Bolest dělohy

Dobrý den vážená pani doktorko. Máme s přítelkyní problem. Nebo spíše hlavně ona má. Je jí 34 let. V podstatě od prvního našeho styku si stěžuje na bolest. Dříve to prý moc neměla, ale to je asi náhoda. Půl roku jsme se to snažili tak nějak moc neřešit. Slyšeli jsme mnoho nazorů..i že za to dokonce můžu já a mé přirození..Nakonec jsme šli na gynekologii. Našli nám jakási mykoplazmata a museli jsme to přeléčit oba antibiotiky. Bolest však neustoupila. Za dva měsíce jsme šli na kontrolu a našli nám zas něco jiného. Začínalo to na "L" a dostali jsme Etnizol. Znovu oba. Přítelkyně navíc vaginální tablety. Samozřejmě nikterak to od bolesti nepomáhá. A hlavně ty tablety se v přítelkyni vůbec nerozpouštějí. Vůbec v to nemáme důvěru. I když jeden den zapomene vzít, druhý den má stále v sobě nerozpuštěnou tabletu z před předešlého dne. To by se snad mělo vstřebat a né se takle usazovat, promiňte mi ten výraz - hnusně. I když tablety před aplikací navlhčuje. Jakmile toto dobereme, což je zítra má si přítelkyně koupit další vaginální tablety. Tentokrát Fermalac. Které by prý měly srovnat jakousi rovnováhu v pochvě partnerky, posílit imunitu apod. Že prý ta bolest je z podrážděné sliznice, jíž pomohou právě tyto tablety. Má to brát zas třeba měsíc a pak se uvidí. My už v pana doktora moc nemáme důvěru.. Partnerku to bolí zejména při sexu. Na určitém místě. Potom si stěžuje, jakoby jí bolela celá děloha, podbřišek...kolikrát i sama od sebe aniž by třeba 3 dny před tím byl sex. Nic jiného nenašly. Cytologie naštěstí v pořádku. Jen do toho chytla zánět močového měchýře mezi těmito dvěmi léčbamy. Takže jistou logiku by asi nějaké tablety na posílení obranyschopnosti v těchto místech a nastolení jakési rovnováhy měly. Ale je to opravdu to, z čeho je ta bolest? To už si nymyslíme.. Samozřejmě už spolu skoro nespíme díky tomu, ale i tak z ničeho nic napíše z práce, že ji to bolí. Asi změníme gynekologa...Měla byste na to nějaký názor? Děkuji mnohokrát. Pěkný den přeji.

Odpověď odborníka:

Milý Martine, bolest při styku může mít mnoho příčin. Děloha není uložená u každé ženy stejně= může být různě nakloněná a proto se někdy stane, že při pohlavním styku v určité poloze dochází k podráždění dělohy, či vaječníků a žena pociťuje bolest. Pokud ženu bolí pohlavní styk v každé poloze, tak to může být způsobeno i ochabnutím svalového dna pánve. Můžete tedy zkusit měnit polohy při pohlavním styku a vaše partnerka může zkusit posilování svalů pánevního dna. Nejjedodušší cvičení je zadržování moči při čůrání a pak stahování svalů pánve (pochvy) kdykoliv v průběhu dne. Záněty určitě mohou hrát roli v boestivém styku, ale já nejsem zástance léčby jenom na základě pozitivní kultivace. Opakovaná léčba antibiotiky totiž může problém ženy ještě zhoršit. Na obnovu prostředí v pochvě bych doporučila doplnit v jídle probiotika (jogurt, nebo tabletky) a také aplikovat bílý jogurt přímo do pochvy. Je to jednoduché, levné a účinné řešení a můžete ho provádět doma a bez předpisu. Posílení imunity určitě není na škodu. Stačilo by jíst vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a vlákniny, ale také můžete užívat preparáty určené na posílení imunity. Při gynekologických problémech se mi osvědčil výtažek z hlívy ústřičné. na gynekologické problémy, záněty, bolesti, či výtoky je výborný Kontryhelový čaj. Pokud má vaše partnerkas bolesti i mimo pohlavní styk, tak mohla někdy v minulosti překonat zánět vaječníků, vejcovodů, nebo močového měchýře a va malé pánvi se mohli vytvořit drobné srůsty, které jí teď bolí. Bohužel se toto nedá zjistit jinak, než laparoskopickým vyšetřením v celkové narkoze a proto bych to nechala jako úplně poslední možnost. Často je bolest při pohlavním styku, nebo mimo něj kdykoliv během dne reakcí na stres, či psychickou zátěž. Pokud vaše pertnerka opakovaně pociťovala bolest při pohlavním styku, tak jí nyní pdovědomě očekává a protože se její mozek nastaví na to, že styk bude bolestivý, tak bolest pociťovat určitě bude. Na odstranění tohoto "bloku" je vhodné aby vaše partnerka sama zkoušela vibrátorem to, co jí je a není příjemné, aby se dokázala postupně více uvolnit a postupně se můžete zapojovat i vy a pomáhat jí. určitě na ní kvůli pohlavnímu styku netlačte. Intimita neznamená pouze zasunutí penisu do pochvy, ale existuje množství technik, které vám jednat přinesou uspokojení a také zlepší už tak stresovou atmosféru sexu. Můžete partnerce navrhnout, že nějakou dobu nebude mít přímo pohlavní styk, ale budete provozovat jiné formy, třeba orální styk. Hlavně jí ukažte, že tento problém vyřešíte společně. Moc vám přeji ať se to zlepší. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Články: Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Lidé trpící křečovými...
Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Články: Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Možná jste o nich zatím moc...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Mikrobiologické vyšetření
Články: Mikrobiologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: