Alergie na kravské mléko u kojenců

Můj dotaz se týká alergie na kravské mléko u mého 6měsíčního syna, která nám byla zjištěna před 14 dny z krevních testů. Již od narození mi syn zvrací u každého krmení (kojení i UM), prodělali jsme několik vyšetření UTZ bříška, vše s negativním výsledkem. Proto jsme byli nyní odeslání na alergologii, kde nám na základě poz. krev. testů bylo dopo. mléko Nutrilon allergic care (bohužel nekojím). Mléko užíváme již několik dní a musím říct, že se mi zdá, že se situace se zvracením spíše zhorušuje. Jsem už zoufalá. Stále jen pereme, převlíkáme a především je mi líto syna, kterému situace jistě neprospívá. Ve zvratkách má i hlen, nevím, zda je to normální nebo to může něčemu napovídat. Informovanost od lékařů je minimální, mám pocit jako bychom byli jedni z mála, což tak samozřejmě není. Navíc nám bylo doporučeno jako náhrada ovčí a kozí mléko, což jak všude čtu není rozhodně správné. Dočetla jsem se také, že pozitivní krevní testy jsou až v 50% falešné ,což mě samozřejmě napadá otázka, zda je opravdu alergický, když se příznaky (zvracení, v posledních dnech teda i ekzém na krku) spíše zhoršuji (rozhodně nelepší). U diskusí na téma alergie na krav. mléko maminky píší především problémy s průjmy, což my nemáme.Prosím o Váš názor, jak můžeme dále postupovat a pomoci našemu miminku. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Lucie, pokud váš 6měsíční syn po mléce zvrací a nesnáší ani antialergickou formuli, vyzkoušela bych v tomto věku již běžnou stravu, kterou mohou děti v tomto období - zeleninové a masozeleninové příkrmy, kaše, místo mléka můžete zkusit kvalitní bílý jogurt. Dbát musíte na dostatečný přísun tekutin (kojenecká voda, slabý čaj), nejlépe v malých dávkách (např. 8x100), abyste nepodporovala zvracení. Obecně platí, že při zvracení je třeba jíst a pít v malých dávkách častěji. Možné je ještě vyzkoušet Nutrilon Nutriton, který je určen pro děti, které po mléce zvracejí. Pokud bude syn i nadále zvracet, bylo by vhodné vyšetření na dětské gastroenterologii, protože se může jednat např. o reflux ale i o jiná další onemocnění.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Nesouhlas | Od: Hanka | 29.11.2016 16:50
Dobrý den, zcela nesouhlasím s radou paní lékařky. Když má dítě ABKM jak může doporučit kvalitní bílý jogurt? Bohužel v této situaci bych volila Patch testy, jelikož testy z krve mohou být do 1 roka neprůkazné. Určitě nedávat Nuttrilon alergy care ani pro ABKM, jelikož dítěti nemusí vyhovovat ani vysoce naštěpená bílkovina. Tady už by bylo na místě speciální UM Alfamine či Neocate. Zvracení a průjmy s hlenama, či pěnou jsou důkazem alergie na bílkovinu kravskou a dále mohou být skřížené se sójou, vejci, pšenicí, kuř.+hov.masem. Při plném kojení se doporučuje eliminační dieta. Rozhodně alergeny 100% eliminovat a i ekzém by měl ustoupit. Bohužel střeva, žaludek i kožní reakce se dávají dohromady cca půl roku, než se tělo pročistí.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x