Anémie u dítěte

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na závažnost anémie u mého 3,5 letého syna. Narodil se předčasně a vzhledem k dlouhotrvající žloutence užíval od 3 do 5 měsíců železo. Od té doby chodí co půl roku na kontrolu krevního obrazu. Ten naše pediatrička hodnotí stále jako "slabší", tzn., že má červené krviny na dolní hranici normy. Před měsícem syn doužíval 2 balení aktiferrinu, ale hodnota krvinek zůstala stejná. Zajímá mě, jak moc toto závažné pro jeho vývoj, zda je to dědičné a zda bych měla upravit jídelníček nebo zkusit přírodní preparáty. Jinak synův psychomotorický vývoj je v normě, prospívá, nebývá nějak zvlášť unavený, jen v zimě měl více viroz a 1x zánět průdušek. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martino! Anémie z nedostatku železa bývají u malých dětí poměrně častým problémem, zvlášť u těch, které se narodily jako nedonošené. Důležité je posoudit, zda dítě netrpí nedostatečným vstřebáváním železa např. z důvodu zánětlivého onemocnění trávicího ústrojí. Pokud váš synek, jak píštete, jinak dobře prospívá a netrpí průjmy nebo jinými zažívacími potížemi, považovala bych tuto možnost za velmi málo pravděpodobnou. Doplnění zásob železa do organismu pomocí Aktiferrinu je v pořádku, je ale důležité dbát na to, aby byl užíván správným způsobem. Aby došlo k jeho co největšímu vstřebání do organismu je třeba ho užívat nalačno, ideálně s potravinami nebo potravinovými doplňky obsahujícími vitamín C. Naopak, současná konzumace čaje, kakaa nebo čokolády vstřebávání železa snižuje. Důležitá je také správná délka podávání Aktiferrinu, preparáty obsahující železo je potřeba užívat dlouhodobě, tedy alespoň 3, lépe 4 měsíce v kuse. Synkovi se také snažte obohatit jídelníček potravinami, které obsahují větší množství železa, několikrát týdně by měl mít hovězí, krůtí ev. králičí maso, luštěniny, vhodné je také tofu, sušené meruňky, špenát a listová zelenina. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Re: antikoncepce, antibiotika a postinor Jště bych s dovolením reagoval na...
  • Tehotna? Chtela bych se zeptat. Jsem v 19 dni menstruacniho cyklu. Od 12 dne mam...
  • Laringitida Můj vnuk byl teď v nemocnici, neboť trpí laringitidou, prosím o...
  • Vaginální zápach Je to pár měsíců, co jsem měla nechráněný pohlavní styk. Od...
  • Hustá stolice Dobrý, den potřebovala bych poradit mám 7 týdenního kojence...
  • Penis Mám problém s bílou oblastí na penisu(vypadající jako akné). Nepocit´uji...
 
Kam dál
 
 
Ztrácíte paměť? Rozpoznejte nemoc od obyčejného zapomínání
Nevolnost při ozařování se dá léčit
Články: Nevolnost při ozařování se dá léčit
Léčba rakoviny je svými...
Stomatologie
Články: Stomatologie
Stomatologie, je obor...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Chlamydie ničí mužské spermie
Články: Chlamydie ničí mužské spermie
Chlamydiové infekce patří...
Jak probíhá umělé oplodnění: IVF krok za krokem
Články: Jak probíhá umělé oplodnění: IVF krok za krokem
Neúspěšné snahy o přirozené...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: