nyní má 48 let. Po prvním onemocnění...

Jediným možným způsobem jak zjistit, zda se skutečně jedná o neuroboreliózu (lymskou boreliózu postihující mozek) je provedení lumbální punkce a vyšetření mozkomíšního moku na...

Neuroviry

| Dotaz od: Laďka

Po 5měsících se lékaři dopracovali k tomu, že za mou stálou bolest hlavy může "zbytkový infekt" po zánětu dutin při chřipce v letošním dubnu. Absolvovala jsem všechna vyšetření...

Vzhledem k trvajícím obtížím a občasným teplotám se domnívám, že lumbální punkce je na místě, definitivně vyloučí event. zánět v mozkomíšním moku. To se jinak vyšetřit nedá. Ale...

Před dvěma týdny jsem při přitahování na hrazdě náhle pocítil silnou bolest v hlavě, spíše v zadu. Musel jsem si ihned lehnout a půl hodiny jsem cítil velmi silnou celkovou...

Podobným Mechanismem, který popisujete, subarachnoidální krvácení vzniknout může, většinou se jedná o vážný akutní stav, ale vyskytují se i mírnější formy. Vzhledem k časovému...

Ložiska v mozku

| Dotaz od: Jana

Prosím o odpověď na můj dotaz. Asi před půl rokem jsem začala mít problémy s levým okem, rozmazané vidění, jakoby mlhavá clona, CT mozku bez nálezu,VEP absolutní hodnoty jsou...

Bohužel jiné vyšetření pro dg. RS neexistuje, pouze např.opakování NMR v časovém odstupu. Punkce lumbalni tekutiny je pro dg nejpřesnější. Může vás informovat a zbavit strachu...

Meningitida je zánět mozkových blan. Typicky se projevuje horečkou, bolestí hlavy a tuhnutím šíjových svalů. Meningitidu nejčastěji vyvolávají viry nebo bakterie. Podezření na...

 celý článek

Sternální punkce je výkon, při kterém se speciální silnou jehlou pronikne do dřeňové dutiny hrudní kosti a nasaje se malé množství kostní dřeně. Patří mezi takzvaná invazivní...

 celý článek

Na MRI mozku jsem měla vícečetná ložiska, a proto mě neurolog poslal na lumbální punkci, na které jsem byla ve středu 3. července. I po dodržení pitného režimu a ležení mě...

Bolesti hlavy po lumbální punkci bohužel být můžou, v jejich případě se může provést tzv. " krevní zátka ", jak píšete, proč Vám ji neudělali, těžko soudit, neznám všechny...

Caste punkce koleno

| Dotaz od: pavel

Po vyvrtnuti kolene se začal tvořit výpotek jsem po artroskopii už tři měsíce 18X punkce výpotku pak radiační synovektomie 2X kortikoidy a koleno mam otekle po chůzi mi tuhle...

Je třeba zjistit příčinu zánětu kloubní výstelky, odevrat vzorek punktátu na vyšetření, zvážit i nutnost dočasného znehybnění a důsledné rehabilitace kolena, pohybové a...

Oteklý bolestivý kloub, díky kterému se nemůžete hýbat, jak jste zvyklí. Pokud je to i váš případ, neváhejte a jděte k lékaři. Možná máte tzv. vodu v koleni, která může...

 celý článek

Punkce

| Dotaz od: Michal

Ptám se opět ohledně té velké cysty. Dcera se narodila a zatím to vypadá bez následků - neurologických. Jako možná alternativa se jeví punkce dokud nesrostou lebeční švy...

Pokud se obávají lékaři, kteří cystu viděli, odpovědět na možné komplikace, je to pro mne o to problematičtější. Samotná punkce sebou nese riziko krvácení, toto by asi nemuselo...

Punkce štítné žlázy

| Dotaz od: monika

Byla jsem na punkci štítné žlázy.po hodině mě začalo silně bolet v krku a bolest mi vystřelovala do ucha.Objevila se zvíšená teplota do 37,5.Nyní je to již šestý den po punkci a...

Punkce štítné žlázy bývá bezproblémovým výkonem, který je takřka nebolestivý, dá se přirovnat např. k odběru krve. Bývá prováděn pod kontrolou ultrazvuku, tudíž rizika jsou...

Vazy a punkce kolene

| Dotaz od: Lucie

Potřebovala bych ujasnit svoji diagnózu. Stále nevím, jaký vaz mám natažený či přetažený. Má diagnóza zní: Distorsio art. genus 1.dx, distensio LCM, a Haemarhros genus 1. dy...

Podle diagnosy se jedná v vnitřní boční vaz kolena. Punkce krevního výronu svědčí ale pro ještě další možné poškození uvnitř kolenního kloubu. Vnitřní boční vaz bývá často...

Je mi 30 let a moje diagnóza je: náhle vzniklá lev.LI s vert.blokem. Od té doby hůře došlapuje na 1 chodidlo nejen pro bolest, porucha s močením není. MR LS pát. s nálezem...

Myslím, že vzhledem k Vašim obtížím a nálezu na MR je operace nejvhodnějším řešením. Odborníků na vyhřezlé ploténky je mnoho, vzhledem k tomu, že jste Královehradeckého kraje...

Šestý lumbální obratel

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaké problémy způsobuje šestý lumbální obratel a mezi 4-5 lumbálním mám vyhřízlou plotýnku. Doktorka mi jen řekla, že šestý obratel dělá...

Někomu nepůsobí žádné obtíže, někomu bolesti zad, případně narušuje stabilitu a pohyblivost páteře. Vyhřezlá ploténka mezi L4 a L5 při větším rozsahu obvykle působí bolest a...

Punkce kolene

| Dotaz od: janeckova

Před měsícem jsem byla na artroskopii levého kolena a odstranili mi celý meniskus. Byly mi prováděny 3 punkce, vždy mi bylo odebráno cca. 20 ml, nyní když chodím na rehabilitace...

Nevelké množství zbytkové krve v koleně má příznivý vliv na hojení defektu měkkých tkání kolena. Nesmí se jednat o výpotek, který brání pohybu nebo přispívá k zánětu. S další...

Naznačená sinistroskolioza L páteře, lehce zůžen je mezio. prostor L2/3, ostatní meziob. prostory a těla obratlů přiměřené výše, posun nezjištěn, páteřní kanál se jeví v celém...

Chachare! Popis CT vyšetření nedává prostor k plánování operace, nález je v podstatě normální. U lidí nemusí být úzká souvislost mezi "fyzickým" stavem páteře a bolestmi...

Sternální punkce

| Dotaz od: jana

Byla mi provedena sternální punkce,vše vpořádku až na fagocytózu neutrofilů-je výrazně zastoupena.Prý to bývá v době virových onemocnění jako přirozená reakce.Jenže já nemocná...

Může to být způsobeno virouvou infekcí, které u Vás proběhla latentně (tzn. že jste ji nezaznamenala). Nemusíte si tedy dělat velké starosti. Hezký den.

Punkce

| Dotaz od: Renata

Mám trochu netypický dotaz. Když jsem byla dítě (10-12 let), jednoho dne jsem se doma probudila a měla tak nateklé a bolestivé kotníky, že mi mamka musela zavolat sanitku, která...

Nemám dostatek informací, abych Vám mohla odpovědět. Mohlo se jednat o tzv. parainfekční (související s jinou nemocí - v tomto případě zánětem dutin) zánět kloubu, ale ten bývá...

Pane Doktore prosím vás o radu neviem na koho sa mám obrátit som v 9 mesiaci tehotenstva a pani ženská doktorka ma poslala na hematológiu pretože som mala zvýšene biele krvinky...

Sternální punkce s vyšetřením buněk kostní dřeně je nejpřesnější metoda ke zjištění příčiny různých krevních abnormit, takže se domnívám, že je to zcela normální postup. Ale bez...

Zalehnuté ucho

| Dotaz od: Jasmine

Mám už měsíc zalehlé pravé ucho a občas mi tam divně hučí a píská ještě před tím sem měla kašel a rýmu já totiž na to často trpím. Před 14dny sem byla na ORL a tam mi řekli že...

Je pravděpodobné, že Vaše potíže jsou dány stále následky proběhlé infekce horních dýchacích cest - při otoku sliznic v hltanu a nosu dochází k poruše vyrovnávání tlaku ve...

Štítná žláza

| Dotaz od: Eva

Budou mi dělat punkci tenkou jehlou, toho se trošku bojím, ale prý bude bolet jenom umrtvující injekce. Ale vůbec nemám ponětí, co můžu čekat od výsledků? Je vyšetření prováděno...

Opravdu punkce nebolí, jen to mírně štípne a biopsie je důležitá právě proto, že se z výsledků odečte to, co vám vlastně je. Je to upřesnující vyšetření, bez kterého nelze...

Vodní kýla

| Dotaz od: Jaroslav

V sekci "vodní kýla" doporučuje lékař operativní odstranění. Nedělá se někde odsátí tekutiny ze šourku, třeba silnější injekční jehlou? Děkuji za odpověď. Jaroslav

Je možné, že na některém pracovišti ano. Většina urologů tuto metodu však považuje za obsolentní. Dojde k odsátí tekutiny, ale ne k vyřešení příčiny, což vede ke znovuvytvoření...

Artroskopie kolene

| Dotaz od: Zdeněk

Před více jak rokem jsem si při fotbale poranil levé koleno, po drobnějších problémech s ohebností jsem byl poslán na MR, která ukázala intrameniskální lézi obou menisků - pan...

Postup je obvyklý, a také i to, že týden po artroskopii máte potíže s hybností...rehabilitujte poctivě, opravdu se to vyplatí. Je to zdlouhavé i bolestivé, vím,ale je to opravdu...

Adenom obou nadledvin

| Dotaz od: Jarka

Pane doktore,v prosinci 2013 při magnetické rezonanci páteře mi bylo nalezeno adenomy nadledvinek P -40x36x26mm L 28x17x15mm.Byla jsem odeslaná na endokrinologickou ambulanci v...

Paní Jarko, lékařská zpráva ke mně nedorazila, vyjádřím se k tomu, co píšete Vy sama. Adenom je nezhoubný nádor z epitelu (výstelky) žlázy, popisuje tedy útvar, který byl...

Úraz kolene

| Dotaz od: Iveta

Mám dotaz,v sobotu jsem špatně doskočila na nohu a následkem toho se mi asi podvrtlo koleno,ráno následoval rtg bez nálezu,jinak diagnoza je S834 otok na mediální straně...

Pokud se jedná o větší výpotek spojený s krví došlo asi přece jen k poranění vnitřní struktury. Ta by se dala identifikovat jen vyšetřením magnetickou rezonancí se kterou se...

Orl

| Dotaz od: Monika

Paní Doktorko dnes jsem byla na punční biopsie krční mandlí. Nález štítná žláze je vcelku homogenní v dolní části při trachee je drobný uzlík 9x8x8 mm , lehce hrubší struktury...

Takže nakonec jste přece jenom nebyla na žádné punkci krční mandle, ale na punkci uzlu štítné žlázy. Z tohoto popisu ultrazvuku a samotného výkonu lze vyvodit pouze to, že máte...

Zánět a struma

| Dotaz od: Dagmar

Měla bych dotaz. Je mi 47 let. Vše u mě začalo před 9 týdny kvasinkovou infekci, pak do týdne následoval zánět močového měchýře a levé ledviny. Brala jsem antibiotika zanocin...

Paní Dagmar, s postupem Vašeho endokrinologa rozhodně souhlasím. Jen pro upřesnění: ve štítné žláze nemáte strumu, ale uzel. Jeho velikost není 21 cm, to je překlep, ale buď...

Borelioza vs spatna imunita

| Dotaz od: Zdeněk

Nutně bych potřeboval vaši radu, protože jsem se dostal do kritického stádia. Mám silné bolesti kolenou, ostatní klouby v těle mi velmi hlasitě praskají. Mám pořád zvýšenou...

Pokud máte podezření na boreliózu, krevní testy by ji měly potvrdit či vyvrátit. Při bolestech kloubů je možné provést punkci a vypunktovanou tekutinu poslat na vyšetření na...

Cysta na mozku

| Dotaz od: Ondra

V červenci t.r. jsem byl na endoskopické operaci cysty, kterou jsem měl v mozku. Zjistili mi ji na konci roku 2006. Trpěl jsem závratěma a častou nevnímavostí. Pořád se...

Jakákoli cysta je dutina s vlastní stěnou vyplněná tekutým obsahem. Pokud se provede jen punkce cysty, pak buňky stěny produkují často sekret znovu a dochází k doplňování obsahu...

Kostní dřen

| Dotaz od: Radka

Ráda bych vás poprosila o vyjádření k mému nálezu po sternální punkci. Vůbec tomu nerozumím a vlastně nevím zda se něco našlo nebo ne. Není patrná infilterce malignitou,avšak...

Milá paní Radko. Chápu, že nálezu nerozumíte, rozhodně termíny nepatří k "povinnému" vzdělání. Jako každý dílčí výsledek, není možné jej interpretovat isolovaně, slouží k...

V lidském těle dospělého člověka koluje 5,5 až 6 litrů krve. Jaký má vlastně tato tekutina význam? Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný...

 celý článek

Meningitida

| Dotaz od: Ivo

Obracím se na vás s prosbou o zhodnocení přiloženého dokumentu.Zda údaje v tomto dokumentu ukazují na možnost meningitidy.Nejdříve u mě začaly problémy v květnu horečkou,za 14...

Ivo, nález v mozkomíšním moku neukazuje zcela jasně na meningitidu, nicméně uvedené příznaky, které již trvají relativně dlouhou dobu, by mohly odpovídat neuroborelióze. Po...

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně. Při biopsii ledvin lékař...

 celý článek

Po několikaměsíčních problémech s nateklým pravým kolenem mi byla zjištěna lymská borrelioza. 15 dní beru ATB doxybene(2x denně 100mg), 9.den biofenac (2xdenně 100mg) na zánět...

Kloubní prostor je jednotný. Může existovat v podkolenní jamce t.zv. Bakerova cysta, která většinou ale také s kloubním prostorem komunikuje. Přesné ujasnění sdělí ortoped...

Mudr. jana leskovská

| Dotaz od: Ester

Paní doktorko děkuju, já už v prvním dotazu psala, že mě čeká punkce a že jsem zatím žádné léky nedostala. Jen jsem nerozuměla těm termínům a pan doktor ke kterému chodím...

Nevadí, po výsledcích z krve a rozboru punktovaného materiálu /nebojte, skoro to nebolí, je to je tenká jehlička, ale přesně se zjistí, o co ve žláze jde/ budete léčena, kdyby...

Zánět dutin

| Dotaz od: Damian

Dobrala jsem na zánět dutin ATB Fromilid 500. V čelistních dutinách jsem úplně bez problémů, i volně dýchám, tedy již žádná rýma, ale hrozně mě stále bolí hlava (asi nějaké...

Bohužel bez kontrolniho vyšetreni neni možne spekulovat o dalších postupech, jděte, prosím, na kontrolu a lékař rozhodne, co za postup bude pro vás nejvhodnějsi. Pokud nechcete...

Cysta na štítné žláze

| Dotaz od: Hana

Mám dotaz za svou matku - 86 let. Dlouhá léta dochází pravidelně na kontroly štítné žlázy, nyní bere Euthyrox 50 - 1x denně, THS 0,65 mU/1.Při poslední kontrole bylo provedeno...

Nález je nutno posuzovat vždy individuálně včetně léčebného postupu. Cytologie běžně děláme i ve vyšším věku a pokud je nález pozitivní (potvrzený zhoubný uzel), pak je na místě...

Uzliny

| Dotaz od: Renata P

Do 30 let opakované angíny.Zhruba pul roku obcasny tlak pod uchem otok pod pravou bradou.nalez:v podcelistni zlaze a a pri uhlu mandibuly vpravo ohranicena uzlina s tukovym...

Sono to s jistotou nikdy neukáže, ukáže jen strukturu, ale buńky, ze kterého je útvar složený, neukáže, to neumí. Vynětí je sice radikálnější úkon, ale vyřeší se tím s konečnou...

Uzel na štítné žláze

| Dotaz od: Anežka

Léčím se už 6roků na vysoké protilátky.Byla jsem na sonu šž,které bylo 23.3.Mám jít ke svému doktorovi až 31.5.a do té doby je daleko.Uz šž:laloky velik.v normě.Isthmus norm...

Anežko, uzly ve štítné žláze nejsou žádnou vzácností. Pokud se ale jedná o uzly s velkou růstovou tendencí, větší než jeden centimetr, nepravidelného tvaru, pak je vždy na místě...

Voda v lokti

| Dotaz od: Renata

Jsem měsíc po operaci tenisového lokte a po 14 dnech se mi v něm začala tvořit voda a během dalších 14 dnů mi ji už 4 krát vytahoval lékař. Ledují loket, ale stále se to tam...

Záleží na typu operace pro tenisový lokt, na lokalizaci obsahu (na příklad loketní kloub, krevní výron ), který je odsáván a na charakteru odsávané tekutiny, Na příklad...

Ani pro odborného lékaře není vždy snadné zjistit, zda trpíte revmatoidní artritidou, nebo zda jsou vaše obtíže způsobené jiným onemocněním.

 celý článek

Počet lidí sužovaných bolestmi zad se stále zvyšuje. Odhaduje se, že aspoň jednou za život trpí problémy s páteří nejméně 80 % lidí.Ještě výhružnější je procento popisující...

 celý článek

Úraz kolene při lyžování

| Dotaz od: Pavla

Minulý týden jsem měla úraz na lyžích. Diagnóza od lékaře: S800 Distenze lig. collaterale lat., hemarthros. Koleno s lehkým otokem a mírnou náplní, kožní kryt intaktní...

Přdpokládám, že koleno je znehybněné pro bolestivost zevního bočního vazu kolena. Přítomnost krve v koleně je vždy ukazatelem poranení měkkých tkání, menisku nebo...

Tuhnutí jazyka, dvojité vidění

| Dotaz od: Kateřina

Manžel má problémy s tuhnutím jazyka - pokud stuhne nedokáže pořádně mluvit, kouše se do jazyka... další problém je ve dvojitém vidění při pohledu dolů ( na klávesnici.., pokud...

Popisované obtíže jsou v kompetenci neurologa. Mohlo by se jednat o potíže s některými hlavovými nervy a ani roztroušenou sklerozu nelze vyloučit, i když typický projev vypadá...

Infekce virem hiv

| Dotaz od: Michael



14 dní beru Euthyrox 25mg/den (mírně zvětšená štítná žláza). Kvůli anovulačním cyklům docházím (více jak půl roku po vysazení HA) na injekce Agolutinu (poslední injekce 2.1., MS...

Aulin by na to neměl mít vliv, jedná se o nepravidelnost cyklu, navštivte svého gynekologa, který vám zastaví toto nepravidelné krvácení, jsou to zbytečné krevní ztráty...

Opakovaný zánět dutin

| Dotaz od: Lucka

Pane doktore, před více než rokem jsem prodělala těžkou chřipku, kterou mi moje obvodní lékařka neléčila. Byla jsem silně zahleněná, dávivý kašel. Nezbylo nic jiného než se...

Vaše dlouhodobé potíže mě velmi mrzí, ale obávám se, že Vám takto přes poradnu žádné zázračné rychlé řešení nenabídnu. Příčin opakovaných zánětů může být více - nedostatečné...

Psychika a nebo?

| Dotaz od: Helena

Paní doktorko Hlavačková-děkuji za rychlou odpověď.Je mi jasné,že lumbální punkci budu muset zřejmě absolvovat/jen -vzhledem k tomu,že jsem měla docela slušnou dávku kortikoidů...

Z rentgenového snímku nelze plně soudit zda může být zdrojem poruchy rovnováhy, ale být to tak může. Vždy je ovšem třeba RTG snímek hodnotit v kontextu s klinickým nálezem na...

Tromboza mozk.splavu

| Dotaz od: lída

Před více než rokem jsem prodělala trombozu mozk.splavu, ráda bych se zeptala zdali je možné při lumbální punkci způsobit trombozu. 14 dní před tím jsem na ní byla kvůli...

Lído! Na dálku nemohu hodnotit možné důvody a důsledky Vašeho stavu. Nepřísluší mi také hodnotit výkony jiných lékařů a usuzovat na případné komplikace. Velmi se omlouvám, že...

Závratě, slabost, nevolnost

| Dotaz od: Daniel

Krásný dobrý den přeji, už předem píši, že můj dotaz by měl být asi v obou kategorií jako je neurologie a bolesti zad. Koncem dubna jsem zkolaboval v práci (neomdlel jsem...

Závratě či motání hlavy může mít spoustu různých příčin. MImo neurologických může být příčinou nízký tlak či jiné srdeční onemocnění, závratě může způsobovat i postižení...

Výpotek v koleně

| Dotaz od: Tomáš

Mám problém s pravým kolenem, před 2 lety jsem si na lyžích poranil koleno. Následovala artroskopie a dále plastiku ACL (štěp byl brán z hamstringu). První půl rok po plastice...

Je evidentní, že koleno prošlo opakovaným úrazem, kdy se nejdříve řešilo poranění zkříženého vazu plastikou, je třeba myslet na to, že při těchto poraněních LCA málokdy se...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Helena

Reaguji na članek o bolesti hlavy v přispevku od Hanky. Přitel má stejný problem už přes měsíc ho bolí neustále hlava,hned se mu uděla nevolno a zvrací...nemůže se pořádně...

Slizniční hyperplazie znamená znamená "zbytnění" sliznice, která vystýlá prostor dutin. Môže vzniknout na podkladě déletrvajícího zánětu dutin, čímž by se vysvětlovaly i bolesti...

Bolesti hlavy

| Dotaz od: Roman

Je mi 16 let a zhruba od 15-ti let mi začaly různé zdravotní obtíže. Od mála jsem trpěl bolestmi hlavy migrenozního typu, ale v červnu roku 2012 se mi po migréně cca týden v...

Diferenciální diagnostika bolestí hlavy je poměrně široká a takto online lze jen těžko radit. Pokud máte podezření na boreliózu a její mozkovou formu, budete muset podstoupit...

Je mi 24 let, měl jsem delší dobu problémy s kyčlí. Byla mi 2x provedena punkce kyčle (15 + 5 ml - nejdříve roztoku s krystaly kyseliny močové, potom jakási opaleskující...

Artroza I. stupně j spíše radiologický pojem, kdy rentgenolog vidí na rtg snímku jistý atypický obraz, který nemusí u pacienta vůbec nic znamenat. Rozhodující je kombinace...

Po EB viróze mě začaly bolet velice záda, krk, levá ruka hlava a levá noha a měl jsem dost oslabený imunitní sytém. Problémy mám již 12 let a zhoršují se nespím, trpím stresem...

Pokud by se mělo jednat o EB virus postihující nervový systém, musela by diagnosa být stanovena průkazem protilátek v mozkomíšním moku, tedy lumbální punkcí. Pokud toto nebylo...

Kolapsy

| Dotaz od: Petra

Můj problém začal 10.6.2013, kdy mi z ničeho nic začalo nesnesitelně pískat v uších, vydržela jsem to do druhého dne, kdy mi v uších začalo i hučet, pro zhoršení sluchu jsem se...

Opravdu velice se omlouvám, ale bez znalosti řady dalších detailů a přesných výsledků provedených vyšetření Vám takto na dálku nemohu dobře poradit. Popis potíží ovšem ukazuje...

Málo krevních destiček

| Dotaz od: Věra

Docházím na odd.hematologie, kvůli malému počtu krev.destiček. 9.5.t.r. mi byla provedena punkce kostní dřeně a na stejném místě provedena biopsie. Ve zprávě pro p.doktorku je...

Myelodysplastický syndrom (MDS) je onemocnění krvetvorné tkáně. Porucha krvetvorby vede k nedostatku krvinek a k projevům anemie (nedostatek červených krvinek), infekcím a...

Vykloubené koleno

| Dotaz od: Matej

Mám časté potíže s koleny nedávno jsem v práci uklouznul na mokré podlaze a při pádu se mě vykloubilo koleno následně došlo zaplnění krví kterou mě na pohotovosti provedli pukci...

Krevní výron v koleně svědčí, že byla vážněji poraněna vnitřní patrně měkká struktura kolena, meniskus, spíše přední zkřížený vaz. Je třeba opakovanou punkcí výopotek odsát...

Hypoechogenní uzel nad 1 cm

| Dotaz od: Petra

Dnes jsem byla na sonu krku, protože mě již možná rok trápí zvětšené uzliny (podle vyšetření 13x5 mm vzadu na krku - je i dobře nahmatatelná, a 6-11 mm oboustranně podél kývače...

Každý uzel této velikosti (tj nad 1 cm) je indikován k cytologickému vyšetření, tj k odběru buněčného materiálu punkcí tenkou jehlou (FNAB). Tč. neexistuje žádné analogické...

Kolaps

| Dotaz od: Petra

Můj problém začal 10.6.2013, kdy mi z ničeho nic začalo nesnesitelně pískat v uších, vydržela jsem to do druhého dne, kdy mi v uších začalo i hučet, pro zhoršení sluchu jsem se...

Omlouvám se, ale na tento dotaz jsem již jednou reagoval - podívejte se tedy do minulé odpovědi, více Vám k tomu bohužel neřeknu...

Záda

| Dotaz od: Iva

Paní doktorko,chtěla bych jen laicky vysvětlit CT bederní páteře.Doufám,že Vám píši správně,ale neurologa jsem va Vašem seznamu nenašla. Takže CT bederní páteře zní:hraniční...

Dle nálezu je mezi 3. a 4.bederním (L, lumbálním) obratlem hraniční výhřez ploténky dozadu doprostřed a doleva podél středu se zvápenatěním a výrůstky na L 4 a 5. Tj. mezi 3. a...

Synoviální tekutina

| Dotaz od: Mai Linh

Chtěla bych se zeptat, jak se nazývá nemoc, když se na vnitřní straně zápestí objeví velká boule - v ní se nachází synoviální tekutina? Tímto problémem trpí můj otec a už jednou...

Jedná se o ganglion to jest výbežek pochvy šlachové nebo kloubního pouzdra, který se zapouzdřuje. Punkce a odsátí má většinou jen dočasný účinek. Trvale se stav upraví...

Zada

| Dotaz od: Marcela

Neurochirurg mi diagnostikoval onemocneni lumbalnich a jinych meziobratlovych plotenek s radiokulopatii.Co to znamena pro pacienta,po MR Prohlasil ze operovat nebudou.Mam dost...

Radikulopatie znamená, že vystupující pateřní nervy jsou degenerativními a zánětlivými změnami ovlivněny a projevují se bolestí. Současně záleží na stavu meziobraltlových...

Zánětlivá ložiska

| Dotaz od: Jitka

Dne 22.2.mi po vyšetření MR bylo zjištěno 10 zánětlivých ložisek nejasného původu,následná lumb.punkce také neodhalila příčinu,cituji:v likvoru 3 oligopásy v alkal.oblasti...

Zřejmě vzniklo podezření na demyelinizační onemocnění typu roztroušené sklerózy. Léčbou kortikoidy se obvykle začíná - jde o základní léky (infúze např. Solu-Medrolu na několik...

4.11.08 Pac. přichází pro cca 2 měsíce trvající parestesie PDK, zejména klidové i noční, při delším stání. Obj.: páteř v ose, palpační bolestivost a prosáknutí pr.SI. Lesegue...

Stanovená diagnosa " Lumboischialgis 1. dx. decomp." je asi co "bolesti v lumbální krajině vpravo, dekompenzované (tedy "rozjeté")". Je to diagnosa spíše popisná, která nehovoří...

Potíže s dc

| Dotaz od: Marek

Muž, 21 let Dobrý den, s horními dýchacími cestami jsem trpěl již v dětství, kdy jsem měl neustálou rýmu, několikrát zánět dutin a následné punkce i několikrát zánět středního...

Domnívám se, že odstranění nosní mandle by mohlo vaše problémy zmírnit, tento zákrok by se mohl provést jen v lokálním umrtvení. Nicméně pokud by ani potom nenastal požadovaný...

Dna

Dna, podagra, pakostnice neboli uratická artritida, je zánětlivé kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové a jejím ukládáním v těle. Typicky se projevuje...

 celý článek

Operace stitne zlazy

| Dotaz od: milena

Byla mi zjistena zvetsena stitna zlaza 35ml doporucena operace.zjisteny i uzle punkce v poradku.mam podstoupit operaci ?strasne se bojim.pani mudr.mi nic skoro nevysvetlila...

Podla zadaného objemu máte žlázu zvětšenou značně (norma pro ženy je do 18ml). Pokud je ve žláze přítomných více uzlů, většinou se nepodaří píchnout do všech. Punkce se sice...

Dutiny

| Dotaz od: monika

PROSIM O RADU K NASLEDUJICIMU PROBLEMU.MUJ SYNOVEC 7 LET TRPI OD MALA STALE ZANETY HORNICH CEST DYCHACICH A NA RYMY.VZDY JE OD PODZIMU DO JARA STALE NEMOCNY A ANTIBIOTIKA MA DA...

Moniko! Zánět čelistních dutin se léčí drenáží (punkce) dutin a antibiotiky. V chronickém zánětu dutin může být skutečně příčina opakovaných zánětů. Neúčinnost ATB bych...

Bolesti rukou

| Dotaz od: lenka

Už 4rok trpím bolestmi rukou jak v oblasti loketních kloubů,tak svalů.Prošla jsem lumbální punkcí,vyšetřením v RÚ Praha a stále jsem se nedozvěděla co mi je.Ruce mě bolí i v...

Lenko! Navštivte lékaře celostní (holistickéú nebo psychosomatické medicíny. Jednak na Vás bude mít více času a jednak bude pečlivě hledat důvody, proč a nač Vaše tělo takto...

Bolesti páteře

| Dotaz od: helena

Manžel má neustále bolesti bederní páteře na MR:páteřní kanál10-11mm,spondylotické a spondylarthrotické změny mírné,disky nepravidelné se známkami počínající degenerace...

Zúžení pateřního kanálu a degenerativní změny v oblasti bederní pateře. V reakci i změna osy pateře. Potíže ze zúžení pateřního kanálu a degenerativních změn meziobratlových...

Závratě

| Dotaz od: Pavla

Včera jsem pokládala svůj dotaz a chtěla bych k tomu doplnit: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor, případně radu. Je mi 31 let a cca před 11 lety se mi poprvé...

Jiste tušite, ze pokud vam nepomohli vaši lekari s moznosti mnoha vysetreni, těžko na dalkku spolu neco vymyslime. Rozhodně vezměte vsechny svoje nalezy a s důverou se obratte...

Tarlowovy cysty

| Dotaz od: pavla

Pane doktore, jiz behem mesice rijna jsem vám psala, o svych potizich ( http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/tarlovovy-cysty-35902). Podotýkal jste, že jsem blíže neuvedla své...

Myslím, že jste nyní v léčení a to podle vašeho psaní u odborných lékařů. Moje sdělení nem§že být jiné jako předchozí. Ve vašem případě je třeba pokračovat v opakované...

Chtěla bych se zeptat na mou diagnozu z MR. Mám tam napsáno: Závěrem - mělká levostranná foraminální protruse disku L4/L5 s těsným vztahem ke kořeni L4. Kanál páteřní je kong...

Evo! Máte vrozeně méně prostorný míšní kanál. V tomto prostoru je lehký výhřez plotýnky v dolní lumbální páteři a tahle vyhřezlá ploténka naléhá na jeden z nervových míšních...

Nodozni struma

| Dotaz od: Patricie

Doktor na endokrinologi mi provedl punkce,zjistil ze mam zvetseny levy lalok a cistu plnou tekutiny,v papire take stalo ze mam nodozni strumu,(nutna operace)muzete mi nejak...

Nodosní znamená, že ve štítné žlázy jsou uzly. Operace je vhodná, mělo by se ještě vyšetřit, zda uzly produkují nebo neprodukují hormony, ale jistě máte i výsledky krevních...

Bulka ve tváři a uz

| Dotaz od: Jitka

Dorý den, děkuji za rychlou odpověď. Akorát moc nechápu, zda resistencí myslíte něco nebezpečného jako nádor. Jsem úplný laik, ale nádory mají jinou struktury než okolní tkáň že...

S největší pravděpodobností se jedná o uzlinu. Při jejím přetrvávání je další možnou vyšetřovací metodou (i v graviditě) punkce uzliny.

Struma nodosa

| Dotaz od: Pavlína

Chci se zeptat, v září bych měla jít na operaci ŠŽ.jelikož mám oba laloky s nodozní přestavbou. Struma nodosa praec. I dx. Dle ultrazvuku Pravý lalok 7,5ml, Levý 4,6ml dvoum...

Standardní postup je, že nejprve se indikuje tzv. punkce uzlu - tj odeberou se z něho buňky vpichem tenkou jehlou pod ultrazvukem a teprve podle tohoto výsledku se event...

Výhřez plotének

| Dotaz od: marie

Chtěla bych se zeptat mám vyhřez plotének L5/S1 s tlakem na durální vak a prý se mi ucpává nějaký otvůrek chtěla bych se zeptat zda je již nutná operace. na kterou jdu 20.2 2012...

Možná že vyšetření nepopisujete plně, chybí tam velikost výhřezu i jeho nasměrování, návaznost a případný dotyk se zužováním výstupního otvoru pro nervové kořeny z míchy...

Cystoidy v podkoží hýždí

| Dotaz od: Ivana

Cca před rokem se mi v oblasti hýždí začaly vytvýřet bolestivé "bulky". Po vyšetření na chirurgické onkologii - punkce, bylo vyloučeno nádorové onemocnění. Dle krevních testů...

Napadá mě souvislost s injekcemi (bulky jsou v oblasti, kam se injekce do svalu podávají, nevím, jaké léky Vám byly podány, ale zvláštní je, že se bulky objevily s odstupem 6...

Ještě zasílám poslední výsledky š.ž.: sono krku-š.ž.heteroechogenní vlevo 39x21x23mm-hypoechogenní uzel s cent. kalcifikací-14mm,další menší uzly -vpravo 33x17x20mm - uzel o...

S největší pravděpodobností trpíte nadměrnou funkcí štítné žlázy. Je proto nutné zjistit příčinu tohoto zjištění a poté ji, buď medikamntózně a nebo operativně odstranit. Hezký...

Při vyšetření prostaty provádí lékař několik samostatných úkonů. Mezi ty základní patří sepsání anamnézy a fyzikální vyšetření. Jeho nejdůležitější součástí je vyšetření...

 celý článek

Výpotek v koleni

| Dotaz od: Taťána

Chtěla bych se zeptat jaké jsou možnosti léčby ,,vody v koleni".Mojí mamce byla diagnostikována artróza v obou kolenech.V jedom se před 14dni objevila voda.Od stehne až po lýtko...

Pokud se voda v koleni opakuje, bohužel je jedinou volbou opakovaná punkce kolene s vytažením tekutiny. Rozhodně by bylo dobré rtg kolenních kloubů udělat, nevím, odkud vzal pan...

Vstřebání tekutiny z pohrudnice

| Dotaz od: Katerina

Rada bych se zeptala, pritel mel asi pred 14dni autonehodu,ma zlomena 2zebra(1 nadvakrat),lekari mu take nasli tekutinu v pohrudnici cca 40mm (v lekarske zprave je presne...

Milá Kateřino. Poúrazový výpotek (fluidothorax) v pohrudniční dutině bývá velmi častou komplikací a obvykle se počítá spíše v řádu týdnů doba, než se výpotek zcela vstřebá. 14...

Je možné určitě vyloučit alergii na kontrastní látku používanou při vyšetření MR? Mám poukaz na vyšetření MRI LS páteře kvůli bolesti LDK, radiokulopatie L5 vlevo...

Věro! Nikdy není možné předem a určitě alergii vyloučit. U nealergiků je to velmi vzácná komplikace, alergici bývají kryti kortikoidními hormony.

Poranění kolene

| Dotaz od: Zdeněk

V říjnu 2009 jsem si při fotbale poranil levé koleno, špatný dopad - pocítil jsem silné prasknutí, jakoby sem i koleno přetočilo. Na pohotovosti RTG v pořádku. Nejmenovaný...

Zdeňku! Takto na dálku je velmi těžké posoudit o co se jedná. Mohlo by se jednat o gangion, tedy nezhoubný útvar vyplněný rosolem, o cystu, ev. o ohraničenou část výpotku, ale...

Borelioza?

| Dotaz od: Angelika

Paní doktorko mám na vás velikou prosbu. Je tomu už skoro měsíc co mám urputné bolesti hlavy a za očima,byla jsem odelsána na neurolog.oddělení kde mi dělali lumbální punkci...

Borreliosa v mozkomíšním moku prokázána nebyla. Zánět mozkových blan způsobený borreliosou tedy nemáte. Příčin bolestí hlavy je celá řada, typem bolesti hlavy se pak řídí...

Přibližně 3 roky (možná už více) mam stále zvětšenou uzlinu na levé straně pod čelistí, uzlina je čas od času i bolestivá, zhruba 1x za dva měsíce začne bolet a za 3 až 4 dny je...

Souvislost to určitě má, Chronická funkční porucha v oblasti hlavně dolní krční páteře a horní hrudní je určitě spojena se svalovou dysbalancí, a to nejen v této oblasti, která...

Už asi tři týdny mám zdravotní problémy. Začalo to tím, že mi jednoho dne začalo být během jídla špatně a na zvracení, od té doby také mám občas lehký průjem. Asi dva dny nato...

Pokud je gynekologické vyšetření zcela normálmí a vaše hlavní obtíže jsou ze zažívacího traktu,bylo by dobré jeho celkové vyšetření, a léčba snížené fce štítné žlázy případně...

Diag.g98

| Dotaz od: Nina

Najskor by som sa predstavila , volam sa Nina ,mam 34 rokov.Mam priatela a dve deti.Moje zdr. problemy sa zacali asi od 16r., a vyvrcholili asi pred 2 mesiecmi po vybrati ATB...

G 98 jsou jiné poruchy nervové soustavy nezařazené jinam (takže žádná konkrétnější diagnóza), v likvoru máte větší množství bílkovin než je norma. Podrobnou informaci a poučení...

Neschopnost otěhotnět je v dnešní době poměrně častou záležitostí. Pokud již pár vyzkoušel všechny "zaručené" rady, možná je čas začít uvažovat o návštěvě centra asistované...

 celý článek

Odstarněna štitna žlaza

| Dotaz od: Kamila

Pani doktorko, v zaři lonskeho roku mi byla odstarněna štitna žlaza po porodu dcery v roce 2007 mi byla zjištěna snižena funkce štitne žlazy, loni s punkce štitne žlazy mi bylo...

Kamilo, je těžké hodnotit, když vás neznám. Já někdy zkouším u pacientů, kteří se pouze s Letroxem necítí po operaci úplně fit , Thyreotom, který obsahuje jak T4 tak T3 formu...

Postraní kolení vaz

| Dotaz od: Tomáš

Je to 6 neděl co jsem si natrhl na pravé noze vnitřní postraní kolení vaz a nosil jsem ortézu celých 6 neděl. V této době mám už ortézu sundanou cca 4 dny, ale nějak se mi...

Poranění vazů v oblasti kolene se často léčí jen klidem a ortezou. Je však také pravda, že v orteze není kolenní kloub zcela zpevněn jako v sádrové fixaci, takže ke ztuhnutí by...

Bolest v koleně+2punkce

| Dotaz od: vaclavkova

Měla jsem vyrozu po které jsem brala antibiotika a za týden začalo koleno mam stale bolest vždy mě udělaji punkci a daji injekci ale stav se nelepší.injekce diprophos

Nevím na co se to vlastně ptáte. Někdy se po virose vyvine tzv. reaktivní atrhritida. Pokud se situace nelepší, obratte se na revmatologa, který prozkoumá váš zdravotní stav...

Zánět šlach

| Dotaz od: Katka

Nedávno mi při ultrazvukové kontrole sdělili, že mám výpotek kolem šlach v oblasti holenní kosti. Chtěla bych se zeptat, zda je možnost, že se tento výpotek sám vstřebá, nebo by...

Diagnosa výpotek kolem šlach kolem holenníkosti je opravdu poněkud zvláštní diagnosa. Bylo by třeba vědět zda otok nebo t.zv. výpotek je jednostranný, nebo opsat celý výsledek...

Zánět zrakového nervu

| Dotaz od: lenkaurbanska

Prosím Vás o radu jsem již zoufalá a asi změním lékaře,tak by mně zajímal Váš názor.Je mi 26,již rok mám edémy papil na obou očích.Asi před měsícem mi bylo sděleno ,že mám zánět...

Lenko! Já se nedomnívám, že je diagnóza roztroušené sklerózy jasná, vzhledem k tomu, že nálezy na MR i lumbální punkci byly negativní. Příčina může být i jiná - autoimunitní...

Vytržený zub

| Dotaz od: Lenča

Moje problémy začaly zhruba před 5 týdny, kdy jsem byla nastydá a měla rýmu, pak rýma ustala, začala bolet čelist a hlava (půlka hlavy). Došla jsem k doktorovi, dostala ATB...

Lenčo! Další postup záleží na tom, jak se cítíte. Dáseň a horní čelist vás může bolet a může být oteklá i v souvislosti s pohmožděním, které provází každé komplikované vytržení...

Migréna, způsob řešení

| Dotaz od: Jan

Aktivně sportuji - fobal. Již 15 let po hlavičkování mám výpadek zorného pole na jednom či obou očích - svítící objekty, prostorová zmatenost, míval jsem i brnění končetin a...

Jestliže by se jednalo opravdu o migrénu, tak na tu vypracované cviky nejsou, léčba je jen pomocí léků. Nejlepší léčbu Vám doporučí lékař na základě výsledků vyšetření.

Bolest kolene

| Dotaz od: Ivana

Prosím o radu. Jsem 9 týdnů po operaci levého kolene UNI TEP na lat.str. Přetrvává otok a koleno je teplé. Otok jsem měla i před operací, zhruba od ledna do operace mi byla 7x...

Jedná se o náročnější a delikátní operaci, která, ale vyžaduje i určitou trpělivost v doléčení stavu vašeho kolena. Je nepochyné, že rehabilitace je nezbytná, řízená a postupně...

Zánět dutin

| Dotaz od: Jana

Minulý týden jsem Vám psala dotaz, kvůli mému zánětu středního ucha.. Tak už mám další antibiotika a diagnozu akutní zánět dutin... celý týden být v teple, když se nezlepším...

Jano! Punkce dutin je oblíbená metoda, která často vede k úlevě. Na druhou stranu může sama punkce určité problémy vytvořit. Chcete-li se jí vyhnout, uzdravte se. Požádejte...

Dlohodobé bolesti kolen

| Dotaz od: Milena

Asi čtyři roky chodím k ortopedovi napřed pro bolest jednoho kolene,nyní bolí obě.V pravém se mi opakovaně tvořil výpotek 2 roky po třech měsících byla vždy punkce.Nyní se mi...

Mileno! Na dálku to neposoudím, ale téměř jistý je podíl degenerace chrupavky stářím a nadváhou. Vzhledem k tvorbě výpotku se může spolupodílet i zánetlivý proces. Léčba...

Roztroušená skleroza

| Dotaz od: Nikola

Je mi 33.let a nedávno jsem byla na vyšetření MR kde mi zjistily nález v bílé hmotě mozkové.Točila se mi hlava,ale to už přešlo mám jenom problém s krční páteří.Moje neuroložka...

Nikolo! Cévní mozková příhoda se mi nezdá jako pravděpodobná příčina vašich potíží. Točení hlavy může klidně souviset i s vašimi problémy s krční páteří. Pokud ale máte na MR...

Voda v koleni

| Dotaz od: miloš klikar

Jsem dva dny po úrazu(pád z motorky), odřené koleno, jeden steh, rentgen nic neprokázal. na doporučení lékaře jsem dnes sundal obvaz a na vnitřní straně kolene cítím tekutinu...

Nelze dopředu říci, jestli punkce bude nutná, ale ortopeda byste navštívit měl, aby koleno klinicky vyšetřil a dle toho určil další postup.

Prodelala jsem dve preleceni lymske boreliozy,zjistena az pri brneni a necitlivost rukou,vnitrni tres a neklid.po preleceni priznaky ustaly.nyni po lecbe hladina borel.stale...

Vážím si Vaší důvěry, ale bohužel Vás zklamu. Nikdo by neindikoval lumbální punkci zbytečně- diagnosa neuroboreliosy se zakládá na likvorologickém nálezu, krevní testy /hladiny...

Bolest pod kolenem

| Dotaz od: nikol

Mam na vas dotaz ; boli me pod kolenem, kousek pod nim se mi udelala jakoby velka boule tvrda spis jako kost ktera vycniva je to viditelny hodne, neni to ze v by v tom byla voda...

Spojení s lumbální punkcí určitě není. Většinou se jedná o zjištěnou Bakerovu cystu, to jest vakovité vyklenutí pod kolenem ,které je většinou spojeno drobným kanálkem s nitrem...

Voda v koleni

| Dotaz od: Michaela

Mé 63-leté matce lékař půl roku vytahuje vodu z kolena,které je stále oteklé,nezabraly injekce ani obklady,voda se tvoří dál.Laboratoř v pořádku.Je jeho postup správný,nebo by...

Přírozeně nejde na dálkju a bez dalších znalostí hodnotit léčení pacienta. Přítomnost výpotku v koleně zhoršuje hemodynaické poměry v kloubní výstelce, vstřebávání výpotku a...

Koleno

| Dotaz od: Martin

Pane doktore,chtěl bych se Vás zeptat?.Před asi dvěma měsíci jsem si podvrkl koleno,které mi nateklo.Po návštěvě traumatologie mi byla provedena punkce 40ml husté krve,a hned...

Krevní výpotek v koleně vždy znamená poněkud těžší úraz kolena. Pokud se jen jednalo o natažení nebo natržení předního zkříženého vazu jak zjištěno na akutní artroskopii není...

Neustálé problémy

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zeptat a poprosit o odpověd. Koncem prázdnin jsem absolvoval spoustu vyšetření a také jsem si poležel v nemocnicích. Nejprve na interně, kde jsem mel...

Vzhledem k tomu, že všechna provedená vyšetření byla vpodstatě bez zásadního nálezu, doporučovala bych doplnit vyšetření endokrinologické ( štítná žláza) a psychiatrické.

Zadam o radu jsem po operaci krcni patere na homolce jiz to budou dva roky mela jsem rozdrceny obratel nyni mam desticky .bolesti na cas ustoupily,ale jak rikam svemu lekari...

Pokud je potíž s určitou částí pateře, objevují se potíže v podstatě v celé pateři. Bylo by na místě především stanovit přesně diagnozu. Tedy nejdříve řádné ortopedické...

Bolesti nadvarlete a citlivé varle

| Dotaz od: Vladimír

Můj přítel má dlouhodobé obtíže s bolestí pravého varlete, resp. i nadvarlete. Pravé varle je i zbytnělejší než levé. Problémy se táhnou již cca. 1 rok. při prvním kontaktu...

Doporučovala bych vyšetření prostatické tekutiny (kultivační), výtěry z uretry k vyloučení všech pohlavně přenosných chorob a chronických infekcí, které často jinými metodami...

Ascites a podávání nacl

| Dotaz od: Alena

Chtěla bych se zeptat, zda-li je podávání infuze NaCl při jaterní cirhoze, jaterním nádoru a zároveň při pokročilém asictu vhodné. Sůl přeci v těle zadržuje vodu, což může vést...

Na tuto otázku se nedá jednoduše odpovědět. Pokud se zároveň ascites léči punkcemi (vypouštěním) a je přítomna hyponatrémie (snížení obsahu sodíku), je nutné NaCl dodávat...

Mastoidismus

| Dotaz od: jitka

Před třemi dny jsem byla propuštěna z nemocnice z diagnozou akutní zanět středního ucha,mastoidismus.........a akutní zanět nosních dutin byla jsem léčena penicilínem a punkcemi...

Milá Jitko- rozhodně lékaře vyhledejte, Vaše obtíže není možné považovat za běžnou rekonvalescenci.

Bederní páteř

| Dotaz od: Martin

Dle zjištění MR mám: Lumbální lordóza - porušený průběh při kongenitálním blokovém obratli L3-4 s hypoplazií meziobratlového prostoru a disku L3-4, foraminostenoza L5-S1 bilat...

Snížení meziobratlového prostoru,mezi 3. a 4. bederním obratlem, tedy změna velikosti a charakteru meziobratlové ploténky a zúžení otvoru pro výstup nervového kořene mezi 3. a...

Vysvětlení nálezu ct

| Dotaz od: Fialová

Prosím o vysvětlení nálezu CT, L5/S1 mediální až amediální he disku, který naléhá na durální vak a zužuje pát. kanál na 10 mm a také jak "probíhá" případná operace dekomprese...

L5 je pátý lumbální obratel, S1 první sakrální, mezi nimi došlo k výhřezu meziobratlové ploténky (mediální je uprostřed). Nově ploténka naléhá na vak tvrdé pleny mozkové ("obal...

Ryma

| Dotaz od: Jitka

Pane doktore, uz jako mala jsem byla na punkcich nosnich dutin, vlastne cely zivot mam rymu, ale v posledni dobe me bolela hlava, nemohla jsem nic vysmrkat, dostala jsem...

Nejdříve je vhodné provedení rtg dutin, pak teprve je možno se rozhodnout pro další terapii.

Vyšetření štítné žlázy je soubor lékařských úkonů sloužících k ověření velikosti, struktury a funkce štítné žlázy. Štítná žláza je nepárový orgán, který leží pod kůží na přední...

 celý článek

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: Mirka

Chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám podstoupit operaci štítné žlázy z důvodu nálezu hraniční strumy na pravé straně. Výsledky punkce jsou negativní.Výsledek ultrazvuku: UZ krku...

O odstranění šž se nedá takto rozhodovat po internetu, to musíte v komunikaci se svým ošetřujícím lékařem. Pokud je tento nález, ještě by mi chybělo k celkovému posouzení...

Byla mi náhodně při prohlídce u obvodního lékaře objevena porucha štítné žlázy. Z klinického vyšetření u lékaře: Pacientka s nehomogenní strumou, TSH 0,992, je 10 let po...

Hlavním rizikem jsou ony atypické buňky - hrozí, že se zvrhnou v buňky nádorové. Proto i přes rizika operace, jako je obecně krvácení, špatné hojení rány, infekce v ráně (takové...

Jsem zhruba 3 roky po plastice předních křížových vazů, po operaci došlo k infekci kolene, poté následoval výplach kolene. Koleno drží a funguje jak má. Problém je v tom že...

Skutečnost , že jste prodělal plastiku předního zkříženého vazu svědčí o tom, že došlo k těžšímu úrazu kolena. V koleně tak došlo ke změnám a tyto změny způsobily i změny na...

Mám takový problém, už půlroku mě trápí zdravotní problémy a lékaři si mě přehazují jako horký brambor a nedávno mi řekli že jsem naprosto zdráv a nemám si to tak brát, přes...

Pokud máte v lumbální punkci pozitivní IgM na boreliózu je namístě přeléčení antibiotiky - nejčastěji 2-3 týdny nitrožilně za hospitalizace. Obrátila bych se na infekční...

Cysta ve štítné žláze

| Dotaz od: Markéta

Byla mi diagnostikována cysta ve štítné žláze (levý lalok) o velikosti cca 25 mm. Byly provedena punkce, ale po 3 dnech se cysta znovu naplnila. Její velikost je stále stejná...

Pokud jde jen o cystu a ne i jiné změny ve štítné žláze /změny struktury,které větš.bývají spojeny i se změnou fungování/, nevím, proč trvá váš lékař na operaci. Pokud jsou ale...

Po operaci kolena

| Dotaz od: Petr

""""dobrý večer, mám menší problém.Jsem 3 měsíce po artroskopii kolena(odebrán vnitřní menisek) několikrát mi byla provedena punkce ..poté mi doktor řekl že už tam tolik vypotku...

Asi se jednalo o závažnější úraz kolena, který postihl více kolenních struktur, takže synoviální výstelka kloubu reaguje výpotkem více. Patrně se jednalo nyní o brzké silnější...

Hypertyreóza vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve a zvýšené reakci tkání na tyto hormony. Její příčinou je nejčastěji autoimunitní zánět nebo...

 celý článek

Otok kolene a otok lýtka

| Dotaz od: Petra

Cca 2-3 měsíce mám nateklé koleno. Punkce 3x (2x obstřik, aulin 2 týdny), bez úrazu, 3.punkce-výpotek nažloutlý, rentgen i krevní testy (kys.močová, FW, revmatické testy) v...

Bolest a otok kolena může mít skutčně rozličné příčiny a je při vyšetření třeba postupovat systematicky. Revmatologické vyšetření pokud nebylo přes provedení testů provedeno by...

Diagnóza plotýnky

| Dotaz od: Warhawk

Tchýně má problémy pravděpodoně s plotýnkami. Diagnóza z CT viz příloha. Bohužel obvodní lékařka nebyla ochotna nebo schopna podat bližší vysvětlení k nálezu a nechala nemocnou...

Warhawku! CT vyšetření popisuje výhřez ploténky v oblasti kříže - na přechodu lumbální (L)a sakrální (S) páteře. Dle popsaného nálezu není vyloučeno, že...

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazy k vyšetření EMG a VEPy: 1. Je možné, že neurolog nerozpozná na základě výsledků vyšetření EMG otok karpálního tunelu? 2...

EMG diagnostikuje syndrom karp. tunelu vcelku spolehlivě. Pokud je nález negativní a podezření trvá, je vhodné EMG s odstupem zopakovat. Podobné ptoíže ale mohou být i od páteře...

Chtěla bych se zeptat na pár věcí. začalo to asi před 6 ti lety potom když jsem přestala kojit svého syna. začala se mi motat hlava. Začala jsem být strašně unavená a hlavně ty...

Dle všech Vašich informací se domnívám, že potíže budou psychické. Máte 2x MR mozku a lumbální punkci, takže roztroušenou sklerosu, která by podobné příznaky mohla udělat a...

Neurologické problémy

| Dotaz od: Palin

Již od třinácti let trpím migrénami (aura, výpadky zor. pole, brnění končetin - tváří, únava, bolest hlavy) trvá vždy jen dva dny. Nyní v sedmnácti letech se to již zlepšilo...

Aplikace kontrastní látky při NMR je většinou pravidelem, rozhoduje o tom lékař, který vás vyšetřuje na oddělení, kde se nukleární magnetická resonance bude dělat, tedy až na...

Píši kvůli své mamince (ročník 1954). Před rokem mamince zjistili rakovinu žaludku. Bohužel až ve stádiu metastází do okolních orgánů, především jater. Maminka podstoupila...

Jano, s onkologickou léčbou a následky bohužel nemám žádné zkušenosti, takže ani nedokážu poradit, je mi líto. Přímo lékaři na oddělení, kam Vaše maminka dochází, by měli vědět...

Cysta

| Dotaz od: Dagmar

Mám cystu na levém laloku,krevní testy v pořádku,Udělaná punkce.Po které se cysta znovu naplnila .Dnes jsem byla u lékaře v nemocnici.Moje paní doktorka doporučila spálení cysty...

V případě velkých uzlových strum doporučuji také raději operaci. Není to pravidlem, ale přeci jenom se občas setkáváme s tím, že se ve velkém nezhoubném uzlu objeví malé...

Mám dotaz týkaj...

| Dotaz od: petra chovancová

Mám dotaz týkající se výpotku na plicích-tatínek(65 let)před měsícem upadl a zlomil si 4 žebra.při rentgenu byl navíc zjištěn "stín"na pravé plíci a vzhledm k tomu,že otec byl...

Výpotek pravděpodobně s úrazem souviset může. Předpokládám že se bude jednat pouze o drobnější zákrok s drobnou incisí stěny hrudní v krátkodobé anesteii a evakuacíistarých...

Páteř

| Dotaz od: Dáša

Chtěla bych Vás poprosit o radu k mému postižení páteře a vysvětlení výrazů z mé MR. O co vlastně jde, co znamenají a co se s tím dá dělat? Je operace nevyhnutelná? MR...

Dášo! Opsané vyšetření konstatuje těžké degenerativní změny různého charakteru na celé páteři. Nelze řici, zda je nutná operace, protože u té zaleží více na tom, jak se cítíte...

Chtěla bych poprosit o názor, zda se může jednat o začátek roztroušené sklerózy nebo boreliózy, nebo snad jiné onemocnění, předem děkuji. Před 8 měsíci mě začala bolet hlava...

Magnetická rezonance vyloučí roztroušenou sklerosu s velkou pravděpodobností, ale v počátečních fázích výjimečně pozitivní být nemusí a tehdy se doplňuje vyšetření likvoru. Ale...

Po operaci kolena

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se ještě na něco optat. Jsem 3 týdny po artroskopii ( odebrán vnitřní meniskus). punkce byla 3 krát provedena ( 100ml,75ml , 40 ml ) poslední punkce už byla bez...

Pozánětlivé změny po artroskopii poměrně rychle ustávají a vstřebávání postupně nabude převahy nad tvorbou výpotku a dostaví se rovnovážný stav. Co se týče sportování záleží...

Cysty na štítné žláze

| Dotaz od: Jan

Asi před třemi lety (v 15cti) mi byly nalezeny cisty na štítné žláze(vpravo velká, vlevo malá). Na pravou byla provedena punkce s naslednym rozborem - vše v pořádku. Od te doby...

Jak vidno, tak stav se posunuje směrem k lepšímu - po punkci dochází k úbytku nepatřičné tkáně a zmenšování cysty, což je povzbuzující. Velmi obecně lze říci, že existují dva...

Gonarthosa

| Dotaz od: Milena Kotlánová

Opakovaně se mi tvoří výpotek v koleni,v krátké době(půl roku)již třikrát byla punkce.Koleno je bolestivé.Běhěm tří let co se léčím,byl dvakrát do kolene aplikován Hyalgan...

Záleží na vaší diagnose, je možné nasadit i tabletky k celkovému užívání, ale to musí posoudit váš ortoped či revmatolog dle konkrétního nálezu na kloubu a dle složení výpotku...

Zánět kolene

| Dotaz od: patricie

Minulou sobotu jsem upadla na schodech na koleno koleno bylo velmi bolestive a belky hematom a hlavně otok.V pondělí jsem si zašla na ortopedii tam mi řekli že je to podvrtnute...

Otok a bolest po takovém pádu, až už se zánětem nebo bez něj, odeznívá řádově týdny a někdy se může bolest držet i měsíce. Takže v první řadě buďte trpělivá. Hojení probíhá...

Dnes jsem byla na kontrole se štítnou žlázou a dostala jsem i výsledky z krve a punkce štítné žlázy. Občas mám takový nepříjemný tlak na krku a točí se mi hlava. Můj lékař mi na...

Bolest krku jistě mít můžete - máte sice nezvětšenou štítnici s uzlem vlevo (tento se od minulé kontroly zvětšil) i vpravo, které ale mohou tlačit na okolní struktury a...

Opakující se zánět dutin

| Dotaz od: Jana

V březnu tohoto roku jsme prodělala zánět středního ucha-léčena na ORL Augmentinem. Po dobrání ATB neskutečné bolesti hlavy, rýma-opět léčena ATB-Doxyhexal, Doxybene... Po...

Jano! Podle popisu se dosti pravděpodobně jedná o infekci v dutinách. Jakkoli nejsem příznivcem punkcí, v tomto případě Vám asi uleví. Můžete zkusit podpořit svou...

Možná neuroborelióza

| Dotaz od: Lukáš

Chcel by som Vám opísať môj problém. Pred pol rokom som bol hospitalizovaný v nemocnici so silnými bolesťami hlavy, tlakmi v hlave, zlým videním, iskrením v očiach. Bol som...

Bohužel neznám Vaše laboratorní výsledky a klinický stav, pouze z popisu příznaků nelze určit zda-li se jedná o neuroboreliosu. Při infekci bakterií borelia burgdorferi, může...

Bolest končetiny po tep kolene

| Dotaz od: Zuzana

Je mi 30 let, 10.3. mi byla provedena TEP levého kolene. Při zákroku mi byla odstraněna i velká část výstelky. Během pobytu v nemocnici mi byly provedeny 2 punkce , neboť koleno...

Při bolestech v lýtku je potřeba vyloučit možný zánět hlubokých žil, proti tomu předpokládám stejně máte léky proti srážlivosti krve, ale i tak je vyšetření vždy na místě...

Byla jsem na magnetické resonanci hlavy a tam se zjistilo, že mi na některých nervech chybí obaly, posílají mne na lumbální punkci, moc se toho bojím dřív se po tom leželo v...

Lumbální punkci snáží naprostá většina lidí bez obtíží. Provedení je téměř bezbolestné, po výkonu se může objevit bolest hlavy, ale teploty a strašné pocity jsou vzácnou...

Streptokok typu c

| Dotaz od: Klára

Dcera (18 let) má opakovaně virozy horních cest dýchacích, angíny, občas čepy na mandlích,často ji bolí dutiny (ve 12-ti letech punkce) a nyní má již po druhé ve výtěru z krku...

Jinou možností léčby je v první řadě cílená antibiotická léčba, tj. léčba takovými antibiotiky, které ukázalo vyšetření ("výtěr") citlivosti přítomné bakterie jako účinné. Mezi...

Bolesti zad

| Dotaz od: romana

Asi měsíc mám bolesti zad a jde mi to do pravé kyčle a po boku do stehna, chodila jsem na injekce (veral), bolest moc neustoupila. na RTG: Ls páteře - lehce oploštělá lordosa...

Máte nevelké degenerativní změny na kostech, bederní pateři, Neurolog popisuje funkční stav a změny zjištěné při neurologickém vyšetření. Pokud se stav nebude ubírat ke...

Operace kolene

| Dotaz od: Jiří

Moje přítelkyně podstoupila artroskopii kolene, kdy jí byl odebrán kus menisku. Po operaci bylo koleno dlouho hodně oteklé a bolelo, což jsem bral jako normální pooperační stav...

Rtg po operaci menisku se opravdu neprovádí, protože vrcholem diagtnostiky měkkých tkání kolena je právě artroskopie. Pokud byl snímek předtím proveden, což jistě byl. Je...

Po operaci krcni patere se dostavili problemy bederni patere a dost bolestive.ana leve strane dole se my udelala boule ktera pri doteku boli,bylo my receno ze je to z bolesti...

Bolest opravdu může vycházet z bederní pateře, pateř vždy svým způsobem je nemocná celá, ale projeví se jen v některém úseku. Nepopisujete, na které části, straně stehna bolest...

Preklinická tyreotoxikoza

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych znát Váš názor na můj problém ohledně zvýšené funkce štítné žlázy, léčím se již rok a půl, první vyšetř.krve - TSH 0,011, Ft4 16,1, TRAK 0,46, autoprotilátky negat...

Petro, nejsem odpůrcem alternativní medicíny, ale nemám příliš velkou důvěru k těmto "strojovým" metodám. O tom mám určité pochybnosti, které zatím nikdo nedokázal rozptýlit...

Operace kolena

| Dotaz od: Petr

Mám menší problém.Jsem 3 měsíce po artroskopii kolena(odebrán vnitřní menisek) několikrát mi byla provedena punkce ..poté mi doktor řekl že už tam tolik vypotku není a že to...

3 měsíce pro plnou zátěž po operaci menisku je poměrně brzy, zvláště, když máte doklad o tom, že reakce kloubní výstelky kolena ve smyslu nebakteriálního zánětu, výpotek, byla...

Prosím o vysvětlení, jak závažné je toto mé dnešní vyšetření v příloze.Jestli odpovídá tomu, že asi tak měsíc se u mě objevuje to, že stačí abych 10-15 minut stál a začínám mít...

Dle EMg vyš. máte lehkou polyneuropatii, která může být způsobena diabetem. Pokdu jsou Vaše potíže stále stejné, jako je uvedeno na přiloženém neurologickém vyšetření, tak...

Bederni pater

| Dotaz od: Nikkí

Dolná hrusdní a bederní pateře, , v bočním snímku prohloubené ohnutí v místě přechodu hrudní a bederní pateře. Testy jsou asi v souvislosti s mladým věkem a možnosti...

Zcela lehké degenerativní změny v oblasti dolní hrudní pateře, a na bočním snímku zřejmě mírné iohnutí na přechodu hrudní a bederní pateře.. Nález je nevelký, ale snímek...

Stálé tlačení v hlavě

| Dotaz od: Martina

Je mi 15 a už 3 měsíce mě stále pobolívá hlava, když jsem se probudila tak mě bolela a kdyz jsem šla spát tak také doktoři mi na to předepsali codein, trošku se ta bolest...

Podobně jako v minulé odpovědi Vás musím odkázat na Vašeho ošetřujícího lékaře. Příčinou potíží může být víc (neurologické onemocnění - i přes negativitu dosavadních vyšetření...

Můžete mi přeložit tento nález a jak se to asi bude léčit.Mírně zvýšená náplň v burse,drobná bakerova cysta v podkoleni,porušení kontury vnitr menisku v zadní části a neotra...

Dle nálezu máte artrózu, neboli opotřebovaný kloub. Bakerova cysta je váček vyplněný tekutinou, který vzniká v podkolení obvykle ve spojitosti právě s artrózou nebo s úrazem...

Stěhovavá bolest po těle

| Dotaz od: Ivana

Paní doktorko, děkuji vám za odpověď. Nevím, co je to konfirmační test, lumbální punkci mi prováděli. Můžete mi, prosím, napsat, kam bych se měla obrátit, kdo by mi pomohl...

Konfirmačním testem pro běžně prováděný test Elisa je Western Blot. Obrátit byste se mohla na poradnu pro boreliózu - v Praze např. při infekčních klinikách v nemocnici v Krči a...

V mládí jsem trpěl na migrény, bylo i provedeno neurologické vyšetření a CT hlavy, punkce, rentgen mozku a krku, vyšetření očního pozadí- závěr migrenózní bolesti hlavy (v 15...

Rozhodně navštivte neodkladně lékaře, bude zapotřebí neurologické vyšetření, CT hlavy, samozřejmě protilátky k vyloučení infekce (klíšťové encefalitidy), může se jednat i o...

Otok loketního kloubu

| Dotaz od: Stanislav

Asi před třemi týdny jsem se uhodil (o strom) do lokte. Rána nebyla nijak silná, neudělala se ani modřina. Ovšem za den-dva se mi okolo lokte - na vnější straně - začal tvořit...

Foto je pěkné, děkuji. Pokud se opravdu jedná o zánět bursy, kolemkloubního váčku, opravdu se provádějí punkce a odsátí obsahu a aplikace látky proti zánětu a bolesti. Je...

Můžete mi prosím vysvětlit lékařský nález CT? Přepisuji přesně dle lékařské zprávy: CT LS páteře - normální šíře kostěnného páteřního kanálu, změněná kostní struktura...

Richarde! Popsaný nález komentuje výhřez dvou plotýnek (mezi lumbálními obratli 4 a 5 a mezi posledním lumbálním a křížovou kostí), které jsou malého rozsahu a neutlačují míchu...

Diagnoza-m510on...

| Dotaz od: milan

Diagnoza-M510Onemocnění lumbálních a jiných meziobratlových plotének s myelopatií(G99.2)spondylolisthesis l4/5.O jak závažné onemocnění páteře se jedná.Děkuji

Pane Milane, jedná se víceméně středně závažné onemocnění s postižením meziobratlových plotének, částečným posunem obratlů a parciální poruchou míšních funkcí.

Již dva roky mě trápí problémy, začalo to pobolíváním břicha na levé straně (prý zánět tlustého střeva) ale neměla jsem problémy s vyprazdňováním. Později pocit těžkých nohou...

Nejhorší pro pacienta je situace, kdy se v těle "něco" děje, ale ještě není žádné onemocnění plně rozvinuté a tím pádem dg. není zjistitelná klasickou medicínou. Obávám se, že...

Krevní testy - vysoké crp...

| Dotaz od: Martina

Prosím o pomoc. Syn (6 let) je už 5 dní hospitalizovaný v nemocnici a lékaři nevědí, co mu je a na co ho léčit, takže jen měří teploty a stále mu odebírají krev. Od začátku- syn...

Mohlo by se jednat o virový zánět, CRP není úpně extrémně vysoké, jak by se očekávalo u bakteriálního zánětu. Takovéto hodnoty vídáme i u "běžných" virových onemocněních...

Potřeboval bych poradit s jedním problémem. Půjdu rovnou k věci. Vše začalo před 4 lety - brnění vždy v určité lokalitě těla(vždy pár vteřin), závratě a totální vyčerpanost...

V současnosti jsou v ČR používány přístoje MRI s velmi dobrou rozlišovací schopností, takže pravděpodobnost odhalení RS je téměř stoprocentní. Co se brnění týče, může být...

Migréna je zvláštní typ opakující se bolesti hlavy. Typicky se projevuje záchvaty jednostranných pulsujících bolestí ve spáncích, na čele a za očima. Často je provází nevolnost...

 celý článek

Chtěla bych Vás touto cestou požádat o radu. Otázka se týká mého tatínka 65 let, který si zhruba před 4 měsící začal stěžovat na bolest při pohybu ruky resp. pravého ramene...

Nelze doporučit nic jiného než vyčkat výsledků prováděných vyšetření (klinické vyšetření+krevní obraz+biochemie krve+zobrazovací vyšetření srdce, plic, hrudníku celkově...

Otec je po operaci dutin před operací došlo k zánětu v dutinách, byly provedeny dvě punkce při druhé punkci došlo k zasažení levého oka tekutinou po té oko nateklo a je oteklé i...

U jakéhokoli nervu záleží na tom, zda došlo k poškození trvalému (přetnutí, dlouhodobý útlak, ischemie)či jen částečnému a přechodnému, kdy je možná určitá regenerace nervu...

Výsledek mri páteře

| Dotaz od: Iveta

Včera jsem podstoupila MRI s tímto výsledkem. Napřímení lordozy nad L4 . St.p. náhradě ploténky L4-5 protézou, ta způsobuje výrazné artefakty znemožňující hodnocení větší části...

Paní Iveto! Ve zprávě se píše, že mimo náhrady čtvrtého lumbálního obratle tam lékaři nic zvláštního neviděli. Tato náhrada je kovová a proto znemožnila posouzení okolních...

Zánět dutin, sinusitida, je zánět vedlejších dutin nosních. Typicky se projevuje bolestí hlavy, pocitem ucpaného nosu a zvýšenou teplotou. Původcem sinusitidy jsou nejčastěji...

 celý článek

Bolest v kříži

| Dotaz od: Vladimír

Před 1 měsícem jsem měl zablokovanej krk a boreliozu všechno už mám vyléčené ale trápímě lehká bolest v kříži když se ohnu a někdy mě od kříže přejede taková vlna zabrnění která...

Po lumbální punkci takové potíže nebývají. Pravděpodobně se jedná i o nález z oblasti bederní a křížové části pateře, pateř je vždy potížemi postižená celá. Bylo by vhodné...

Omlouvám se, že obtěžuji,ale ráda bych dostala radu ohledně mých potíží.Před půl rokem jsem začala brát antikoncepci, po čtvrt roce mi byla diagnostikována hypertenze.Jelikož...

Určitě znova neurolog, antikoncepce mohla odstartovat migrémy a neurolog je specialista na tuto problematiku a měl by vědět, že s vysazením HA to není lepší. Hezký den.

Nosní dutiny

| Dotaz od: Petr

Asi 14 dní mě bolí obě nosní dutiny,často trpím na zánět dutin,před pěti lety mě byli odstraněny polipy a vyvrtány dirky do dutin,proto že mi byly dělány časté punkce a mám...

Následkem může být chronický zánět vedlejších nosních dutin s nosní neprůchodností, bolestmi hlavy...nebo poruchy čichu....nebo může zánět v nepříznivých případech přejít i na...

Chtěla bych se zeptat na moji 21 letou dceru. Asi před třemi měsíci se jí začala motat hlava, spíše nejistota, dělá jí zle na oči světlo a má každou zorničku jinak velkou. Má...

Pokud byly vyloučeny všechny možné organické příčiny, mohla by být příčinou i psychika. Jinak bych zvažovala nízký tlak, možná i z nedostatku tekutin, nízká hladina krevního...

Zánět mozkových blan?

| Dotaz od: Petra

6.8. jsem si nechala píchnout piercing do jazyku v salonu, vše probíhalo tak jak má akorát mi jazyk nenapuchl tak jsem se dříve než jsem měla pustila do jídla a tím jsem si to...

Zánět mozkových blan se většinou projevuje vysokou teplotou, tuhnutím šíje až nemožností dát hlavu na prsa, velkou bolestí hlavy. Bolest hlavy se typicky projevuje v noci (v...

Koleno

| Dotaz od: Lubos

Jsem 4 tydny po artroskopii kolena.(odebrany vnitřní menisek) nekolikrat provedena punkce. Koleno s lehkou naplní(naposledy punktováno 35 ml).Chtel bych se zeptat jestli už mužu...

Tyto informace vám má sdělit ošetřující ortoped nebo operatér. Záleží na tom, zdy byl meniskus sešit nebo odstraněna jeho část. A jak velká část. Pokud byla odstraněna menší...

Cysta

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych Vás požádat o názor. Je mi 27let, bezdětná, zdravotní stav dobrý. Dne 19.4.2010 mi byla ultrazvukem zjištěna cysta v malé pánvi (vpravo za MM) 3,5 - 4cm. Poté mi...

Moniko! Do začátku dovolené vám zbývá ještě 14 dní, na vašem místě bych se přikláněla spíše k aplikaci injekce (ale záleží také na tom zda cestujete do zahraničí a pokud ano na...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: