Bolest bricha v pravem podbrisku

Dobrý den, již asi 3 dny mne poboliva v pravem podbrisku. Nejde ale o typickou bolest, jakou si predstavuji napr. pro potize se slepym strevem. Boli mne to spise jen v konkretnim miste (zhruba v urovni, kde konci panevni kost a tak 4 prsty od teto kosti smerem k pupku), bolest je jen pri doteku - bricho mne neboli jakoby uvnitr, ale spise zevne (snad sval nebo brisni stena?). Neboli mne pri chuzi, otresech, kaslani, vstavani, zatnuti bricha apod. jen pri zatlaceni prsty na dane misto a pri zejmena pri natazeni kuze na brise. Poprve mne to probudilo v noci, kdy jsem se prevracel na bricho a u toho se jakoby protahl, tak prisla dosti ostra bolest v tom miste. Jine problemy nemam (nechutenstvi, nevolnost, jina bolest, jine travici potize). Bricho neni ztrvdle. Pri natezni kuze ci pri tlaku v danem miste jde ale o bolest neprehlednutelnou, spise ostrejsi. Nemam tam zadny viditelny hrbol jako asi u kyly. Sice se mi pohmatem zdalo, ze tam citim jakysi delsi hrbolek pri prejeti ruky, ovsem nevim, zda to tam emam normalne:) ci zda nejde napr. o nejaky natekly sval. Neni to ale nic viditelneho. Chci se zeptat, zda muze jit o namozeny sval (vetsi fyzickou aktiviu jsem sice mel, ale to bylo par dni pred zacatkem obtizi), nebo neco jineho. Jsem celkem hypochondr, tak mne trapi, co to muze byt. Abych nezanedbal treba prece jen ten slepak apod. Dekuji za odpoved, i kdyz je jasne, ze nemuzete rici asi jasne stanovisko bez vysetreni.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petře. Může se jednat hned o několik problémů. Může se skutečně jednat o zánět slepého střeva, který může mít chronický charakter a nemusí mít vyjádřené všechny příznaky. Skutečně se může také jednat o kýlu, která bývá zpočátku velmi drobná a "bulku" si nemusíte vůbec nahmatat. Také může jít o uzlinový syndrom z důvodu nějaké lokální anebo celkové infekce. A protože těch možností je nespočet a bez vyšetření nelze stanovit diagnózu, a také jak píšete, abyste něco nezanedbal, doporučil bych návštěvu lékaře. Stanovit diagnózu bude možné už třeba jen klinickým vyšetřením, případně se doplní laboratoř anebo ultrazvuk podle povahy nálezu. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: