Bolest krční páteře, šíje, oblasti kolem lopatky a ruky

Dobrý den. Již od listopadu 2013 se potýkám s problémy v oblasti krční páteře. Při první příhodě jsem se po náhlém probuzení a posazení nemohla ani zvednout, ani si zpět lehnout. Cítila jsem táhlou bolest v oblasti krku a šíje, která se zhoršovala při pohybu. Lékařka diagnostikovala akutní blok krční páteře, provedla obstřik a poslala na rehabilitace. Během fyzioterapie se stav částečně zlepšoval, po skončení byl však problém do měsíce zpět, tentokrát s projekcí bolesti i do pravého ramene a horní části paže. Následovaly další fyzioterapie. Po skončení opět zhoršení (nutnost víkendové návštěvy pohotovosti a obstřiku na šíji, který nicméně nijak zvlášť nepomohl), bolest je tentokrát neustálá, bez ohledu na pohyb apod. Jde o řezavou bolest na pravé straně krční páteře, v okolí lopatky, bolest šíje a bolest v celé pravé ruce až po zápěstí (nejde o brnění, spíše tupou bolest). Tyto bolesti se střídají (někdy bolí to, jindy ono). Podotýkám, že již rok (ne tedy momentálně) cvičím pole dance, kde tedy více namáhám právě pravou stranu. Momentálně čekám na návštěvu u neurologa. Od bolesti krátkodobě ulevuje ibalgin, nahřívání elektrickou dečkou, nebo položení se s rukama spojenýma za hlavou.Chtěla bych se zeptat, zda se v tomto případě opravdu může jednat "pouze" o opakované blokace krční páteře. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano, může. Uvozovky však jsou opravdu na místě. Potvrdit to lze totiž jen dvěma způsoby, buď navštívíte opravdu kvalitního fyzioterapeuta( ideálně lékaře, kterýs e věnuje aktivní fyzioterapii, klidně i moji pražskou poradnu, ale zdrav.poj.neplatí...)Ten Vám nejen odstraní ony bloky, ale současně obnoví statiku pánve a soulad , funkční soulad celého těla. V té chvíli, když budete zlepšena, prakticky bez potíží( budete mít i potvrzenu příčinu) Vám však musí doporučit a naučit konkrétní cílené cviky, bude nutné obnovist svalový soulad nejen v krční páteři a postupně přidat i cviky tzv. stabilizační. Druhá varianta je navštívit neurologa, který vyšezřří, event. doporučí upřesňující vyšetření, CT, EMG apod...ale léčba dle popsabných potíží bude stejná, je to pouze k upřesnění, že nemáte ještě jiný komplikující faktor v oblasti krční páteře či CNS.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: