Afty jako příznak onemocnění ?

Dobrý den, je mi 23 let, již od dětství (cca od 2 let) trpím na rozsáhlé a stále se vracející afty. Jejich léčba trvá měsíce a následně během několika dní je mám opět. Od lékařů slýchám, že mám oslabenou imunitu, ať polykám B-komplex a vždy mi doporučí nějakou mast či gel na potírání. Nic mi ale nepomáhá. Navíc se léčím s onemocněním štítné žlázy. Občas se mi objevují hemeroidy se silným krvácením. Můj tatínek se řadu let léčil s Crohnovou chorobou. Chtěla jsem se zeptat, zda v mém případě nemůžou afty být příznakem nějakého onemocnění? Případně na koho se obrátit? Zároveň by mě zajímalo, zda je možné takto rozsáhlé a neustupující afty nějakou léčbou alespoň zmírnit (na úplné uzdravení už jsem ztratila naději)? Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opakovaný výskyt aft může značit sníženou obranyschopnost, jejich vznik podporuje i dlouhodobý stres, nevyvážená strava s nadbytkem cukrů, kořeněných pokrmů, vliv má i kouření. Dlouhodobý sklon k aftům se velice obtížně léčebně ovlivňuje. Kromě dlouhodobého doplňování vitaminů řady B a C zkuste při výsevu aft homeopatické léky Borax, Kalium bichromicum nebo Mercurius corosivus.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: