Bolest hlavy v okolí spánku

Trápí mě každý den šíleně rvoucí bolest hlavy v okolí spánku. Přijde i při běžných aktivitách. Nepomáhají ani bolest tlumící léky jako brufen, ibalgin atd.. Lékařského vyšetření se tak trochu bojím matka zemřela na mozkovou příhodu ve 24 letech a prý trpěla migrénou na kterou užívala léky. Má babička potom na rakovinu hlavy. U lékaře jsem byla když jsem neviděla z bolesti 2 metry před sebe vše bylo rozmazané, ale na CT vyšetření jsem již nešla. Myslíte, že by mě mohlo něco jako matku nebo baičku potkat? Co všechno může být příčinou bolesti a jak poznám migrénu? děkuji za vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Migréna většinou nebolí ve spáncích, typicky bolí polovina hlavy, někdy však může bolet celá. Při migréně bývá pocit na zvracení, někdy člověk i zvrací a typicky je přecitlivělost na světlo, občas i hluk. Je to taková bolest, že člověk není schopen nic dělat, ale opravdu nic, musí zalézt do postele v tmavém pokoji a vyspat se z toho. Někdy migréně předchází specifické zrakové vjemy, tzv. aura. Ibalgin nezabírá, na migrénu existují speciální léky, které předepisuje neurolog. Příčinou migrény jsou chemické změny v mozku, na CT nebo MRI mozku je vždy vše v pořádku. Příčin bolestí hlavy je mnoho, kromě migrény jsou i bolesti vertebrogenní- od krční páteře, tenzní- ze stresu atd. Při mozkové příhodě může a nemusí být bolest hlavy, je-li příhoda krvácivá hlava bolí, jde-li o nedokrevnost při ucpání cévy, pak hlava nebolí. Mozkovou příhodu však hlavně vždy provází různé druhy ochrnutí, pouze bolest hlavy nebývá.
Rakovina hlavy není dědičná. Co se týče mozkových příhod, záleží na jejich příčině. Je-li příčinou kouření, pak dědičná není. Pokud je příčinou vrozená zvýšená srážlivost krve, ta dědičná může být. Je-li příčinou prasknutí vrozené cévní malformace= abnormality, ty mohou mít také rodinný výskyt. Je-li příčinou vysoký tlak, v tom případě záleží na tom jaký máte Vy sama vysoký tlak.
Jestliže se obáváte své budoucnosti bylo by nejlepší jít na neurologické vyšetření a zjistit co je skutečnou příčinou Vašich bolestí hlavy. Budete-li se vyšetření vyhýbat , bude jen narůstat Váš strach. Možná máte jen tenzní bolesti hlavy, v tom případě by Vás neurologické vyšetření uklidnilo a zbavilo strachu a úzkosti ze závažných následků. Pokud máte migrénu, může neurolog nasadit adekvátní léčbu a Vaše kvalita života se velmi zlepší. Přeji Vám, aby se nejednalo o nic závažnějšího. Neměla by jste se dlouho vyhýbat neurologovi a CT. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: