Bolest a otok ldk

Kolísající krevní tlak má nepochybně souvoslost s odrazem mpotíží ve vyšší nervové činnosti. U každého nemocného se více nebo méně objevují neurotické příznaky, které se Již jsem Vám psala dříve. Mé problémy přetrvávají, co dále? Připomínám: Od dubna náhlé bolesti LDK a to od stehna po nárt. Neutišitelné, nyní po 6měs. již zvládnutelné, ale stále, otok 1,5-2cm celé LDK neustále ráno i večer. Pod kolenem stálý otok, nemůžu stát déle jak 20min. ani chodit, ani sedět, bolí mně jen se té nohy dotknout na určitých místech více ( tam kde končí židle, když sedím, pod kolenem a u kotníku a na nártu) bolí i jen ponožka na nártu natož bota. Vyš. na ortopedii - asi od zad, pak asi zánět nervu - nejasné potvrzrení i od neurologa ( nebyl moc příjemný, že jsem z jiného města), cévní vyš. v pořádku, sono - vyloučená tromboflebitida i cévní problémy, vyloučena bakerova cysta, scintigrafie skeletu - vyloučeny patolog. změny. Vyš. krve: D-dimery v pořádku, cukr-ok, cholesterol-ok, štítná žláza i protilátky -ok. KO- ok, Sedimentace v květnu 24/44 - již další kontrola nebyla, prý to není důležité. Na poslední kontrole na ortop. se lékař zmínil, že otok pod kolenem je tuk, toť vše. Když jsem se ptala, zda to může být špatný odtok lymfy - může, nepatří pod ortopedii. Tak jsem začala chodit na lymfodrenáže a doufala, že bude lít a je to ta správná příčina. Po 1 lymfodrenáži mně bolelo celé tělo. Po 2. mně v noci začala bolet levá strana hlavy, ráno mně bolela už celá levá strana - ruka i noha celý den a pak dobrý. Po 3. lymfodrenáži opět bolest levé části hlavy od spánku až na týl, zvětš. krční uzliny na levé straně, nevolno až na zvracení, malátnost, únava, v hlavě jako by mně pálilo a to samé pod hrudní kostí ( naštěstí jen v noci ráno už né) vys. krev. tlak. - u lékaře druhý den jsem měla tlak na levé ruce 135/90 a na pravé 120/80, podotýkám, že mám norm. tlak 90/60. Na bolest hlavy nic nepomohlo, 24 h. jsem měla tento stav a pak zlepšení. Lymfodrenáže mám na týden vynechat a sledovat kr. tlak. Tlak se mi do večera ustálil na 105/65. Nyní po 2 dnech mám už svůj 90/60. Po pravdě už se bojím. Za měsíc jsem objednaná k lymfologovi. Mé dotazy jsou: 1 - zvýš. sedimentace je v pořádku, nemělo by se zjistit , popř. po nějaké době opět zkontrolovat? 2 - Je možné po lymfodrenáži mít takové potíže až jako předzvěst mozk. mrtvice( což jsem pochopila u lékaře, když mě vyš. a zjišťoval jak sleduji prst, zda vycením zuby, zda nepadám na jednu starnu) či vys. kr. tlak? 3 - Co může být příčinou a je to normální mít tak rozdílný krev. tlak? 4 - Jaké další vyš. podstoupit, abych už zjistila příčinu mých potíží a mohla začít tu správnou léčbu? Už nevím co dál, kvůli otoku pod kolenem nemůžu ani do dřepu ani si kleknout, bolí mně koleno, kvůli dlouholetým bolestem beder.páteře se zase nemůžu ohýbat - připadám si už neschopná a již 1,5 r. jsem bez práce a ve svém stavu si ji nemůžu ani hledat. Kromě antikoncepce jiné léky momentálně neberu. Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Otázky: Zvýšená sedimentace je nevelká, dosti často je u ženy blízká normě, kontrola by byla vhodná jistě po půl roce Po lymfodrenáži nejsou takové potíže jaké popisujete a s mozkovou mrtvicí se naváží. Zde je nutné konsultace s lymfologem, vyjímečně je možno provést i lymfografii, která se nyní provádí málo, protože není zcela vypovídající. Kolísající krevní tlak má souvislost s neurotickými příznaky, protože u každého nemocného se více nebo méně objevují. To jsou kolísavý tlak, bolesti hlavy, pocit únavy, nespavost.Zde je nezbytný pohovor se svým praktickým lékařem, který vás nejlépe zná a dokáže posoudit co má somatický charakter a co jsou potom i nervové potíže. Co dále, vhodné by bylo přijetí na interní oddělení, které má stále charakter vyšetřovacího oddělení, kde vyšetření, velmi podrobná laboratoř. Pokud tento pobyt neodhalí vážnější důvod potíží, dále se již nevyšetřovat, pokračovat v léčení na rehabilitaci pro pateřní potíže, které máte. Je třeba mít na mysli, že i měření obvodu lýtek nemusí být dostatečně vypovídající, protože rozdíly v obvodu 1-1,5 cm jsou u zcela zdravých lidí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: