| Nápověda

Sinus pilonidalis

Píštěl v těhotenství

| Dotaz od: Jana

V září mi diagnostikovali malý sinus pilonidalis, pravděpodobně slepý, 1 cm hluboký, 3mm široký na kostrči, po 2 týdnech bolest přešla, když jsem se ptala na prevenci nebo...

Definitivní ošetření nyní opravdu není na místě, ale musí se stav sinu sledovat, nesmí dojit k zadržení hnisu a zarudnutí okolí, tedy vznik větších zánětlivých změn. Navstivte...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: martin

Mesiac po operacii sinus pilonidalis začal z rany vytekat hnis alebo to začalo mokvat. je to dobre ze to vyteka alebo to treba riešit? na liečenie používame len kupele v repíku...

Martine. Určitě je potřeba výhledově řešit. Ideálně chirurgicky, v klidovém období provést excizi (vyříznutí) celého ložiska. I momentálně v době zánětu bych doporučil odborné...

 

Minulý týden ve ctvrtek jsem prodělal operaci sinus pilonidalis. Po operaci mi zavedli dren, a na druhý den vyndali, jelikoz jsem musel domů. Den po operaci jsem šel domů, s tím...

Jedná se patrně o radikální osdstranění sinu. Léčba vyžaduje omezení aktivit po dobu alespoň 2 týdnů, jste poměrně dostiu aktivní, včetně řízení aurta, což je nevhodné...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: BarboraD

Jiz drive jsem mela sinus pilonidalis reseny ambulantnimi prevazy a atb.Asi po dvou letech se mi bolest vratila,ale jen jsem ledovala a desinfikovala a potize ustoupily.Nyni...

Na Váš dotaz zde nemůžeme uspokojivě odpovědět, k tomu je nutné provést vyšetření. Můžete mít v hyždi infekční ložisko, které nemusí být sinus pilonidalis, nebo jiné bolestivé...

Dne 6.12.2013 jsem prodelal operaci vyjmuti sinus pilonidalis. Operace probehla uspesne a rana byla zasita. Zatim jsem byl na dvou kontrolach a vse je pry naprosto v poradku...

Stehy se vytahují postupně 14.-16 den pokud je rána v pořádku , postupně se zvyklou činností zatěžuje. Pokud se nedostaví, většinou zánětlivé komplikace, a ty jsou časté, je...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: marek

Približne pred 3 rokmi mi lekári diagnostikovali ochorenie sínus pilonidalis, bolo mi povedané, že to nie je žiadne vážne ochorenie a operačným zákrokom by sa malo dať bez...

Dermoidální cysta je útvar, který se hojí někdy zdlouhavě a vyžaduje značnou trpělivost. Ne zcela se podaří hned napoprvé útvar zcela idstranit a defekt uzavřt. Proto něktěří...

Sinus Pilonidalis

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se vás zeptat, mám sinus pilonidalis, doktor mi bouli propíchl a dal dren, říkal, že bych měl jít na operaci a že místo nezašívají, můj bratr měl před cca rokem...

Doporučoval bych toto konzultoval přímo s ošetřujícím lékařem. Hojení trvá v řádech dnů až týdnů. Hezký den.

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Pavel

Mam problém s nemocí sinus pilonidalis. Nemoc jsem zjistil před 2 roky, kdy jsem začinal pocitovat bolest pri sezení. Našli mi tedy kanálek nad konečníkem. Léčba probíhala...

Není snadné odpovědět. Dermoidální cysta, sinus pilonidalis má rozvětvené choboty a ne vždy se podaří všechny tyto útvary odstranit při první operaci. Nic jiného nezbývá než...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Petr

Mám opakovaně sinus pilonidalis od kostrče až po konečník a čeká mě již druhá operace. Bylo mi řečeno, že se jedná o velmi těžce léčitelnou nemoc a že se s tím budu nejspíše...

Sinus pilonidalis je vrozená zálěžítost, která se nejčastěji operuje tím, že se řeší zánětlivá komplikace. Provede se naříznutí a je třeba vyčkat až do plného zhojení...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: David

Cirka po operaci s sinus pilonidalis citim divnou bolest jako by to uvnit poradne nesrostlo a bolest pretrvava hlavne pri sezeni.Je to jako po par dnech po operaci ne tak...

Dobý den, Davide. Po zhojení může jizva způsobovat "pocity", které jste měl předtím, než se operovalo. Pokud se neobjevují žádné známky toho, že by sinus recidivoval, což není...



Sinus pilondialis

| Dotaz od: Jan

Byl jsem minuli ctvrtek na odstraneni sinu,mel jsem vcera teplotu 38,2,dnes jsem byl na kontrole a doktor mi tam dal nejakou hadicku(asi dren),dal mi antibiotika prelepil mi to...

Patrně se jedná o operační řešení sinus pilonidalis. Převazovat se má opravdu co nejméně často. Jinak je tomu u drénovaných ran. Zde se i drén po jisté době mění. Zásadou je...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Martin

Je mi 16 let a mam sinus pilonidalis..vraci se mi nekdy 3x v tydnu a nekdy po 3-4 tydnech a me vzdy stacilo,kdyz jsem ten sinus pilonidalis vymackl a bylo po problemu (vzdy kdyz...

Operace se netřeba bát, je to operace, která patří mezi ty nejjednoduší a neovlivňuje žádné vnitřní orgány a neskýtá v podstatě žádná nebezpečí. Váš stav je obtěžující a jinak...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Jan

Již jsem se vás ptal na tento problem,ale asi jsem se špatně vyjadřil.Mám sinus pilonidalis,chci se obědnat na operaci,ale před planovanou operací mi řekli že jsem měl sub...

Jene! V pořádku to není, pokud vám z pilonidálního sinu vytéká hnis, je třeba to řešit - ať už převazy a proplachováním nebo operací. V každém případě navštivte znovu...

Sinus pilonidalis abscedens

| Dotaz od: Jan

Mám sinus pilonidalis abscedens, cca za měsíc mám jít na operaci, ale prý mi potom místo nezašijí, ale nechají srůst samo od sebe. je to normální postup?

Ano, pokud je rána infikovaná, nechává se bez šití, aby sekrety mohly volně odcházet a nedocházelo k jejich hronmadění a přetrvávání zánětu.

Před 2 dny jsem se Vás ptal na problém, že jsem měl stehy a tekla mi krev z toho. Jak jsem prodělal operaci sinus pilonidalis abcendes. Dnes jsem byl radši u lékaře, vydělal mi...

Chůze nevadí, běžný život je plně na místě. Odstranění stehů , doba, záleží na způsobu operace, to nemohu zvenku posoudit, ale jistě provedení bylo to nejlepší pro vás, aby...

Vyříznutí sinus pilonidalis

| Dotaz od: Marie

Měla jsem sinus na kostrči v zánětu, v nemocnici mi ho pod narkozou rozřízli, vyškrábali a ted mě rána zarůstá. Už je skoro zarostlá. Jsem objednaná na úplné vyříznutí. Chtěla...

Sinus pilonidalis má řešení v akutní fázi, když se objeví hnisání, v tom případě se absces odstraňuje. Aby měl nemocný stav vyřešen je třeba jeho excize, odstranění v celém...

Svědění nad konečníkem

| Dotaz od: Jakub

Pracuji jako řidič a začalo mě trápit občasné svědění na kostrči,nad řitním otvorem.Kůže je jakoby suchá ale při otření papírem jsou na něm velmi slabé stopy krve a nějaký...

Jedná se zřejmě o zánětlivé ložisko nad hýžďovou rýhou - tzv. sakrální dermoid (sinus pilonidalis sacralis, dermoepidermální cysta, džípová nemoc). Definitivním řešením...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Anna

Asi třetí den mě bolí něco v blízkosti kostrče(spíše nad), udělala se mi něco jako bulka, bolí, ale i když je částečně hmatatelná, jinak není vidět vůbec nejsem si jistá...

Jde o zánět takového zvláštního ostrůvku tkáně nad řitním otvorem(jmenuje se to sinus pilonidalis), jděte na chirurgii, prohlédnou vás a zajistí vám léčbu (nejspíše antibiotiky...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Michal

5.12 jsem byl operován s abscessem,operace proběhla zřejmě v pořáku,hospitalizován jsem byl 4dny,dren jsem měl 3dny.Od propuštení (pondeli) jsem byl na prvni kontrole v pátek.Už...

Michale. Především je potřeba napsat, že sinus pilonidalis je svízelná věc. Nejenže má tendenci recidivovat, ale také se po jeho odoperování rány celkem standardně nedobře hojí...

Mám 4 měsíčního chlapečka a opakovaně se mu u zadečku (u dirky) dělá uhřík.Pokaždě tzv. uzraje praskne a po pár dnech je tam zpátky.Zatím jsem to nezkoušela mačkat, bojím se...

Pokud je lokalizace v těsné blízkosti konečníku, doporučila bych Vám vyšetření u pediatra, dětského gastroenterologa nebo dětského chirurga - proktologa. V této lokalizaci se...

Sinus - doplněk dotazu

| Dotaz od: Anna

Již mi zde byl zodpovězen dotaz ohledně bulky nad kostrčí. ( http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/sinus-pilonidalis-13555 ), jenže včera večer se v ní jakoby protrhla malá...

To je právě projev tohoto onemocnění, nevadí, že budete odjíždět, jděte tedy k lékaři (chirurgie) příští týden, zpoždění pár dní není nijak nebezpečné. Hezký den.

Zduřelé potní žlázy

| Dotaz od: Adriana

Můj přítel trpí dlouhodobě po určitá období zdůřením potních žláz v oblasti podpaždí.Podobný problém již měl i v jiných částech těla, což mu dokonce museli řešit operačně (Sinus...

Tyto zánětlivé změny v oblasti podpaží nesouvisí s intenzitou pocení či deodoranty, jde o zánětlivé změny mazových žláz. Pokud by některá "boule" přetrvávala, nezlepší řešení je...

Zhodnocení EKG

| Dotaz od: Karel

Chtěl bych poprosit o zhodnocení EKG které mi není jasné. EKG: sinusiový rytmus, f 66/min., převodní intervaly v normě a co mi není jasné a chtěl bych vysvětlit je vyšší...

Velmi rád odpovím. Srdce se stahuje samo od sebe, má metronom v sobě. Nadřízený mu je tzv. vegetativní systém, který má stimulující (sympatickou) a tlumivou (parasympatickou...

Můj dotaz směřuje k vysvětlení výsledků EKG, které potvrdilo normální sinus rytmus, ale jak prosím chápat termíny: „abnormal ecg: borderline left atrial abnormality, Rate 59, ...

Nejprve k EKG - některé EKG přístroje provádí tzv. "strojový" popis, z něhož jsou předpokládám popsané výsledky. Nicméně ty je vždy nutno dát do vztahu se stavem pacienta a tím...

EKG -výsledek

| Dotaz od: Marie

Mám tento výsledek EKG - sinus,f 77 PQ 0,16 QRS 0,08 přech zona V3 pneg T V3-5 neg T lllAVF,šikmé ST a deprese ST v V5,6 do 0,5mm Zajímá mě hlavně to V3pneg - to tam dříve...

Je jen velmi těžké posuzovat popis EKG bez současného náhledu na grafickou křivku a bez znalosti důvodu vyšetření a Vašich obtíží. Navíc mívá každé pracovišti či kardiolog...

Lieky

| Dotaz od: jana

Aky je rozdiel medzi kalobou a sinupretom? Syn zacal v sobotu pokasliavat a mal nadchu a soplik. Nasadila som mu mucoplant. Dnes uz az tak nesopli,aj ked nostek upchaty nema...

Sinupret je bylinný léčivý přípravek na léčbu rýmy, přičemž zvyšuje tvorbu, rozpouštění a vykašlávání hlenů a částečně působí protzánětlivě. Na nosní sliznici (hlavně na její...

Katetriz. ablace a arytmie

| Dotaz od: Lenja

Již jsem měla jeden dotaz ohledně incesantní sinusové tachykardie z oblasti AV uzlu děkuji za jeho zodpovězení, ještě k tomuto tématu. Můj arytmolog se staví poměrně negativně...

Odpovím vám takto : můžete říci svůj názor, ale rozhodně se vyptejte nejprve na názory a důvody vašeho arytmologa, proč volí tento postup a ne jiný. Zná zákoutí a ůskalí...

Six sinus syndrom

| Dotaz od: Ivana



Sinusová arytmie

| Dotaz od: Pavel J.

Mám výsledky vyšetření EKG HOLTER: Sinusová arytmie, PQ 0,16-0,17 nejnižší frekvence 43/min, nejvyšší frekvence 160/min, průměrná frekvence 91/min. 323x sin.tachykardie,/8:00...

Redakce se omlouvá za prodlevu v odpovědi. Holter odhalil nepravidelnou činnost sinusového uzlu, která může, ale nemusí vést k závažnějším komplikacím. Nyní je třeba zjistit, co...

EKG nález

| Dotaz od: Kateřina

Prosím o vysvětlení EKG syna 7 let (2 roky hraje lední hokej-vyšetření kvůli tomu): rytmus sinusový, nepravidelný, fr.90-63/min., vlny P norm. PQ 0,14 vt, QRS 0,06 vt.,QT 0,36...

Jedná se o normáloní EKG nález - respirační arytmie je u dětí zcela normální - srdce se zrychluje a zpomaluje podle dechové fáze - nádech a výdech. Neúplná blokáda raménka také...

Arytmie

| Dotaz od: Dana

Můžete mi prosím vysvětlit holter.nález a poradit,co mohu dál udělat? Děkuji. "Trvale sinus.rytmus,min.SF 49/min,max.SF 178/min (při SVT) Přítomny VES monotopní,velmi...

Nález při monitoraci není závažný, nejsou popisovány žádné život ohrožující typy arytmií. V dotazu neuvádíte důvod monitorace EKG, lze tedy jen usuzovat na palpitace...

Sinus Pilonidalis Abcendes

| Dotaz od: Zbyněk

Asi v říjnu lonského roku jsem byl se sinusem na chirurgii kde mi ho chirurg propichnul a zadrenoval.drén mi vyndal druhý den.asi tak měsíc mi to dalo pokoj,ale pak se mi to...

Zbyňku! Pokud nejste spokojen s konzervativní léčbou, se sinusem máte potíže a bolesti, navrhuji zkusit operaci. Nevím, komu kladete podmínku, že se to nikdy nesmí vrátit...

Sinupret pro děti

| Dotaz od: P

Ráda bych se zeptala, zda nosní kapky Sinupret, jsou vhodné pro 2leté dítě. V příbalovém letáku je uvedeno, že ano, v lékárně zase, že ne. A existují prosím vás i jiné přírodní...

Sinupret kapky lze podávat dvouletým dětem. V registru Státního ústavu pro kontrolu léčiv však nejsou vedeny jako nosní kapky, ale jako kapky k vnitřnímu užití. Ono i dávkování...

Ucpané dutiny

| Dotaz od: zlata

Už 5.den mám ucpaný nos, bez rýmy a když, tak jen vtrochu vodová. Užívám tabletky Sinupret a nosní kapky 3x denně Muconasal.Po nich se mi vždy na nějakou dobu uleví, ale po pár...

Zlato! Nepochybně se jedná o rýmu. Rýma je běžné označení pro infekci v nose, virová rýma je typická vodovou sekrecí z nosa. Snížená nosní průchodnost je běžnou součástí rýmy...

Již 2x jsem byla na katetrizační ablaci pravo siňové tachyarytmie z oblasti sinusového uzlu v oblasti crista terminalis. Při druhé ablaci bylo použito Carto mapování a strávila...

Přesnější informaci by Vám dal katetrizující lékař arytmologického oddělení příslušné kliniky. Radiofrekvenční ablaci (RFA) je v některých případech nutné opakovat vícekrát, s...

Pylová alergie

| Dotaz od: kostas

MUDr. Marcela Vorlíčková Dobrý den trpím pylovou alergií a s tím spojenou alergickou sinusitídou. Mám dotaz,zda se tento alergický zánět může přenášet nebo rozšiřovat do...

Alergický zánět může postihovat celou sliznici dýchacích cest, tedy i plíce. Klasická pylová se nevyskytuje současně při zánětech močových cest, prostaty. Při pylové alergii...

Nádor

| Dotaz od: Vanda

Prosím můžete mi odpovědět co znamená tahle věta:VYSOCE SUSP.TROMBÓZA SINUS TRANSVERSUS SIN.Tuto větu má můj 5-tiletý syn ve zprávě z magnet.rezonance.Chodí na ní pravidelně od...

Paní Vando, tato věta označuje pravděpodobnost krevní sraženiny v přemos´tujícím splavu v nitrolebí. Má Váš syn nějaké obtíže?

Nárok na lázně

| Dotaz od: Alena

Mám dotaz,zda mám nárok na lázně.Mám průměrně 4xročně sinusitidu, laryngitidu,vazomotorickou rýmu.Vše léčeno různými antibiotiky.Nyní se léčím na totéž,přetrvává silná bolest v...

Nárok na lázně je opravdu definován Vámi již zmiňovanou vyhláškou, pokud se nevcházíte do pravidel daných vyhláškou nárok na lázně skutečně nemáte.

Vracející se nemoci

| Dotaz od: Marie

Prosím o radu co dělat, trpím vracejícími se sinusitidami a otitidami, již od svých tří let trpím záněty středouší, to přetrvalo do dospělosti, celkově jsem měla cca 22 zánětů...

Nevím zda-li navštěvujdete alergolgoa, imunologa, při takovéto nemocnosti byste měla být v jeho pravidelné péči. Antibioitka bych určitě nezavrhovala,naopak při některých...

Pravděpodobně mám pilonidální sinus, ač mi to nikde nebylo řečeno přímo - asi před rokem jsem měla oblast jeho výskytu zanícenou, bolelo to tak, že jsem nemohla pořádně ani...

Po sportu krátká sprcha, příliš kůži hygienicky ošetřovat také není dobré, vede to ke k odtučňování kůže s následnými infekcemi. U vás se ale jedná o to, pilonidální sinus má...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: kuchtak

Měl jsem před dvěma měsíci jít na operaci,ale sinus byl v subakutním stavu,takze mi pouze bulku nařízli a vyčistili.Chodil jsem asi mesic a půl na převazy a nakonec mi doktor...

Definitivní řešení pilonidálního sinu je samozřejmě jeho kompletní odstranění. jakákoli jiná konzervativní léčba je jen dočasná a vhodná jen tehdy, když se operace z nějakého...

Bolest u prave mandle

| Dotaz od: pepca

Ahoj Mám déletrvající problém na pravé straně krku. Před časem jsem měl sinusitidu, bral jsem klacid, sinupret. S tím spojený zánět spojivek (ophtalmo-septonex a framykoin...

Pepčo! V případě, že se u vás angíny neustále neopakují, nemáte je zhruba 5krát do roka, není tvorba čepů důvodem k odstranění krčních mandlí. Co se týká bolestí v oblasti pravé...

Sinus pilonadalis - operace

| Dotaz od: Jana

Před pár dny mi zjistili onemocnění Sinus pilonadalis s abcesem, takže mi na chirurgii provedli incisi a evakuaci hnisu, proplach a zavedli drén. Nyní docházím na převazy...

Operaci můžete bez obav odložit. možná to úplné zkjlidnění bude i užitečné. Vhodné je operovat asi do půl roku po incizi. Lyžovat můžete zcela bez problémů. Prac. neschopnost...

Nález EKG

| Dotaz od: Vlasta

Chtěla bych se zeptat co znamená nález z EKG: Sinusový rytmus, TF 76/min, převodní intervaly v normě, osa intermed přechodná zóna V3-V4, repolarizace bez pathologie. Děkuji

Popis EKG je naprosto v normě, odpovídá fyziologickým hodnotám.

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Jiří Krajíček

Jsem již po nedávné druhé operaci pilonidálního sinu. Nad konečníkem mám stále tři stehy ale těsně nad touto ranou se mi objevil nový otvor v průměru asi 1,5 cm a množství...

Je otázka, zda byla správně stanovena diagnosa, zda např. nejde o recidivující píštěle např. u Crohnovy choroby či jiný problém.

EKG

| Dotaz od: Andrea

Potřebovala bych překlad mého EKG. Akce pravidelná, sinusový rytmus o fr.86/min, semivertikální poloha el.osy srdeční, PQ v normě, fysiologická křivka bez hepertrofie LKS. TK...

Je to naprosto normální nález, poloha je měnlivá podle srdeční fáze. Hezký den.

Ucpaný nos. Jeden z nejčastějších příznaků rýmy a nachlazení, zároveň ale může znamenat i další zdravotní obtíže. Například výskyt rýmy alergické, kterou nezpůsobují viry, ale...  celý článek
Tvorba nosních polypů je nepříjemné onemocnění, které postihuje zhruba 4 % všech lidí. Polypy jsou jakési výrůstky zbytnělé sliznice samotné dutiny nosní nebo nosních sinusů.  celý článek
Zánět dutin, sinusitida, je zánět vedlejších dutin nosních. Typicky se projevuje bolestí hlavy, pocitem ucpaného nosu a zvýšenou teplotou. Původcem sinusitidy jsou nejčastěji...  celý článek
Problém zvaný nosní polypy se ve většině případů odstraňuje pomocí skalpelu. Toto nepříjemné onemocnění lze ale vymýtit přímo u kořenů – za pomoci antibiotik. V dnešní době n...  celý článek

Zánět středního ucha

| Dotaz od: Pavlína

Chci se zeptat na časté záněty středního ucha. Syn 4 roky starý trpí častými záněty st.ucha, asi 3xročně. Kamarádka mi doporučila preventivně dávat Sinupret 15 kapek denně...

Pavlíno! Nemyslím, že by to bylo to pravé ořechové ... řešení. Sinupret je sice bylinkový extrakt, ale při dlouhodobém užívání bych čekal jednak zmenšování až zánik jeho...

Dlouhodobě zrychlený tep

| Dotaz od: Olga

Už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105 tepů za vteřinu v kteroukoli denní či noční dobu. Jakmile sednu na rotoped, po pár šlápnutích mám 150...

Pulz je rychlejší, když ho organizmus pohání adrenalinem. To je samozřejmě typicky při fyzické námaze. A dále v situacích, kdy se tělu nějak nedaří a snaží se mobilizovat...

Kašel, rýma, bolesti hlavy

| Dotaz od: Jana

Prosím poraďtě, mám dlouhodobý hlenný, produktivní kašel, silnou zelenou rýmu, bolesti hlavy, únava, bez teplot, praktická lékařka poradila dál užívat mucosolvan a poslala mě na...

Nevím, jaké ještě další vyšetření byla negativní či pozitivní, takže alespoň takto: Popsané obtíže ukazují podle mne nejpravděpodobněji na zánět vedlejších nosních dutin (zelená...

Do slova "astma" se vejde překvapivě mnoho klinických stavů. Společné mají to, že dýchací cesty jsou trvale zánětlivě změněné a určité podněty vyvolávají epizody pískotů při...  celý článek
Onemocnění srdce existuje celá řada, ovšem pacientovi většinou v paměti utkví především to, že má „srdeční poruchu“, případně „arytmii“. Bližší informace ohledně diagnóz...  celý článek
Občas ji používáme jako účinnou metodu pro odražení nevítané mužské pozornosti. Jinak ale žádné výhody nemá. Řeč je o bolesti hlavy – podle odborníků častěji ženské než mužské z...  celý článek

Bušení srdce

| Dotaz od: Roman

Je mi 22 let Již druhý měsíc 4x po převozu do nemocnice mám bolesti na levé straně hrudníku, jsou to takové nárazové události . Které mi vystřelují do krku a do levé ruky...

Vaše potíže mohou být psychického rázu. Nevím jestli jste nyní více ve stresu, ale zvýšený stres se v některých případech může takto projevovat. Někdy jsou bolesti na hrudi...

Výsledek CT mozku

| Dotaz od: Jan

Chci se jen zeptat co česky znamená toto info z lékařské zprávy:Drobná 7mm hypodenzita pr.sphenoid sinu susp.polyp.Děkuji

Jane. Hypodenzita značí struktura, která má oproti okolitým struktúrám nižší stupeň šedi. Je to rentgenologický výraz. Sphenoideální sinus- je dutina v klínové kosti. POlyp...

Chtěla bych se zeptat na 14 dní trvající rýmu v 19 tt. Brala jsem 5 dní dětský olynth na noc, po té jsem na 5 dní vysadila a rýma se zahustila a je zelená, bolí mě dutiny. V...

Paní Lenko, Zelená rýma je znakem spíše bakteriálního onemocnění, bude v tomto případě lepší, pokud vyhledáte lékaře. I neléčená infekce může znamenat riziko pro miminko...

Bolest hlavy

| Dotaz od: jana

Měla bych dotaz.Před půl rokem mi začali bolesti hlavy,byli to takové ostré,někdy tlakové,pálivé až štípavé bolesti spíše na temeni hlavy.Bal jsem u lekaře a byla odeslána na...

! Pokud se bolesti hlavy vrátily a dosavadní léčba nezabírá, určitě se znovu obraťte na vašeho neurologa. Kromě toho by bylo vhodné cestou praktického lékaře zkontrolovat váš...

Hyperplázie sliznice

| Dotaz od: Gabriela

Prosila bych o vysvětlení popisu MRI mozku: nápadná hyperplázie sliznice v pravé polovině sfenoidálního sinu.Lékař na ORL mi předepsal nosní spray nasonex, který mám užívat 2...

Hyperplázie je zmnožení buněk tkáně, tj. zde zmožení buněk sliznice vedlejší nosní dutiny (sinu), a to pravostranné dutiny v kosti klínové). Nasonex má za cíl omezit přerůstání...

Sínusový rytmus

| Dotaz od: Dana

Před nedávnem jsem byla v nemocnici na operaci srdce, název zásahu-katetrizační ablace. A při tomto zásahu mi byl zrušen(vypálen) sínusový rytmus. Od té doby cítím, že už sama...

Sinusový rytmus se při těchto zákrocích neruší , ale naopak obnovuje, takže mi není vůbec jasné, jakou srdeční akci nyní máte. Ale pokud se po zákroku necítíte dobře, je na...

Pálení a pocit tepla v hlavě

| Dotaz od: Michaela

Je mi 32let a donedávna jsem byla celkem zdravá.Začátkem ledne,se mi ve dvě hodiny v noci prudce rozbušilo srdce s následným tlakem do hlavy.Manžel zavolal záchranku,do příjezdu...

Drahá Michaelo, K první části vašeho dotazu: paroxysmální, nebo-li záchvatovitá, sinusová tachykardie, kterou Vám diagnostikovali, je nezávažná porucha srdečního rytmu, která...

Choroba

| Dotaz od: jana

Moja 1,5 rocna dcera zacala pred par dnami pokasliavat a mat nadchu, dnes uz zakasle len 5 x denne ale soplik jej uz netecie ale zhustol,ale moze cez nos dychat ale pocujem ze...

Do nosu bych doporučovala aplikovat vincentku, pokud bude i nos ucpaný můžete přidat Nasivin, ale pouze na týden. Z léků na kašel záleží zda-li je kašel suchý nebo vlhký, u...

Onecmoněla jsem zánětem vedlejších nosních dutin, ale jsem plně kojící matka půlročního syna, tak bych se chtěla zeptat na možnosti léčby této nemoci. Bohužel nemám možnost se...

Sinupret určitě užívejte, ten je velmi vhodný, navíc použijte nějaké nosní kapky vhodné pro kojící ženy. Nejdůležitější je smrkat a uvolnit tak průchod infekci ven z těla. Pokud...

Mám 4 a půl letou dceru. Od srpna kašle, má vlhký kašel - je zahleněná. Dělali jí rtg dutin, 2xvýtěr z krku, v minulosti byla na vyšetření nosní mandle - vše negativní. Na...

Doporučovala bych ještě doplnit veškerá vyšetření vyšetřením u alergologa, zda se nejedná o alergii či astma, což by mohlo odpovídat dlouhodobému trvání obtíží. Zatím bych...

Sinusová tachykardie

| Dotaz od: vladimíra

Je mi 25 let a mám problém se kterým si nevím rady- začalo to bolestí mezi lopatkama v zádech, která procházela až do hrudníku. Nevěnovala jsem tomu pozornost. Potom mi začala...

Vladimíro. Bolesti mezi lopatkami s propagací na hrudník spolu s pocity brnění jedné či obou horních končetin, se svalovou slabostí mohou souviset s onemocněním páteře a nervů...

Rychle buseni srdce a pichani

| Dotaz od: Kristyna

Mám 5 mesicu po porodu a už po dvou měsících sem si byla zacvicit do fitnnes centra. Ten den večer me odvezla zachranka hrozne se mi rozbusilo srdce. Delallli mi rentgen a...

Myslím si, že vzhledem k Vašemu věku a normálním nálezům provedených vyšetření nepůjde o patologický stav. Zřejmě půjde o tzv. vegetativní dystonii - kdy sklon k vyšší tepové...

Zahlenění

| Dotaz od: Andrea

Dcera 2 roky, je už měsíc zahleněná. Vše začlo kašlem, dusivým, ten po pár dnech ustoupil. Při kojení chrčí a mluví jakoby přes nos, vysát nejde skoro nic. 1 x denně zakašle...

Doporučuji v první řadě znovu zajít k ošetřující lékařce a informovat ji, že se stav nezlepšil. Existuje několik druhů léků na ovlivnění zahlenění a kašle, zatím jste zkusili...

Chtela bych Vás poprosit o přeložení zpávy od lékaře. Je v ní spousta cizíxh slov co neznám :-(. Přetrvává téměř symetrická dislokace obou hemisfér mozečku ventrálně s mírnou...

Bohužel vám zatím nepomohu, informace ve vašem dotazu je silně zmatená a hlavně neúplná - proto zkuste podorobněji napsat, jaké máte obtíže, proč jste absolvovala vyšetření a...

Dlouhodobý Kašel

| Dotaz od: B

Již cca 12 let trpím suchým, dráždivým kašlem. Kašlu někdy více, někdy méně, ale stále, zima, léto, noc, den. Snad trochu více ve vlhkém prostředí. Vždy se mi trochu uleví při...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Zdravý člověk kašel nemá, nějaká příčina tady být musí. Pokud jste alergik, máte dispozici k alergickému astmatu. Určitě Vám byla provedena spirometrie...

Opakující se zelená rýma

| Dotaz od: Andrea

Mám 4 letá dvojčata a od září 2011 nastoupili do školky. Chlapeček od října má zelenou rýmu. Dostal pamycon.Po dobu kapání rýma byla průhledná,ale asi druhý den po léčbě se...

Rýma, jakou popisuje, bývá bohužel někdy velmi velká a vrací se a opakuje se. Ohledně léčby mě už nic dalšího nenapadá, možná jen Oscilococcinum v počátcích rýmy nasadit, jinak...

Pocit zastavování srdce

| Dotaz od: Michaela

Posledni dobou se me stava, ze pri usinani mam pocit, ze se mi zastavuje srdce. Lezim v klidu, usinam, uz se dostavam do "polospanku" a najednou mam pocit, ze se srdce zastavi...

Myslím, že ke správné diagnóze jste - po absolvování všech potřebných vyšetření s normálním nálezem - došla sama - psychický původ. Někdy se také hovoří o tzv. neurovegetativní...

Ucpaný nos

| Dotaz od: Háchová Lucie

Má sedmiletá dcera má bronchiální astma. Alergická je na trávy, kočky, peří a plísně. Poslední měsíc má rýmu, která nejde vysmrkat - zduřelé sliznice. Brala Sinupret a potom...

Zde je otázkou, jestli jde jen o zduřelé sliznice /k alergii/ nebo i možnost polypů v nose. Navštivte ORL lékaře, který může spec. vyšetřeními zjistit skutečný stav nosních...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Paní doktorko, dostala jsem elify od mé neuroložky jenom proto, že jsem řekla, že se mi špatně spí a usíná ( podotýkám že jsem u doktorky byla poprvé) žádnými depresemi netrpím...

Je pro mě problematické vyjádřit se k Elify - nemám s ní praktické zkušenosti, každopádně někdy může být i porucha spánku příznakem deprese. Na druhou stranu, pokud máte v...

Trávící problémy

| Dotaz od: Petr

Mám problémy s žaludkem a střevy,zdá se mi jakoby mi žaludek moc dobře netrávil,stále pociťuji v jicnu šťávy a je mi na zvracení,pokaždé si jen malo odřihnu ale to je vše.Dále...

Obtíže mohou být způsobeny poruchou složení střevních bakterií při používání antibiotik. Doporučil bych vám preparáty s Laktobacilem (k dostání v lékárně). Pokud budou obtíže...

Před dvěma a půl měsící jsem prodělal onemocnění, které se projevovalo rýmou, kašlem a zvýšenou teplotou. Potíže samy neustupovaly, tak jsem dostal antibiotika /duomox/, po asi...

Je možné,že Vaše obtížné vyrovnávání se s infekcí bylo již vlastně fází Vašeho současného stavu.Podle všeho se podařilo vyloučit závažnější příčinu ze strany většiny...

Čelní dutiny

| Dotaz od: Luboš

Přeji, již delší dobu mám bolesti v oblasti čela. Stačí málo se prochladit a ráno smrkám hlen s krví nosem i zadem do krku a taky mne začne škrábat v krku. Chtěl bych poradit...

Luboši! Určitě se přikláním k důkladnému ORL vyšetření, popřípadě i na vyšším (krajské, fakultní) pracovišti. Pokud Vám kliničtí lékaři nepomohou, obraťte se na lékaře celostní...

Dotaz

| Dotaz od: Lenka

Bolí mě hlava,pravá strana,hučení v uchu,mám kolísavý tlak.Beru léky trusopt,apometroprolol a na cholesterol sinuacard,léky nesnáším,nemůžu spát.Můžu mít na něco alergii a jaké...

Vaše strasti jsou velmi různorodé a bylo by potřeba zjistit, co vás přesněji trápí. K tomu je určen obvodní lékař, který vede záznamy o vašich onemocněních a problémech z...

EKG

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 31 let a byla jsem u OL,kde mi bylo natočeno EKG. Jelikož se lékaři nezdála křivka (neúplná blokáda Tawar. ram.),poslal mě na ECHO (závěr: Stopová tricuspidální...

Na Vaší křivce vidím dvě abnormality: 1/ inkompletní blok pravého raménka Tawarova - s největší pravděpodobností pro Vás toto zjištění nic neznamená, jen si zapamatujte, že Vám...

Ráda bych požádala o zodpovězení následujících dotazů. 1)mám přípravek Dettol antibakteriální gel na ruce- mohu jej použít v případě,že kojím a poté takto ošetřenýma rukama...

1) tento přípravek bych pro dítě nedoporučovala, ani dotek kůže kojence. 2) Nedoporučuji použití žádných detergentních přípravků. 3) Může jít i o rýmu alergickou, doporučuji...

Co misto Pamyconu?

| Dotaz od: JanaM

Syn (5let) už 14 dní má rýmu takovou tu hustou zelenou. K Dr. jsem nešla, stejně by nám napsala Pamycon, myslela jsem že to zvládneme i bez něj. Loni a předloni ho měl snad co...

Jano! Rýma a hlenohnisavá sekrece z nosu patří k dětem, chladné sezoně a kolektivním zařízením v podstatě neodmyslitelně. Pokud přesto chcete něco podniknout, radím změny v...

Infekční mononukleóza

| Dotaz od: Naděžda

Potřebovala bych radu jak se co nejlépe zbavit mononukleózy. Je mi 26 let a onemocněla jsem jí v srpnu 2010, kdy se na ni přišlo náhodou, tehdy byly jediné příznaky teplota...

Virus EBV, patří mezi herpetické viry , i když imunitní systém zlikviduje většinu napadených buněk, nezahubí všechny, virus po nákaze doživotně přetrvávává v organismu a při...

Potřebovala bych se s Vámi poradit. Dcera 8 let trpí opakovaně na záněty horních cest dýchacích. Z pravidla když onemocní vysmrkává hlenohnis a vykašlává hlen. Paní doktorka...

Přikláněla bych se k přirozenému posílení imunity holčičky - režimová opatření, sport, zdravá strava (hodně čerstvých štáv vymačkaných nebo z odštavnovače) a třeba postupné...

Tachykardie

| Dotaz od: Lucie

Pane dokrore, mám na Vás dotaz ohledně srdce. Před skoro rokem se mi z ničeho nic rozbušilo srdce a udělalo na omdlení, přítel mi zavolar RZ - ti zachytili SR se sinusovou...

Ve vašem případě se jedná o paroxysmální tachykardii, to znamená rychlý srdeční tep, který po chvíli zmizí. V příloze, kterou jste mi zaslala je psáno, že se zvažuje...

Nosní dutiny

| Dotaz od: Liana

Vážený pane doktore, moc Vás prosím o Váš názor na výsledky RTG dutin nosních: při dolních okrajích obou čelistních dutin jsou polokulovitá zastření,které by mohly být...

Dle RTG nálezu jsou v obou čelistních dutinách (tzn. to jsou ty pod očima vedle nosu) polypy, které by mohly stát právě za vašimi obtížemi - jak pocit ucpaného nosu, tak...

Choroba

| Dotaz od: jana

Moja 1,5 rocna dcera zacala pred par dnami pokasliavat a mat nadchu, dnes uz zakasle len 5 x denne ale soplik jej uz netecie ale zhustol,ale moze cez nos dychat ale pocujem ze...

Nejlepší by bylo navštívit jejího pediatra, aby ji vyšetřil a poté doporučil, co by pro ni bylo vhodé. Chápu, že před Štědrým dnem toto asi nebude realizovatelné a proto: Nasivn...

Sumetrolim

| Dotaz od: Jana

Dnes jsem byla se synem na kontrole. Právě dobírá Amoksiklav Forte a ještě nám byl nasazen Sumetrolim. Amoksiklav nám byl nasazen z důvodu žluté rýmy, občasné bolesti na pravé...

Pokud neakceptujete rozhodnutí pediatra, prosím, najděte si jiného - je to lepší, než žít v pochybnostech a napětí. Nepřísluší mi posuzovat rozhodovací schema jiného lékaře,on...

CT PND nativně

| Dotaz od: Martin

Vážená paní doktorko Heřmanská, byl jsem na CT dutin a doktor mi dal nález, kterému však nerozumím. Proto se chci optat, jestli byste mi, jako laikovi, vysvětlila, co tam...

Milý pane Martine - moc díky za přání. Bohužel, samotné CT vyšetření neumožní přesnější diagnostiku popisovaných útvarů. Váš ORL lékař bude o něco moudřejší - je možné, že Vám...

Hustá rýma

| Dotaz od: Eliška

Prosím o radu, už nevím, co počít.Syn, 6 let, má 7 týdnů v kuse rýmu,tento stav již měl na jaře.Rýma zelená, hustý hlen, ucpaný nos.ORL vyše z jara v pořádku.Nyní běhěm 3 týdnů...

Co by se dalo dělat? Máte doma optimální vlhkost vzduchu? Norma ukládá rozmezí 30 až 70%. Myslím, že nad 50% je úplně dostačující, jistě pravidelně větráte a kontrolujete...

Bušení srdce

| Dotaz od: radka

Před asi 5 lety se u mě poprvé objevilo chvilkové rychlé bušení srdce, pocit v tu chvíli jakoby na zalknutí, "srdce v krku", za pár vteřin to odeznělo. KDyž se to objevilo asi...

Je velká pravděpodobnost,že se u Vás jedná o tzv.panickou ataku-Název poruchy asi zní trochu divně,ale rozhodně nejde o nic směšného nebo povrchního.Stav vyžaduje léčení-čím...

Ucpaný nos

| Dotaz od: Háchová Lucie

Má sedmiletá dcera má bronchiální astma. Alergická je na trávy, kočky, peří a plísně. Poslední měsíc má rýmu, která nejde vysmrkat - zduřelé sliznice. Brala Sinupret a potom...

Zde je otázkou, jestli jde jen o zduřelé sliznice /k alergii/ nebo i možnost polypů v nose. Navštivte ORL lékaře, který může spec. vyšetřeními zjistit skutečný stav nosních...

Čelní dutiny

| Dotaz od: Luboš

Přeji, již delší dobu mám bolesti v oblasti čela. Stačí málo se prochladit a ráno smrkám hlen s krví nosem i zadem do krku a taky mne začne škrábat v krku. Chtěl bych poradit...

Luboši! Určitě se přikláním k důkladnému ORL vyšetření, popřípadě i na vyšším (krajské, fakultní) pracovišti. Pokud Vám kliničtí lékaři nepomohou, obraťte se na lékaře celostní...

Kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den chci se zepatat po berodualu by mnělo dite přestat kašlat? jsme asi nemocni začali jsme brat před 2dny flixotide a dneska jsme stikla i berodual a davam sinuored kapky...

Pravidelně !! pokračujte v inhalaci Flixotide, pokud i tak bude mít dítě záchvat kašle přidejte Berodual 1-2 vdechy maximálně 4x denně. Léky by mělo inhalovat přes aerochamber...

Zahlenění

| Dotaz od: Andrea

Dcera 2 roky, je už měsíc zahleněná. Vše začlo kašlem, dusivým, ten po pár dnech ustoupil. Při kojení chrčí a mluví jakoby přes nos, vysát nejde skoro nic. 1 x denně zakašle...

Doporučuji v první řadě znovu zajít k ošetřující lékařce a informovat ji, že se stav nezlepšil. Existuje několik druhů léků na ovlivnění zahlenění a kašle, zatím jste zkusili...

Co misto Pamyconu?

| Dotaz od: JanaM

Syn (5let) už 14 dní má rýmu takovou tu hustou zelenou. K Dr. jsem nešla, stejně by nám napsala Pamycon, myslela jsem že to zvládneme i bez něj. Loni a předloni ho měl snad co...

Jano! Rýma a hlenohnisavá sekrece z nosu patří k dětem, chladné sezoně a kolektivním zařízením v podstatě neodmyslitelně. Pokud přesto chcete něco podniknout, radím změny v...

Zrychlený tep, slabý puls

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se zeptala na jeden problém, který mě už nějakou dobu trápí. Přesně před dvěma měsíci se mi v noci udělalo zle (po probuzení), bušení srdce, pocity na omdlení...

Váš dojem, že když jste při holteru neměla žádné obtíže, že ani toto vyšetření nemohlo nic zachytit, je samozřejmě logicky správný. A že kdybyste ten záchvat měla, že by se...

Zátěžové EKG

| Dotaz od: Zbyněk

Obracím se na Vás s velikou prostou, zda by nám bylo možné vysvětlit následující výsledek vyšetření a o co se vlastně jedná a zda je to závažné. Náš syn, kterému je 15 let hraje...

Popis EKG je v normě, resp. nález iRBBB = inkompletní blok pravého raménka Tawarova, je častým nálezem u sportovců. U zátěžového EKG (ergometrie) jsou popisovány ojedinělé...

EKG

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 31 let a byla jsem u OL,kde mi bylo natočeno EKG. Jelikož se lékaři nezdála křivka (neúplná blokáda Tawar. ram.),poslal mě na ECHO (závěr: Stopová tricuspidální...

Na Vaší křivce vidím dvě abnormality: 1/ inkompletní blok pravého raménka Tawarova - s největší pravděpodobností pro Vás toto zjištění nic neznamená, jen si zapamatujte, že Vám...

Vhodnost nového léku

| Dotaz od: Věra

25 let jsem brala lék na vysoký tlak Lokren 20mg. Při kontrole na interně mi bylo zjištěno sinusová brakardie, A-blok 1 stupně, pravděpodobná poléková.Je vhodný lék Prestance...

Zvláštní upozornění znamená, že máte buď na danou skutečnost upozornit lékaře, anebo že lékař má dát větší pozor a například Vás častěji kontrolovat. Doporučuji proto poradit se...

Zalehnuté ucho

| Dotaz od: Jasmine

Mám už měsíc zalehlé pravé ucho a občas mi tam divně hučí a píská ještě před tím sem měla kašel a rýmu já totiž na to často trpím. Před 14dny sem byla na ORL a tam mi řekli že...

Je pravděpodobné, že Vaše potíže jsou dány stále následky proběhlé infekce horních dýchacích cest - při otoku sliznic v hltanu a nosu dochází k poruše vyrovnávání tlaku ve...

EKG

| Dotaz od: Jana

Prosim,chtela bych se zeptat na jeden dotaz.Byla jsem na vysetreni EKG a mam daleko ke kontrole u p.doktorky.Mohli by jste mi prosim rict co to vse znamena v nalezu?sinus.rytmus...

Nevím proč vám bylo EKG natáčeno. Syndrom preexcitace může znamenat, že srdeční vzruch se šíří přidatnou dráhou. Ale k došetření je nutné další podrobné vyšetření. Je vhodné se...

Tachykardie a ledlo

| Dotaz od: Lada

Mám sinusovou tachykardii a arytmii. Tachykardie je způsobená neurovegetativní dystonií, tudíž jsem prodělala hodně hodně panických atak, poprvé s pulsem 290 - od té doby strach...

Je v pořádku, že užíváte léky, ale za rozumné bych považovala zároveň podstoupit tzv.kognitivně-behaviorální léčbu za pomoci psychoterapeuta /může jím být psychiatr nebo...

Tachykardie

| Dotaz od: Lucie

Pane dokrore, mám na Vás dotaz ohledně srdce. Před skoro rokem se mi z ničeho nic rozbušilo srdce a udělalo na omdlení, přítel mi zavolar RZ - ti zachytili SR se sinusovou...

Ve vašem případě se jedná o paroxysmální tachykardii, to znamená rychlý srdeční tep, který po chvíli zmizí. V příloze, kterou jste mi zaslala je psáno, že se zvažuje...

Trávící problémy

| Dotaz od: Petr

Mám problémy s žaludkem a střevy,zdá se mi jakoby mi žaludek moc dobře netrávil,stále pociťuji v jicnu šťávy a je mi na zvracení,pokaždé si jen malo odřihnu ale to je vše.Dále...

Obtíže mohou být způsobeny poruchou složení střevních bakterií při používání antibiotik. Doporučil bych vám preparáty s Laktobacilem (k dostání v lékárně). Pokud budou obtíže...

Dotaz

| Dotaz od: Lenka

Bolí mě hlava,pravá strana,hučení v uchu,mám kolísavý tlak.Beru léky trusopt,apometroprolol a na cholesterol sinuacard,léky nesnáším,nemůžu spát.Můžu mít na něco alergii a jaké...

Vaše strasti jsou velmi různorodé a bylo by potřeba zjistit, co vás přesněji trápí. K tomu je určen obvodní lékař, který vede záznamy o vašich onemocněních a problémech z...

Ráda bych se zeptala co znamená výsledek testu na nakloněné rovině, který jsem včera absolvovala, už dva a půl roku beru Betaloc ZOK 50 mg a v poslední době mám problémy s...

Výsledek vyšetření je nutné zkonzultovat s lékařem, který vás na vyšetření odeslal. Neznám přesně vaši anamnézu a ani nevím, proč berete Betaloc. Výsledek testu znamená, že máte...

CT PND nativně

| Dotaz od: Martin

Vážená paní doktorko Heřmanská, byl jsem na CT dutin a doktor mi dal nález, kterému však nerozumím. Proto se chci optat, jestli byste mi, jako laikovi, vysvětlila, co tam...

Milý pane Martine - moc díky za přání. Bohužel, samotné CT vyšetření neumožní přesnější diagnostiku popisovaných útvarů. Váš ORL lékař bude o něco moudřejší - je možné, že Vám...

Nosní dutiny

| Dotaz od: Liana

Vážený pane doktore, moc Vás prosím o Váš názor na výsledky RTG dutin nosních: při dolních okrajích obou čelistních dutin jsou polokulovitá zastření,které by mohly být...

Dle RTG nálezu jsou v obou čelistních dutinách (tzn. to jsou ty pod očima vedle nosu) polypy, které by mohly stát právě za vašimi obtížemi - jak pocit ucpaného nosu, tak...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Byla mi diagnostikováno toto: MR mozku se zaměřením na hypofýzu. Sekvence nativně a po aplikaci k.l. i.v. Turecké sedlo je nezvětšené. Hypofýza je celkově...

Vaše záležitost vyžaduje velmi podrobné zhodnocení a to především neurologem, endkrinologem a neurochirurgem, kteří zároveň obě vyšetření magnetickou rezonancí musejí posoudit...

Vazy v kotníku

| Dotaz od: Martin D.

Mám výsledek magnetické rezonance (MRI) kotníku, který jsem si neopatrným pohybem vymknul asi před 3-4 měsíci, a rád bych věděl, jaké kroky podniknout, a jak si můžu pomoci, zda...

Ligamentum fibulotalare anterius je nejčastěji postiženo při distorsích, ale většinou se přesto neoperuje, ale bohužel v současnosti se málo využívá sádrový obvaz, který je pro...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Adam

Chci se zeptat jaké antibiotikum na to zabírá nebo které je nejlepší. Děkuji.

V případě pilonidálního sinu mohou antibiotika pouze zmírnit zánětlivé komplikace, léčba je chirurgická.

Supraventrikulární tachykardie

| Dotaz od: jaruska-m

Prosím o radu, jak postupovat dál. Před měsícem jsem si volala RLP kvůli bušení srdce, když přijeli, měla jsem fr. 160 min. Na ekg sv.s.flutterem síní, v záchrance byl opakovaný...

Jaruško! Velké množství hormonů štítné žlázy může vést k výskytu takovýchto poruch srdečního rytmu. Zaléčení by mělo předejít opakování potíží. Pokud se necítí spokojená s...

Občasná bolest u srdce

| Dotaz od: Tony

Za nedlouho mi bude 20. Mám problém z bolestí u srdce většinou ostřejší na levé straně hrudníku. Asi před měsícem jsem byl u internisty který mi dělal RTG hrudníku (na výsledku...

Diagnosa aneurysmatu patří skutečně k těm závažnějším,které vyžadují buď zákrok,nebo soustavné sledování.Ve Vašem věku je ale její výskyt dost nepravděpodobný.Každopádně byste...

Rýma

| Dotaz od: Rosta

Má dcera 5 let, trpí nepřetržitě rýmou již druhým rokem.Rýma je hustá barvy žluté, zapáchající.Doktorka URL nám ze začátku předepsala kapky do nosu a sirupy např.Sinupret, ale...

Takto postižené dítě může mít i narušenou imunitu a v kombinaci s tím, že neumí smrkat, je stav ještě komplikovanější. Ale doporučovala bych léčbu autovakcínou, která se...

Před pár dny jsem byla hospitalizována na neurologickém oddělení pro ataku neurogenní tetanie. Je mi 19 let, do nemocnice mě vezla RZP s tímto problémem už po druhé v tomto...

Cysta může souviset s bolestmi hlavy, vhodné konsultovat ORL lékařem, jinak s Vašimi potížemi spíše nesouvisí. Při tetanii, zvláště pokud se opakuje, je vhodné vyšetření...

Překlad lékař.zprávy

| Dotaz od: Lenka P.

Včera byl můj tchán na vyšetření jícnu a z lékař.zprávy nám není nic jasné. Mohu poprosit o překlad a Váš názor ne jeho zdravotní stav?Předem moc děkuji. Výška 173cm,váha...

Z lékařeské zprávy vyplývá, že Váš tchán trpí sníženou funkcí levé srdeční komory a malou nedomykavostí mitrální chlopně. Také trpí aterosklerozou aorty a krkavic. Doporučeno je...

Výsledky magnetické rezonance mozku

| Dotaz od: Marta Slouková

Chtěla bych požádat o posouzení zprávy z MR mozku mého syna - 6 let. Vyšetření podstoupil v souvislosti s určením sy ADHD. Ošetřující lékařkou - neuroložkou mi bylo...

Jedná se zcela normální nález na mozku. Jak mozková kůra, tak i komorový systém je normální nemusíte mít tedy strach. Hezký den.

Bolesti hlavy

| Dotaz od: marcela

Byla jsem vyšetřena magnetickou rezonancí kvůli bolestem hlavy(opakující se migrény)lékař mi řekl,že nález je v pořádku.Na konci zprávy je napsáno:Ve všech dutinách nepatrné...

Mírné zánětlivé změny by mohly být důvodem, proč trpíte bolestmi hlavy. Možnách příčin je ale více a je zapotřebí podrobné neurologické vyšetření, které by objasnilo, jaká je...

Boule

| Dotaz od: Petr

Mám takový problém, na konci páteře, přesněji mezi půlkami se mi udělala boule, pořád se to zvetšuje nemužu si ani pořádně sednout ani lehnout, když sedím v horké vodě ve vaně...

Velmi pravděpodobně se jedná o t.zv. dermoidální cystu neboli pilonidální sinus, který na vroizeném podkladě se může zvětšit a takto se projevit. Pokud by tomu tak nebylo...

Srdíčko

| Dotaz od: Lili

Vážený pane doktore, obracím se k Váms prosbou,...mám 22 let, vážím 68kg a meřím 162cm. Byl mi zjištěn vysoký krevní tlak a vysoká tepová frekvnece, závěr sinusová tachykardie s...

Pokud vaše obtíže i při terapii trvají, pak bych doporučovala provedení zátěžového EKG a zopakovat Holterovské měření EKG. Pokud se nic nezjistí, příčina může být i...

Stopa separace za ZS -PERIKARD

| Dotaz od: monika

Byla jsem na echu a ptali se me jestli jsem nemela chripku ze mam na perikardu stopovou separaci za ZS.ze to ale pry vubec nic neni.ale itak me to vydesilo.muze mi to zmizet...

Opravdu nemusíte mít obavy (mj. kdyby lékař tento nález považoval za "důležitý", doporučil by kontrolu a příp. omezení).

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Byla mi diagnostikováno toto: MR mozku se zaměřením na hypofýzu. Sekvence nativně a po aplikaci k.l. i.v. Turecké sedlo je nezvětšené. Hypofýza je celkově...

Zda bude indikována operace, rozhodne neurochirurg a endokrinolog. Ale prolaktinom, který zřejmě máte, se pomerně dobře léčí i konservativně, tedy léky. M. Hlavačková

Bušení srdce, dušnost

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat již před rokem sem byla u lékaře s bušením srdce byl mi předepsán vasocardin.V prosinci 2008 po pádu s koně mi dvakrát šroubovlai ruku a internista změnil...

Veroniko! Nevím, jestli chápu dobře, že Vám jde pouze o interpretaci EKG nálezu? Popis křivky svědčí pro fyziologický nález, tedy "vše v pořádku", pouze mírně zrychlená akce...

Adenom

| Dotaz od: Miruš

Poprvé jsem byla na MR 3/2012 kde mi zjistili adenom hypofýzy. nyný na kontrolní MR 11/2012 mi bylo zjištěno tohle : můžete mi prosím přesně objasnit, o co přesně jde, zdali je...

Podle novější MR mohlo zřejmě dojít ke krvácení do adenomu. Rozhodne asi kontrolní MR, která se bude dělat s odstupem, a to i o případné operaci. Ale mikroadenomy, tedy adenomy...

EKG

| Dotaz od: Klára

Před nedávnem jsem Vám psala výsledky mých vyšetření EKG, krve a ECHO - podle Vás bylo vše v pořádku a byl mi doporučen psycholog, s tím vším také souhlasím. Ale vyskytl se mi...

U průjmů a zvracení se z těla ztrácí mnoho prvků, například sodík a draslík. Ty ovlivňují například i činnost srdce. Pravděpodobě bude tento lehce abnormální nález způsoben...

Chtěla bych moc poprosit o posouzení mého zdravotního stavu. V polovině srpna mi byla diagnostikována infekční mononukleóza se špatnými jaterními testy, naštěstí byla díky...

Zvýšená únavnost může někdy po mononukleose přetrvávat, ale nemyslím si, že by na to měla vliv dieta. Ten alkohol určitě nepijte, Sinupret by vadit neměl. Určitě navštivte svého...

Měla bych dotaz,trpím už dlouho na velmi nízký krevní tlak,byla jsem na vyšetření ekg,echo,odběry krve,tk holter. Bylo mi řečeno,že je vše v pořádku a jsem zdravá. Jediné co mi...

Ano, vaše potíže zřejmě souvisejí s tzv. ortostatickou hypotenzí, o které vás zřejmě s ohledem na negativní výsledky provedených vyšetření již váš ošetřující lékař také...

Zánet nosnich dutin

| Dotaz od: Petra

Již jsem dvakrát prodělala zánět nosních dutin je možné, že by to mohlo souviset s astmatem?? Děkuji mockrát trpím svěděním hrudníku a bolesti mezižeberních svalů, únava, občas...

Opakované sinusitidy se mohou objevovat u pacientů s alergiemi, kteří součsně mají zvýšené riziko astma bronchiale. Doporučovala bych alergologické vyšetření, provedení...

! Mám víc než měsíc ucpané nosní dutiny.Před týdnem jsem nemohla dýchat, bolest v hlavě a celém nosohltanu.V lékárně zakoupené Sinupret a Nasivin trochu povolily cestu ke...

Ihned zítra se vypravte k lékaři - musíte být vyšetřena a lékař vám doporučí ůčinná léčiva, nejspíše napíše antibiotika! Hezký den.

Problemy se srdcem

| Dotaz od: Michaela

Posledni dobou me trapi temer neustale pocity buseni srdce, take casto pred usnutim, kdyz lezim v klidu v posteli, tak pocituji silne buseni, vnimam kazdy stah srdce a je to...

Podle Vašeho výstižného popisu se mi zdá, že i Vy sama tušíte, že problém není v srdci, nýbrž v hlavě. V psychice, úzkostlivosti, přehnaných starostech o své zdraví. Doporučoval...

EEG, stavy nevnímání

| Dotaz od: Renáta

Prosím Vás o vysvětlení výsledku z vyšetření EEG, hlavně, zda výsledek EEG znamená epilepsii. Je mi 23 let, beru pravidelně z léků jen antikoncepci, jsem bezdětná. Na EEG jsem...

Nevím, jestli se vám povedlo reprodukovat popis EEG (který obsahuje příliš "neurologických" zkratek, které se obecně k interpretaci příliš nedoporučují) zcela přesně. Nicméně...

Tromboza

| Dotaz od: jana

Prodělala jsem v 9/2010 trombozu mozkových splavů a do ted užívám warfafin.Mám jedno dítě 2,5 leté a v těhotenství,ani po porodu žádné komplikace.V rodině genetickou dispozici...

Pokud budete zajištěna antikoagulační terapií, a hematolog to dovolí, bude u vás těhotenství možné. O vysazení Warfarinu se musíte také dohodnout s hematologem.

EKG

| Dotaz od: Marketa

Obcas se v noci ci k ranu budim z oskliveho snu a jsem uplne propocena, "horim" a busi mi silne srdce, citim se v ten moment hrozne slaba. Jsem dost uzkostny clovek a casto me...

Ano, tyto obtíže i vnímání extrasystol má své kořeny v psychice. Takže aby si vaše srdce odpočinulo od těchto atak, bylo by nejvhodnější navštívit psychiatra a nasadit...

Tachykardie

| Dotaz od: Veronika

Je mi 16 let a loni v létě mně dětský kardiolog diagnostikoval supraventrikulární paroxismální tachykardie se SF 240/min. Podstoupila jsem radiofrekvenční ablaci, měsíc brala...

Obratte se,prosím, na jiného dětského kardiologa, potřebujete nezávislý názor a podrobná vyšetření opakovat, tento dotaz se nehodí pro internetovou poradnu. Měla byste mít jiný...

Suchý dráždivý kašel

| Dotaz od: Kateřina

Dceři je 11let a už asi rok u ní přetrvává suchý dráždivý kašel a hleny které jí stékají a dráždí v krku. Kašle jen přes den v létě i v zimě pořád stejně. Na alergologii jezdíme...

Kateřino! Doporučuji dceru svěřit do péče lékaři celostní (holistické) nebo psychosomatické medicíny. Kašel může být typicky psychosomatickým symptomem hovořícím o potřebě...

Zase kašlem

| Dotaz od: ivana

Pani doktorko ja vim že mně mate plne zuby ale to fakt už nejde dcera už zase kašle u te lečby flixotide byla jsme s ni i na orl nic tam nebylo vše je o.k ma trochu rymu pan...

Opravdu nevím, co bych vám mohla poradit, veškeré léky již dostáváte. Při inhalováníkortikosteroidních léků na astma je větší náchylnost k infekcím dýchacích cest. Pokud žádná...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Poprvé jsem byla na MR 3/2012 kde mi zjistili adenom hypofýzy. nyný na kontrolní MR 11/2012 mi bylo zjištěno tohle : můžete mi prosím přesně objasnit, o co přesně jde, zdali je...

Mohlo asi dojít ke krvácení do adenomu, rozhodne zřejmě s odstupem provedená kontrolní MR. A to i o případné oepraci, ale malé adenomy se obvykle neoperují. M. Hlavačková

Pane doktore! Chtěla bych poprosit o zhodnocení vyšetření, nálezu, jestli jsou dostatečná a mohu být v klidu. Z plného zdraví se u mě před několika dny objevila tachykardie...

Kláro, nález na echu je zcela normální, u EKG není uveden rytmus, jinak je popis rovněž v normě, sama v dotazu uvádíte, že šlo o sinusovou tachykardii (u té je ovšem...

Cysta maxilární dutiny

| Dotaz od: Martina

Vážená paní doktorko.Byla jsem na CT mozku,kvůli neustálým bolestem hlavy,které doprovází nevolnost a často i zvracení,tečou mi slzy z oka.Na ct byl obvyklý nález intrakranialně...

Cysta se např. může podílet na vašich bolestech hlavy. Vyšetření na ORL mj. i pro zvážení chirurgického odstranění cysty je vhodné.

Měla bych dotaz,týkající se mé tříleté dcery.Od 19.září marodí s HCD,začala laryngitidou,následoval zánět průdušek léčený ATB,po dvou týdnech zánět VDN,také léčeno ATB.Ve...

Máte pravdu, že všeho moc škodí, ale existují diagnózy, u kterých se bez ATb prostě neobejdete. Za prvé bych se přimlouvala, pokud to je možné, nechat malou aspoň několik týdnů...

Výsledky vyšetření

| Dotaz od: Karolina

Absolvovala sem vyšetření EKG Holter a ergometrie z důvodu tachykardíí a bušení srdce, byla jsem jednou hospitalizována na interní JIP a několikrát mi bylo natočeno EKG...

Vaše výsledky jsou v normě. FVC 85%- jde o vitální kapacitu plic, norma je 80-100%, TK max při zátěži 135/70 (norma je 140/80), pulz max 187/min, norma je 180-věk, u váš trochu...

Bušení srdce

| Dotaz od: Marie

Již týden mám pocit silného bušení srdce. Doprovází jej pocit stáhnutého hrdla, nevolnost, malátnost, točení hlavy, pocit na omdlení. Předevčírem jsem byla u své obvodní lékařky...

Myokarditida se pozná z odběrů krve a jsou u toho většinou bolesti na hrudi. Bušení srdce je příznak, který je vnímaný velmi individuálně. Jsou lidé, kteří jsou opakovaně...

Poradte

| Dotaz od: ivana

Dobri den prominte žezase oravuji ale ma dotaz davam od patku dceři flexotide a berodual a k tomu jsmedavla sinupret v utery jsembyla u obvodnilekarky aby se mimkoukla na stav...

Pokud paní doktorka při vyšetření zjistila ještě obstukci na průduškách , tak pokračujte nadále i s Berodualem v kombinace s Flixotidem. Pokud by měla záchvat kašle i v noci...

Nachlazení + šelest v uších

| Dotaz od: Ondřej

Měl bych trochu komplikovaný dotaz. V listopadu jsem byl darovat v nemocnici krev. Tři dny na to jsem se nachladil (silná rýma, bolest v krku,teplota 38 a dva dny na to kašel...

Zánět horních cest dýchacích se může těmito obtížemi komplikovat, není to nic mimořádného. Pokud by se stav zhruba do 14 dní nezlepšil, nechte se znovu vyšetřit na ORL. Vy sám...

Kandida?

| Dotaz od: hany

Letos jsem prodělala několik infekci dých.cest, z toho v září zápal plic a v říjnu opět broncitidu. Vše se řešilo nasazením antibiotik (letos asi 6x), často trpívám na vaginální...

Pokud by vaše obtíže byly skutečně způsobeny kvasinkovou infekcí, je samozřejmě vhodné upravit režim a stravování, ale také by bylo vhodné nasadit speciální léky, které...

Trombóza mozku

| Dotaz od: Tereza

Je mi 18 let v březnu jsem byla měsíc v nemocnici kvůli trombóze mozku, krevní sraženinu mi rozpouštěli heparinem, ale na kontrolní mag. rezonanci v červnu jsem se dozvěděla, že...

Váš dotaz je extremně speciální a vyžaduje nejen znalost vašeho celkového stavu a eventuálních neurologických příznaků, o kterých se nezmiňujete, snad nejsou, že odpovědět může...

Kašel

| Dotaz od: Renata

Ráda bych znala názor na kašel mé 3-leté dcery. Před měsícem a půl prodělala běžné nachlazení (zvýšená teplota, rýma, kašel). Názel na průduškách nebyl. Nyní je bez teplot, bez...

Suchý kašel může mít různé příčiny - alergii, zánět, a další...relativně častou a často opomíjenou příčinou je cizí těleso. Není možné, že by dcerka něco vdechla? Byly provedeny...

Svedeni na genitalu

| Dotaz od: Olga

Jiz zhruba dva mesice mam svedeni na genitalu, v oblasti nad klitorisem, tam, kde zacina ochlupeni. Mam tam jakoby cervenou prasklinu. Svedeni neni neunosne, je to jako na...

Zkuste bepanthen, je zklidňující a má hojivé účinky.pokud nepomůže, bylo by vhodné vyhledat gynekologa, aby Vás pokud možno viděl.může to být lokální zánět gynekologický nebo...

Únavový syndrom

| Dotaz od: Radek



EKG vysetreni

| Dotaz od: Petra

Byla jsem dnes na kontrolnim EKG vysetreni (gravidita pocatek 7. mesice) a chtela bych se optat, zda je muj nalez v poradku: EKG: sinus 75/min, inervaly v norme, vyssi odstup...

Vaše ekg křivka je v mezích širší fyziologické normy - tedy vpořádku.

Defekt na mozku

| Dotaz od: Tereza

Je mi 17 let, minulý týden jsem byla na CT vyšetření mozku, kvůli dlouhotrvajícím (půlročním) bolestem hlavy. Prý se jedná o nějaký defekt na levé straně, konkrétně mám ve...

Podle CT byl nalezena "sraženina" v žilním splavu mozku. Na EEG bylo zjištěno neurčité ložisko v čelním až temenním laloku, ale to nebylo prokázáno na CT. Riziko nádoru není...

Extrasystoly

| Dotaz od: Vít

Dodrý den. Je mi 30 let jsem aktivní sportovec . V současné době si ale sport příliš neužiji. Již od jara trpím dost silnými úzkostnými stavy. První záchvat jsem zavinily...

Víte! Extrasystoly jsou běžné, má je každý. Popisujete zcela typicky neurotickou úzkost s návaly paniky, což je psychiatrická diagnoza. Nepotřebujete EKG vyšetření a léky...

Bolesti kostí

| Dotaz od: Karolína

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Po dobu 3 týdnu se u mě objevují bolesti kostí/kloubů. Jedná se o oblast loktu (řekla bych kloubní spojení kostí předloktí s humerem) o...

Většina infekčních onemocnění může být doprovázená podrážděním kloubů, Vaše potíže mohou souviset s infekcí černého kašle. Je ale třeba vyloučit i jinou příčinu potíží, např...

Prosím o vysvětlení

| Dotaz od: Iva

Podstoupila jsem eeg vyšetření pro opakované poruchy vědomí. Výsledek je tento: Graf dobré technické a metodické úrovně,hemisferální organizace,areální diferenciace ještě patrná...

Nemusíte mít strach. Nález je poměrně v normě. Doporučoval bych proto vyčkat konzultace s ošetřujícím neurologem, který zná Váš přesný zdravotní stav. Hezký den.

Dutiny, exophthalmus

| Dotaz od: Michala

Dle CT mi byla zjištěná zbytnělá sliznice v čelní dutině (mírně), čelistní dutině (velmi). Oko, které s těmito dutinami sousedí, se mi začalo před rokem boulit (exophthalmus...

Spíše než zbytněná sliznice by Vaše obtíže mohly způsobovat záněty dutin, tzv. sinusitidy. Doporučoval proto znovu vyšetření na ORL. Hezký den.

Zahlenění + zalehlé ucho

| Dotaz od: majabaja

Tříletá dcera se začala budit se zahnisanýma očima, dostala atb mast Fucithalmic. Prý asi alergie na pyly. Byla ale bez rýmy.. Až po týdnu začala mast zabírat. Nyní asi čtyři...

Pravděpodobně se jedná pouze o zahlenění. Přesto bych ale doporučoval neodkládat konzultaci na ORL, i neléčené zahlenění totiž může mít poměrně vážný dopad na sluch. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat na radu. mám již 3 týden rýmu, poslední týden byla zelená, tak jsem navštívila ORL, kde mi udělali stěry a nasadili bioparox a sinupret (jsem 20 tt). Dnes...

Synovi samozřejmě infekci předat můžete, snažte se o maximální opatrnost (pití a jídlo z jednoho nádobí atd.). omezte blízký kontakt, více asi udělat nemůžete. vaše těhotenství...

Pilonidální cysty

| Dotaz od: Jirka

Zajímalo by mě jak dlouho trvá operace a pooperační klid? Za jak dlouho je člověk schopen pracovního zatížení (kancelářské) A jaká je šance že se nebude opakovat potíž z...

V případě nekomplikovaného průběhu bych počítal s 2 - 3 týdny klidu. Pochopitelně záleží na velikosti sinu. Bohužel je nutno si přiznat, že tendence k recidivě u tohoto...

Oligoklonální pásy v likvoru

| Dotaz od: evelyn

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Několik let jsem léčena s alergiemi - roztoči, zvířecí epitelie, pyly, traviny, astma bronchiale, dříve i snížená imunita buň. typu. V...

Určitě bych vám navrhovala navštívit dobrého neurologa, tento termín může, ale nemusí znamenat přítomnost systémového onemocnění a to konkrétně roztroušené sklerosy - RS (ale...

Nervy?

| Dotaz od: Karolina

Chtěla bych se zeptat co může stát za mými problémy. Trvají už od unora letošního roku kdy jsem byla hospitalizovana na interní JIP pro prekolapsovy stav -palpitace tachykardie...

Milá Karolinko- svou otázkou jako byste uzavírala bludný kruh, v němž se člověk pohybuje při úzkostné neurotické poruše provázené vtíravými myšlenkami. Jste inteligentní a...

EKG holter-syn 8 rocny

| Dotaz od: dada

Chcem poprsit o vysvetlenie take laike vysledku z EKG holtera mojho syna,necelych 8 rokov. Fibrilacia predsieni hodnotena ako artefakty.Junkcny rytmus pocas vagotonie, bez...

Dechová arytmie je zcela fyziologický jev, kdy při dýchání se objevuje nepravidelná srdeční frekvence, mají to všichni lidé. Někdy se objevuje junkční rytmus, proto bych si tím...

Psychika či nemoc?

| Dotaz od: Michaela

Pred 18 dny jsem zasilala dotaz, doposud mi neprisla odpoved, tak pisi jeste jednou: Mam jiz nekolik let bolesti krcni patere, posledni dobou se to vsak zhorsilo a casto me...

Dbrý den Michaelo! Popisované příznaky s onemocněním krční páteře souviset mohou, cvičíte na krční páteř? Bylo by vhodné znovu navštívit vašeho neurologa ev. rehabilitačního...

Stanovit diagnózu

| Dotaz od: Hořický

Vážení, v příloze Vám posílám výsledky z magn. rezonance, EEG a rentg. páteře. Pro Vaši lepší informovanost dále uvádím několik významnějších symptomů onemocnění:dvojité...

Doporučit literaturu nemohu, k posouzení Vašich obtíží a nálezů je třeba znalostí se záběrem celé madicíny. Takže jedině mohu doporučit vystudovat medicínu. Dodané výsledky...

Jedno z nejčastějších onemocnění – nemoc z nachlazení, neboli syndrom infekční rýmy – s přicházejícím ochlazováním počasí opět nabírá na intenzitě. Toto onemocnění se vys...  celý článek

Zápach z nosu

| Dotaz od: gita

Po zánětu dutin nemám žádné problémy, ale občas cítím zápach z nosu. A co je to infekční rýma?

Paní Gito,infekční rýma je klasická rýma tak jak ji známe. Zápach z nosu je je po sinusitidě dle mého názoru spíše subjektivním vjemem.

Bolest hlavy

| Dotaz od: Jana

Již delší dobu mě neustále bolí hlava. Cítím tlak od kořenu nosu až po čelo. Každé ráno, někdy i přes den mám ucpaný nos, ale smrkat mi moc nejde. Už jsem byla dvakrát na ORL...

Apo-cital bolesti hlavy způsobit může, pocit ucpaného nosu možná také, má ve spetru nežádoucích účinků sinusitidu, tedy zánět dutin. Pokud vaše potíže vznikly v souvislosti s...

Pocit občasného nedodýchnutí

| Dotaz od: Martina

Je mi 22 let a několik týdnů mám problémy se zády. Diagnóza: antalg. např C-Th př., bloky C-Th Th4-7 do F ž l.sin, neurol 0 top., oslb mm rhmob. Chodila jsem na rehabilitace...

Jste inteligentní citlivá bytost, myslím, že dobře chápete souvislosti mezi tělesnem a duševním světem člověka. Úzkost je často prožívána cestou tělesných příznaků- v oblasti...

Lék bez předpisu

| Dotaz od: Dereck

Mam nastuzené dutiny(nosní) bolí mě trochu hlava a občas čelo a mám tlak na patro ale teplotu nemám a chci se zeptat zda se prodáva nějaky lék bez předpisu přímo na nastuzené...

Můžete vyzkoušet například Sinupret (kapky pro celkové užití) a vhodný je i nějaký nosní sprej nebo kapky (např. Oxamet nebo Nasivin) střídat se sprejem s mořskou vodou...

Nutnost operace

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se poradit s následujícím problémem. V květnu jsem dostala poprvé v životě-36 let/co vím/ sinusitidu a brala jsem na to Klacid 500mg á 12 hod po dobrání se problémy...

Rozhodně bych doporučoval podstoupit operaci ještě před nasazením cyklosporinu A. Vzhledem k tomu, že se jedná o přípravek ovlivňujcí imunitní systém, budete pak náchylnější ke...

Sinusová tachykardie

| Dotaz od: Michala

Před několika dny jsem byla na pravidelné prohlídce do zaměstnání a dělali mi i EKG. Bylo mi oznámeno, že mám sinusovou tachykardii 130, ale že se s tím nemusí nic dělat, jen...

Měla by mě těšit Vaše důvěra,ale musím Vás odkázat na lékaře,kteří s Vámi byli v osobním styku.Nikdo jiný nemůže Váš stav posoudit lépe a zodpovědněji-jen na základě jednoho...

Samovolné pomočování

| Dotaz od: Pavel

Je mi 22 let a donedávna jsem neměl žádné potíže. (když pominu noční pomočování kolem 12 roku) Nedávno jsem se silně nachladil (škrábání v krku, rýma, kašel...) a léčil jsem...

- díky za důvěru..mrzí mě, že se tolik trápíte. Je možné, že při celkovém oslabení organismu u Vás propukly obtíže, které znáte z období enuresy v dětství či adolescenci...

Alergická rýma je často spojená s akutním i chronickým zánětem vedlejších nosních dutin. Jednou z vedlejších nosních dutin je i čelistní dutina (maxilární sinus), která bývá...  celý článek

Pištěl

| Dotaz od: Jarmila

Před víc jak rokem se mi na kostrči udělala nějaká bulka, která asi po týdnu praskla.Musela jsem na pohotovost.Tam mi to pan doktor vyřízl a sdělil mi, že se jedná o absces...

Jedná se pravděpodobně o dermoidální cystu, čili polonidální sinus, což je onemocnění, které je vrozené a jednou se manifestuje obvykle vytvořením abscesu, který se nařízne a...

Kašel

| Dotaz od: Patrik

V létě jsem při vysokých vedrech dostal chřipku, bolelo mě v krku tak, že jsem skoro nemohl jíst. Po nasazení antibiotik (fromilidu) vše vyléčeno. O týden později (možná déle...

Vaše popisované potíže mě nutí myslet na možnost bronchiálního astmatu a alergie, také je otázka gastroesofgealního refluxu. Doporučila bych vyšetření u pneumologa s provedením...

Psychika ci vazna nemoc?

| Dotaz od: Michaela

V listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou, kdy mi zniceho nic zabylo hrozne slabo, nohy se mi podlamovaly, trnul mi oblicej, ruce a malem jsem omdlela...

Krásný večer.Myslím,že jste velmi citlivý,vnímavý člověk,to má řadu předností,i když ty si nyní asi neuvědomujete.Nízký krevní tlak,blokáda krční páteře provázená nejistotou až...

Srdeční aritmie

| Dotaz od: Pavla

Pane doktore,v rodině z otcové strany máme několik umrtí na vady srdce,dědeček umřel ve 40letech na infarkt,otcův bratr ve 42letech infarkt,další otcův bratr 59let 3 měsíce po...

Hlavní je, že máte v pořádku ECHO srdce a nemáte žádné chlopenní vady. Dle mého názoru je EKG Holter ještě v rámci fyziologické normy a rozhodně bych nález neřešil léky. Bude...

Zahleneni 4 lete dcery

| Dotaz od: Jana

Pani doktorko, chtela bych se zeptat na problem sve dcery. Jiz minimalne dva roky ji trapi zahleneni a ucpany nos. V zime byla v jednom kuse nemocna na ATB, vzdy ji pomohla, ale...

Určitě by dcerka mohla mít cizí těleso v dýchacích cestách, ale není to příliš pravděpodobná příčina. Spíše si myslím, že se bude jednat o alergickou záležitost - přeci jen se...

Sinusová arytmie a operace

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz ohledně syna za 2týdny jde na operaci na odstranění pravé části štítné žlázy. Dnes začal s předoperačním vyš. Na EKG měl výsledek sinusová arytmie, normální EKG...

EKG vašeho syna je v pořádku. Sinusová arytmie znamená, že srdeční tep má správný rytmus, ale je mírně nepravidelný. Jedná se o fyziologický jev, srdeční tep je nepravidelný při...

Syn (17 let) aktivní sportovec má vrozenou bikuspidální aortální chlopeň. V minulém týdnu mu pan doktor, kterému chodíme na pravidelné kontroly zakázal sport, který syn hraje...

Váš dotaz přesahuje rozsah internetové poradny. Obecně u známých chlopenních srdečních vad jsou důležité symptomy- dušnost, synkopy, bolesti na hrudi. Otázku operace je nutné...

Nekončící rýma..

| Dotaz od: Jana

Uz 14 dni smrkam husty zeleno-zluty sopel, moje lekarka mi delala vytery nos+krk - negativni, 7 dni si kapu Pamycon - zlepseni jen velmi male. Trochu pokaslavam, obcas vykaslu...

! Doporučovala bych přidat k Pamyconu nosní kapky, např. Nasivin a mukolytikum na rozpouštění hlenů, např. Sinupret. Obojí lze volně koupit v lékárně. Pokud se vaše potíže...

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, již jednou jsem se s Vámi radila ohledně virové meningitidy u mé 6-ti leté dcery, děkuji za odpověď. Dcera byla 7-17.12. kvůli meningitidě hospitalizována, 4 dny...

Vaše dcerka prodělala poměrně závažnou infekci a proto je oslabená. Pokud ale dcera kašle již tři týdny, doporučila bych rentgen plic a pokud nebude kašel ustupovat ani v...

Bušení srdce

| Dotaz od: Šárka

Přeji pěkný den. V lednu jsem byla na interním vyšetření z důvodu bušní srdce.Krevní odběry jsou v pořádku,rengen srdce a plic byl bezezměn od posledního vyšetření(před 8 lety...

Obtíže, které popisujete skutečně připomínají tzv. anginosní bolesti, tzn. bolesti vznikající při ischemii srdečního svalu. Doporučuji zopakovat EKG, nejlépe i zátěžové EKG ev...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Verunka

Včera jsem náhodou u přítele objevila pravděpodobně anální píštěle. Ve spodní části páteře na kostrči, bylo to kryté jeho "půlkami" a když jsem je rozevřela, napočítala jsem asi...

Z Vašeho popisu jde opravdu o pilonidální sinus. Chirurgické řešení je nezbytné, předejde se komplikacím (zánětu). V klidové fázi onemocnění (jak popisujete) je možné ho provést...

Kašel u dětí

| Dotaz od: Renata Kašparová

Mám dvě dcery jedna 3roky do dvou let kojená ,prokázaná alergie na trávu,pyl a psa trpí na laryngitidu již rok za rok měla cca 6x při záchvatu dostane fenistilkapky nebo...

Rozhodně bych doporučoval znovu konzultaci u ošetřujícího dětského lékaře a na alergologii. Nemusíte mít ale strach, astma by měl alergolog odhalit. Hezký den.

Bolest VDN

| Dotaz od: Petra

Vždy když se venku ochladí a já jsem venku delší čas tak mě rozbolí paranasální dutiny. Myslím si že by to mohla být sinusitida. V mém případě spíše chronická protože mě dutiny...

Zánět by to být mohl, je však nutné vyšetření - prosvícení dutin, ev. RTG k posouzení stavu sliznice, ev. výtěry či vyšetření krve ke zjištění původce. Pokud se něco skutečně...

Závratě, bušení srdce, únava

| Dotaz od: vendula

Již několik měsíců se potýkám s řadou dost nepříjemných problémů - trpím závratěmi, velkou únavou a občasným pocitem silného bušení srdce na hrudi - absolvovala jsem vyšetření...

Myslím,že by bylo moudré stav probrat s ošetřujícím praktickým lékařem.Jistě s Vámi bude takjakotak řešit laboratorní nálezy/neznám Vaše přesné hodnoty červeného krevního...

Vnější hemoroidy

| Dotaz od: Monika

Před týdnem jsem zjistila, že mám vnější hemoroid, tak jsem ho začala mazat mastí Faktu a poté užívat i čípky. Nyní tam mam stále na dotyk bouličku, ale už to nebolí ani nesvědí...

- dle všeho jste skvěle zaléčila jednu z komplikací hemorhoidálního syndromu- tzv. trombosu análního sinu. Hemorhoidální pleteně jsou fysiologicky přítomny, za určitých...

Žluto-zelená rýma

| Dotaz od: Markéta

Chtěla jsem se zeptat, syn nastoupil v r. 2012 do školky a od jara 2013 měl téměř v kuse žluto-zelenou rýmu. Dostávali jsme Pamycon, který zabral jen po dobu kapání a jakmile...

Vážená paní Markéto, žlutozelené hleny nejsou typickým příznakem alergické rýmy. Doporučuji Vám domluvit se v ORL ambulanci na mikrobiologickém vyšetření hlenu a podrobném...

Chtěl bych se Vás zeptat jakými způsoby je možné zjistit, jak bude reagovat moje tělo - konkrétně nosní sliznice na léčbu Pamyconem. Předepsala mi ho všeobecná lékařka na...

Dobrá je expoziční zkouška : velmi malé množství léčiva si aplikovat a potom pozorovat delší dobu možné reakce. Dělali to tak už staré národy, třeba australští domorodci, když...

Trhlinky mezi pulkama

| Dotaz od: Denisa

Mezi pulkama na zadecku se mi udelaly bolestive trhliny, boli pri zezeni, citim tam neustale napeti kdyz sedim, na pohmat jsou velmi bolestive, mam pouzit nejakou mast nebo to...

Vzhledem k pocitu napětí a bolestivosti jde nejspíš o zánětlivé onemocnění - může jít například o pilonidální sinus. Doporučoval bych návštěvu chirurgie.

OBKLADY

| Dotaz od: Lenka p.

DOBRÝ DEN, DĚLÁM DCERCE-PŮL ROKU-OBKLADY Z OBYČEJNÉHO MÁSLA.MÁSLO NAMAŽU LEHKOU VSTVIČKOU NA UBROUSEK A PŘILOŽÍM JÍ TO NA HRUDNÍČEK,NATO DÁM IGELIT A RUČNÍK A NECHÁM ASI 20...

Nahřáté máslo můžete dávat dále, třeba 4x denně. Jako alternativu můžete použít nahřátou suchou sůl ( na suché pánvi, pozor , aby se dítě nespálilo), která se nasype do...

Výsledky krve

| Dotaz od: Radana

Chtěla bych poprosit o vysvětlení. 22.4. jsem byla na pohotovosti pro takové svírání na levé straně hrudi nebo spíše v oblasti pod klíční kostí. Vzali mi na interně krev: lab. S...

Vaše odběry jsou v normě. Potíže jsou pravděpodobně od páteře nebo mezižeberního svalu. Můžete zkusit léky na bolest a uvidíte jestli bo bude mít efekt. Při přetrvávání potíží...

Nález z MRI

| Dotaz od: Andrea

Chtěla bych vám moc poděkovat za vaše stránky, na kterých jsem našla spoustu užitečných informací a doporučila jsem je i svým známým. Chtěla bych vás poprosit o vysvětlení...

Odpovědí na váš dotaz je jenom zopakování výše uvedeného závěru - jde o normální nález mozku, léčba na základě tohoto vyšetření není nutná, pokud vám oš.lékař nepoví jinak...

Cca rok mám návaly bušení srdce. Vypozorovala jsem, že je to často po jídle, po alkoholu (žádné závratné množství), po kávě (tu proto už nepiju). Začne to takovým nepříjemným...

Hanko! Podle popisu a podle popsaných výsledků vyšetření se pravděpodobně jedná o somatizaci. Vyhledejte sobě psychoterapii, případně péči lékaře celostní (holistické) medicíny...

Zahleněný krk

| Dotaz od: Jaroslav

Již necelý rok mě trápí zahlenění krku, které mi znepříjemňuje polykání. Není bolestivé, ale nepříjemné. Předcházelo tomu několik angín krátkém sledu po sobě, léčených...

Pokud máte obtíže celoročně, osobně bych si vsadila nejspíše na alergický původ rýmy. A najít v alergologických testech původce nemusí být zrovna jednoduché. Ještě bych doplnila...

Borelióza

| Dotaz od: Barbarka

Pred 2 lety jsem si stezovala u sve obvodni lekarky na ruzne potize jako zaskuby svalu po tele, obcasne brneni apod... Delala mi test na borelie a vysel negativni. Nasledne mi...

U boreliosy mohou být leukocyty zcela v normě. Doporučuji znovu navštívit neurologa a provést všechna vyšetření znovu.

Krvácení nad konečníkem

| Dotaz od: Petr

Chci se zeptat na jeden svůj problém. Je to pár dní, co se mi udělala prasklina asi deset centimetrů nad konečníkem (tam kde se sbíhají půlky) a vzhledem k umístění si vůbec...

Pokud je trhlina 10 cm nad konečníkem, tak nepůjde o fissuru. Může jít o krvácení z pilonidálního sinu, ale tato komplikace není častá. Podle mého názoru by stačila návštěva na...

Migréna je zvláštní typ opakující se bolesti hlavy. Typicky se projevuje záchvaty jednostranných pulsujících bolestí ve spáncích, na čele a za očima. Často je provází nevolnost...  celý článek

Prosím o posouzení, zda lze přežít následující stav. Horečky 38-39 nejasného původu trvající 3 měsíce, nádory krevně vyloučeny, různá CT sleziny, srdce, slinivky uzlin, žaludku...

Odhadovat prognózu pouze z laboratorních výsledků je velmi obtížné a nejisté. Přesto podle Vašeho popisu se jedná o vážný stav. Přesto ale nepropadějte beznaději. Platí totiž...

Byla u mě zjiš...

| Dotaz od: Jirka

Byla u mě zjištěna pilonidální cysta s abscesem v oblasti konečníku.Při potřebě trpím neskutěčnou pichlavou bolestí.Jediné co tuto bolest utlumuje je teplá koupel.Mohli byste mi...

Pilonidální cysta (sinus) je druhotný útvar vzniklý v místě opakovaných zánětů vlasových kořínků, kdy dojde k opouzdření abscesů a k jizvení. Většinou se tvoří v oblasti anální...

Boule u kostrče

| Dotaz od: Johnny

Již delší dobu mě trápí v místech u kostrče (viz. přiložený obrázek) jakási boule. Mohu ji lehce nahmatat. Na pohled je neviditelná (schovaná pod kůží). Na dotek nebolí. Omezuje...

Johnny. Není možné udělat diagnostický závěr ani díky obrázku, který jste poslal. Mimo jiné to na něm není patrné. Obecně se může jednat o nějaký z kožních, většinou nezhoubných...

Defekt sínového septa

| Dotaz od: Milan

Vážený pane doktore,po prodělané CMP v prosinci 12/2010 jsem po mnoha vyšetřeních podstoupil uzáver defektu septa síní katetrizací - okluderem.Vše proběhlo bez komplikací,bylo...

Určitě můžete pokračovat v rehabilitaci a prodlužovat procházky i délku jízdy na kole. Součástí vyšetření před zavedením okluderu by mělo být i vyšetření věnčitých tepen a pokud...

Psychika?

| Dotaz od: Barbara

Prozivam nasledujici stavy: navaly horka, ci chladu a nasledny tres tela, poceni (i ledovych rukou), pocit tihy v hlave, jak kdyby mela vybouchnout, silne tlaky za krkem (mam...

Pravděpodobně se jedná o tzv. psychosomatické obtíže. Doporučoval bych proto jak znovu vyšetření na neurologii (krční páteř), tak i psychologicko-psychiatrické vyšetření. Hezký...

Srdce nebo psychika

| Dotaz od: Karolina

Chtěla bych se zeptat co může stát za mými problémy. Trvají už od unora letošního roku kdy jsem byla hospitalizovana na interní JIP pro prekolapsovy stav -palpitace tachykardie...

Myslím si, že jste již důkladně vyšetřená. Další vyšetření by nepřineslo žádné výsledky, byly by negativní a vás by pouze znervózněly. Pokud jste byla opakovaně vyšetřená a nic...

Ziji v zahranici,na jare jsem se necitila dobre,odjela jsem do cech na vysetreni,zjistili me dg.e039,chronicka autoimunni tyreoditida,hypotyherosa neuplne susbituovana...

Pokud došlo takhle náhle ke zhoršení, může být příčina i jinde než v poruše funkce štítné žlázy. Rozhodně by stálo za to, navštívit lékaře (ať už endokrinologa nebo praktického...

Fibrilace síňí

| Dotaz od: Helena

Dobrý dne, trpím častou fibrilací síňí. Beru na to vasocardin a rytmonorm, ale vůbec to nepomáhá. Mývám dva až tři záchvaty denně. Existuje nějaká jiná léčba která by záchvaty...

Heleno! Pokud se u vás nedaří udržet normální sinusový rytmus pomocí léků, je možné uvažovat o podstoupení tzv. radiofrekvenční ablace. Při tomto zákroku se k místu ve vašem...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: