Bolest čelisti + tinnitus + růst zubů moudrosti

Vážená paní doktorko, už delší dobu mně ztěžuje život nepříjemný problém. Už je tomu jeden rok, co mně začalo velice nepříjemně pískat v levém uchu. Navštívil jsem ORL, kde jsem by odeslán rentgen dutin, dále také na rozsáhlé audio-fonetické vyšetření. Vyšetření však neukázala žádnou vadu. Lékařů jsem se ptal, zda nemůže být problém způsoben růstem zubu moudrosti, který mně v té době začal růst (také na levé straně) a v současné době ještě roste. Odpověď byla jednoznačně záporná. Avšak když jsem stejnou otázku položil zubní doktorce, řekla, že možné to je. Za krátkou dobu se však přidal další problém - čelist. Levá strana čelisti mě bolí při zatlačení doleva, pohyb doprovází vrzání. Navíc mám pocit, jakoby kloub byl oteklý. Pro úplnost dodávám všechny své zdravotní indispozice, které by s problémy mohly být spojeny - od dětství trpím migrénami a mám problémy se zády - studuji, téměř celý den sedím. Nevím, zda mám správné držení těla a zda je v pořádku krční páteř, nicméně, trvalé bolesti zad nemám. V tomto směru bych chtěl ještě dodat, že kvůli migrénám navštěvuji neurologa, takže v tomto směru jsem sledován. V neposlední řadě, nedá se říct, že bych byl v psychické pohodě. V mém životě je hodně stresu, navíc mám docela vážné existenciální potíže, nikoliv zdravotního rázu. Tinnitus mně však ještě k tomu uvádí do celkem hlubokých depresí a strachu. Chci svoje problémy řešit ať už jsou jakéhokoliv rázu, a proto bych se chtěl konečně zeptat: 1. Může všechny popsané potíže: tinnitus a problémy s čelistí, způsobit růst zubu moudrosti? Docela mě mate přístup doktorů, jejichž názory se různí. Navíc jsem na internetu narazil na osoby, které tvrdí, že jim opravdu růst tohoto zubu tinnitus i problémy s čelistí způsobil. 2. Můžou výše popsané problémy být způsobeny problémy se zády, krční páteří? 3. Můžou být všechny tyto problémy výsledkem psychického stavu? 4. K jakému lékaři bych se podle Vás měl vydat nejdříve? Stomatolog, ortoped nebo psycholog? Velice děkuji a omlouvám se za rozsáhlý dotaz. Problém tinnitu se snažím řešit již dlouho, ale byl jsem posílán od lékaře k lékaři, byly mně předepisovány drahé léky, vyšetření a bohužel bez výsledku. Nakonec mně bylo řečeno, že se s tím mám naučit žít, ale já věřím, že moje problémy mají nějakou příčinu, nicméně to není příčina ORL. Tinnitus mně vzal to, co jsem měl rád nejvíce - čtení a učení se. Nedokážu se kvůli němu soustředit. Je mně 22, tinnitus mně trápí pouhý rok, ale nedokáži si představit, že bych takto měl prožít ještě třeba 50 let. S díky a pozdravem J

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tinitus je poměrně častým problémem. Nedomnívám se, že by jednostranný tinitus byl způsoben páteří, stejně tak jeho souvislost v růstem zubu moudrosti je nepravděpodobná. Nejčastější příčina jednostranného tinitu je ušní, je nutno rovněž vyloučit při trvajících potížích neurinom akustického nervu ( tedy vhodné neurologické vyšetření ). Bolest v čelisti by mohla být způsobena postižením kloubu dolní čelisti ( lidově řečený pant ), vhodné by tedy bylo vyhledat ORL pracoviště nebo stomatologa, lékař Vás může odeslat na specializované pracoviště do Brna. Psychika samozřejmě všechny potíže může zhoršovat. V léčbě tinitu se užívají gingiové proparáty v dostatečné dávce, tento je volně prodejný, nebo Cavinton.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: