Vyšetření fertility


Nedaří se vám založit rodinu? Potíže s plodnosti trápí podle odhadů 13–14 % párů

Nedaří se vám založit rodinu? Potíže s plodnosti trápí podle odhadů 13–14 % párů. Nepromeškejte správnou chvíli pro účinnou pomoc v podobě asistované reprodukce – poraďte se...

 celý článek
 
SKlenku ano či ne?

Jak ukázal výzkum argentinských vědců, kouření a požívání alkoholu velmi nepříznivě působí na kvalitu mužského spermatu. Studie, která probíhala téměř deset let a byla...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Péči o pleť a viditelné části těla považuje za běžnou součást života většina žen. Nebrání se ani radikálnějším zásahům ve prospěch mladistvého vzhledu. V tomto směru však...

 celý článek
Více než polovina potratů v první třetině těhotenství je zapříčiněna genetickými odchylkami

Ženská či mužská neplodnost může mít velmi mnoho příčin. Určitou část mohou tvořit i genetické abnormality. Část z nich odborníci znají, mnoho jich ale zůstává skryto.

 celý článek

Oplodnění pod mikroskopem

Vyšetření fertlity je soubor lékařských vyšetření, které slouží k vyšetření reprodukčních funkcí neplodných párů. K častým příčinám ženiny neplodnosti patří hormonální...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Část kuřáků tvrdí, že přestávat kouřit po dlouhé době nemá smysl. To je ale velký omyl. Tělo má značnou samočisticí schopnost. Stačí, když mu přestanete škodit.

 celý článek
Co dělat, když miminko nepřichází?

Existují situace v životě páru, které nemají dobré řešení. Někdy jsme nuceni volit ze dvou menších zel. Takovou situací může být stav, kdy se manželé snaží otěhotnět, ale muž...

 celý článek
Jak si lze otestovat partnerovu plodnost?

Toužíte po miminku a ráda byste věděla, zda je váš nastávající dostatečně plodný. Lze si ale partnerovu plodnost otestovat ještě před vstupem do manželství?

 celý článek

Plodnost ženy

| Dotaz od: Inka

Paní doktorko, chtěla sem se zeptat ohledně těhotenství. Ne že bych ho plánovala ale zajímalo by mě jak se zjišťuje zda žena může mít děti či nikoli? Jaké jsou vyšetření a zda...

Vyšetření plodnosti nejsou indikována v případě, že nemáte potíže s otěhotněním. Vyšetření je mnoho, a vždy se začíná s těmi nejjednoduššími a pokračuje se postupně k invazivním...

Rtg vyšetření pánve

| Dotaz od: Riči

Chtěl bych se Vás zeptat zda když mi dělali 4 krát RTG pánve, stydke kosti, jestli to muže mít nějaký negativní vliv na moje pohlaví, lékaři mi tvrdili že to jsou malé dávky ale...

Obyčejný RTG pánve má tak malé množství záření, že je vliv na zárodečné buňky varlete zanedbatelné a strach mít nemusíte. Pokud by byla do budoucna plánovaná další zobrazovací...

Plodnost

| Dotaz od: Adéla

Chtěla bych se zeptat někde jsme četla že na plodnost pomáhá Růžový grep, ale chci se zeptat co je na tom pravda. S Přítelem se snažíme o miminko už 2 roky a jsme z toho cela už...

Doporučuji navštívit centrum pro léčbu neplodnosti a provedení základních vyšetření. Mezi tato vyšetření by měl patřit hormonální profil, reprodukční imunologie, vyloučení...

Zapach a výtok

| Dotaz od: Jana

Na výtoky pomáhá tohle: napust si teplou vodu do lavoru, a přidej do ní skleničku octa na vaření. potom si do škopku na pět minut sedni. Může to malinko štípat, ale infekci...

Tak asi si tímto způsobem neuškodíte, ale rozhodně se infekce nezbavíte. Za zapáchajícím výtokem většinou stojí tzv. bakteriální vaginóza - nerovnováha v osídlení vaginy...

Nejčtenější článek Tato droga  může způsobit úzkost, paniku, zmatenost i deprese

Každá lidská bytost má tendence vyhledávat potěšení. Některé cesty mohou být ale docela riskantní. Jako například konzumace extáze, tzv. drogy lásky. Vše o ní vám prozradí...

 celý článek

U manžela (26 let) zjistili opakovaně azoospermie. Urolog-androlog nezjistil u manžela žádný problém jako varikokéla atd., jen zvýšený prolaktin (34), který se nezlepšil ani...

Zánět resp. opakované a neléčené záněty mohou často vést k poruchám plodnosti. Doporučovala bych znovu provést všechny kultivační vyšetření (pokud ještě nebyla provedena) a...

Chcete být šťastnou, zdravou a úspěšnou ženou mající rodinu a děti? Nejste zdaleka sama! Je však možné, že k dosažení vašeho cíle budete potřebovat odsunout mateřství do...

 celý článek

Porod císařským řezem, nebo raději přirozený, spontánní příchod miminka na svět? Před touto volbou se v současné době ocitá stále více žen. Jak je to s riziky při císařském řezu...

 celý článek

Není náhoda, že za symbol plodnosti bývají považovány kypré ženské tvary zpodobněné například ve známé sošce Věstonické venuše. Dostatečná výživa má totiž z hlediska fertility...

 celý článek

Zánět pochvy, který zažije během života většina žen, se může jevit jako nevinný problém. Pokud se ale taková infekce neléčí, mohou se mikroorganismy rozšířit i do dalších částí...

 celý článek

Mnoho žen si klade otázku, jak jsou na tom s plodností. Důvodem může být jen potřeba ujištění, že jsou zdravé a schopné početí, nebo třeba předchozí neúspěšný pokus o otěhotnění...

 celý článek

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje řešení. V poslední době je stále populárnější metoda zmrazení vzorku spermatu.

 celý článek

Nemůže-li pár počít dítě a vyzkoušel-li již všechny "zaručené" rady, většinou přichází na řadu lékařské vyšetření. To se kromě klasických metod skládá i ze speciálních vyšetření

 celý článek

Neplodnost je dnes problémem nejen žen, ale také mužů. Vyšetření ejakulátu a stanovení hodnot spermiogramu je proto základním ukazatelem, který pomáhá řešit problémy s...

 celý článek

Gynekologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění vnějších nebo vnitřních ženských pohlavních orgánů. Základní...

 celý článek

Ct vysetreni

| Dotaz od: Michael

Nevím zda můj dotaz by měl být směrován vám nebo někomu jinému, ale přesto prosím o jakoukoliv odpověd. Chtěl bzch se prosím zeptat, jaká je pravděpodobnost výskytu rakoviny v...

Milý Michale, po jednom vyšetření CT nemusíte mít vůbec žádné obavy s vedeljších účinků způsobených radiací. Ct přístroje jsou dnes velmi moderní, snímkují velice rychle, takže...

Test plodnosti

| Dotaz od: Dominika

Ráda bych se zeptala, mohla bych nechat otestovat svou plodnost přestože se o dítě ještě nesnažíme? Moc mi na tom záleží, protože jediné, co si do budoucnosti přeji je mít dítě...

Otěhotnění je možné již v následujícím cyklu po vysazení antikoncepce. Test plodnosti jako takový neexistuje, u muže je možno provést spermiogram který dá jasnou odpověď o...

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Lenka

Mám poslanou krev na MG vyšetření chromozomu 15. Mám tam nález nadbytečného materiálu z chromozomu Y (Yq12), a nyní se bude zjišťovat přítomnost AZF Y chromozomu. Pokud by se...

Přítomnost AZF faktoru Y chromosomu se zjišťuje u mužů. Chybění faktoru souvisí s poruchou plodnosti. Více informací Vám dá vyšetřující genetik.

Plodnost

| Dotaz od: paklicek

Chtěli bychom s partnerem dítě. Partner se od cca 20ti let pokoušel několikrát o početí se třemi různými ženami (dvě z nich již dítě měli z předchozího manželství a vše proběhlo...

Na Vašem místě bych si uvědomil, že patrnerovi je ji 38 let,má za sebou již dva neúspěšné pokusy a tak bych neztrácel čas a rozhodl se pro umělé oplodnění,čaš běži velmi rychle...

Řadu let se hovoří o stále klesající plodnosti mužů. Zajímavé jsou především posuny kritérií mužské neplodnosti. Jaké jsou hlavní příčiny tohoto trendu a souvislosti s...

 celý článek

Pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na otázku, která mě již nějakou dobu trápí a nikde na internetu jsem nenašla uspokojivou odpověď. Ve svých 15 letech jsem onemocněla...

Dřívější podváha by na nynější cyklus neměla mít vliv, bylo by vhodné vyšetření hormonálních hladin a podle výsledku zvolit další postup. Příjemný den

Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je možní nějaké vyšetření bez doporučení lékaře, kde by se dalo zjistit jak jsem na tom se zdravím plic. Je mi 20 let a kouřím od 15 let...

Slečno Lucie. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. A omlouvám se ještě jednou, protože v odpovědi budu trochu přísný. Je samozřejmě dobře, že Vám fakt, že...

Rozestup mezi rtg vyšetřeními

| Dotaz od: Monique

Měla bych dotaz ohledně rentgenového záření. Před týdnem jsem byla na RTG krční páteře (4 snímky), kde byly odhaleny nějaké problémy a mám dojem jelikož docela trpím i se...

Rtg záření je nebezpečné, když se překročí určitá povolená dávka a je třeba dbát patřičných odstupů od jednolivých dávek při vyšetření. Budte si jistá, že lékařka nebo rtg...

Krátká menstruace a plodnost

| Dotaz od: Aneta

Prosím Vás, může se menstruace, která trvá méně než tři dny, považovat za opravdu "plnohodnotnou" (četla jsem, že minimum je 3 dny) a je žena, která má takový cyklus schopna...

Domnívám se, že o skutečnou menstruaci nejde, doporučovala bych hormonální a ultrazvukové vyšetření, zda skutečně dochází k ovulaci.

Mam taku otazku, asi pred viac ako dvomi rokmi som mal problemy so semennikmi. Vsetko to zacalo najprv miernym paleni pri moceni a po moceni v oblasti mocovej rury a tiez velmi...

Sonografické vyšetření varlat jejich zánět buď vyloučí, nebo potvrdí. Na vyšetření moči je nejlepší první ranní moč, ale i moč nabraná jindy během dne může zánět nebo jinou...

Plodnost

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Jsem po operaci meduloblastomu mozecku, prodelala jsem radioterapii a chemoteripii, doktori mi rekli ze ma plodnost se vyrazne snizuje. Rok a pul jsme se s pritelem snazili o...

Důležitá je ovulace, a tu můžete vysledovat s gynekologem ultrazvukově. Pokud se již rok a půl snažíte otěhotnět, navštívila bych IVF centrum, spíše i pro podrobnější vyšetření.

Rada bych se vas chtela zeptat, s manzelem se snazime o miminko jiz delsi dobu a me by moc zajimalo, kamaradka mi doporucila Gynex, uzivame oba ja i manzel 2 krat denne po 7...

Pokud máte dlouhodobé potíže s otěhotněním, nespoléhejte se na rady kamarádky a na neodbornou léčbu, ale zajděte raději na vyšetření k lékaři. Gynex je směs éterických olejů a...

Plodnost

| Dotaz od: Josef

Dobrýden.Chtěl jsem se zetat s manželkou se snažíme už 9 měsíců o miminko a stále nic.Manželce je 42 let a lékaři říkají že aby otěhotněla je velm obtížné v jejím věku.Cose s...

Podrobte se vyšetření, v tomto věku to ještě není úplně vyloučené, ale pokud trváte na přirozené cestě, je možné, že dítě spíše nebude. Rozmyslete si to a zkuste kontaktovat...

Vyšetření-spermiogram

| Dotaz od: E.

Chci se zeptat na svého přítele. Před týdnem byl na vyšetření spermiogramu,poslala ho tam paní doktorka z urologie prý jen tak pro jistotu. Dnes jsme volali na výsledky a tam...

Řekl bych, že je to v normě, ale spíše na nižších hodnotách, které mohou vést k podezření na další zhoršení - proto ta kontrola. Nemusí to ale nyní vůbec nic znamenat. Plodnost...

Fertilita

| Dotaz od: šárka

Byla mi zjištěna cysta na vaječníku. S manželem se snažíme a miminko a chtěla jsem se zeptat zda když je cysta na vaječníku jestli ten vaječník produkuje vajíčka nebo jede jenom...

Vážená paní, nepíšete podstatné a to jak je cysta velká do 5 cm se nejedná patrně o vážný problém.Předchozí císařský řez vliv na otěhotnění jistě nemá.Styk je rozhodně vhodné...

Za uplynulý rok jsem prodělala 3x zamlklé těhotenství, vždy konec v 5.-6. tt. Jsem po vyšetření na hematologii na trombofilní mutace. Vše v pořádku. Dle mého doktora můžeme...

Doporučila bych imunologii event.navštívit specialistu ohledně plodnosti.

Potíže s plodností

| Dotaz od: Jitka

Zajímá mě co všechno by měl(mohl) udělat gynekolog pro neplodný pár dřív než ho odešle do centra asist. reprodukce. Já jsem se bohužel setkala pouze s tou konečnou fází- tedy...

Jitko, tato problematika je specializovaná, ohledně Vašeho dotazu Vás bude kontaktovat odborník z naší konzultační ambulance. Vyčkejte, prosím, na reakci. S pozdravem MUDr...

Neplodné páry mají při volbě metody umělého oplodnění různé možnosti. Jednou z nich je tzv. intrauterinní inseminace. Tato metoda řeší mírné poruchy mužské plodnosti.

 celý článek

Endokrinní systém (systém žláz s vnitřní sekrecí) je vedle imunitního a nervového systému jedním ze základních prvků řízení lidského organismu. Jeho role je natolik zásadní, že...

 celý článek

Problémy s neplodností je těžké si připustit. Pokud ale nastanou, je třeba je řešit co nejdříve. Pak už může být pozdě. Obecně můžete začít uvažovat o problému tehdy, pokud se...

 celý článek

Po deseti letech usilovné práce spatřil světlo světa nový vynález. Nápadně připomíná těhotenský test, není však určen ženám. Jmenuje se SpermCheck Fertility Test a jedná se o...

 celý článek

Sex je vnímán ve všech lidských kulturách jako něco "co ženy mají a muži chtějí".

 celý článek

Evelor

| Dotaz od: Jana

Asi 1 rok a 3/4 se snažím otěhotnět, ale nedaří se. Už rok kvůli tomu chodím ke gynekologovi, ale ten to zatím neřeší a stále to odkládá. Žádné vyšetření jsem zatím...

Máte pravdu, po roce je pár považován za neplodný. Kontaktujte některé z center asist. reprodukce ve vašem okolí, kontakty zde: http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni...

Každodenní sex, přesněji řečeno ejakulace, zlepšuje kvalitu mužských spermií a v době před ovulací partnerky tak zvyšuje šanci na otěhotnění.

 celý článek

Erekce

| Dotaz od: Ivana

Je mi to velice trapné, ale můj přítel trpí poruchami erekce, ale to není ten důvod proč píšu. Jeho sperma je velice husté, nevím k čemu to přirovnat, je to jako guma, první...

Existuje řada drobných odchylek, které ještě nemusejí vést k poruše plodnosti. I při pouze jednom funkčním varleti může být muž plodný. Pokud by bylo sperma hodně husté, mohla...

Azoospermia, malo ejakulátu

| Dotaz od: Dominika

Pán doktor, dakujem vam za taku promptnu odpoved na moju otazku ohladom spermiogramu. chcela by som sa ešte opytat, či sa s tymto stavom da niečo urobiť, zaštartovať tvorbu...

Je potřeba provést vyšetření k vyloučení obstrukce močo-pohlavních cest. Zobrazovací vyšetření varlat na strukturu zárodečné tkáně. Přispět je třeba celkově zdravým životním...

Rentgen a ct

| Dotaz od: Lenka

Můj manžel za poslední 3 měsíce absolvoval 3x rentgen břicha a CT celého těla, chtěla bych se tedy zeptat zda to může mít vliv na jeho pohlavní orgány. Snažíme se o otěhotnění a...

Spermie nejsou tak citlivé na rtg ozáření a hlavně jejich "výroba" je velmi rychlá a rychle se obměnují. Pokud se snažíte o dítě, nechala bych rozhodně manželovi vyšetřit...

9. Měsíc se mi nedaří otěhotnět. Ovulacni testy vzdy kolem 12 Dc proužek, ale nikdy ne požadovaná intenzita, ostatní dny uplne bily. Ovulacni mikroskop nefunguje. Je mi 29.Ms...

Paní Zuzano, po tak dlouhé době neúspěšné koncepce Vám doporučuji obrátit se na centrum pro léčbu neplodnosti. Měl by se provést kontrolní spermiogram, u Vás hormonální profil...

Polyp

| Dotaz od: helena

Chtěla bych se zeptat,na ultrazvuku mi zjistili že mám na levém vaječníku cystu a na druhém četné polypi,chtěla bych se zeptat,jelikož lékaři semnou moc nemluví co to pro mě...

Cysty na vaječnících jsou poměrně častý nález, nemusí způsobovat žádné obtíže, někdy se zjistí čistě náhodně. Jindy vyvolávají bolesti podbřišku, poruchy menstruačního cyklu až...

Kvalita spermatu

| Dotaz od: pedesa

Dobrý dne, můj partner má na pohled normální sperma. Všimla jsem si však, že netvoří skrvny či hrudkovitý povrh(neslepí se) na prostěradle, kapesníčku atd. Dalo by se z toho...

Podle tohoto se určitě posuzovat kvalita nedá. Jedinou možností je vyšetření spermiogramu.

Varikokela

| Dotaz od: Domek

Bol som na vyšetrení s varikokelou, ktorú mám na ľavom semenníku. Spermiogram ukázal, že mám len 5 miliónov spermií na ml ejakulátu. Chcem sa opýtať či je možné počať dieťa...

Vyberte si větší urologické oddělení v okolí Vašeho bydliště a informujte se přímo tam. 5 mil. je málo a pravděpodobnost otěhotnění je malá. Určitě bych operaci podstoupil.

Je mi 33 let a tři roky se snažíme o miminko. Mám za sebou 7 neúspěšných transferů blastocyst. Nyní mi z krve zjistili tento výsledek, který nebyl v normě - tyreotropin 4,54...

TSH 4,54 je jen hraničně zvýšená hodnota, je k ní potřeba dovyšetřit fT4 a protilátky proti štítné žláze (ideálně i ultrazvuk). Tím se získá kompletnější pohled na zdraví Vaší...

Marihuana

| Dotaz od: michal

Chtěl bych se zeptat. Užívám marihuanu skoro každý den, můžu z toho mít nějaké onemocnění nebo tak? Zjistí to doktorka když mi bude kontrolovat moč například z důvodu angíny...

Marihuana je prokazatelná při pravidelném kouření až 3 týdny po vykouření posledního jointu v moči. Komplikace po užívání marihuany jsou prokázané- snížená plodnost, poruchy...

Varikokéla

| Dotaz od: Lukáš

Dlouhodobě(od srpna 2009) léčím zánět močových cest. Antibiotik jsem bral nespočítaně, vždy na chvíly zabraly a pak se problémy vrátily. Od začátku jsem si všim, že spermatu...

Varikoléla se nemusí projevovat vůbec, nebo bolestmi. Vaše obtíže mohou být vyvolány i přetrvávající infekcí či kýlou. Varikokéla je nebezpečná tím, že ohrožuje plodnost, léčí...

Je mi 15 let. 3. července jsem měla první sex, ale nebyl nijak chráněný. Asi do dvou hodin jsem užila "tabletku po" Escapelle. Asi dva dny potom jsem registrovala špinění, ale...

Vážená Veroniko, pravděpodobnost otěhotnění je stále. Během 14 dní po styku můžete vyzkoušet těhotenský test nebo vyšetření u gynekologa

Testy genetiky

| Dotaz od: Michael

Pane doktore. S přítelkyní uvažujeme o dítěti, ale před dalšími úvahami a plány bych si chtěl udělat testy plodnosti a hlavně genetiky. Přítelkyně již děti má a genetika zcela v...

Nejlepším způsobem je vyhledat kliniku reprodukční medicíny ve Vaší blíkosti. Další možností je vyšetření přes urologa nebo gynekologa.

Hnědý výtok před menses

| Dotaz od: stáňa

Poslední asi 4 měsíce se u mě i 4-5 dní před menstruací dostaví hnědý výtok bez dalších příznaků. Cyklus se mi po porodu obnovil zhruba před 9 měsíci po více než roční pauze...

Takhle se nedá na otázku odpovědět, výtok nemusí znamenat nutně postižení plodnosti (ale i může), měla byste ale absolvovat podrobné vyšeření u gynekologa, zda jde o hormonální...

Ztácení měsíčků

| Dotaz od: Eva

Mám antikoncepci 5 let, a poslední 2 roky se mi ztrácí měsíčky, minulý rok jsem je měla 2-3 dny, teď už je mám jen jeden den, někdy jen špiním. Moje lékařka, aniž by mě...

Zeslabení intenzity menstruačního krvácení je při užívání antikoncepce skutečně běžné. Nijak to nesouvislí s budoucí plodností. Nepravidelné krvácení během užívání antikoncepce...

Užívání letroxu u partnera

| Dotaz od: Michaela

Nevím jestli směřuju správně svůj dotaz, chci se jen zeptat. Partner bere od malinka Letrox, má nedovyvinutou štítnou žlázu po zánětu mozk. blan v dětství. Chtěla bych teda...

Pokud je od malička zaléčen a hladiny thyroxinu jsou tedy dlouhodobě normální, vliv by to mít nemělo. Pokud máte problémy s početím, ze stran partnera lze provést jednoduché...

Plánování dítěte

| Dotaz od: Petra

Přeji pěkný den. Je mi 26 let a s přítelem bychom za čtvrt roku chtěli dítě, stále beru HA, za tři týdny jdu na preventivní prohlídku a doktorce se zmíním. 1. Bude mi dělat...

V prvé řadě vysaďte antikoncepci a nepočítejte, že otěhotníte v pravím cyklu. Ovulační testy bych zatím úplně vynechala, akorát se budete stresovat. Na neprůchodnost vejcovodů...

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka. O neplodnosti se hovoří po uplynutí 1 roku, kdy při nechráněném pravidelném styku nedošlo k...

 celý článek

Muži, kteří ve svém autě používají vyhřívané sedačky, by podle výzkumu německých vědců z univerzity v Giessenu mohli mít problémy s plodností.

 celý článek

Zánět varlete

| Dotaz od: petrr

Před 10 dny mi lékař diagnostikoval zánět varlete a na to mi předepsal antibiotika. Toto onemocnění léčím již 10 dní a zlepšení pozoruji jen nepatrné. Chci se Vás zeptat jak...

Pokud by nedocházelo ke zlepšení stavu, pak je možné, že daná antibiotika nepůsobí na konkrétního vyvolavatele zánětu ( nevím, zda bylo dělané nějaké kultivační vyšetření...

Není pochyb o tom, že plánování rodiny, a to především rodičovství, se v dnešní době odkládá do vyššího věku, než tomu bylo například před 20 lety. Nicméně nemusí to být dobrý...

 celý článek

Příčiny neplodnosti jsou různé a může jich být i několik najednou. Jasno vám udělá série testů, která odhalí, proč se zrovna vám nedaří otěhotnět.

 celý článek

S neplodností se v dnešní době potýká každý sedmý pár. I když toto téma ve společnosti není již úplně tabu, stále se o něm nemluví dostatečně.

 celý článek

Žádný z mužů si nemůže být před tímto nebezpečím jistý, přitom jen málokterý si možné riziko připouští. Řeč je o rakovině varlat a věřte nebo ne, čím více o této plíživé a do...

 celý článek


 celý článek

V každém kraji na území České republiky se nachází hned několik center asistované reprodukce, která pomáhají neplodným párům s početím. Mnohá z nich vznikla při...

 celý článek

Celý proces léčby neplodnosti je pro ženy velmi stresující, částečně i proto, že zde existuje řada překážek. Podle odborníků může hrát stres prioritní roli u třetiny všech...

 celý článek

Věk ženy je pro otěhotnění velmi důležitým faktorem. Ovlivňuje především množství vajíček a jejich kvalitu. Vysoký věk je spojený s poruchami plodnosti.

 celý článek

Ženy se rozhodují pro mateřství v čím dál vyšším věku, muži mnohem častěji žijí nevhodným životním stylem, který jim v kombinaci s prodělanými nemocemi nebo genetickými...

 celý článek

Že nadměrné množství cholesterolu může za spoustu zdravotních patálií, to už je všeobecně známý fakt. Ale jeho nepříznivý dopad i na snahy otěhotnět, to může být pro leckoho...

 celý článek

Křečové žíly často obtěžují svého majitele jen narušením estetiky. Mohou se ale vyskytnout i jinde než na nohou. A podle tohoto místa mohou zásadním způsobem ovlivnit i...

 celý článek

Pokud máte pravidelný pohlavní styk déle než 12 měsíců a nepodařilo se vám otěhotnět, prostudujte tuto tabulku. Problém může být jak u muže, tak u ženy. Ženská neplodnost může...

 spustit dotazník

Mužskému orgasmu předchází sexuální vzrušení, které je provázeno tělesnými projevy jako je prohloubené dýchání, zrychlení tepové frekvence a zvýšení systolického krevního tlaku.

 celý článek

Karcinom prsu u zástupkyň nižších ročníků se neobjevuje příliš často, jisté riziko tu ale je. Každé dvacáté diagnostikované ženě je méně než 40 let. Nespoléhejte proto na věk...

 celý článek

Pravdou je, že kouření může opravdu sexuální život negativně ovlivňovat. Bylo zjištěno, že už dvě cigarety denně mohou způsobit znatelné ochabnutí erekce...

 celý článek

Konečně nastala ideální chvíle pro plánování mateřství. Do tohoto okamžiku však pravděpodobně uplynula řada let, kdy jste se naopak otěhotnění snažila vyhnout.

 celý článek

Devětadvacetiletá žena z Aljašky poznala na vlastní kůži ironii osudu. Poté, co sama pomohla dvěma párům při umělém oplodnění tím, že dala k dispozici svá vajíčka, zjistila, že...

 celý článek


 celý článek

Není žádným tajemstvím, že s rostoucím věkem ženy ubývá její plodnost. Odtud vzniklo tolik známé úsloví "tikání biologických hodin". Moderní doba je však natolik hektická, že se...

 celý článek


 celý článek

Katarakta, šedý zákal je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její průhlednosti. Typicky se projevuje postupným zhoršováním zraku.

 celý článek

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka. Tento termín neznamená kompletní neschopnost mít děti a neměl by být zaměňován se sterilitou. O...

 celý článek

O lidském papilomaviru se dnes hodně mluví. Hlavně kvůli očkování, které má chránit před nádorovými změnami děložního čípku. Jak zjistili američtí vědci, tento virus také...

 celý článek

Ženy, které podstoupí umělé oplodnění v létě, mají vyšší šanci na otěhotnění. Podle odborníků na léčbu neplodnosti, je úspěšnost početí miminka touto metodou v létě vyšší než v...

 celý článek

Proces oplodnění vajíček  probíhá v embryologické laboratoři. Získaná vajíčka jsou umístěna do zkumavek se speciálním médiem a následně oplozována přidáním spermií partnera...

 celý článek

Když pár není schopen počít potomka, hledá se příčina především na straně ženy. Jenže mužská neplodnost je v podstatě stejně častá jako ta ženská. A množství jejích důvodů je...

 celý článek

Výtoky

| Dotaz od: Nikol

Chtěla bych se zeptat dnes ráno po hygieně jsem měla takové hnědé výtoky až do černa. Nevíte čím by to mohlo být? Mamka mi řekla že jsem možná nachlazená a že mám hodně pít. Tak...

Nikol! Na dálku Vám rozhodně neporadím, výtoky (mimo krvavý výtok v čase menstruace) jsou vždy důvodem k vyšetření u gynekologa. Nevím, zdali raději budete riskovat zdraví a...

Caste potraty

| Dotaz od: Dana

Byla jsem jiz nekolikrat na IVF: - 05/06 uspesne IVF - narozeni syna - 09/08 neuspesny KET - 10/08 uspesny KET - potrat v 5 tydnu - 07/09 uspesne IVF - zamlkle tehotenstvi...

Dano. Zavedením IVF do praxe hodně fušujeme přírodě do kuchyně a nemusí to být vždy k dobrému (nezralý kardiovaskulár. systém, zvl endotel, velké procento komplikací po porodu...

Darují kus sebe samé. Vskutku malinký kousek. Nepatrný, ale pro vznik nového života velmi podstatný. Darují vajíčko...

 celý článek

O tom, že obézní ženy mohou mít problémy s početím, už asi většina z nás slyšela. Je ale možné, že by za tímto neúspěchem mohly vězet i problémy s nadváhou na straně mužů?

 celý článek

Ženská plodnost je ovlivněna mnohými faktory a není výjimkou, že se nepříznivých okolností sejde hned několik najednou a žena ne a ne otěhotnět. Jak moc důležitou roli hrají...

 celý článek

Nevim co s tim

| Dotaz od: PAVLINA

Zdravim prosim vas chtela bych poradit nevi co stm Problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka co nebo kde je chyba aby bylo vse v poradku ja uz vam jednou psala a mel jste pravdu...

Příčina se u takto časně potraceného plodu nikdy nenajde, je to volba přírody, asi něco nebylo v pořádku, neznepokojujte se, příště to již může vyjít bez problémů. Jezte zdravou...

Ženy se kvůli varixům na nohách možná stydí ukazovat v sukních, jinak mohou a nemusí prožívat jiné trápení spojené s křečovými žilami. Jak jsou ale na tom s tímto onemocněním...

 celý článek

Pokoušíte-li se více než rok otěhotnět a stále nejste těhotná, neváhejte a objednejte se ke svému gynekologovi. A vezměte s sebou i svého partnera. Vaše snažení totiž může mařit...

 celý článek

Premenstruacni krvaceni

| Dotaz od: Petra

Jiz delsi dobu sleduji, ze pred kazdou menstruaci asi pet dni ¨spinim¨,drive jsem tomu nevenovala vetsi pozornost, ale posledni rok se snazim bohuzel stale marne otehotnet a...

Příčin premenstruačního špinění je více, za normální se považuje, pokud trvá do 2 dnů. V ostatních případech se může jednat např. slizniční polyp, onemocnění štítné žlázy...

Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však...

 celý článek

Hodnota testosteronu

| Dotaz od: lucie t.

Mám na Vás dotaz ohledně mého manžela - je mu 30 let, v roce 2002 prodělal torzi varlete - varle mu zachránili, na kontrolním UZ po roce bylo vše v pořádku. Od té doby žádnými...

Pokud jste loni otěhotněla, váš manžel na tom tak strašně nabude. Ale ta jeho obezita může plodnost snižovat.

Malý penis

| Dotaz od: Filip

Zdravím, mám problém s tím že mám malý penis, konkrétně jen 7 cm pri erekci a to je mi 14 let. Je to normální ? Je možné to, že když jsem např neplodný, tak to zastavuje rust...

Plodnost nezáleží na velikosti penisu, ale na kvalitě spermií. Pro plodnost ve vašem případě bude, zda je možné uskutečnit pohlavní styk. doporučoval bych vyšetření urologem...

Prolaktin

| Dotaz od: Lenka

Byla mi zjištěna zvýšená hladina prolatinu a chci se zeptat, kdy se má odebrat krev, jestli 4 den menstruace nebo jestli na tom nezáleží a v kterou hodinu? A zda je nutné...

Vyšetření prolaktinu se provádí jako součást vyšetření hormonálního profilu. Odběr je uskutečňován 2.-5. den menstruačního cyklu. Prolaktin je citlivý na řadu faktorů. Odběr by...

Kratší cyklus a početí

| Dotaz od: lucie

Pani doktorko mela bych na vas dotaz ,zajimalo by mne jestly kdyz se s manzelem snazime o miminko je to velky problem s tim kdyz menstruaci dostanu vzdy o dva dny driv treba 08...

Cyklus kratší o 2 dny nemusí značit vůbec žádný problém, zejména pak, pokud je cyklus takto pravidelný. Snížená hladina testosteronu u muže může souviset s poruchou plodnosti.

Prodělaný zánět nadvarlete

| Dotaz od: radek

Ve 14 letech, t.j. před 18 lety jsem prodělal zánět levého nadvarlete. Vzhledem k věku mi lékaři tehdy moc neřekli, asi týden jsem ležel v nemocnici, poté otok varlete opadnul...

To nelze takto říci. Pokud není varle stejné kvality jako to druhé, tak s ním určitě něco je. Tak jako tak bych pro jistotu doporučil urologické vyšetření s ultrazvukem...

Gynekologické nádory jsou po nádorech prsu a střeva třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V souvislosti s těmito nádory každoročně v ČR zemře 1500 - 2000 žen. Bohužel...

 celý článek

Špatný spermiogram

| Dotaz od: A

Příteli (35) vyšel špatně spermiogram - 0% progresivních, 40% "lenivých" a z těch je cca 50% špatných. Má v tomto případě smysl objednávat se k urologickému vyšetření, jestli by...

Určitě by měl mít urologické vyšetření. Avšak pravděpodobnost ke zlepšení k dosažení přirozené plodnosti je minimální. O zlepšení se můžete pokusit maximálně zdravým životním...

Zánět močového měchýře

| Dotaz od: Mirka

Moc Vás prosím o pomoc. Začnu od začátku...v 17 letech jsem měla první zánět močového měchýře, ten byl vyléčen a 2 roky byl klid. Po těchto 2 letech se mi však zánět zopakoval a...

1) opakované záněty moč. měchýře vaši plodnost nijak neovlivní 2) pro stanovení diagnosy infekce a následné antibiotické léčby je nutné kultivační vyšetření nejlépe cévkované...

Obracím se na Vás s prosbou týkající se alergie. Po objedvení alergie jsem šla na testy a vyšlo to negativní. Bylo mi doporučeno užívat každý den po dobu měsíce prášky na...

Může jít o jakoukoli alergii, měla byste být velmi podrobně vyšetřena vaším alergologem. Po vyloučení všech možných alergických příčin (včetně alergologických kožních testů ) by...

Tento dotaz píši spíše proto, že potřebuji nějak uklidnit. Před 3 měsíci jsem vysadila hormonální antikoncepci a od té doby jsem bez menstruace (MS pouze po injekci) a dle...

U polycystických ovarii nebo jich selhání nedochází k ovulaci takže získat oocyt není možné.Na druhou stranu je potřeba kompletní endokrinologické vyšetření ultrazvuk a nedělat...

Mam problem snazime se o miminko ale porad nejsem tehotna... Minuli mesic jsem zjistila ze mam bilou nezapachajici tekutinu neco jako mleko v prsech. Brali mi krev ale tehotna...

Můžete mít zvýšený hormon prolaktin a ten opravdu může snižovat plodnost, spíše tedy zapříčinuje nemožnost otěhotnění. Navštivte svého gynekologa, dá vám hladinu hormonu...

Mužská neplodnost

| Dotaz od: Rafael

Chci se zeptap . Jak můžu doma nebo kam mám jít, abych zjístil jestli jsem plodný? Je mi 16 a bydlím s rodiči. A bojím se jích zeptap jestli si můžu zajít na vyšetření kvůli...

Se dá zjistit pouze vyšetřením spermatu, můžeš to zkusit sám pod mikroskopem jestli se ti spermie hezky hýbou a běhají...jinak se musíš obrátit na lékaře, třeba na urologii...

Kapavka

| Dotaz od: Ela

Léčím se s kapavkou na venerologii, je potřeba tento fakt oznámit i mému gynekologovi? (Stydím se)2) Jsou zde nějaká vyšetření,která bych měla po léčbě absolvovat? 3)Měla jsem...

Váš gynekolog by asi tento fakt vědět měl, rozhodně v případě, že by se vám nedařilo otěhotnět. Pokud byla kapavka léčena včas, není riziko dalších komplikací. Ty by mohly...

Padání vlasů v 15ti

| Dotaz od: Daniel

Je mi 17 let. Na úvod bych chtěl říct, že většina lidí z otcovy strany nemá moc vlasů, někdo prý neměl žádné, nějakej můj praděda... Jde o to, že mi příde, že většině lidí (muži...

Zcela jistě se jedná o hormonální záležitost, do jaké míry je to věc dědičnosti, to takto nadálku nejsem schopná posoudit. Doporučovala bych vyšetření na endokrinologii, zda...

Před 10 měsíci jsem absolvovala artroskopii kolene (roztrhlý meniskus), koleno stále více či méně bolí, hlavně na schodech, vkleče, běhat nemohu. Po MRI mi doktor řekl, že...

Pokud plánujete otěhotnění asi po domluvě s ortopedem a gynekologem budete muset opravdu lék omezit. Posoudit stav zánětu je možno vyšetřením, případným rtg, ten jste vlastně...

Léky na psychozu

| Dotaz od: Holmanová

Chtěla jsem se zeptat, zda může 26 -letý chlapec bez rizika na zdraví brát kvůli psychoze současně s Leponexem 100 (1 - 0 - 3)+ ještě lék Solian 200 (1 - 0 - 1)? V anamnéze má v...

Zásadní kontraindikace to není. co se týče clozapinu čili leponexu, to je lék na schizofrenii druhé volby, a v kombinaci s amisulpiridem nebo clozapinem je to kombinace opravdu...

Snad už od mala mám jedno varle výrazně menší než druhé. Trápí mě také časté močení,i když piju velmi málo. Mohly by se v budoucnu objevit problémy s otěhotněním partnerky? Je...

Normální je, že většinou levé varle je umístěno níže a tak se může jevit jako větší. Ale přesný obraz by vám dalo jen ultrazvukové vyšetření na urologii. Velikost varlete nemá s...

Bolestiva ovulace

| Dotaz od: Pavlina

Jiz 11 mesicu se snazime s manzelem o miminko ale porad nic.Mam bolesti v pulce cyklu od 14 DC do 18 DC (asi ovulace)ktery mam po 31 dnech a 2 dny pred menstruaci spinim a...

Doporučoval bych rozhodně vyšetření u lékaře, a to jak pro vás, tak i pro vašeho partnera. Specializovaná pracoviště, která se zabývají léčbou poruch plodnosti naleznete na...

Mám takový dotaz. Je mi 21 let před 3 měsíci jsem vysadila hormonální antikoncepci. A planujeme s přítelem miminko. A chtěla jsem se zeptat zda je možné že nemohu otěhotnět tím...

Týno, 3 měsíce je velmi krátká doba na to, abyste se trápila tím, že jste ještě neotěhotněla. Dle statistiky během 1 měsíce nechráněného pohlavního styku otěhotní 15% žen, za 3...

Premenstruacni krvaceni

| Dotaz od: Petra

Jiz delsi dobu sleduji, ze pred kazdou menstruaci asi pet dni ¨spinim¨,drive jsem tomu nevenovala vetsi pozornost, ale posledni rok se snazim bohuzel stale marne otehotnet a...

Příčin premenstruačního špinění je více, za normální se považuje, pokud trvá do 2 dnů. V ostatních případech se může jednat např. slizniční polyp, onemocnění štítné žlázy...

Jsem 2 roky po úplném odstranění ŠŽ z důvodu karcinomu, uzlík 1,5cm, který nikam nezasahoval. V Motole na nukleární endokrinologii proběhlo vyšetření, radiojod nebyl indikován...

Je to dosti komplikovaná situace. Každý reaguje na svůj hormonální stav trochu jinak. Osobně bych při fT4 18 (byť při nižším TSH) nečekala zásadní změny v oblasti plodnosti...

V roce 2007 mi byla v 28-letech vyoperována štítná žláza. Dva roky před tím jsem se léčila kvůli její hyperfunci léky, které měly její činnost utlumit. Nyní po operaci užívám...

Co se týká štítné žlázy a bolestí zad v křížové oblasti...pokud se během období thyreotoxikozy u vás nerozvinula osteoporoza, což spíše ne, považuji tuto souvislost spíše za...

Už rok se s manželem (30) já (27) snažíme o miminko. Podstoupili jsme základní vyšetření, já test plodnosti-stanovení ovariální rezervy s výsledkem AMH: 3,0 ng/ml, UZ vag.: D v...

Paní Heleno, IUI by mělo smysl v případě, kdy byste měla pozitivní PCT test. Jinak není šance vyšší než když se "snažíte" doma, ale samozřejmě můžete IUI zkusit. Pokud byste...

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen buňkami předního laloku hypofýzy. Hypofýza je žláza s vnitřní sekrecí (vyměšováním). Vypadá jako...

 celý článek

Proteiny

| Dotaz od: zuzka

Mám 20 rokov, 171cm a vážim 51kg. Už som mala aj viac ale nechcene som schudla. Chcela by som pribrať a mať 60kg a preto by som sa Vás chcela opýtať, či sú vhodné pre ženu...

Užívání těchto proteinových doplňků vůbec nedoporučuji. Nejprve byste měla mít základní vyšetření u praktického lékaře k vyloučení některých chorob, které vedou k úbytku na váze...

V mnoha případech je neštěstí bezdětných párů způsobeno životním stylem. Existuje tisíc a jeden faktor v našem životním prostředí, které poškozují plodnost.

 celý článek

Změna na čípku

| Dotaz od: Lucie

Dnes jsem byla u sveho gynekologa na opakovaném cytologickém vyšetření. Z dubna se na stěru ukázla změna na děložním čípku. Doktor mi vysvětlil, že se jedná o patogenní změny a...

Věřte vašemu lékaři, postupuje správně, zve si vás na pravidelné kontroly, určitě vás bude hlídat. Jste mladá, proto pravidelné sledování. Řada žen má před těhotenstvím ošetření...

Početí miminka

| Dotaz od: Veronika-Aurelia

Moc vás zdravím paní doktorko, začíná mě pomalu tížit jeden problém... s přítelem se snažíme o miminko.. už asi něco přes půl roku a zatím se nedaří, muj problem je v tom že...

Prozatím nepropadejte panice, půl roku není příliš dlouhá doba. Na odborné vyšetření se dostavte, pokud se nepodaří otěhotnět během dalšího půlroku. V lékárně si zakupte...

Svědění penisu

| Dotaz od: Barbara

Spolu s přítelem jsme a spíme spolu dva roky a zhruba po půl roce ho po sexu začal svědit a pálit penis.Namazal Canestenem a přešlo to.Já žádný problém u sebe nepociťuji, ale...

Pokud Váš přítel nemá na penisu nějaké kožní změny, může jí o reakci po mechanickém dráždění. Může jít i o reakci na poševní sekret. Píšete, že problém u sebe nepociťujete, ale...

Paní doktorko, v říjnu 2007 jsem podstoupil operaci klasického seminomu a následně sadu 30 ozařování. Od té doby chodím každého půl roku na kontrolní CT, a chtěl bych se zeptat...

CT vyšetření nemají vliv na plodnost a navíc máte pravděpodobně odebrané sperma, aby ste mohl mít vlastní děti. CT vyšetření je potřeba absolvovat jednou po půl roce, ale ne...

Dheas

| Dotaz od: Monika

Byly mi zjisteny zvysene hodnoty dheas 17,8.lekar se tim nijak nezabyval.zajima me,co to znamena a mam se neceho obavat?co to zpusobuje?nemam problemy s plodnosti.Dekuji

Pro zhodnocení výsledku by bylo třeba vědět, zda 17,8 je v mg nebo umol. V druhém případě by hodnota byla v normě, v prvním mírně zvýšená. Dále je důležité, z jakých důvodů...

Podezření na kapavku

| Dotaz od: amy

Moc prosím oradu i když samozřejmě jdeme k lékaři.Týká se to toho,že dcera přišla stím,že jejímu klukovi zjistili kapavku.Je to její první chlapec,s jiným nechodila,jsem si...

1) Jisté to samozřejmě není, ale kapavka je poměrně dost infekční. Záleží také na tom, zda jde o akutní či chronickou infekci apod. Nicméně vyšetření je v každém případě nutné...

Už 3 měsíc se mi nedostavila menstruace a jsem z toho trochu vyplašená, je mi 16 let, menstruaci mám od 12 let, vždycky byla nepravidelná, ale v rámci pár dnů, tohle se ještě...

Neděste se dopředu s plodností to nebude mít nic společného je potřeba vyšetření včetně ultrazvuku a podle toho nasadit léčbu. Příjemný den

S pritelem se uz 2 roky snazime o miminko ale stale nic . oba dva jsme kuraci (cca 5-10cig. Deně) nijak nemocní nejsme jen ja trpum na polesti a zablokováni C pateře . snazi me...

Paní Terezo, doporučuji neřídit se radami gynekologa a navštívit centrum asistované reprodukce a provést vyšetření Vás i Vašeho partnera. Pro Vaši představu, u nás provádíme u...

Paní doktorko, moc Vám děkuji zaodpověď. Ještě bych tedy pár dotazů, předem Vám moc děkuji za odpovědi a Vaši trpělivost. Než se tedy s přítelem vydáme k lékaři /kožnímu...

Veroniko! Váš problém není tak úplně obvyklý :) Podle toho, jak situaci popisujete se domnívám, že se skutečně jedná o nějaký druh alergické reakce (existuje i alergická reakce...

Bolest v podbřišku a třísle

| Dotaz od: Michala

Několik let mě bolí v pravém podbřišku ale lékaři na nic nepřišly, ale bolest se zase vrátila bolí to dole v právo v třísle jak kdybych tam měla bublinu je to tupá bodavá...

Diferenciálně diagnosticky je třeba lékařsky diagnozu z mnoha břiních diagnoz upřesnit. Vyloučit močovou nebo gynekologickou příčinu. Vyšetření je vždy na chirurgické...

Endometrióza je onemocnění, při kterém je výstelka dělohy (endometrium) přítomna mimo děložní sliznici, většinou v dutině břišní.

 celý článek

Varikokéla

| Dotaz od: Martin

Asi před 3 roky jsem byl na vyšetření kvůli bolesti a malému výstupku na levém varleti. Tupá nepříjemná bolest. Lékař po vyšetření a ultrazvuku diagnostikoval Varikokélu s tím...

Martine, pokud léky (Detralex) nepomáhají a varikokéla Vás obtěžuje, je skutečně nejlepším řešením operace. Zhoršit se to samozřejmě může. Co se týče dalších rizik do budoucna...

Studie zaměřená na jízdu na kole a její vliv na mužskou plodnost ukázala, že muži, kteří tráví v sedle více hodin, mají nižší počet spermií.

 celý článek

Bydlim v Holandsku a absolvovala jsem tu jiz 6 IUI,1x IVF + 2 KET a zatím bez úspěchu. Diagnóza která mi byla řečena je neodúvodněná neplodnost.Manžel ma horší spermiogram, ale...

Problémem je , že plodnost po 35.roce velmi klesá. Průchodnost vejcovodů lze zjistit laparoskopicky. Odběr AMH by byl vhodný, jakou máte rezervu na vaječníky. Více testů lze...

Když pár není schopen počít potomka, hledá se příčina především na straně ženy. Jenže mužská neplodnost je v podstatě stejně častá jako ta ženská. A množství jejích důvodů je...

 celý článek

Antistreptolyzin

| Dotaz od: lenka

Dostali jse mi výsledky mé krve na predoperační vyšetření a zjistila jsem že má hodnota antistrepsolyzinu je 236.Nemůžu otěhotnět již dva roky můj lékař mi dělal testy na...

Hodnota ASLO (antistreptolyzin- O) ukazuje na prodělanou streptokokovou infekci s možnými pozdními následky (projevují se hlavně na kloubech, ledvinách a srdci) nebo na...

Penester

| Dotaz od: Jiří

Na léčbu androgenní alopecie mi byl doporučen Penester a to z důvodu látky finasterid, která účinně snižuje hladinu dihydrotestosteronu v krvi i v prostatě. Je mi 23 let...

Pokud byste se podíval do příbalového letáku takového "obyčejného" léku, jako je např.aspirin, žasl byste. Nežádoucí účinky nejsou ale vypsány proto, aby se jich lidé obávali a...

Paní doktorko. V srpnu jsem přestala brát HA a od té doby jsem menstruaci dostala jen po dvou vyvolávacích injekcích. Můj gynekolog mi při ultrazvukovém vyšetření našel...

Jano. Pokud si nepřejete otěhotnět již nyní, ale třeba až za rok, znovunasazením antikoncepce neoddalujete žádný problém. Naopak při antikoncepci nebudete muset řešit...

Rizikových faktorů, které mohou negativně ovlivnit plodnost žen i mužů, je mnoho. Nepříznivý vliv mají především různé typy závislostí – od alkoholu přes nikotin, drogy...

 celý článek

Pane doktore,má...

| Dotaz od: Petra

Pane doktore,mám dotaz.trpím častými záněty pochvy a také poruchou menstruačního cyklu(dostanu to jen při pravidelném užívání antikoncepce a nebo po injekci)jinak tak jednou...

Vyšetření plodnosti u muže se samozřejmě provést dá. Nepravidelnost vašeho cyklu se dají přičíst na vrub i nepravidelnému užívání antikoncepce a častým poševním zánětům.

Bolestivost varlat

| Dotaz od: axara

Píši za přítele. Zhruba před 3 roky ho při fotbale spoluhráč nakopl mezi nohy a šíleně ho to bolelo, ale nikam si nedošel. Nyní jsem zjistila, že ho varlata neustále pobolívají...

Pokuď se potíže Vašeho přítele vážou na spomínaný úraz, tak je třeba vyloučit v první řadě torzi varlete ( a provést minimálně ultrazvukové vyšetření). Chlamýdie a...

Drobná varikokéla

| Dotaz od: Tereza

Mám dotaz. Můj přítel byl před týdnem na urologii a zjistili mu mírnou varikokélu. Je to kluk, který rád sportuje a hlavne mu je teprve 17let. Četla jsem mnoho článku o tom a...

Dědičnost není tak úplně rozhodující. Jedná se o píznaky rozšíření žil s mírným městnáním krve. Kromě operace, která jak bylo vyšetřením stanoveno zatím není. Mast jistě...

Varikokéla

| Dotaz od: Petr

Byl jsem u urologa na sonu scrota. Doktor provedl ultrazvuk a pak mne vyhnal do čekárny a tam mi sestra přinesla lékařskou zprávu, které nerozumím. V podstatě se mělo zjistit...

Za významnou varikokélu se považuje šířka žil nad 3mm, vlevo tedy je významná a rovněž je zde prokázán zpětný tok krve. Jednoznačná odpověď, zda budete operován, není. Operovat...

Bolesti břicha

| Dotaz od: Karel

Už asi 4 měsíce mám nepříjemné bolesti břicha , pravděpodobně žaludku.Není to sice žádná velká bolest ,spíše se cítím nafouknutý a hůře se mi dýchá. Nejdříve mi na ultrazvuku...

Se žaludečními problémy to asi souviset nebude, ale mohlo dojít k poškození zárodečného epitelu a k negativnímu ovlivnění vaší plodnosti. Ale to by se poznalo až tehdy, když...

Ivf a vitamíny

| Dotaz od: Monika

Je mi 30 let,partner 31 a chystáme se na 3. pokus IVF. 1.IVF bez ET pro špatný vývoj embrya, 2.IVF včetně ET neúspěšné (zavedeny 2embrya 6-ti buněčné) -HCG negat. Ráda bych...

Lékaři doporučují kyselinu listovou, protože je věděcky prokázaný vliv na snížení výskytu vad u plodu, ale ostatní nevědecky (výzkumy a studiemi) podložené prostředky prostě...

Chcela by som Vás poprosiť o radu. Na urológii mi zistili Enterococcus faecalis v močovej rúre. Brala som 3 antibiotiká (Ciplox, Macmiror, Amoksiklav), stále mám pretrvávajúce...

V případě potíží byste měla být léčena. Jediný výsledek nálezu v močové trubici nemusí znamenat opravdu přítomnost zánětu. Plodnost by neměla být snížena nějak zásadně, ale může...

Cysty na vaječnících

| Dotaz od: Helena

Dnes mi paní doktorka po vyšetření oznámila, že mám na právém vaječníku cystu velikosti mandarinky a na levém vaječníku cystu menší.Nasadila mi kapky Gynex a od bolesti Algifen...

Záleží, jaká to je cysta, jak dlouho bude, jak vypadá apod. Může to být funkční záležitost, která zmizí so měsíce. Pokud bude cysta zůstávat, nutné sledovat zbylou tkáň...

Prolaktin

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych se Vás zeptala na pár věcí: Už 8 měsíců se snažíme o miminko (bohužel - marně) Mám zvýšený prolaktin v krvi (hypofíza je v pořádku) Dostinex nezabírá (pouze...

Prolaktin sice způsobuje nižší plodnost, ale zvyšuje ho i stres.nevím,jakou máte práci.pokud se "snažíte jen 8 měsíců", s dalšími vyšetřeními bych počkala.IVF centra obvykle...

Porucha menstruace

| Dotaz od: Klara

Chtěla bych se zeptat, jak je to s plodností při ztrátě menstruace kvůli vysazení antikoncepce. Je plodnost snížená, nebo to na to nemá vliv? Kvůli vysazení ha nemenstruuji již...

Vážená slečno, pokud nemenstruujete tak velmi pravděpodobně ani nedochází k ovulaci bylo by potřeba vyšetření včetně ultrazvuku stanovení hormonálních hladin a podle toho...

Chronické pálení při močení

| Dotaz od: Lukáš

Je mi 27 let a 4 roky mám stálou partnerku. Již přes dva roky mě trápí pálení při močení a při ejakulaci. Konkrétně na špičce penisu. Někdy přes den cítím nepříjemný pocit...

Lukáši. Léčba Ureaplazma urealyticum je právě svízelná v tom, že se partneři navzájem infikují. Infekce je přenosná pouze sexuálním stykem. Pokuď se u Vás ureaplazma opakovaně...

Hormóny sz a ivf

| Dotaz od: Barbora

Cca o 3 týzdne by som krátkym protokolom mala zacat stimulovat pred IVF. Som sledovaná na endokrinológii kvoli autoim. tyreoidide. Na poslednom vysetrení som vsak z dovodu...

Abnormalni hladiny hormonu stitne zlazy maji obecne vliv na fertilitu. Ja bych tudiz jeste pred zahajenim procesu IVF kontrolu hladin TSH i fT4 doporucila. Drzim palce.

Amenorea po vysazení ha

| Dotaz od: Kamila

Prosím Vás o radu. Je mi 24, na přelomu ledna a února tohoto roku jsem vysadila po 9 letech téměř nepřetržitého užívání HA (belara - jeanine - bonadea). Následně jsem měla...

Bude se velmi pravděpodobně jednat o hormonální poruchu a tu je skutečně možno léčit jen hormonálně, antikoncepce se dokonce používá k léčbě tvorby cyst a nemá vliv na plodnost...

Hodnota testosteronu

| Dotaz od: lucie t.

Mám na Vás dotaz ohledně mého manžela - je mu 30 let, v roce 2002 prodělal torzi varlete - varle mu zachránili, na kontrolním UZ po roce bylo vše v pořádku. Od té doby žádnými...

Pokud jste loni otěhotněla, váš manžel na tom tak strašně nabude. Ale ta jeho obezita může plodnost snižovat.

Vitamin e

| Dotaz od: Veronika-Aurelia

Zdravím vás paní doktorko, rádi bychom s přítelem počali miminko, ale nějak nám to nejde.. snažíme se něco pře půl roku zhruba.. každý mi říká at na to obzvlášt nemyslim že to...

Musím říci, že spousta neplodností je tzv. "přes hlavu":) pokud chcete těhotnět, dobré je užívat kyselinu listovou navíc. Je to prevence vad nervového systému. Co se týče váhy a...

Každý měsíc se pár dní před ms (2, výjimečně i 5 dní) budím v noci spocená na hrudi a na zátylku. Také občas cítím bušení srdce. Snažíme se s přítelem už pár let o miminko...

Noční pocení může souviset s poklesem hladin estrogenů před nástupem menstruačního krvácení, tento pokles je normální. Co se týče dalších vyšetření v souvislosti s fertilitou...

Rozdílná velikost varlat

| Dotaz od: Jaroslav

Potřeboval bych se zeptat..Nevim co mam dělat...Mam jedno varle normalní a jedno varle menší Coto znamena že jsem ne plodný ? dekuji

Vážený pane Jaroslave, to, co popisujete, patří mezi normální nálezy. V případě pochybností o Vaší fertilitě Vám doporučuji podstoupit vyšetření andrologem. S pozdravem, MH.

Cysta na štítné žláze

| Dotaz od: Irena

Asi před dvěma měsíci se mi udělala boulička na krku. Byla mi diagnostikována cysta na štítné žláze, krev při vyšetření byla v pořádku. Cystu mi odsály a byl nasazen Letrox 100...

Milá Ireno, informace, které píšete, jsou rozporné. Pokud jste měla krev v pořádku, asi by Vám nenasadili Letrox 100, ale spíše menší dávku. Je tedy možné, že máte i hypotyreozu...

Výtoky

| Dotaz od: Nikol

Chtěla bych se zeptat dnes ráno po hygieně jsem měla takové hnědé výtoky až do černa. Nevíte čím by to mohlo být? Mamka mi řekla že jsem možná nachlazená a že mám hodně pít. Tak...

Nikol! Na dálku Vám rozhodně neporadím, výtoky (mimo krvavý výtok v čase menstruace) jsou vždy důvodem k vyšetření u gynekologa. Nevím, zdali raději budete riskovat zdraví a...

Odumření

| Dotaz od: Pavel

O kolik mm, popřípadě cm se zmenší varle po torzi, za dobu 1 roku??? Samozřejmě myslím, že nedošlo k operativnímu odstranění.

To se říci nedá, není nic v těle naprogramováno, je to individuální. Počet spermií je ale tak veliký i z jednoho varlete, že by neměla menší velikost jednoho ovlivnit vaši...

Oplodnění po chemoterapii

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, mám přítele, kterému byl ve 14 letech operován nádor v levé noze a poté mu byla provedena artrodeza kolenního kloubu, je také po chemoterapii jak ozařováním tak...

U mužů a ještě v takovém časovém odstupu nebývá obvykle žádný poblém,pokud muž žije zdravým způsobem života, spermiogeneze /tvorba spermií/ je nesmírně rychlá...narozdíl od ženy...

Bolest varlat, oblast třísel

| Dotaz od: Daniel

Je mi 18 let a již cca rok mě trápí bolesti, které bych Vám rád v následujících několika odstavcích popsal, jelikož už si sám nevím rady. Začnu už od raného dětství někdy...

Zásadní je urologické vyšetření s ultrazvukem, které by odhalilo relevantní příčinu bolestí. Dále by mohlo jít o potíže s páteří, které evokují tyto bolesti. Vytékající tekutina...

Změny ve vzhledu spermatu

| Dotaz od: Václav

Chci se zeptat. V minulosti jsem mel chlamidie. Vsiml jsem si zmeny ve vzhledu spermatu. Po nejake dobe jsem si nechal udelat vysetreni spermatu spermiogramem a nenasly se zádné...

Možnosti léčby jsou závislé na příčině toho, že ejakulát je bez obsahu spermií, tuto příčinu neuvádíte (na vině může být přehřívání varlat například častým saunováním či...

Varikokéla

| Dotaz od: marek

Měl bych dotaz . Chtěl bych vědět jak se pozná varikokéla ? Protože už dlouho mám delší levý chámovod než pravý . Ale tloušťka je normální.Nemám žádné potíže. A takový ten...

Marku, nejprve začnu, co to varikokéla vlastně je. Čili jedná se o V podobné onemocnění, jako jsou křečové žíly nebo hemoroidy. Varikokéla se však týká výhradně mužů, neboť se...

Mám syna, kterému je dnes 12 let. V 18 měsících života mu byl zjištěn oboustranný kryptorchismus. Vzhledem k tomu, že v té době trpěl febrilními záchvaty, které se později...

Martine. Nesestouplá varlátka se diagnostikují ještě v porodnici. Do třech měsíců života pediatr vyčkává, protože se tento stav může spontááně upravit. Pokud k tomu nedojde...

Nosní a krční mandle

| Dotaz od: Tereza

Chtěla jsem vás požádat o konzultaci mé zdravotní situace. Nyní jsem měsíc po odstranění nosních mandlí. Odstraněny mi byly z důvodů častých zánětů nosohltanu. Záněty jsem...

Vážená paní Terezo, doporučuji Vám domluvit se na společném konziliárním vyšetření s Vaším gastroenterologem, gynekologem a imunologem. S pozdravem, MH.

Nevim co s tim

| Dotaz od: PAVLINA

Zdravim prosim vas chtela bych poradit nevi co stm Problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka co nebo kde je chyba aby bylo vse v poradku ja uz vam jednou psala a mel jste pravdu...

Příčina se u takto časně potraceného plodu nikdy nenajde, je to volba přírody, asi něco nebylo v pořádku, neznepokojujte se, příště to již může vyjít bez problémů. Jezte zdravou...

U sveho muže jsem si všimla, že v poloze " na koníčka " mu obcas zalezaji varlata(mozna jen jedno) jakoby zpet do břicha neni to pro něj bolestive a vždy se jakoby podari...

Varlata jsou mimo mužské tělo, protože k vývoji spermií je potřeba nižší teploty než 37st, proto jsou v šourku. Pokud má Váš muž běžně obě varlata uložena v šourku a retrahují...

Vysoke alt, positivni ana

| Dotaz od: Malgorzata

Mam uz od zari zvysene ALT a neprislo se z jakeho duvodu. Zloutenka A,B,C byla vyloucena, zlucnikove kameny take nemam, nepiji vubec alkohol, jedine jednu kavu denne. Mam...

Paní Malgorzato. Zvýšení ALT i pozitivita ANA mohou souviset s užíváním methyldopy jako takové, takže bych za vhodné opatření považovat její náhradu za jiný lék (methyldopa není...

Anovulace

| Dotaz od: silvi

Pisu z mobilu tak omluvte carky a hacky.mam dotaz na anovulaci ma kamaradka se snazi otehotnet uz rok a pul,doktor ji zjistil ze u ni neprobiha ovulace dal ji prasky a rikal ji...

K pravidelnému cyklu a ovulaci je třeba estrogenů a gestagenů. Tyto hormony se musí uvolňovat v určitém režimu, cyklu. V 1.fázi cyklu převažují estrogeny (1.-14. den cyklu), v...

Mykoplazmata v moči

| Dotaz od: ***

Dnes na infekčním oddělení(dělali mi kompletní vyšetření) mi sdělili že mam v moči infekci(na začátku roku jsem prodělala mykozu dostala jsem pouze čípky a žádná antibiotika...

Vážím si Vaší důvěry,ale zároveň bych si moc přála,abyste ji měla i vůči postupu Vámi uvedených kolegů.Jistě jste pozvána ke kontrole po léčbě.Otázka ev.ovlivnění plodnosti u...

Sterilita po příušnicích?

| Dotaz od: Michal

Vážená paní doktorko, prodělal jsem parotitidu s oboustrannou orchitidou. Mám proto starost o svoji fertilitu. Určitě si nechám udělat analýzu spermiogramu. Jen bych rád věděl...

Michale. Spermatogeneze (nebo-li laicky řečeno tvorba spermií) trvá 75dnů. Tak Vám doporučuji vyšetřit spermiogram až po uplynutí této doby od zánětu. Pokuď by jste podstoupil...

U třetiny párů, které se neúspěšně pokouší o miminko, je příčina na straně muže. Poruchy mužské plodnosti spočívají v nízkém počtu spermií, nedostatečné pohyblivosti spermií...

 celý článek


 celý článek

Mám následující problém. V roce 2007 se mi spustil čirý vazký výtok z močové trubice. Obvoďačka mi dala AZI s tím, že mám zánět močových cest. Zabralo a měl jsem 2 roky klid...

Petře. Opravdu všechny vyšetření, která jste absolvoval, svědčí pouze o tom, že jste se potkal kdysi v minulosti s chlamýdií a Vaše tělo ještě tvoří paměťové protilátky, které...

Snížená funkce štítné žlázy

| Dotaz od: Vladimíra

Níže zasílám lékařskou zprávu pí. doktorky včetně laborky. Lékařskými radami se snažím vždy řídit a respektuju všechny rozhodnutí. Jen bych se chtěla zeptat na další názory na...

Ani já se nedomnívám, že by porucha funkce štítné žlázy byla příčinou vašich abortů. Je však pravdou, že těhotenství nároky na funkci štítné žlázy zvyšuje, a proto je třeba při...

Neplodnost

| Dotaz od: Linda

Mám pár otázek ohledně (asi) neplodnosti.. Je mi 24 let. V 18 jsem byla závislá na drogách 1rok, od té doby jsem čistá, nekouřim ani nepiju, sportuji, jím zdravě.. Ale máme s...

První krok je návštěva Vašeho gynekologa který provede základní vyšetření u vás,partnera odešle na spermiogram případně zahájí léčbu,bude li situace složitější pošle vás do...

Před 4 roky jsem měl zánět varlat, se kterým jsem byl u lékaře a úspěšně ho vyléčil. Mám stálou přítelkyni a zhruba před měsícem jsem zjistil, že v případě vzrušení bez následné...

8YLO BY VELMI VHODNE NAVSTIVIT UROLOGA, KTERY VAS VYSETRENIM UBEZPECI,ZE NEMATE ONEMOCNENI VARLAT A NADVARLAT, STEJNE TAK MUSE PROVEST VYSETRENI PLODNOSTI, TZV. SPERMIOGRAM...

Anomálie počtu chromozomů způsobují nevyváženost genetického materiálu, která zapříčiňuje různé patologické stavy. Pohlavní chromozomy podmiňují správný vývoj pohlaví.

 celý článek

Caste potraty

| Dotaz od: Dana

Byla jsem jiz nekolikrat na IVF: - 05/06 uspesne IVF - narozeni syna - 09/08 neuspesny KET - 10/08 uspesny KET - potrat v 5 tydnu - 07/09 uspesne IVF - zamlkle tehotenstvi...

Dano. Zavedením IVF do praxe hodně fušujeme přírodě do kuchyně a nemusí to být vždy k dobrému (nezralý kardiovaskulár. systém, zvl endotel, velké procento komplikací po porodu...

Děložní čípek

| Dotaz od: Andrea

Pane doktore, je mi 28 let ještě jsem neměla děti a ráda bych založila rodinu kolem 30 let, minulý týden mi pan doktor udělal stěr z děložního čípku, který poslal na...

V klidu vyčkejte výsledku vyšetření (pokud se lékař neozve, jděte na kontrolu čípku za půl roku, jak Vás pozval; samozřejmě kdyby se objevily jakékoli obtíže - obecně, nemyslím...

Slabá a krátká menstruace

| Dotaz od: Zuzana

Od 16 do 26 let jsem brala HA TriRegol, pak jsem na radu lékařky vysadila (původně na půl roku, ale nakonec trvá přestávka 2 roky). Menstruaci jsem měla po vysazení HA normální...

K vašim dotazům: 1) není zapotřebí žádné vyšetření, ani vyšetření plodnosti, ani se nemusíte obávat, že by vám užívání hormonální antikoncepce způsobilo trvalou neplodnost 2...

Co to znamena?

| Dotaz od: Lucinda

Poradte.S pritelem se od unora snazime o druhe dite,ale nedari se,vzdy jsem to dostala.Ale posledni dve menstruace byly slabe a kratsi a ted jsem ji dostala o tyden drive,byla...

Navštivte svého gynekologa, provede vám nejrůznější vyšetření ke zjištění plodnosti a může pomoci objasnit potíže, které máte s menstruačním cyklem a jeho délkou. Pokud byste se...

Ženská plodnost je ovlivněna mnohými faktory a není výjimkou, že se nepříznivých okolností sejde hned několik najednou a žena ne a ne otěhotnět. Jak moc důležitou roli hrají...

 celý článek

Někdy kolem 25 roku života jsem zřejmě prodělal zánět levého nadvarlete. Přesný okamžik nevím, příznaky nikdy nebyly natolik patrné abych je registroval, a projevy nebyly tak...

Ve Vašem dotazu je několik nejasností - zejména píšete, že zánět nebyl nijak silný a byl dostatečně přeléčen antibiotiky. Zároveň ale píšete o vazivové přeměně nadvarlete...

Dnes jsem měla nechráněný pohlavní styk s mým přítelem a on se do mě trochu udělal. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Ještě mám druhý dotaz. Jaká je...

Zjevně Vám chybí základní informace a jste navíc vedenalichou nadějí: v prvním případě je pravděpodobnost vysoká, ve věku, jejž udáváte, je pro vysokou plodnost (fertilitu...

Má přítelkyně bere Mercilon.Po cca 1měs.známosti jsem se dozvěděl,že budu otcem.Po dotazu:brala jsi Mercilon pravidelně mi bylo řečeno že ano.Hlava mi to nebere byl jsem na...

Při pravidelném užívání antikoncepce je riziko selhání hormonální antikoncepce naprosto zanedbatelné. Může se zde jednat o nevědomou chybu v užívání, případné nedostatečné...

Urologický problém

| Dotaz od: Martin

Muj problem spociva v tom, ze "ukapávám"..pravidelne obevuji u konecniku kapicku. Ovsem ne moci. Spise se to podoba semenu, mozna to je nejaky hnis. Kazdopadne je to bile a...

Pane Martine! Nemám zcela jasno v tom, čemu říkáte "konečník". Konečník je poslední část střeva, která končí řití, resp. řitním otvorem. Podobné "ukapávání" se však typicky...

Proces oplodnění vajíček  probíhá v embryologické laboratoři. Získaná vajíčka jsou umístěna do zkumavek se speciálním médiem a následně oplozována přidáním spermií partnera...

 celý článek

Trombofilie a tehotenstvi

| Dotaz od: anna

Je mi 25 mám trombofilickou mutaci ,před 2 roky jsem prodělala trombozu nohy leky už neberu jen chodím na kontroly. S přítelem se snažíme o miminko uz pul roku a pořád nic...

Pokud se snažíte o graviditu již půl roku a je vám 25 let bylo by vhodné navštívit poradnu pro sterilitu je při větších nemocnicích. Příjemný den

Zánět vaječníků.

| Dotaz od: Natálie

Před týdnem mi byl diagnostikován zánět pochvy, který se přenesl i na vaječníky. Užívám antibiotika Dalacin C. Potíže ( bolest vaječníků) ustaly, ale dnes se znovu objevily...

Když se bolesti znovu objevily je potřeba jak laboratorní tak i gynekologické vyšetření, které ozřejmí,zda je zánět již zvládnut, jiná ochrana než chránit se před prochlazením a...

Štítná žláza a léčba

| Dotaz od: Barbora

Dne 3.11. 2016 jsem podstoupila vyšetření na endokrinologii, protože mi při kontrolním odběru krve u praktického lékaře byla zjištěna hodnota TSH 5,2. Na endokrinologii mi tedy...

Hodnota TSH je lehce zvýšená, avšak hodnota fT4 je v normě, jedná se u vás o tzv. subklinickou hypotyreózu (což znamená, že produkce volného tyroxinu je v normě - což je...

Cysty na vajecnicich

| Dotaz od: Martina

Rada bych se zeptala. Asi pul roku se mi delaji pravidelne drobne cysticky na vajecnich, ktere trosku pobolivaji a samy praskaji. Beru hormonalni antikoncepci, ktera to zrejme...

Tyto drobné cystičky, které samovolně zanikají, neovlivňují plodnost. A také ne všechny ženy s většími cystami mají potíže s otěhotněním. Vámi popisovaná bolest spíše s...

Varikokela

| Dotaz od: Marek

Pred 2 rokmi mi diagnostikovali varikokelu 3. stupňa, "viac vľavo, vľavo minimálne 3 vény dilatované nad 4mm. U nás na Slovensku nie je možnosť mikrochirurgie a po tom, čo som...

Léčba varikokély je pouze chirurgická. Tabletky a jiné metody nefungují. Bolestivost, negativní efekt na varle a špatný spermiogram jsou indikací k operaci. Po operaci by se...

Varle - bolest, tvrdost

| Dotaz od: Jakub

Je mi 17 let, před třemi dny jsem začal pociťovat nepříjemné bolesti v šourku (jako by byl těžší a pobolíval). Byl jsem s tímto problémem u urologa, který mě poslal na sono, ale...

Nádor bývá hmatný jako tuhá nebolestivá hrudka na jinak hladkém varleti. Varikokéla může mít vliv na plodnost, ale operuje se až v tomto okamžiku a při působení bolesti. Nádoru...

Ráda bych se zeptala, zda níže uvedené hladiny hormonů mohou mít u ženy vliv na plodnost a pokud ano, jaká je vhodná medikace? TSH 4,145 mU/l a fT4 11,96 pmol/l. Další vyšetření...

Jestli jsem dobře pochopil Váš dotaz, tak se v současné době se štítnou žlázou neléčíte tj neberete léky a plánujete otěhotnět. Vaše hodnoty TSH jsou podle mne v normě a o...

Varikokéla

| Dotaz od: Marie

Pane doktore, píši Vám ohledně přítele. Již před několika lety navštívil urologa pro hmatatelnou velice tvrdou malou kuličku (cca 5mm) ve spodní části levého varlete, lékař mu...

Má mírnou varikokélu - rozšíření žil semenného provazce, což je běžná záležitost. Pravděpodobně nebude varikokéla příčinou potíží. Doppler je vyšetřením vhodným k diagnostice...

Dnes mi doktor na gynekologickém vyšetření řekl že pravý vaječník nemám na místě kde by měl být, mám ho v právo nahoře nad dělohou, při zeptani jestli to nevadí mi bylo...

Vaječník bude v této netypické poloze od Vašeho narození, žádným způsobem Vás to neovlivní, jedině že by byl zcela mimo peritoneálni dutinu a tím i dosah ústí vejcovodu, co by...

Varikokéla

| Dotaz od: Vladislav

Je mi 17 let a mám varikokélu . Přikládám vyšetření ze SONA USG Scrota Obě varlata norm. velikosti a uložení , homogenní struktury , bez lož. změny , cévní zásobení norm...

Posilování může přispívat ke zvětšování varikokély. Pokud by jste měl bolesti nebo by se přítomnost varikokély odrazila na Vaší plodnosti, tak by se měla operovat.

Pokud se žena rozhodne naplánovat dopředu své těhotenství, je dobré zvážit, kdy je ta nejvhodnější doba. Někdy se totiž může stát, že plány na mateřství i přes obrovské úsilí...

 celý článek

Nevim jak zacit... Ale bude mi 30let od narozeni mam problem s varlatem ( jedno mormalne sestouple druhy mam na leve strane pod brisku jako by... Cca. Rok zpet jsem mel bolesti...

Aleši, při nesestouplém varleti se snižuje plodnost a je vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru varlete, proto bych ve Vašem případě rozhodně doporučila vyšetření urologem. S...

Početí a schopnost oplodnění oplývá mnoho mýtů. Tato trochu ožehavá témata nejsou totiž příliš diskutovaná mezi přáteli, snad ještě méně v rodině, a někteří se dokonce ostýchají...

 celý článek

Mykoplazmy a ureaplazmy

| Dotaz od: Michala

Cca tristvrte roka mam diagnostikovane mykoplazmy a ureaplazmy v posve, z mojho pohladu to preslo uz do chronickej fazy, pretoze chvilu mam pocit neprijemneho vytoku, chvilu...

Mykoplasmata a ureaplazmata bývají součástí normálního poševního prostředí u sexuálně aktivních osob. Příčinou zánětlivých obtíží mohou být, pokud dojde k jejich přemnožení...

Struma

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u doktorky na Endokrinologii a zeptala jsem se, jestli by byla možnost operace štítné žlázy a ta mi řekla v žádném případě. Už od 7 let...

Podle sonografického nálezu máte štítnou žlázu pouze jednostranně a mírně zvětšenou. Takové nálezy nejsou určené k operaci (odstranění štítné žlázy). "AI onem." znamená, že máte...

Metody umělého oplodnění pomáhají mnoha párům s diagnostikovanými poruchami plodnosti. Úspěšnost provedení závisí na konkrétním onemocnění muže nebo ženy, a také na věku...

 celý článek

Mám štítnou žlázu už víc jak 10 let. S přítelem se snažíme o díťě a pořád nic. Poslední laboratorní výsledky jsem měla free- T4-OR: 14,8 pmol/ TSH - OR: 0,24 mlU/l Beru Letrox...

Každý máme štítnou žlázu :o). Vaše výsledky jsou T4 v normě, TSH se mi jeví jako nižší (norma 0,37-5,0 ...ale hodnotí se podle norem té které laboratoře a to normy se mohou...

Bolest varlete

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zeptat. Před měsícem jsem byl na urologii na vyšetření z důvodu bolesti levého varlete. Doktor nic nenašel. Když mám šourek stažený mám na levé straně jako by více...

Varikokélu malého stupně by teoreticky nemusel najít. Operace varikokély je však vhodná pouze u pacienta, který má typické a chronické bolesti nebo u muže se zhoršenou plodností.

Nizky testosteron

| Dotaz od: emil

Je mi 31. v detstve a v puberte si ma vsetci mylili s dievcatom. v puberte som nemutoval, nemal som pubertalne spravanie ako ostatni rovesnici. vzdy som bol vysokej, stihlej...

Hladina testosteronu je skutečně při dolní hranici, chybí mi ale vyšetření volného testosteronu...tedy toho účinného ve tkáních. Podle nízké hladiny LH a FSH však nevypadá, že...

Bílé skvrny žaludu

| Dotaz od: Matěj

Před pár týdny jsem u sebe zpozoroval tyto bílé skvrny. Chtěl bych se zeptat, co by to mohlo být? Je pravdou, že v minulosti jsem prodělal herpes a byl jsem na operaci s...

Pane Matěji, mohlo by se jednat o mykotickou infekci, přiložená fotografie není moc ostrá, lépe by to zhodnotil dermatovenerolog při klinickém vyšetření. Prekancerózy bych se...

Pokoušíte-li se více než rok otěhotnět a stále nejste těhotná, neváhejte a objednejte se ke svému gynekologovi. A vezměte s sebou i svého partnera. Vaše snažení totiž může mařit...

 celý článek

Těhotenstvi

| Dotaz od: virdžínie

' už asi 3 nb 4 měsice se chystame mit miminko pohlavni styk mame pravidelně předtim sem mela problem močíla sem krev asi dva dny ale to bylo v červnu a v květnu sem měla zánět...

Dobrý de. Pokud jste prodělala těžký zánět močových cest a zřejmě i ledvin, zcela jistě Vám lékař odebíral moč na bakteriologické vyšetření. Jsou jisté mikroorganizmy, které...

Po 5 ti letech uzivani Depo Provery, jsem se rozhodla antikoncepci vysadit a pokusit se s partnerem o miminko. Posledni davku Depo Provery jsem si pichla zacatkem zari 2015. V...

V prvé řadě navštivte gynekologa, je nutné vyšetření, jak se Vaše tělo srovnává s následky Depo-Provery. Fertilita může nastoupit až po roce a půl.

Běžnou metodou vyšetření koncentrace luteinizačního hormonu (LH) je v současnosti domácí LH testování. Tyto LH testy slouží k určení ovulace pomocí jednoduché metody, kterou...

 celý článek

Gynekologie

| Dotaz od: michaela

Chtěla bych se zeptat zda může mit za nasledek neplodnost když přítel jako maly měl zánět mozkovych blan a ted v dospělosti kouří a obcas pije. Může to na plodnost mit vliv?ted...

Bez vyšetření spermiogramu partera těžko řící zda je plodný .....Nosifol pro oba je dobrá rada , ale nechat si zkontrolovat spermiogram je také na místě

Chronická borelioza

| Dotaz od: Petra

Několik měsíců (cca 5-6) mám problém s nateklým kolenem, poslední 2 měsíce je to o dost horší. Po testech mi byla zjištěna lymská borelioza. Klíště jsem nikdy neměla, cca před...

Cesta je opravdu tak jak popisujete, k infekci mohlo dojít, ale daleko dříve a nyní zjištěn klinický nález na koleni a pozitivní imunologická reakce.. Sekundární odezva v...

O devastujícím vlivu kouření na mužskou potenci již toho bylo napsáno hodně a protikuřácká reklama s povadlou cigaretou symbolizující podobně uvadlé mužství kuřákovo připadá...

 celý článek

Pokud máte rádi ve všem jasno hned a zároveň vás děsí všechny choroby, které může nepatrné klíště skrývat ve svých útrobách, laboratorní vyšetření klíštěte je pro vás to pravé...

 celý článek

Zdá se vám, že kontrola prostaty konečníkem narušuje vaši intimitu? Nejste sami. Jenže chvilka rozpaků a nepohodlí může leckomu zachránit zdraví.

 celý článek

To, že pro zvýšení šancí na početí je ideální zdravá strava a životní styl, pro vás asi nebude překvapení. Věděli jste ale, že existují určité „potraviny plodnosti“, které...

 celý článek

Kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva. Provádí se pomocí endoskopu, což je ohebná trubice, na jejímž konci je kamera. Toto vyšetření umožňuje lékaři prohlédnout si střevo...

 celý článek

Již v dobách dávno minulých lidé oslavovali plodnost, neboť dobře věděli, že právě na ní závisí jejich existence. Starověké civilizace často jako symbol plodnosti zobrazovaly...

 celý článek

Chcete potomka, ale bojíte se dědičné nemoci? Obavy můžete pustit z hlavy, lékaři totiž dokážou vyšetřit geny embrya ještě dříve, než je žena těhotná. Metoda se jmenuje...

 celý článek

Pediatrické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění u dítěte. Pediatrie se zabývá dětmi a dospívajícími od narození do věku 19...

 celý článek


 celý článek

Idiopatické střevní záněty se mohou projevovat jako jiná více nebo méně závažná onemocnění trávicího traktu.

 celý článek

Je docela možné, že muž, který v minulosti prodělal vasektomii, tedy formu sterilizace, bude chtít své rozhodnutí nemít dítě změnit. Důvody mohou být jakékoliv. Navázání nového...

 celý článek


 celý článek

Zavedení plošného mamografického vyšetření před 14 lety už v České republice pravděpodobně zachránilo stovky až tisíce životů. Nicméně 40 % žen v rizikové věkové skupině na...

 celý článek

Rakovina prsu je u žen nejčastějším typem rakoviny. Nevyhýbá se však ani mužům. V jejím odhalování se v současné době uplatňují různé postupy – od základního klinického...

 celý článek

Není žádným tajemstvím, že zlozvyky široce rozšířené v dnešní společnosti mají nemalý vliv na zdraví a kvalitu života značného množství populace.

 celý článek

Dbejte o své zdraví! I sluníčko může být nepřítel! Přijďte si nechat zdarma vyšetřit svá znaménka. Kampaň pod názvem Dny slunce je připravena pro preventivní vyšetření před...

 celý článek

Za posledních 20 let se výskyt rakoviny prostaty v ČR ztrojnásobil. Úmrtnost však poklesla díky stále lepším léčebným metodám na třetinu. Aktuální ale pořád zůstává otázka...

 celý článek

V první části textu věnovaného souvislosti mezi plodností a škodlivými zlozvyky jsme si osvětlili, jaká nebezpečí v sobě skrývají nedostatek spánku, přílišná konzumace kávy...

 celý článek

U dětí se na obou koncích kosti, která ještě roste do délky, nacházejí růstové štěrbiny. V těch je vrstva buněk, díky nimž dochází k prodlužování kosti. Na konci puberty se tyto...

 celý článek


 celý článek

Pokud plánujete stát se rodiči, zamyslete se nad tím, zda nepřestat s kouřením. Tenhle zlozvyk, kromě jiného, totiž velmi vážně poškozuje plodnost nejen budoucích matek, ale i...

 celý článek

Jedním z možných vyšetření, které vás může čekat v procesu řešení dosavadní neplodnosti, je tzv. hysterosalpingografie. Jde o speciální druh rentgenu, který se provádí...

 celý článek

Ačkoliv ženy jsou těmi, kdo dítě porodí, bez mužů by to nešlo. A nároků na ně není málo: musí být schopní erekce a musí mít dostatek spermií, které mají správný tvar a jsou...

 celý článek

Onemocnění šířící se pohlavním stykem patří mezi nejčastější příčiny návštěvy lékaře. Sexuálně přenosné choroby nejsou pouhým momentálním problémem, ale mohou mít závažné...

 celý článek

Perimetrie je jednoduchá, asi 10 minut trvající prohlídka. Tato zcela bezbolestná metoda má nezastupitelné místo při určování diagnózy spousty onemocnění zrakového...

 celý článek

Moderní domácnost se bez chemických čisticích prostředků neobejde. Některé z nich používáme denně, o jejich účincích na naše zdraví toho ale mnoho nevíme. Nové studie poukazují...

 celý článek

O omega-3 nenasycených mastných kyselinách a jejich nesporném blahodárném vlivu na srdce a cévy, centrální nervovou soustavu či imunitní systém toho bylo napsáno již mnoho.

 celý článek

Žena s cystickou fibrózou možná potíže s otěhotněním mít nemusí, ale u mužů je to s plodností jinak. Přesto se jim sen o rodině s dětmi může splnit.

 celý článek

Dyslipidémie je onemocnění způsobené většinou částečně dědičně, ale též životním stylem. Někdy může být i následkem jiného onemocnění, pak se jedná o tzv. sekundární...

 celý článek

Od minulého září mam ucpanou pravou nosní dirku. Rýmu nemam. Jen občas zasmrkam. Byla jsem na aletgologii a poslali me ještě na ORL. A tam je chtějí vyšetřit optikou. V...

Vážená slečno/paní Ilonko, stav nosních průduchů nejlépe posoudí ORL lékař. Bez jeho vyšetření Vám nikdo spolehlivě nemůže poradit. S pozdravem, MH.

Byla jsem na předoperačním vyšetření a doktorka mi říkala, že mám vše v pořádku. Ale když jsem se pak doma koukala na výsledky přišlo mi divný, že mám v moč + sediment hodnotu...

Pravděpodobně bude přítomna bakteriální kontaminace při odběru, pokud by byla infekce MM, chodila byste na WC častěji a objevilo by se i pálení či řezání při močení.

Je mi 65 let a rocne jdu na kontrolu k urologu. Minule dva roky pan doktor vynechal rektalni vysetreni prostaty. Nevim, jestli ultrazvuk, varlata a PSA test staci. Neni...

Frekvence určitého úkonu (rektální vyšetření) není přesně dána. Pokud chodíte s prostatou tak alespoň 1x za 2 roky bych ji vyšetřil

Vyšetření eeg

| Dotaz od: brigita

Před nějakou dobou jsem měla poruchu vědomí s klonickou křečí hlavy a DKK. Prošla jsem několika vyšetřeními, kdy mi v podstatě nic nezjistili. Pouze na EEG mám v papírech...

Začátek věty říká, že je záznam mírně. nevýrazně (= to slovo frustně) mimo normu. Celkově popis opravdu říká, že nic přesvědčivě nenormálního nebylo zachyceno. Proto je pro...

Vyšetření u neurologa

| Dotaz od: Hedvika

Zdravím byla jsem hned ve čvrtek,a tutostředu jdu k neurologovi,vůbec nevím co to obnáší,proto se ptám.Mámz tohostrach.Hezkývečer Hedvika

Nebojte, základní vyšetření se skládá z pohovoru a z fyzikálního vyšetření = vyšetření těla pomocí poklepu (kladívkem se klepe jemně, nebolí to), pohmatu, pohledu a případně...

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství a další podobně nepříjemné příznaky? O onemocněních střev slýcháme ve sdělovacích...

 celý článek

Dcera (6 let) ma planovanou plastickou operaci v celkove anestezii (zakrok asi tak na hodinu) V ramci predoperacniho vysetreni pracoviste nepozaduje zadne odbery krve. Je tohle...

Pokud je dcerka naprosto zdravá, nikdy žádné vážnější zdravotní potíže neměla a neužívá žádné léky, pak opravdu není nutné provádět žádné laboratorní vyšetření v rámci...

Kompletní vyšetření

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat, jestli jde udělat kompletní vyšetření na všechny pohlavní nemoci včetně HIV. A zdali na to nějaká pojišťovna třeba přispívá. A kolik by takové vyšetření...

Samozřejmě, že jde udělat testy na všechny pohlavní nemoci, pokud je to na vlastní žádost, vyšetření se provádí na hygienické stanici za přímou platbu. Cenu za vyšetření si...

Vyšetření spermatu

| Dotaz od: Martina

Slyšela jsem nepodloženou informaci, že lze vyšetřit sperma na možnost jestli bude muž plodit pouze dívky,nebo chlapce případně oboje. Velmi by mne zajímalo,jestli taková...

Martino! Muž, který by plodil jen holčičky nebo jen chlapečky neexistuje. Sperma muže obsahuje vždy spermie obojího druhu a je jen dílem náhody zda při početí vznikne chlapec...

Ige při vyšetření krve

| Dotaz od: Lada

Prosím o vysvětlení, co znamená zkratka IgE při vyšetření krve. Také co jsou to neutrofily a jak lze poznat z krevního obrazu zda jde o leukemii. Mnohokrát děkuji za odpovědi.

IgE je imunoglubulin E, druh protilátky uplatňující se zejména při alergii. Neutrofily jsou druh bílých krvinek. Hlavní známkou leukemie v krevním obrazu je nejčastěji velmi...

Jsem ve 22. týdnu a jelikož mi celkem často tvrdne břicho a měla jsem pocit tlaku na spodek, ukázala jsem se u své gynekoložky. Udělala mi klasické vnitřní vyšetření pohmatem a...

Vyšetření palpační rozhodně předčasný porod nevyvolá, buďte klidná když nález i ultrazvuk jsou v pořádku, palpace posuzuje naléhající část, stav hrdla v několika parametrech.je...

Ráda bych se zeptala na možnosti podstoupení imunologického vyšetření. Poslední rok jsem často nemocná, prodělala jsem zánět středního ucha, bolesti krku, časté únavy. Potebuji...

Na imunologické vyšetření je většinou požadováno doporučení - buď od Vašeho praktického lékaře, nebo jiného specialisty /ORL.../, kde jste se se svými obtížemi léčila. Pokud...

Urologie je lékařský obor zaměřující se především na diagnostiku a léčbu onemocnění močového ústrojí a mužských pohlavních orgánů. Ledviny jsou základním orgánem močové soustavy...

 celý článek

Ráda bych se zeptala na výsledek vyšetření kyčlí mého dvou měsíčního syna. Na poukazu na vyšetření má napsáno SIN: IIA DX IIA a lékař nařídil široké balení. Díky spěchu a...

U malých dětí dochází k postupnému dozrávání kloubní jamky kyčelního kloubu a nález IIa popisuje tzv. fyziologickou nezralost, která je zcela normální do 3. měsíce. Široké...

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Lékaři umožňuje odhalit jednotlivá onemocnění konečné části tlustého střeva. Při vlastním vyšetření lékař prstem...

 celý článek

Vliv voltarenu na plodnost muže

| Dotaz od: marketa h

Vážená poradno, měla bych na Vás dotaz, s přítelem se snažíme o miminko a on dostal na bolest hlavy voltaren, který začal užívat, zajímalo by mě, jestli by tento lék mohl mít...

Nemusíte mít obavy, pokud užívá Voltaren Váš přítel, není s otěhotněním ani pro miminko problém. Jinak je tomu u Vás. V těhotenství a při kojení se jeho užívání nedoporučuje.

Během léta se mi břiše objevila velká skvrna (cca 5 cm prům)- která během tří měsíců postupně mizela. Klíště jsem neměla, ale byla jsem v jižních čechách v oblasti, kde bylo...

Milá neznámá, nevím jak Vaše lékařka, ale já bych Vám na základě údajů, které uvádíte, sérologii borrelií vyšetřila, protože anamnéza je celkem typická a i opožděná léčba by...

Imunologické vyšetření

| Dotaz od: Dominika

V posledním půl roce jsem byla velmi často nemocná (zlatý stafylokok, hemofil, angína, zánět dutin, pneumokok, chřipky, záněty nosohltanu) a jsem tedy objednána na imunologické...

Imunologické vyšetření se hlavně provádí z krevních odběrů, proto je potřeba přijít na lačno.Zjistí se stav imunity v krvi jak buněčné tak protilátkové, většinou se...

Bolesti hlavy, bolesti svalů, horečka, rýma, kašel, bolesti v krku, únava, schvácenost. Většinou to shrneme: „Chytil jsem chřipku.“ Díky medicínské osvětě většina z nás ví...

 celý článek

Metabolické vyšetření slouží k diagnostice dědičných poruch metabolismu, neboli látkové výměny probíhající v organismu. Využívá se vysoce specializovaných metod a nezbytným...

 celý článek

Ma 2,5 leta dcera jen velice malo mluvi. Ma jen par slov ktere pouziva na ostatni mi naznacuje, ze je tezke je vyslovit a ani se nijak nesnazi. Zkousela jsem na ni septat...

Martino, sluch se vyšetřuje různými metodami, nejlépe Vám je popíše ORL specialista, ke kterému půjdete. Všechny jsou neinvazivní, pouze se k uchgu či k hlavě přikládají...

Echo vyšetření

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat jestli a co znamená výsledek echo vyš.: levá komora 51 mm, bez dilatace,Ef 71%, mitrální chlopeň s nehlubokým prolapsem, stopa regurgitace, mala TC s PG 11...

Jelikož nejsem kardiolog a toto jsou spíše kardiologické termíny (zvláště zkratky), tak Vám mohu pouze sdělit, že se nalezly drobné změny na srdci ve smyslu anatomických vad...

Dnes jsem byla s dcerou na vyšetření sluchu na foniatrii, které se prý provádí povinně u všech novorozenců. Zajímalo by mě k čemu je to dobré, když vidím, že dcera slyší. Spíše...

Vyšetření sluchu u novorozenců se provádí, aby se zjistily poruchy sluchu i tam, kde by se na to třeba nepřišlo - porucha sluchu není úplná nebo třeba dítě slyší jen na jedno...

Asi mám možná neobvyklý dotaz. Byla jsem na CT vyšetření páteře a byla mi přitom zjištěna vyhřezlá ploténka,ale zajímalo by mě něco jiného.Musela jsem si sundat vše kovové do...

Kovový předmět včetně pásku je na CT vyšetření opravdu dobře vidět, to je naprosto normální. Opakované vystavování těla rentgenovému (ionizujícímu) záření může do budoucna...

Moc vam dekuji ,ze prostrednictvim netu se vas mohu zeptat .Je mi 28 let a pred tremi roky po nocnich strevnich zachvatech jsem byl objednan na kolonoskopii.Pred tim to...

Léků proti úzkosti existuje celá řada a samotný gastroenterolog (lékař, který provádí koloskopické vyšetření) může vybrat ten vhodný, nemusíte nutně na psychiatrii. Dále - je...

4. února jsem dostala od imunoložky Poukaz na vyšetření K na neurologické vyšetření. Zatím jsem se nemohla na toto vyšetření objednat. Chtěla jsem se zeptat, zda má tato žádanka...

Pokud vím, tak žádanka není časově omezena, běžně by měla být prohlídka cca do měsíce, ale ani rok není překážkou v platnosti, i když to už Vaše problémy mohou mít zcela jiný...

Histologické vyšetření pihy

| Dotaz od: Jirouš

Zajímá mě, jak přesně probíhá histologické vyšetření vyoperovaného znaménka, co přesně se zkoumá a jakým způsobem. Děkuji za odpověď.

Pod mikroskopem se vyšetřuje přítomnost charakteristických znaků - buněk kůže, zánětlivých elementů, cév, jejich uspořádání, tzv. mitotická aktivita ( množení buněk), ev. i...

Vyšetřeni na orl

| Dotaz od: Honza

Přeji dobrý den mívam problem pocitu ciziho tělesa v krku hned na začatku pod spodním patrem . Dle mne to jsou hleny nebo helny ikdyž vubec nekašlu jen taham od krku do dutiny...

Myslím, že jste se zbytečně obával vyšetřující lékařky zeptat na nález, jistě by Vám vše v klidu vysvětlila. Granulární faryngitis je popisné označení zánětu hltanu, nejde tedy...

Vyšetření krevního tlaku - tonometrie - je jedno ze základních lékařských vyšetření. Krevní tlak vypovídá o funkci Vašeho srdce a stavu Vašich cév. Porucha jednoho nebo druhého...

 celý článek

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetření. Používá se zejména při podezření na onemocnění konečníku nebo prostaty. Jeho provedení je důležitou podmínkou pro včasný...

 celý článek

Eeg vyšetření

| Dotaz od: Lucie EEG

Byla jsem s dcerou na EEg vyšetření. Výsledek byl abnormní EEG pro labilitu základní aktivity. Jednotlivé ostré vlny theta frontálně vpravo. Bhužel mi lékař nevysvětlil, co to...

Neznepokojujte se, výsledky EEG se nikdy nedají interpretovat samostatně, dávají se až do souvislostí s jinými nálezy, určitě jste byli nebo půjdete na další vyšetření....Potom...

Hematologické vyšetření je laboratorní stanovení vlastností a složení krve. Současná medicína umožňuje provést stovky různých testů krve a krvetvorných orgánů. Mezi základní a...

 celý článek

Vyšetření revmatologie

| Dotaz od: Radka

Zajímalo by mě co znamená výsledek vyšetření, které mě dělali na revmatolgii v Boskovicích.Sacroileitis bil at s přítomností HLA B 27,incip st.ankylosujicí spondylitidy...

Radko! Podle závěru lékařské zprávy trpíte počínající ankylosující spondylitidou nebo též Bechtěrevovou nemocí (dále zpráva zmiňuje blíže nespecifikované onemocnění ledvin a...

Vyšetření

| Dotaz od: Domča

Je mi 20 let a byla jsem na preventivní prohlídce po jednom roce. Změnila jsem lékaře kvůli stěhování. Akorát stala se mi taková věc, při vyšetření mi doktor vůbec neřekl co...

Při preventivní prohlídce odebírá lékař z děložního čípku vždy 2 stěry k cytologickému vyšetření, někdy přidává 3. stěr na vyšetření HPV. Z čípku může případně odebírat i...

8.4. jsem byla na vyšetření v nemocnici kvůli krvácení z rodidel, následně 5 dní hospitalizováná, poté propuštěna s neschopenkou do konce těhotenství. A výsledku zprávy z...

Ve zprávě se píše: plod se jeví normálně, velikostí odpovídá 22. týdnu těhotenství, jeho růst je symetrický. Okraj placenty je vzdálen minimálně 25 mm od vnitřní branky...

Hormonální vyšetření

| Dotaz od: Jiří

Zajímalo by mě, kde je nejlepší se nechat hormonálně vyšetřit, zjistit tak, zda-li se tělo vyvíjí správně.Nemám českou pojišťovnu, takže si musím vyšetření hradit sám.Potřebuji...

Nejlepší bude nechat si provést odběry u praktického lékaře nebo na nějaké soukromé endokrinologii.

Jako psychiatrické vyšetření označujeme pohovor lékaře psychiatra s pacientem. Psychiatrie se zabývá duševními poruchami, ty mohou být způsobeny chorobným myšlenkovým pochodem...

 celý článek

Preventivní vyšetření kyčlí je soubor lékařských vyšetření a zobrazovacích metod, jejichž cílem je včas odhalit vrozené vykloubení kyčelního kloubu. Vrozené vykloubení kyčlí je...

 celý článek

Mam dotaz ohladom vysetreni. Mam za sebou dva potraty, prvy pred rokom a pol bol spontany utajeny potrat cca v 10 tyz.tehotenstva, duhy som mala pred dvoma tyzdnami cca v 15...

Vhodné je vyšetření na činnost štítné žlázy včetně anti TPO protilátek, dále trombofilie a ev. s partnerem navštívit genetika.

Echo - vyšetření

| Dotaz od: Miroslav

Vážený pane doktore, každoročně chodím na ECHO vyšetření a v letech 2005,2006,2007,2008 byly rozměry u levé komory, tj, septum (IVS) a zadní stěny vždy 12 mm, tj. ještě v...

Podle výsledku by to zhoršení znamenat mohlo. Nicméně je poměrně málo obvyklé, aby k němu došlo tak náhle. Doporučoval bych proto ještě jednou vyhledat ošetřujícího lékaře.

Prestarium a plodnost

| Dotaz od: Lenka

Ráda bych se zeptala - již 6 měsíců se snažíme otěhotnět, zatím neúspěšně, zajímalo by mě, zda mohou mít na mužskou plodnost vliv léky, konkrétně prestarium na vysoký tlak a...

Mezi nežádoucí účinky u Prestaria patří impotence (neschopnost dostatečné erekce, tj.porucha ztopoření pohlavního údu), ale nepatří mezi časté účinky. Neplodnost obecně však...

Chtěla bych se zeptat na 14 dní trvající rýmu v 19 tt. Brala jsem 5 dní dětský olynth na noc, po té jsem na 5 dní vysadila a rýma se zahustila a je zelená, bolí mě dutiny. V...

Paní Lenko, Zelená rýma je znakem spíše bakteriálního onemocnění, bude v tomto případě lepší, pokud vyhledáte lékaře. I neléčená infekce může znamenat riziko pro miminko...

Nevím jak přesně položit svůj dotaz. Zajímalo by mě, jestli je nějak dáno zákonem, že musím chodit na gynekologické prohlídky? Slyšela jsem, že kdybych měla později nějaké...

Povinnost chodit na preventivní gynekologické prohlídky není jinak zákonně definována. Jinými slovy, pokud nechcte, nemusíte. Nikdo Vás za to trestat nebude a ani nehrozí, že by...

Vyšetření srdce

| Dotaz od: tereza c

Zajímalo by mě na jak dlouho (např. na kolik let) si mohu být jistá, že mám úplně zdravé srdce, když jsem byla naposledy v září 2014 na celkovém vyšetření srdce i při zátěži v...

Dobý den, myslím si, že v dalších 10 letech není další vyšetření potřeba. Pokud nemáte obtíže, tak bych to neřešil. Nevím, kde se dá natočit EKG jako samoplátce. Určitě se s...

Mám před sebou výsledky z laboratoře a velmi mně překvapily následující hodnoty: UREA 9,6/KREATININ 94/KYSELINA MOČOVÁ 370/CRP 6/HEMOGLOBIN HGB 108/HEMATOKRIT 0335. Pane...

Františko! Podle laboratorních výsledků máte lehce nadhraniční hodnotu urey, tato hodnota by mohla svědčit pro mírně zhoršenou funkci ledvin, ale může být způsobena např. i...

Plodnost

| Dotaz od: Barbora | z mobilní aplikace

Chtela bych se zeptat zda obezita u muže snizuje plodnost? Priklad :muz vek 40 let , 178 cm 160 kg,zvyseny cukr...dekuji za odpoved

Obézní muži a hlavně jejich způsob života má větší tendenci k nižší plodnosti

Kompletní vyšetření

| Dotaz od: Radka

Mám dotaz ohledně kompletního vyšetření.Jestli se může provést v jakékoliv nemocnici?Zda-li se to hradí,nebo je to zdarma.A co vše je k tomu potřeba.Děkuji za odpověď..

Pokud máte zdravotní pojištění, kompletní vyšetření vám provede váš obvodní lékař, třeba v rámci povinných preventivních prohlídek. Pokud máte pojištění, je zdarma, neplatí se...

Chtela bych se zeptat ja a muj partner se uz tri roky snazime o miminko,jednoho potomka uz mame.probirala jsem to i se svym gynekologem,ale ten mi stale tvrdi,zeto chce cas,ale...

Paní Lenko, 3 roky neúspěšné snahy o otěhotnění jsou velmi dlouhá doba, vyhledat odborníka (ne gynekologa) jste měli už po roce. Doporučuji navštívit centrum asistované...

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: