Rozštěp

Podobné štítky

Hypofýza Obratel

Rozštěp předkožky

| Dotaz od: Lucie

Mám prosbu. Mám ročního syna, který nastupuje 5.12. na operaci vrozené hypospadie s rozštěpem předkožky. Močová trubice mu vyúsťuje zhruba v polovině penisu, proto mu podle...

Doba operace může skutečně být delší, zvláště pokud se jedná o komplikovanější typ rekonstrukce močové trubice. Odhadovanou dobu by Vám však měli sdělit lékaři, kteří budou...

 
Riskujete zdraví dítěte?

Čekáte miminko? Pak byste se měla vyhýbat aktivnímu i pasivnímu kouření. Nízká porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a častější výskyt vrozených vývojových...

 celý článek

Mám dotaz. Před třemi lety mi byl diagnostikován slabší rozštěp páteře. Nikdo mi pořádně nevysvětlil, čím a co to je, ani na internetu jsem se toho moc nedočetla. Teď poslední...

Páteř může být postižena širokou škálou roštěpů, od banálního nálezu v oblasti kosti křížové (nezávažná spina bifida malého rozsahu) až po závažné malformace páteře s postižením...

Podobné štítky

Hypofýza Obratel

Chtěla bych s přítelem dítě, bylo by to naše první. Přítel má z předchozího vztahu již dceru. Přítel při narození měl rozštěp patra, měla to i jeho matka, ale jeho dcera to...

Doporučuji Vám dojít i s partnerem na genetické vyšetření. Tam se dozvíte, zda nejste nositeli nějaké mutace, která v nesprávné kombinaci pak může způsobit některou z...

Rozštěp rtu a ptra

| Dotaz od: Jaroslava

Narodila jsem se s vadou s rozštěpem rtu a patra. Dnes je mi 63 let a nevím jakou mám šanci, že budu mít spravené zuby tak, abych se taky mohla usmát. Mám můstek který už mi...

Mohla byste se informovat, co by pro Vás mohla udělat jiná pojišťovna, a pokud byste našla vstřícnější pojišťovnu, přeregistrovat se k ní. Také by možná bylo přínosné poradit se...

Chcem sa opýtať, či je možné podať žene s roštepom patere v bedrovej oblasti (Spina bifida oculta) pri pôrode epiduralnu anesteziu, a aké riziko prípadné podanie predstavuje...

Spina bifida occulta je poměrně častý náhodný nález v oblasti 1. křížového obratle a je někdy uváděna, jako relativní kontraindikace k epidurální anestezii. Pokud byla zjištěna...

Chcem sa opýtať, či je možné podať žene s roštepom patere v bedrovej oblasti (Spina bifida oculta) pri pôrode epiduralnu anesteziu, a aké riziko prípadné podanie predstavuje...

Při této vadě páteře chybí zadní výběžek (procesus spinosus) obratlů, podle kterého se anesteziolog orientuje, když píchá epidurální analgezii. Proto bude nejspíš velice...

Rozštěp

| Dotaz od: Marcela

Dceři vyšel triplle-test 1:2, podezření na rozštěp páteře. Ultrazvukem toto podezření genetik vyloučil. Může mít dítě rozštep v obličeji? Dá se rozštep v obličeji...

Může být rozštěp rtu či patra ty amniocenteza neodhalí ale pokud genetik toto vyloučil myslím že si nemusíte dělat starosti. Příjemný den

Prosím o odpověď na tuto otázku. Mojí vnučce byl při vyšetření objeven otvůrek v srdci, kterým občas proniká krev do druhé komory. Podle vyšetřují cího kardiologa...

Defekt komorového septa - jak se otvor odborně jmenuje - je relativně častá vrozená vada na srdci. A skutečně se do určité velikosti nechává být, protože je známo, že se...

Může rozštěp 5. bederního obratle souviset s nočním pomočováním dítěte? Dítě 7 let. Děkuji za odpověď. Věra

Pokud jde o rozdvojení oblouku obratle , což není vzácná věc, pak by s těmito problémy být spojitost rozhodně neměla.

Rozštěp páteře

| Dotaz od: Monika

Už půl roku mě trápí bolesti zad a doktoři mi na RTG bederní páteře zjistili spina bifida těl L1 a L2 v.s. Jen neví z čeho mi to muže vystřelovat do tšísel na pravé straně a...

Spina bifida se objevuje o 2 etáže níže, většinou na posledníém bederním obratli, asi ve 20% populace, takže se jedná o častou vrozenou vadu. pacienti s těmito vadami jsou...

Rozštěpený nehet

| Dotaz od: Veronika

Obracím se na Vás s dotazem. Trápí mě lehká bolest nehtového lůžka pravého ukazováku. Jedná se pravděpodobně o rozštěpený nehet, avšak nemohu soudit, nejsem lékař. A proto...

Nehet je skutečně prasklý, velmi pravděpodobně v důsledku opakované traumatizace při aplikaci gelových nehtů. Doporučuji ošetřovat antibiotickou mastí, aby nedošlo ke vstupu...

Rozštěp srdíčka u dítěte

| Dotaz od: Janička

Mam dotay mam 3letou dcerku a na 3lete prohlidce nam rekli ze mame rostep srdicka a musime do motola do prahy..chtela bych se zeptat co to znamena rostep a co se muze stat dekuji

Rozštěp srdce není termín, který by něco znamenal...bohužel si asi přesně nepamatujete, co přesně lékař říkal. Pokud se jedná o rozštěp srdeční ozvy, který lékař slyšel při...

Obratel th2

| Dotaz od: Miroslav

Včera jsem absolvoval vstupní prohlídku k AČR, na rentgenovém snímku mě našli na páteři th2-rozdvojivý oblouk, pote to pan doktor ortoped zkoumal a na snimku nic nenašel tak sem...

Rozštěp oblouku může postihnout kterýkoli obratel páteře, v případě obratle Th2 by se jednalo o poměrně raritní nález. Pokud jste doposud neměl žádné obtíže, je velmi...

Mám dotas

| Dotaz od: Jiří

Dobé dopoledne přeji ch ci se zeptat mně je 27 let mám opustraní roštep pusi moje matka do meho otchodu ze škuli 19 let dostavala nejaké peníze na mne ot te doby nic nedostVAM...

Jestli jsem situaci pochopil správně, tak nejste rodilý Čech a rozštěp máte neoperován. U nás v Čechách se rozštěpy operují. Je potřeba navštívit svého zubního lékaře a ten už...

Podvěsek mozkový

| Dotaz od: Jana

Mé známé se narodila vnučka s rozštěpem rtu,po mnoha vyšetřeních a CT hlavičky se zjistilo, že jí chybí podvěsek mozkový a že bude mentálně postižená.Ráda bych jako laik věděla...

Vzhledem k tomu, že se v podvěsku mozkovém tvoří velmi důležité hormony, bude holčička odkázána na doživotní substituční terapii. Při takovémto postižení je ale bohužel další...

Plotynka

| Dotaz od: ondra

Chci se zeptat,co znamená tento ,nález:CT L4-S1-15/3/12,V prostoruL3/4norm.šíře PK i IVforamnina,disk bpn.V prostoru L4-5 je PK předozadně 15,7mm,norm.šíře IV foramin. Disk bpn...

Jedná se o CT nález na páteři, ploténky nikam nevyhřezávají, mezi posledním bederním a prvním křížovým obratlem je snížený prostor. V oblasti posledního bederního obratle je...

Zadní stehenní sval

| Dotaz od: Martin

Každý den se protahuji a učím se udělat rozštěp. Asi jsem se moc protahoval na pravou nohu, protože další den při protahování jsem zjistil, že když se pokouším udělat rozštěp na...

Rozštěp bych vůbec nedoporučoval , je to nezbezpečný cvik , který obvykle vede k bolestem v kyčelním kloubu a spojení pánve a křížové kosti. Bolesti budou spojeny zřejme se...

Mému synovi je 8 měsíců a nyní mu zjistili hypospádii. Korporální od vrcholu k uzdičce má rozštěp. Prý je to lehčí forma. Také si myslím, že má menší penis, měří mu 3 cm a zdá...

Lenko. Myslím, že by jste neměla věřit všemu, co se píše na internetu. Ve všech učebnicích urologie a i v encyklopediích se píše, že hypospádie je tzv. nedovyvinutí močové...

Příušnice v těhotenství

| Dotaz od: Milena

Jsem 32+3 tt a onemocněla jsem příušnicemi. Chtěla bych se zeptat, jestli to může nějak ovlivnit moje miminko. Moc děkuji za odpověď.

Mileno! Spalničky, příušnice mívají v těhotenství horečnatý průběh a mohou způsobit potrat či předčasný porod. Mohou také v prvním trimestru (to se Vás už netýká)způsobitt...

O operaci brániční kýly, rozštěpu páteře anebo transfuzního syndromu u ještě nenarozených dvojčat. Nejen o tom si v pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC povídal MUDr. Tomáš Šebek s panem docentem Ladislavem Kroftou, zástupcem ředitele a zároveň vedoucím Centra fetální medicíny Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.


V jednom těle, v jediném člověku skutečně mohou existovat dvě zcela odlišné bytosti. Může jich být i více! Takzvaná mnohočetná porucha osobnosti je sice nesmírně vzácná, ale...

 celý článek

Na ukládání tuku v játrech se podílí jaterní enzym. Lékaři nyní zjistili, že je též nepostradatelný pro nakažlivost viru hepatitidy C (HCV). Tento objev by mohl nabídnout nové...

 celý článek

Nepříjemnými reakcemi po požití kravského mléka trpí nemalá část obyvatelstva. Ne vždy se ale jedná o alergii, někdy může jít jen o intoleranci laktózy. A mezi těmito dvěma jevy...

 celý článek

Ve filmech bývá schizofrenie často dramaticky zobrazována jako rozštěp osobnosti, kdy se v jednom člověku současně „skrývá“ více osob. V běžném životě to ale tak úplně neplatí.

 celý článek

Dyslipidemie neboli příliš vysoká hladina škodlivého cholesterolu v krvi je jak dědičnou, tak získanou chorobou. Své nositele nemusí dlouho nijak omezovat. O to závažnější však...

 celý článek

Nejlepší ochranou před následky jakéhokoli onemocnění je vůbec neonemocnět. Prevence je běžná zejména u infekčních nemocí. Syndrom Prader-Willi však patří mezi onemocnění...

 celý článek

Jedna horká koupel

| Dotaz od: Vlasta

Mám dotaz,jsem těhotná,v 6/7 týdnu těhotenství jsem si neuvědomila a udělala jsem si horkou koupel,vůbec jsem si neuvědomila,že by to třeba mohlo ublížit plodu,četl jsem,že se...

Jedna koupel plodu jistě neublížila. Příjemný den

Bolest zad

| Dotaz od: Petra

. Zmenený úklon bederní pateřeDobrý den, mám prosbičku, mohla bych Vás poprosit o vysvětlení rentgenu a popisu diagnosy. Rtg.Lsp-spina bifida S1,v.s.6bederních obratlů,v bočné...

Rtg rozštěp oblouku v popisovaném oibratli, častý nález, Pateř je oploštělejší vůči běžnému nálezu bederní pateře, počínající degenerativní změny bederní pateře.¨ Zakřivení...

Vysvětlení rentgenu

| Dotaz od: Marie

Prosím o podrobnější vysvětlení rentgenu syna, kterému je 17 let. Osa L páteře je přímá. Spina bifida S1. Bederní lordosa je v horním úseku napřímená. Výška těl a meziobr...

Spoina bifida Sl - rozštěp obratlovéhoobloukuprvního křízového obratle častý a nevýznamný nález.Retrospondylisthesa je posun obratle do zadu . 5 mm v této oblasti neznamená...

Problémy s tříslem a patou

| Dotaz od: Jaroslav_18

Jsou to asi 2 roky, co se u mě vyskytly problémy s levou kyčlí/tříslem. Stalo se to při fotbalovém zápasu, co jsem udělal téměř rozštěp. Šel jsem na ortopedii a tam mi...

Jaroslave! Podle popisu souhlasím s Vámi, noha se opatrným režimem nejspíš zkrátila. Navíc funguje mechanismus dělby práce mezi jednotlivými svaly a klouby : když je nějaká...

Hypospádie

| Dotaz od: Martina

Partner má rozštěp penisu. Chtěla jsem se informovat, zda má tento problém vliv na jeho plodnost? event. jak zabránit, aby to dítě mělo také. Děkuji, Martina

Hypospádie může mít vliv na erekci, ale jinak mají muži normální varlata a plodnost ovlivněna není. Jde o vývojovou vadu, která se vyskytuje i u synů žen, které nebyly během...

Rozštpěp páteře

| Dotaz od: romana ronnová

Jsem v 18. týdnu tt, lékař mi dnes zdělil výsledky krevních testů a řekl mi, že dítě má větší riziko vývojové vady páteře. Ultrazvuk mě čeká ve 20. tt. V jaké míře odhalují...

Ani v medicíně stejně jako v životě, nic není úplně 100%, ale UZV vyšetření je stanoveno časově tak, aby bylo co nejvíce z tkání plodu vidět a velká a středně těžká poškození...

Schizofrenie je psychiatrické onemocnění charakterizované „rozdvojením osobnosti“. Typicky se projevuje těžkou poruchou vnímání, myšlení, jednání a cítění. Schizofrenie je...

 celý článek

Jsem po dvou zamlklých potratech a při pátrání po příčině mi byla zjištěná leidenská mutace. Na konkrétní vyšetření jsem objednána až na říjen nebo pokud mezitím otěhotním.Mám...

Leidenská mutace a užívání kyseliny listové nemá žádný vztah. Kyselina listová se užívá k prevenci vrozených vad plodu (např. rozštěpové vady), Leiden, jako faktor zvýšené...

Schizofrenie, doslovně přeloženo jako „rozštěp mysli“, je jedno z nejzávažnějších psychiatrických onemocnění. Kupodivu není až tak vzácná, postihuje téměř jedno procento...

 celý článek

Růstový hormon je bílkovina. A jako taková by měla být skladována v chladu. Jak tyto podmínky zajistit třeba na letním dětském táboře? Při léčbě růstovým hormonem (RH) je...

 celý článek

Bulky na penisu + asi jizva

| Dotaz od: Jiří

Na penisu se mi udělaly takové malé bulky kousek od kořene penisu směr ke středu, nevíte čím by to mohlo být, a jak se toho zbavit? pak mám takový malý nejspíš rozštěp,možná...

Vzhledem k popisu to opravdu vypadá jako jizvy, pro bližší diagnostiku je určitě vhodné navštívit zkušeného dermatologa. Děkuji Rafčíková

Rád bych požádal o radu. Je mi 23 let a vždy alespoň jednou ročně jsem si prošel angínou.Vše vyvrcholilo vloni, kdy jsem angínu léčil tři týdny-po dobrání ATB jsem po třech...

"Díry" v mandli, zvláště po opakovaných anginách jsou zcela normální, je to pozůstatek hnisavých čepů. Doporučuji navštívit ORL ambulanci a poradit se s lékařem, jestli by ve...

Plotýnka

| Dotaz od: ondra

Chci se zeptat,co znamená tento ,nález:CT L4-S1-15/3/12,V prostoruL3/4norm.šíře PK i IVforamnina,disk bpn.V prostoru L4-5 je PK předozadně 15,7mm,norm.šíře IV foramin. Disk bpn...

Mírné degenerfativní změny, preostory pateřního kanálu přiměřené, spina bifida, tedy nespojení oblouku obratle na 5. bederním obratli. Záleží na tom, jaký je zdravotní stav a...

Vitamín je definován jako látka nezbytná k životu. Opravdu nám ale vitamíny tak schází, že je musíme kupovat v lékárně? Mají vůbec ty pestré pilulky plné různých přídatných...

 celý článek

Screening

| Dotaz od: nikola

Pracuji v baru víkendy ale nekouřím.Mám dotaz když dopadl screenig v 1. trimestru dobře tak na ten v 2. trimestru se jde taky???A můžou se dítěti objevit nijaké nové vady nebo...

Podstoupíte všechny plánované screeningy, tedy i screening ve 2. trimestru. Také druhotrimestrální screening může odhalit vady u plodu. Bývají tak odhaleny např. různé...

Kyselina listová pro muže

| Dotaz od: Lucie

Cca před 3 měsíci jsem začala brát kyselinu listovou, pro plánování těhotenství (Superfolin, Chytré miminko). Slyšela jsem, ne však od odborníka, že není špatné, aby kyselinu...

Lucie, podávání kyseliny listové se doporučuje ženám, které chtějí otěhotnět už minimálně 1 měsíc před početím a pak minimálně první 3 měsíce v graviditě. Zjistilo se totiž, že...

Sachariy z toho cukry

| Dotaz od: Heřman

> Dobrý den > > Potřebuji vysvětlit, co jsou to „sacharidy z toho cukry“. Píše se to na výrobcích tj. co je pro mě zdravé a co ne. > Pozn.: mám zvýšenou hladinu cukru...

Heřmane! Podle počtu cukerných jednotek dělíme sacharidy na tři základní skupiny – monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Z výživového hlediska jsou pro nás vhodné...

Chtěla bych se zeptat jsem ve 20tt těhotenství a teprve nedávno se mi podařilo přestat kouřit mám absolvovat druhý screening, ale mám strach z pozitivních výsledků první...

Kouření spíš má za vinu neprospívání plodu a tím nízkou porodní hmotnost než přímo vznik vývojových vad. Dále mají kuřačky větší riziko vzniku placentárních poruch a komplikací...

Luštěniny a jaterní dieta

| Dotaz od: Alex

Rád bych se zeptal na následující věc:trpím fibrózou jater a držím jaterní dietu. Proč jsou však při ní považovány za nevhodné luštěniny? Obsahují snad něco, co játrům škodí...

Jaterní dieta patří mezi šetřící diety, které by měly být nenadýmavé. Proto nejsou luštěniny doručovány. Nadýmavé účinky můžete zmírnit dostatečně dlouhým namáčením luštěnin...

Mému synovi je 8 měsíců a nyní mu zjistili hypospádii. Korporální od vrcholu k uzdičce má rozštěp. Prý je to lehčí forma. Také si myslím, že má menší penis, měří mu 3 cm a zdá...

Jsou různá stadia hypospadie - tu u Vašeho syna lékaři posoudili jako lehčí formu, tudíž si také myslím, že nebudou nutná další miminko zatěžující vyšetření. Pokud by to byla...

Škrkavka dětská, latinsky Ascaris lumbricoides, je střevní parazit z rodu hlístic. Onemocnění způsobené tímto několik centimetrů dlouhým červem se nazývá askaridóza nebo...

 celý článek

Magnesium v těhotenství

| Dotaz od: tina

Krásný den, chtěla bych vědět zda užívání magnesia v těhotenstí je nějak omezeno.Nemohu miminku uškodit při větším přísunu, pokud ho sama vyžaduji?(trpím tetanií).Beru ráno 1tbl...

Tino! Doplňky stravy nejsou vhodným trvalým zdrojem potřebné výživy. Mohou pomoci, často však nejsou potřeba nebo jsou dokonce kontraproduktivní. Ženám, které užívají...

Mateřské mléko je pro zdárný vývoj dítěte důležité. Na druhou stranu pokud je dítě třeba z jakéhokoli důvodu přikrmovat, není třeba propadat panice. Dnešní umělé příkrmy jsou...

 celý článek

Mému synovi je 8 měsíců a nyní mu zjistili hypospádii. Korporální od vrcholu k uzdičce má rozštěp. Prý je to lehčí forma. Také si myslím, že má menší penis, měří mu 3 cm a zdá...

Je to opravdu lehká forma. Hypospádie může totiž být po celé přední straně penisu, přes šourek a dokonce i hráz. Pokud má syn normální proud moči, není detailnější vyšetření...

Bílkoviny jsou hlavní stavební složkou svalů a podpůrných tělesných orgánů. Jejich příjem je důležitý také pro jejich obsah tzv. esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo...

 celý článek

Nesnášenlivost um

| Dotaz od: Aneta

Mám 2měsíčního syna a od narození bojuju s krmením a prospíváním.Dostává umělé mléko,nekojím.Doktorka mi poradila ať mu dám bebu comfort kvůli zvracení mléka,a tu mi zvracel...

Paní Aneto! Chápu Vaše trápení s miminkem. Dříve by asi nebyl problém sehnat kojnou. Dnes je to spíše vzácné. Pokud je stále problém s trávením a prospíváním a již jste...

Co je to logopedie?

 celý článek

V těhotenství se nastávající maminka spolu s nenarozeným miminkem ocitají pod bedlivým dohledem lékařů. V některých případech může být doporučena i tzv. amniocentéza – odběr...

 celý článek

Dlouhodobá konzumace alkoholu během těhotenství vede ke vzniku tzv. fetálního alkoholového syndromu. Následkem alkoholu dojde ke zpomalení růstu a vývoje plodu, takto postižené...

 celý článek

Bolest kolen

| Dotaz od: Ivana

Když se pokouším naučit se placku a rozštěp a protáhnout si svaly stehen a lýtek tím způsobem, že roznožím nohy (obě současně je dám z každé strany zhruba do úhlu 45°) a snažím...

Váše situace může být sice normální. Často však bývá , zvláště u žen zvýšená kloubní hybnost, tzv, hypermobilita, která může být v oblasti kolenních kloubů spojen s volnějšími...

Adenom pankreatu

| Dotaz od: Lenka

Omlouvám se,ale dg jsem při svém prvním dotazu jsem napsala do předmětu dotazu.Má dg zní:mikrocystický serozní cystadenom hlavy pankreatu.Byla mně provedena biopsie...

Vysoce kohezivní = pevně drží při sobě, tkáň se nerozpadá, autolýza - rozklad, rozštěpení, zničení buňky ( pravděpodobně následkem zánětu a enzymatického štěpení), hydropické...

Bulky na penisu + asi jizva

| Dotaz od: Jiří

Na penisu se mi udělaly takové malé bulky kousek od kořene penisu směr ke středu, nevíte čím by to mohlo být, a jak se toho zbavit? pak mám takový malý nejspíš rozštěp,možná...

Ty světlé kožní bouličky jsou žlázky a nic se s nimi nedělá. Ta děravá kůžička je následkem poruchy vývoje a pokud z toho nic neteče, tak je to pouze kosmetická záležitost

Krevni testy

| Dotaz od: vlasta

Jsem podruhe tehotna. Nyni cca. 17. tyden. Lecim se s diabetem 1. typu, muj posledni glyk. hemoglobin byl 54 mmol ze dne 19.9.13. Mam dva dotazy jeden se tyka RH faktoru ditete...

Vážená paní Vlasto, prosím o upřesnění obou Vaších dotazů. Za prvé, jaké protilátky a u koho vyšly negativní? Za druhé, co znamená atypický výsledek AFP? Děkuji Vám za pochopení...

Cystická fibróza plodu

| Dotaz od: Markéta

Jsem těhotná v 17 týdnu a měla jsem pozitivní skríning. Byla jsem na testech na genetice, ale žádná vada jako rozštěp páteře nebo mentální postižení se nenašlo. Ale na uz 3d...

Doporučoval bych s rozhodnutím vyčkat až na výsledky testů. Rozhodnutí je pak na vás, v tomhle vám bohužel poradit nedokážu. Hezký den.

Neustálé bolesti břicha

| Dotaz od: Jana

Prosím Vás o radu. Už přes 5 let mám tyto obtíže. Často mě bolí břicho a to hlavně po sladkém, mléku, apod. Chodím na záchod 1x za 3-4 dny. Piji tak 2l vody denně. Z ovoce jím 1...

Vaše obtíže mohou souviset s konstitučně dlouhým a "líným" střevem . S tím jste se již narodila a léčit se to nedá. Ale o to více byste měla dbát na každodenní vyprazdňování...

Přírodní latex je mléčná tekutina z tropického stromu kaučukovníku brazilského (Hevea brasiliensis).

 celý článek

Vysoká hodnota afp

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko, měla bych na Vás dotaz týkající se zvýšeného AFP. V 16.tt mi byla v tripple testu zjištěna hodnota 3,27MoM (riziko NTD 1:10). HCG i Estriol vyšly negativně. Proto...

Milá Kateřino, AFP stejně jako ostatní nádorové markery je nespecifický ukazatel, který může být zvýšený ze spousty možných příčin a většina z nich je nenádorová (záněty plic...

Otěhotnění

| Dotaz od: Iva

Chtela bych mit s pritelem miminko. Muzete mi poradit jestli to muzeme najeky zpusobem podporit? Polohou, vitaminy, cvicenim apod. Dekuji za odpoved Iva

Důležitá je správná životospráva, pohyb a doporučuji také pravidelné užívání kyseliny listové. její užívání snižuje riziko vzniku rozštěpových vad u plodu. Nic jiného není...

Natržená předkožka

| Dotaz od: Jiří

Posílal jsem vám už jeden dotaz z tou natrženou předkožkou( cca 1cm,když je to roztáhlé ) na který jste mi odpověděl,že nemůžete z obrázku pořádně vědět oč jde, tak vám posílám...

Zdravím, vypadá to jako rozštěp - jako první by mě napadlo, že jde o vrozenou věc. Tímto způsobem Vám nedokážu více pomoci. Pokud chcete detailnější informace, je potřeba...

Roštěp pateře

| Dotaz od: radka

Mam 12 let ceru má roštěp pateře chodi ,opčas ji bolej záda ,ma jit na sportovni školu ,když děla lehy sedy boly ji zada nad kostrči ma vystouplou pateř ,chci se zeptat co mě...

Je třeba vědět o jaký rozštěp pateře se jedná, je jich více a na různé výši.pateře. Nejčastěji je tento stav na posledním bederním obratli, Zálěží na rtg snímku a jeho...



Poruchy a onemocnění nehtů tvoří rozmanitou skupinu. Někdy se jedná pouze o kosmetickou záležitost, v jiném případě se může onemocněním nehtů projevovat závažná porucha jiného...

 celý článek

Interní vyšetření

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych objasnit svoji interní zprávu. OBJ: Dýchání alveol., bvf. Srdce: AS reg. SF 80/min, intermit. tichý s.š. Ao s rozštěpem II ozvy. TK 130/55. EKG: SR 80/min, osa...

Nálezy souvisí, jediné, co je tam "nefyziologické" je systolický šelest s rozštěpen II. ozvy + trochu nestandardně uložené srdce. otázka je, jaké máte vy subjektivně potíže a...

Ztráta čichu

| Dotaz od: Ivan

Můj vnouček nemá čich od narození. Je mu 7 let. Při porodu měl rozštěp pravého rtu, ale po operaci je vše v normálu, včetně vývoje zubů. Nevím zda to může souviset a velmi rád...

Asi by bylo vhodné neurologické vyšetření, ale pokud čich nemá vnouček od narození, tak se s tím asi moc dělat nedá. Domnívám se, že souvislost s rozštěpem rtu se nabízí, zřejmě...

Odporný zápach z nosu - ozéna?

| Dotaz od: Tomáš

Paní doktorko, můj dotaz se týká manželky. Trpí silně páchnoucí rýmou, která se objevuje ve vlnách bez vazby na roční období; vždy se objeví, problém trvá několik týdnů, poté...

Při čtení Vašeho dotazu mě také napadla v první řadě ozéna. Předpokládám, že bylo provedeno běžné ORL vyšetření včetně vyšetření vedlejších nosních dutin alespoň prosvícením a...

Vývojové vady

| Dotaz od: Šárka

Jsem ve 33 tt, ráda bych se zeptala, zda se při vyhledávání vývojových vad na UZV zaměřuje i na roštěp páteře, a zda lze rozpoznat roštěp rtu, myslela jsem že roštěp páteře je...

Hned v úvodu Vás musím uklidnit, rozštěpové vady jsou jedny z těch, po kterých se pátrá. Ať už rozštěpy obličeje (rtu, měkkého, tvrdého patra, atd.) nebo páteře, jsou na...

Natržená předkožka

| Dotaz od: Jiří

Už jsem sem jednou psal, s potiží natrhlé předkožky, napsal jste mi že jde nejspíš o rozštěp ( vrozený ), zatím jsem s tím nebyl u doktora, tak vám posílám lepší fotografii...

Vážený Jirko, nesmí z toho nic téct - hlavně moč. Pokud to bude takto v klidu a nebude se to zhoršovat, tak se domnívám, že jde pouze o prasklinku a nebudete mít větší potíže...

Z bukálního stěru mi dělali test DNA na Vyšetření na přítomnost trombofilních variant PCR technikami. Vyšetření mi bylo děláno 28.4. a dnes jsem dostala výsledek. Výsledek...

Máte geneticky zděděný vyšší sklon krve ke srážení a tvoření trombů a embolů /vmetky/. Vyšetřovali vám mutace 3 a máte pozitivní jen jednu (riziko není až zas taky vysoké - ale...

Mechanické poškození nehtu

| Dotaz od: Lenka

Poškodila jsem si mechanicky nehet na pravém palci. Prasknul mi až do lůžka, přesně uprostřed. Na nehtu mám z lůžka vycházející viditelnou čáru, která se na konci nehtu už 2...

Řešení neexistuje, buďto máte nevratně poškozené lůžko, nebo jde o druh onychodystrofie. v obou případech se kromě lakování nedá nic dělat.

Natažený sval po provazu

| Dotaz od: Tereza

Obracím se na Vás s problémem, který mě trápí už 2 měsíce. Sportovně tancuji, takže je pro mě důležitý velký rozsah dolních končetin (provaz/rozštěp). Na levou nohu jsem měla...

Ano, opravdu mohlo dojít ke svalovému úrazu, který byste měla řešit vyšetřením na úrazové chirurgii. Tam bude provedeno klinické vyšetření a především vyšetření ultrazvukové a...

Zvýšené dimery

| Dotaz od: Ivana

Cca před 2měsíci mě štípla včela do nohy, po 4dnech jsem na doporučení lékařky skončila na interně s podezřením na trombózu v noze (fialovo-červená, velmi oteklá noha). Udělali...

Při hormonálních změnách dochází ke zvýšení hodnoty D-dimerů. Určitě před odběrem vajíček jste dostala hormonální léčbu. V případě bloku hrudní páteře dochází k tachykardii z...

Alkoholismus

| Dotaz od: Jitka

Již jednou jsem se Vás tázala na víkendový alkoholismus mého manžela, který se stále nezměnil. Velice hodně zaměstnán - práce a spousta koníčků,vše plní dobře a s rozvahou...

Krásný den, milá paní Jitko- dotaz jste adresovala zřejmě kolegovi, který je t.č. na dovolené.,omlouvám se, že figuruji jako "náhradník". Pokud jsem pochopila, manžel žije...

Triple test

| Dotaz od: Marci

V 16+2 tt mi dělali triple test a vyšla mi zvýšená hladina afp 25,53 MoM.Výsledek skreeningu je pozitivní z duvodu zvýšeného afp.Riziko NTD 1 z 55 riziko M.Down 1 z 50000...

Redakce se omlouvá za prodlevu v odpovědi. Riziko výskytu rozštěpu páteře je třeba dovyšetřit, což už zřejmě proběhlo. Přeji zdravé děťátko a pevné nervy.

Přeji krásný den,chtěla jsem se zeptat dnes jsem obdržela pozitivní výsledek na screening v 16,týdnu+3dny dle UZ.,dle PM 17+0,čekám dvojčátka po kryoembryotransferu,je mi 26.let...

U AFP platí, že hodnoty vyšší než 2,5 MOM jsou považovány v 16. týdnu gravidity za výrazně zvýšené, koncentrace MS-AFP pod 0,5 MOM za významně nízkou. ízké hodnoty...

Vývojové vady

| Dotaz od: Blanka

Mám doma 2 děti s rozštěpem rtu čelisti a patra. čekáme 3 miminko neplánovaně.Chtěla jsem se zeptat jaká je šanceže ho bude mít taky.momentálně jsem v 8.týdnu.ani nevím jestli...

Bylo by dobré genetické vyšetření plodu v 1,trimestru stran vývojových vad. To se domluvte s gynekologem. Pokud budou záda hodně bolest, namažte si je v co nejmenší vrstvě a...

Vysvětlení několika pojmů.

| Dotaz od: Jiří

Prosím můžete mi vysvětlity následující pojmy : a) těžká arteoskleróza b) rozštěp aorty c) amiloidóza srdce d) těžká nefroskleróza, ledvin e) obostranný zánět plic Děkuji.

A)těžká arteoskleróza = závažně (hodně) zkornatělé cévní stěny b) rozštěp aorty = rozštěp stěny srdečnice (tepna, která vystupuje z levé srdeční komory a vede okysličenou krev...

Štěpení nehtů

| Dotaz od: jarmila576

Mé dceři se lámou, štěpí až drolí nehty na nohou, ale takovým způsobem, že má na nehtech podélné pruhy, spíše prasklé, rozštěpené rýhy, takže když nehty střihám, tak odpadávají...

Vyhledejte, moc prosím, kožního lékaře. I nehet trpí různými poruchami, je zapotřebí zpřesnit diagnosu, vyloučit plísňové postižení nehtové ploténky, případně odebrat vzoreček k...

Paní doktorko, měla bych dotaz týkajícího se 19 měsíčního syna, dle paní doktorky má možná nízko položenou močovou trubici a s tím má mít problémy do budoucna. Jsme posláni na...

Blanko. Nejspíš Váš syn má hypospádii močové trubice a fimózu předkožky. Řešení Vám nabýdne urolog po podrobném vyšetření Vašeho syna. Hypospadie je vrozené chybné vyústění...

Chron.lumbalgie vert.

| Dotaz od: Veronika

Cca od 15-let trpím bolestí zad, ale až teď (22) přišli na to, proč. Na neurologii mám dg: M5446 Lumbago s ischiasem; bederní krajina - chron.recid.lumbalgie vertebrogenní-spina...

Mám obavu, že stále nebyl detailně zjištěn původ Vašich obtíží. Diagnoza Lumbago s ischiasem pouze jinými slov říká, že máte bolesti zad s vystřelováním do dolní končetiny...

Vitamíny v těhotenství

| Dotaz od: Julie

Děkuji vám za odpověď na můj dotaz ohledně užívání léků v těhotenství. Ještě by mě zajímalo zda a jaké vitamíny jsou vhodné pro začátek těhotenství. Vážím 40kg a moc chuti k...

Obecně je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, která je důležitá pro vývoj nervové soustavy a snižuje riziko rozštěpu páteře. Často bývá zvýšená potřeba železa, jelikož se...

Roštěp hrudniho žebra

| Dotaz od: Dagmar

Dceři 11 let bylo zjištěno roštěp 4 hrudního žebra.RTG-rozšíření kostěnné části 4.žebra vlevo zejm.ve střední části axilárnínčáře s vydlicovým rozštěpem navazující na chrup.část...

Jedná se o velmi vzácnou vrozenou vadu, která je opravdu vyjímečná. Nevidím snímek, nevidím konfiguraci hrudníku, nevidím pohyb hrudníku, dýchací pohyby.Sám podle vašeho...

Vysledky krve

| Dotaz od: Blanka

Mam doma 2 deti s rozstepem a ted cekame3.BYla jsem na 1.velkem uz.vse vypadalo dobre ted mam vysledky krve a na druhy velky uz.mam jit az 19.6.pani doktorka my k vysledkum krve...

K té laboratoři Vám toho moc neřeknu, každá laboratoř má trochu odlišné referenční hodnoty. Co se týče plodové vody, lze zjistit genetickou vadu, rozštěp zjištěn být nemusí. To...

Zánět středního ucha, otitis media, je časté onemocnění dětí ve věku mezi 6 měsíci až 3 roky. Typicky se projevuje bolestí ucha a zvýšenou teplotou. Příčinou častějšího výskytu...

 celý článek

Nedostatek důležitých živin výrazně zvyšuje riziko vzniku významných vrozených malformací (rozštěp rtu, patra, vznik špatného tvaru hrudníku, srdeční vady, defekty močového...

 celý článek

Roštěp scrota, mikropenis

| Dotaz od: Jana

Celé těhotenství jsem měla problém s tím, že ze začátku nemohli u malého identifikovat pohlaví. Jak prcek rostl a zároveň po odběru plodové vody mi na genetice sdělili, že malý...

V tomto případě to bude chtít určitě plastiku genitálu. Bylo by vhodné konzultovat problém s dětským urologem. Operace se provádí obvykle kolem toho jednoho roku věku, ale...

Gymnastické prvky a klouby

| Dotaz od: Šárka

Mám takový spíše teoretický dotaz- v rámci moderního tance se učím i různé gymnastické prvky, jako provaz, most atd, i když žádné extrémní cviky. Nehrozí tu riziko pro klouby...

Záleží jak moc se tréninku věnujete, vrcholový sport s sebou rizika nese, ale rekreační sport s sebou riziko vykloubení nenese. Artroza může mít mimo jiné příčinu i po úrazu...

Jedna horká koupel

| Dotaz od: Vlasta

Mám dotaz,jsem těhotná,v 6/7 týdnu těhotenství jsem si neuvědomila a udělala jsem si horkou koupel,vůbec jsem si neuvědomila,že by to třeba mohlo ublížit plodu,četl jsem,že se...

Již jsem vám 2x odpověděl. Příjemný den

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat. Mám Neurofibromatozu von Recklinghausen. Dojížděla jsem do Motola na kontroly k Mudr. Petrákovi, ale jelikož je mi již 21, tak mi bylo řečeno že si mám...

Konzultace klinického genetika před plánovaným otěhotněním je ve Vašem případě jistě vhodná a bude dobře, když k vyšetření s Vámi půjde i Váš partner - už kvůli tomu, že...

Co je to uroflowmetrie a k čemu se využívá?

 celý článek

Plotynka

| Dotaz od: ondra

Chci se zeptat jesli je to na operaci ,nález:CT L4-S1-15/3/12,V prostoruL3/4norm.šíře PK i IVforamnina,disk bpn.V prostoru L4-5 je PK předozadně 15,7mm,norm.šíře IV foramin...

Popisované CT není interpretováno patrně přesně. Přesto lze říci, že nebyl zjištěn výhřez ploténky, jen mírné degenerativní změny , snížení meziobratlového prostoru, tedy změny...

Uši

| Dotaz od: ondra

Chtěl by jsem se zeptat, jestli bych měl nárok na invalidní důchod, protože neslyším na jedno ucho 100% a na druhé60% . Celková ztráta sluchu je 70.22%. A používám sluchadlo...

POKUD JE VASE VADA KOMPENZOVANA SLUCHADLEM, TAK NEJTE NIJAK VYRAZNE OMEZEN v praci, TEDY EDZ NE. Hezky den.

Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.

 celý článek

Dědičnost epilepsie

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz, čekáme s přítelem miminko, on má epileptické záchvaty. Objevilo se mu to po uraze hlavy. Je velká šance že miminko ji bude mít také a zjistí to na genetice z plodové...

Pokud budeme mluvit o obecném riziku pro jakýkoliv druh epilepsie u rodiče, pak se pro jeho potomka pohybuje okolo 6%. Zde není zohledněn původ epilepsie. Toto riziko je však u...

Vitamín je definován jako látka nezbytná k životu. Opravdu nám ale vitamíny tak schází, že je musíme kupovat v lékárně? Mají vůbec ty pestré pilulky plné různých přídatných...

 celý článek

Triple test

| Dotaz od: Marci

V 16+2 tt mi dělali triple test a vyšla mi zvýšená hladina afp 25,53 MoM.Výsledek skreeningu je pozitivní z duvodu zvýšeného afp.Riziko NTD 1 z 55 riziko M.Down 1 z 50000...

Redakce se omlouvá za prodlevu v odpovědi. Riziko výskytu rozštěpu páteře je třeba dovyšetřit, což už zřejmě proběhlo. Přeji zdravé děťátko a pevné nervy.

Vitamíny v těhotenství

| Dotaz od: Julie

Děkuji vám za odpověď na můj dotaz ohledně užívání léků v těhotenství. Ještě by mě zajímalo zda a jaké vitamíny jsou vhodné pro začátek těhotenství. Vážím 40kg a moc chuti k...

Obecně je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, která je důležitá pro vývoj nervové soustavy a snižuje riziko rozštěpu páteře. Často bývá zvýšená potřeba železa, jelikož se...

3d uz

| Dotaz od: Iveta

Byli jsme na 3D ultrazvuku v 28 tt. Na dvou fotkách jsem si všimla svislého "šrámu" pod spodním rtíkem. Může se jednat o nějakou vadu či rozštěp? Přitom ale screening v 1...

Pokud byly screeningové vyšetření a ultrazvuk v pořádku, nemáte se čeho obávat, rozštěp je poměrně dobře rozpoznatelná patologie a jedná se o rozštěp horního rtu a patra, ne...

Štěpení nehtů

| Dotaz od: jarmila576

Mé dceři se lámou, štěpí až drolí nehty na nohou, ale takovým způsobem, že má na nehtech podélné pruhy, spíše prasklé, rozštěpené rýhy, takže když nehty střihám, tak odpadávají...

Vyhledejte, moc prosím, kožního lékaře. I nehet trpí různými poruchami, je zapotřebí zpřesnit diagnosu, vyloučit plísňové postižení nehtové ploténky, případně odebrat vzoreček k...

Můžete mě přeložit následující zprávu - C páteř vyhlazená krční lordosa, incip.diskopatie C5/C6, spondylosa v téže etáži.TH páteř hyperkyfosa,plochá naznačená dextroskoliosa s...

Překlad Krční páteř je napřímená, počínající postižení ploténky mezi 5. a 6,. obratlem, opotřebení v stejné oblasti. Hrudní páteř příliš ohnuta vytočená doprava se známkami...

Adenom pankreatu

| Dotaz od: Lenka

Omlouvám se,ale dg jsem při svém prvním dotazu jsem napsala do předmětu dotazu.Má dg zní:mikrocystický serozní cystadenom hlavy pankreatu.Byla mně provedena biopsie...

Vysoce kohezivní = pevně drží při sobě, tkáň se nerozpadá, autolýza - rozklad, rozštěpení, zničení buňky ( pravděpodobně následkem zánětu a enzymatického štěpení), hydropické...

Vysledky krve

| Dotaz od: Blanka

Mam doma 2 deti s rozstepem a ted cekame3.BYla jsem na 1.velkem uz.vse vypadalo dobre ted mam vysledky krve a na druhy velky uz.mam jit az 19.6.pani doktorka my k vysledkum krve...

K té laboratoři Vám toho moc neřeknu, každá laboratoř má trochu odlišné referenční hodnoty. Co se týče plodové vody, lze zjistit genetickou vadu, rozštěp zjištěn být nemusí. To...

Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.

 celý článek

Dědičnost epilepsie

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz, čekáme s přítelem miminko, on má epileptické záchvaty. Objevilo se mu to po uraze hlavy. Je velká šance že miminko ji bude mít také a zjistí to na genetice z plodové...

Pokud budeme mluvit o obecném riziku pro jakýkoliv druh epilepsie u rodiče, pak se pro jeho potomka pohybuje okolo 6%. Zde není zohledněn původ epilepsie. Toto riziko je však u...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x