Ashermanův syndrom

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké komplikace a jaká je léčba Ashermanova syndromu, v případě že je mi 40let,mám 2 děti a neplánuji další těhotenství.Všude nacházím jen články o tomto syndromu v souvislosti s neplodností.Mým příznakem je,že po 3letech kojení a užívání Azalie mi nenastoupila mentruace.Hormonální vyšetření je v pořádku,nyní mě právě čeká vyšetření dělohy.Po porodu mi byla provedena revize,takže vše ukazuje na tento syndrom. Děkuji za odpověď.Pěkný den Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Martino, Ashermannův syndrom je v podstatě nefunkční endometrium. Většinou vznikne po opakované nebo nadměrné kyretáži, či v souvislosti se zánětem dělohy. Pokud již další těhotenství neplánujete, pak není třeba tento stav nějak zvlášť řešit. Důležitá je kontrola hormon. profilu (FSH, LH, E2) – zda je nejedná o „centrální“ poruchu – nejčastěji předčasnou menopauzu. Pak by bylo nutné substituovat chybějící hormony až do cca 50 let. Pokud vaječníky fungují normálně, pak lze stav ponechat takový jaký je – tedy bez menstruace. Lze provést diagnostickou hysteroskopii k potvrzení nálezu. (pozn. někdy se tento stav uměle vyvolává při tzv. ablaci endometria – popálení sliznice děložní při silných opakovaných a nežádoucích děložních krváceních u žen které již neplánují porody a nechtějí tělísko či odstranění dělohy). S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: