Bolest bederní páteře,kyčlí,přechází do nohou až k chodidlům.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu.Necelý rok mě trápí bolesti bederní části zad které mi dále pokračují přes hýždě , po vnější straně stehen až po chodidla.Bolesti jsou někdy tak intenzivní že mi znemožní i chůzi takže zůstanu v kleče to je jediná možnost jak se přemístit z místa na místo.Byla jsem na CT kde byl výsledek : Lehčí redukce meziobrat.šterbiny L5/S1 při degeneraci disku.Krycí ploténky hladké, menší okrajové dorsální osfetyty L5/S1 vpravo.Spondylatroza L4/5 a L5/S1.Lehší degen.změny SI kloubu s převahou vpravo.L4/5 dorsalní protruze disku po celém obvodě s přesahem do 4 mm, spolu s IV artrozou působí zůžení foramin, výrazněji vpravo,ještě bez intraforaminální komprese kořenů L4 oboustranné.PK je prostorný 14x14mm, bez tlaku na odstupující kořeny LS oboustranné.L5/S1 dorsální protruze disku po celém obvodě s přesahem asi 4mm,vpravo foraminálně s častečným překrýváním osieofyty , spolu s /V artrozou působí lehčí zúžení pravého neuroforamina,ale bez komrese kořene L5l. dx.intraforaminálně. PK je prostorný, bez sek. stenozy, kořeny S1 v přehledném průběhu volné. Kyčle:Dysplasia coxae 1. dx. gr. ll . Coxarthrosis def. 1. utr. gr. l . Coxa VALGA 1. DX. Od vánoc lonského roku si mě přehazují mezi sebou neurolog s ortopedem a nikdo z nich mi neřekl proč takové bolesti mám.Prý nález neodpovídá mým bolestem.Připadám si už jako simulant.Obvodní lékař řekl není diagnoza nemůže být neschopenka a prý když ty bolesti nebudu moct zvládnou sama s Tramalem tak si mám přijet na nějakou injekci proti bolesti.Byla jsem i na rehabilitacích ale ty mi nepomohli ba naopak odcházela jsem tam odtud se závratěmi a někdy jsem i zvracela po odchodu z rehabilitací.Prosím o radu na koho se obrátit.Už si nevím rady.Předem děkuji za odpověd a všem ostatním přeji život bez bolesti.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Květuše. Vaše trvající potíže mě velmi mrzí, v souladu s vyjádřením kolegy se domnívám, že by Vás především měl mít v péči rehabilitační lékař - ten byl měl zhodnotit i proč dosavadní postup nebyl účinný. "Nález" na zobrazovacích metodách nemusí být v jasné souvislosti s pacientovými potížemi, daleko důležitější je, jak se cítíte, nikoliv co máte na CT. Charakter Vašich potíží, i přes CT nález, ukazuje na možný útlak nervových struktur v oblasti páteře. Komentář Vašeho PL s otázce pracovní neschopnosti je (kolega promine) opravdu nesmyslný - ovšem takto na dálku nelze posoudit, zda musíte být v PN, jde také o to, co v práci děláte. Upozorňuji také na to, že PN nemusí vypisovat nutně praktik, měl by to provést ten lékař, se kterým dané potíže hlavně řešíte - tedy např. i neurolog (ortoped, kromě vyjádření k vlivu dysplasie kyčlí a arthosy, k řešení Vašich potíží příliš nepřispěje...). Další postup tedy prosím konsultujte hlavně s neurologem a RHB, event. je možno se obrátit na specializované pracoviště pro léčbu bolesti (ve většině nemocnic je taková ambulance k dispozici). Přeji Vám, ať se přece jen nalezne způsob, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x