Anémie z nedostatku železa a vit. b

Dobrý den, 2 roky léčím syndrom chronické únavy, zjistili genovou mutaci MTHFR (má ji i sestra a matka) a taky mám chronický nedostatek vitamínu B, D a železa v krvi a před půl rokem jsem měla hodnoty hodně nízko, takže od té doby beru denně FeraMax 150 mg, B12 Methylcobalamine 1000 mcg, D3 2000 UI, L-5-Methyltetrahydrofolate 1 mg a Lactobacillus 1 tabletku. Přes léto jsem byla jakž takž ok, ale v půlce srpna mně dost začal pobolívat žaludek a vlastně už několik měsíců mám časté průjmy. Ty výše zmíněné vitamíny jsem kvůli nevolnostem pár týdnů tak trochu flákala a asi před dvěma týdny se mi zase začala neuvěřitelně motat hlava, brní mně chodidla a ruce, bolí svaly a jsem strašně unavená. Vlasy mi ze dne na den začaly padat tak, že při mytí mi v rukou zůstávají celé prameny a za ty dva týdny mi vypadala tak polovina vlasů. Mám i problémy s pletí. Pár dní tedy ty vitamíny zas poctivě beru, ale o nedostatku Béčka jsem četla, že to může být chronickým zánětem žaludku a neschopností střev vitamín B vstřebat. Se žaludkem jsem měla obtíže už v pubertě (je mi teď 39 let) a hodně nemocný žaludek měla i matka matky a otec mého otce zemřel na rakovinu žaludku. Dá se chronická gastritida nějak léčit? Nebo můžou být ty mé obtíže i z jiného důvodu než z nedostatku vitamínů? Na kontrolu krve jdu na kliniku zase v listopadu, ale trochu mně děsí že se poslední dobou necítím moc dobře. Žiju v Kanadě a lékařská péče tu není tak dostupná a široko spektrální jako v Čechách. Mám obavy z dlouhodobého užívání léků (byť jen vitamínů a železa) a tak bych se chtěla zeptal zda není způsob jak vyléčit příčinu obtíží místo doživotního užívání léků. Děkuji, s pozdravem Markéta F.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ve vašem dotazu je hned několik jednotlivých podotázek. Jednak bolest žaludku, může být způsobena z léků které užíváte, protože nikdy se nejedná jen o samotné vitamíny, ale v lécích jsou jiná pojidla a obaly kapslí, které mohou podráždění způsobit. Nicméně při vašich problémech bych se už nepokoušela léky vysadit, berte je pravidelně a spíše k tomu ještě lék na žaludek. Namítnete, že je t další lék, ale rozhodně se vyplatí, např. Helicid, Zulbex.. Konkrétně problémy s vitamíny B a vstřebáním a potížemi žaludku se jedná jen o vitamín B12, ostatní B1,2,6 jsou dobře vstřebatelné. Další otázka je doživotního braní léků. Myslím, si, že je brát budete muset, ale na to by vám lépe odpověděl specialista na klinice, který zná celý průběh vaší nemoci a další a další podrobnosti z vyšetření

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: