Bolest kolene, tlak v chodidle

Včera mě lehce pobolívalo koleno, myslela jsem, že to nebude nic vážného, jelikož teď často a intenzivně cvičím, jenže když jsem večer běhala jako obvykle, dost se to zhoršilo, hlavně při běhu z kopce a ze schodů. Když jdu nebo je v klidu, bolest nepociťuji. Také pokud stojím celou vahou na noze, cítím tlak uprostřed chodidla. Je mi to krajně nepříjemné, nejsem zvyklá nic nedělat. Myslíte, že by to mohlo být vážné? Co bych měla udělat, abych se bolesti, co nejdříve zbavila a mohla se znovu vrátit ke sportu? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Patrně se jedná o přetrenovanost při možné i nevelké chondropatii kolena. Nebo jen čéšky. Kloubní chrupavka je nedozrálá a její pevnost neodpovídá požadované námaze, která je na ni vynakládána. Chrupavka potom reaguje prosáknutím, objevují se mikrofraktury chrupavky, trhlinky, nahrazována je potom méněceným vazivem a při nerespektování potíží potom je sklon k časnějším trvalým změnám. Především vyšetření, posouzení osy kolena, tvaru a postavení čéšky, rtg snímek kolena a omezení tělesné zátěže. Dostatek bílkovin, vápníku a vitamínů. Vhodná pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Jinak dle výsledků vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: