4 roky trvající bolest kolene

Dobrý den. Je mi 17 let a už 4 roky chodím pravidelně k ortopedovi. Ve třinácti letech jsem tancovala a měla hodně pohybových aktivit. V té době jsem začala mít problémy s levým kolenem. Bolelo mě při chůzi a tak jsem navštívila ortopeda. Ten mi tehdy řekl že mám odvápněnou chrupavku a předepsal mi nějaké léky a vápník ve formě tablet. Od té doby jsem neustále chodila na kontroly a bolesti s kolenem nepřestávaly. Loni mi doktor po ultrazvuku kolene řekl, že mám poškozenou čéšku a málo vápníku v kloubu. Vodu tam prý určitě nemám. Už několikrát mi změnil léky, ale nic nezabíralo. Poslal mě i na testy na revma a boreliózu, ale oba testy byly negativní. Když jsem se ho ptala proč mám ty problémy tak mi řekl že to může být způsobené hormony. V současnosti beru prášky Olfen a pořád vápník ve formě tablet. Koleno mě bolí když déle chodím. Teď už si kvůli bolesti nemůžu ani kleknout nebo nohu víc ohnout. Jednou jsem zapomněla a čupla jsem si a když jsem se zvedala tak bolest byla tak velká až jsem měla v očích slzy. Poslední dobou mě začíná bolet i druhé koleno a doktor tomu nevěnuje pozornost a dál mi předepisuje ty stejné léky. Já už jsem zoufalá. Nemůžu dělat žádnou pohybovou činnost, nemůžu ani doběhnout na zastávku. Než abych cítila tu bolest tak si raději nechám ujet autobus. Chci se zeptat jestli je možné nějaké další vyšetření kromě ultrazvuku nebo krevních testů, aby se zjistila konkrétní příčina mých bolestí a jestli se s tím dá něco dělat. Opravdu mi nepřipadá normální aby mě 4 roky bolelo koleno i když na to beru různé léky a teď mě navíc začíná bolet i to druhé koleno. Předem děkuji za váš názor.

Odpověď odborníka:

Druhé koleno je jistě přetěžováno, takže i kdyby bylo zcela v pořádku tak se bolest objeví. Je patrné, že se jedná opravdu o změnu v tkáni chrupavky, ale jen internetem není možno koleno ani vyšetřit ani vyléčit. Bylo by namístě opravdu provést důkladné endokrinologické vyšetření, tedy vyšetření stran hormonů, zhodnotit i látkovou výměnu dalšími laboratorními testy, pokračovat v kontrole u reumatologa a testy opakovat. Po domluvě s ortopedem, který se věnuje dětské ortopedii i zvážit eventuální artroskopii kolena s přehlédnutím dutiny kloubní a vyšetřením s odběrem malého množství chrupavky na mikroskopické vyšetření. Nejlepší odpověď vám, ale dá váš ortoped, který vidí nejen pacienta a jeho kolena, ale i rtg a další snímky kolena. Mezitím jistě pokračovat v terapii i na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: