Bolest hrudní kosti a pocit špatného dýchání

Dobrý den, moc prosím o radu. Navštívila jsem svého praktického lékaře s tím, že se poslední týden necítím celkově dobře po fyzické ani psychické stránce. Bolesti na hrudi, pocit špatného dýchání, spavost, úzkosti, bolest zad hlavně v horní polovině, bolest krční páteře, slabost, nechutenství. Bylo mi změřen tlak 130/80, tedy normální. Dále EKG též v pořádku. Odběry krve na TSH, cukr, krevní obraz vše v pořádku. Až tedy na minimálně zvýšené leukocyty. Byl předepsán Lexaurin 3 při obtížích a byla jsem také odeslána na psychiatrické vyšetření. Můj dotaz zní, zda se dále pídit a "obtěžovat" svou lékařku s dotazy na další vyšetření (případně jaké byste doporučila) příčin mých obtíží nebo zda se spolehnout na pomoc psychiatra a připustit si, že mé obtíže jsou pouze v mé hlavě. Může všechny tyto obtíže způsobit psychika? Toto píši ještě před návštěvou psychiatra. Je mi 30 let. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše praktická lékařka má nejspíše podezření na tzv. panický úzkostný syndrom neboli též hyperventilační tetanii. Jde o stav, který se typicky (i když ne výhradně) vyskytuje u dívek či mladých žen a projevuje se zrychleným a/nebo prohloubeným dýcháním (kterého si nemusíte být vědoma), jehož důsledkem pak je brnění různých částí těla, typicky např. rtů, jazyka či rukou, dále motání či bolest hlavy, nevolnost, pocit na omdlení, někdy se skutečně mdloby dostaví. Časté bývají také pocity bušení srdce, zrychlené či nepravidelné srdeční akce, bolesti na hrudi. Postižené osoby prohloubené dýchání často vnímají jako špatné, obtížné dýchání, nemožnost se dodechnout ap. Podstata problému je skutečně psychického rázu, ale neznamená to nějakou "nenormálnost", depresi, "hysterii" apod., jak se někdy laici domnívají, když tuto poruchu označíme za psychickou. Myslíme tím to, že není přítomna tělesná (organická) porucha. Osoba trpící tímto syndromem není zpravidla schopna svou vůlí onen stav ovlivnit (a často si vůbec uvědomit). Abychom tuto diagnosu mohli vyslovit, musí být vyloučeny jiné – primárně tělesné příčiny, které mohou navodit podobné příznaky (arytmie či jiné srdeční poruchy, změny krevního tlaku, onemocnění centrální nervové soustavy, nesrovnalosti vnitřního prostředí či hormonální poruchy, ale třeba také problémy s páteří a řada dalších). Bez možnosti Vás vidět, blíže vyzpovídat, vyšetřit nelze činit jednoznačné závěry a doporučení. Nicméně dle toho, jak situaci popisujete, se mi postup Vaší paní doktoorky zdá naprosto v pořádku. Provedenými vyšetřeními byla s určitou pravděpodobností vyloučena (alespoň ta nejpravděpodobnější) onemocnění, která by podobný stav mohla navodit, a psychická podstata potíží se pak jeví jako možná. Proto je návštěva psychiatra opodstatněná, stejně tak jako (nárazové) užití Lexaurinu. Možná Váš stav mohlo dočasně zhoršit něco jiného - např. viróza (jejím vlivem by mohlo dojít i k mírnému zvýšení leukocytů v krevním obraze, které udáváte), stres ap., a po odeznění toho se situace zase upraví. Pokud budou trvat bolesti zad či krční páteře, může být probém i zde (různé blokády ap.) - pak bych doporučovala ještě vyšetření u lékaře specializovaného na poruchy pohybového aparátu, např. rehabilitačního lékaře, ev. fyzioterapeuta. Vhodně volená rehabilitační léčba v těchto případech někdy dokáže zázraky. Držím palce. ať je brzy zase dobře.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Jak zmírnit bolest zubů i strach ze zubaře? Pomocí homeopatik!
Ryby pro nemocná játra
Články: Ryby pro nemocná játra
Jaterní dieta je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x