Bolest pod kolenem

Dobrý den, manžel je rok po TEP kyčle. Dlouhodobě ho / i před operací /trápí bolesti pod kolenem, které postupují i do stehna a někdy i lýtka. Ortoped mu na základě vyšetření doporučil výměnu kyčelního kloubu, že tyto bolesti s tím souvisí.. Nyní rok po operaci se nic nezměnilo, spíše se bolesti ještě zhoršily. Byl udělán rtg kolene - 3. stupeň artrozy. Myslíme si ale, že přičina by mohla být jiná, protože manžela bolí opravdu pod kolenem při ohýbání, nohu ohne max. do 90 stupňů, nedokáže koleno ani propnout, je to jakoby zkrácené.Je možné že artroza 3.st. způsobí tak značné problémy? A jaká vyšetření by měl ještě požadovat, aby se vyhnul další operaci. Děkuji

Odpověď odborníka:

Artroza neprobíhí nikdy jen v jednom kloubu, pravidlem je postižení většiny, zvláště nosných kloubů. Je pravděpodobné, že při artroze kolena jsou příznaky právě od změn kolenního kloubu, zvláště, když je omezení hybnosti kolenního kloubu. Zkušený ortoped velmi dobře artrozu spolu se snímkem zhodnotí. Pokud pacient má pochybnosti o diagnoze a domnívá se, že potíže mohou být i od změn měkkých struktur v koleně, na příklad blokáda kolena při poruše mensiku, je vhodné provedení ještě vyšetření kolenního kloubu magnetickou rezonancí, která nález ještě upřesňuje. Domluvíte se jistě se svým ortopedem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: