Akutní problémy s koleny

Vážený pane doktore, rád bych Vás požádal o radu... Mé přítelkyni je necelých 17 let, je sportovně založená, ale již dlouhou dobu trpí bolestmi kole. Je po dvou operacích obou kolen, které absolvovala okolo patnáctého roku. Bylo jí diagnostikováno nějaké onemocnění chrupavky, chrupavka se jí ztrácí. Operace byly prováděny s tím, že nikdo vlastně nevěděl zdali jí pomohou či ne. Místní ortoped, pan Mudr. Veselý si s tím naprosto neví rady a tvrdí, že se s tím nic dělat nedá...já tomu ale odmítám věřit, vzhledem k jeho pověsti a přístupu, který měl i k mým kolenům. Přítelkyně posledních x měsíců šíleným způsobem trpí, kolena ji bolí až někdy nemůže chodit, rozklepou se jí nohy a neudrží se na nich. Občas se stává, že sedí a z ničeho nic ji bolí tak až jí to donutí k pláči. Já se Vás vážený pane doktore ptám...je nějaká možnost, která by se s tím dala udělat? náhrada chrupavky, obnovení růstu či nějaká operace? Dále bych se Vás také rád zeptal, kde je nejlepší specialista na kolena v republice, případně i v zahraničí, například Německo...finanční stránku v žádném případě neřeším, i kdyby mělo jít o operaci za sto tisíc korun či dražší. Předem Vám velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Stav vyžaduje pečlivé vyšetření. Z vašeho jen velmi krátkého popisu nelze mnoho vyvodit. U mladých lidí se často objevují potíže v poruše kloubní chrupavky kolena, chondropatie. Příčina nemoci plně není známa. Je častá. Dosud ne zcela zralá chrupavka reaguje na přetížení kolena a to především změnami v konsistenci chrupavky, která je prosáklá, zbytnělá, mohou se objevit místa rozvláknění, ale i ostrůvky změny chrupavky za méněcenou vazivovou tkáň Podíl na těchto změnách má i nerovnoměrná zátěž kolena změnou osy stehno bérec, změna polohy a tvaru čéšky. To vše ortoped klinicky a rtg musí posoudit. Pokud se nejedná o jiné závažnější změny je na místě se neukvapovat. Po řádném vyšetření omezit tělesnou zátěž, mnohdy upravit váhu, léčba pophybově a fyzikálně na rehabilitaci. nPosílení čtyřhlavého svalu. Bazén. Dostatek vitaminů, bílkovin. Možno zkusmo i léky na ochranu chrupavky, menší efekt. Jen vyjímečně je možno postupovat operačně, především v úpravě polohy čéšky. Někdy i zásah na chrupavce, poradí váš ortoped. Obraťte se na dětskou ortopedii vašeho krajského pracoviště.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření, nebo žvýkací tabák? Obojí je špatně
Články: Kouření, nebo žvýkací tabák? Obojí je špatně
Pokud si myslíte, že je...
Roztroušená skleróza
Články: Roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza (RS...
Metabolické vyšetření
Články: Metabolické vyšetření
Metabolické vyšetření...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x