Akutní respirační infekce, dusivý kašel

Dobrý den Paní doktorko.Asi v pondělí jsem Vám psala o mých obtížích.Byla jsem teda u paní doktorky a řekla že CRP je spíše virové dala mi tedy preventan akut a řekla at berem něco na kašel.Beru mucosolvan ale obtíže sou pořád teploty okolo 37-38,5 v pátek mám jít na kontrolu.Včera večer jsem myslela že se udusím.Občas vykašlávám hleny ale neni to pořád no a když jsem se rozkašlala tak mi hleny zůstali v krku a něco na plicích a nemohla jsem se ani nadechnout nešlo to ani dovnitř každou chvíli se bojím že se udusím.V tu dobu jsem úplně zčervenala po nějaké době jsem našla pití a pak už to bylo lepší .Řekla jsem to večer mamce když přišla z práce a řekla že si mám stoupnout k oknu.Myslíte že mi dá paní doktorka zítra antibiotika? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Štěpánko, děkuji za doplnění informací, pamatuji se na Vaše potíže. Pokud máte nízké CRP, jedná se s velikou pravděpodobností o virový infekt /není ale vyloučeno, že na tento infekt nenasedne bakteriální infekce, všechno záleží od průběhu onemocnění, u běžné-nekomplikované virózy trvají horečky většinou 3-4 dny, indikovány jsou léky na pokles teploty/. Pokud budou potíže přetrvávat, poslechový nález na průduškách se nebude lepšit, může /a nemusí-je to na rozhodnutí konkrétního lékaře/ být indikováno antibiotikum- jelikož máte bronchiální astma a infekce u Vás probíhá komplikovaněji než u zdravého člověka. Máte vlhký kašel? Vykašláváte hodně hlenů? Jak často berete Mucosolvan? Pokud máte vlhký kašel-berte Mucosolvan pouze ráno a v poledne, na noc lék proti kašli-Sinecod apod. Mucosolvan může dráždit ke kašli a pokud již nemáte velkou produkci hlenů, Mucosolvan vysaďte a uvidíte, jak se stav vyvine. Minule jsem Vám radila ZAKOUPIT SI INHALÁTOR- opravdu mi důvěřujte a již na nic nečekejte a zakupte si ten přistroj, bude Vaším společníkem a věrným pomocníkem při každém infektu. Inhalace opravdu astmatikům /i zdravým lidem-pokud stonají a mají respirační infekt/ hodně pomáhají- /může to být čistá Vincentka-zvlhčí dýchací cesty, pomůže k odkašlání, uděláte si doma takové malé Luhačovice, inhalovat můžete také Ventolin, Atrovent nebo Berodual-léky, které rozšiřují průdušky/ . Léčí Vás plicní lékař? Pokud ano, určitě Vám inhalátor již doporučil, nebo to v nejbližší době udělá. Nevím, jaký máte poslechový nález, nevyšetřila jsem Vás /máte dojem, že to ve Vás píská?/, ale pokud máte dušnost, potom máte zhoršené astma při infektu /to je běžné/- a je na místě navýšení dávky inhalačních kortikosteroidů, léků na rozšíření průdušek, pravidelné inhalace léků, které rozšiřují průdušky, event.Prednison /kortikosteroid v tabletách, protizánětlivý lék/. Pokud jste zatím nenavštívila plicní ambulanci /nevím, kolik je Vám přesně let/, je to na místě /ale pokud vím, mladší pacienti chodí většinou k alergologům- nevím ovšem , zda-li je možné na alergologických ambulancích aplikovat i inhalace,event.infuze na zlepšení akutního stavu, nemám o tom dostatečný přehled/. Odborník musí posoudit, zda-li není nutné posílení protiastmatické léčby. Držím Vám palce a znovu se ozvěte. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x