Bolest dk

Už jsem se na Vás s tímto problémem jednou obracela, ale stále nedošlo ke zlepšení, takže bych byla ráda za další radu. Před měsícem mě začala bolet levá noha od kolene dolů, bolest je proměnlivá, chvíli mě bolí na jednom místě, pak jinde, nejvíc ale v lýtku a chvílemi mě v noze píchá. Nohu mám i trochu nateklou. Druhý den se k tomu přidala teplota asi 37,8, která v průběhu měsíce klesala na mírně zvýšenou, ale poslední asi týden se pohybuje znovu okolo 37,8. Byla jsem na cévním vyšetření a na ortopedii, nic se nenašlo. Několikrát jsem byla i na krvi, kde byl podle mé lékařky mírný zánět. CRP mi vyšlo negativní. Výtěry z krku a nosu také nic neukázaly. Ze začátku jsem brala Aulin a Detralex, nakonec mi byly na 10 dní nasazeny antibiotika Doxybene 100 mg, protože týden před začátkem obtíží jsem měla na levé noze klíště, ale žádný flek mi po něm nezůstal. Teď čekám na výsledky krevních testů na boreliózu, ale na infekčním mi bylo řečeno, že to na to nevypadá. Jak jsem psala už minule, mám někdy pocit, že se mi hůře dýchá, ale jsem z celé situace nervózní, takže nevím, jestli to nějak souvisí. Obtíže tedy trvají. Chci se zeptat, jestli ultrazvukem byla opravdu vyloučena trombóza, popřípadě jaké jiné testy bych měla podstoupit. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Pokud jste posílala dotaz, tak je možné, že vám odpovídal některý z kolegů, na portálu máme služby a odpovídáme tak, jak dotazy postupně přicházejí. Pokud jsem vám odpovídala já, tak si bohužel už na dotaz nevzpomínám, protože během týdne jich vyřídím obrovské množství. U vás jsou důležité některé uváděné fakta. CRP - pokud je negativní, není v těle bakteriální zánět. Antibiotica na virové infekce nezabírají, nicméně pokud je teplota, otok a léčba Aulin, Detralex bez efektu, podají se antibiotica ke krytí eventuální sekundární infekce. Doxybene patří mezi základní léky při léčbě borelií, infekci je vždy nutno potvrdit krevními testy. Doppler cév dokáže 100% potvrdit trombosu na DK, je možné vyšetření doplnit ještě odběrem krve na D-dimery. Pokud bude noha stále oteklá a nic nebude pomáhat, je vhodné navštívit ještě lymfologickou poradnu, bývá v krajských nemocnicích, obvykle při kožním oddělení. Váš pocit dušnosti s dolní končetinou nemůže souviset. Spíše se jedná o psychickou záležitost. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: