Bolest celých zad

Dobrý den, je mi 36let, mám 3děti, porody spontánní, bez komplikací. Před rokem se u mne objevily bolesti levé poloviny obličeje. Absolvovala jsem kolečko neurologie, ORL, stomatologie, rehabilitace. Na magnetické rezonanci a scintigrafii diagnostikován zánět čelistního kloubu a chronický zánět levé dutiny. Proveden výplach dutiny, přeléčení antibiotiky, bez zlepšení, po dvou měsících se na rtg znovu objevila viskozní tekutina v dutině. Dle stomatochirurga je zánět čelistního kloubu způsoben chronickým zánětem dutiny (problém s mobilitou čelisti není). Nabízené řešení - operativní čištění dutin. Proč se na vás obracím? Celý rok mám zároveň i bolesti páteře, a to celé. Nejvíce krční a dále přes ramena a mezi lopatkami - současně jsem navštěvovala i rehabilitaci na krční páteř. Mírné zlepšení. Mám zároveň bolesti bederní páteře, kyčelních kloubů a v pánevní oblasti - jakoby pálení. Gynekologická prevence v pořádku - mám dlouhodobě varixy kolem dělohy. Bratr má od 18let diagnostikovánu Bechtěrevovu chorobu (nevím, zda se mám nechat testovat). Nějaký můj vnitřní pocit mi říká, že moje víc jak roční bolesti poloviny obličeje a bolesti zad spolu souvisí. Jen pro úplnost - pravidelně cvičím jógu a víc jak rok navštěvuji rehabilitační cvičení - pilates, jóga pod odborným vedením. Omlouvám se, že píši dotaz takto zeširoka. Chtěla jsem problémy co nejpodrobněji popsat a chtěla jsem znát Váš názor, kam bych se vlastně měla obrátit. Přiznám se, že jsem trochu studovala. Napadla mě borelioza, roztroušená skleroza (máme ji v rodině - sestra otce). Víte, nikdy jsem nebyla nemocná a tento stav je pro mne stresující a samozřejmě i přes bolesti musím se 3 dětmi a chozením do práce fungovat na 100%. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vyloučení oněch závažných chorob by nemuselo být až tak složité, najdete li fyzioterapeuta, který je zkušený a pracuje v přímé spolupríci s lékařem, ideálně by byla pomoc lékaře, který se aktivní fyzioterapii věnuje( samozřejmě můžete dojet i do Brna či Prahy po objednání za mnou). Váš pocit asi bude správný stran souvislostí. Někdo Vám však musí nejen vztahy páteř čelist vyšetřit, ale také zlepšit, ovivnit, vysvětlit cvičení na nejen zlepšení,a lek také udržení onoho zlepšení a jeho stabilizaci. Pokud Vám někdo takto pomůže, Vy budete spolupracovat stran doporučených cviků, tak bude relativně velmi brzy( týdny) jasné, zda je třeba falšího vyšetření stran oněch možných vážných nemocí. Vše však působí více funkčně, tzn. řešitelně tak, jak jsem nastínil. Současná léčba chron, zánětu je sice důležitá, souvislost se však jeví jako vztahové, jako ovlivnění nikoliv jako příčinná.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: