Bolest pod pravými žebry při námaze

Dobrý den, již sem na tomto serveru měl jeden obecnější dotaz a byla mi doporučena ortopedie, tak píši konkrétněji. Před 4 lety (v 18ti) mi poprvé začalo velmi nepříjemně píchat/tlačit v oblasti pod pravými žebry. Tehdy to bylo logicky vysvětlené u doktora zvýšenými jaterními testy, které byli způsobeny fyzickou zátěží a nezdravou životosprávou. Od té doby chodím pravidelně po půl roce na kontrolu a hlídám se. Často mám jaterní testy úplně bezproblémové nebo jen s menším překročením některého jat. enzymu či bilirubinu, dle sona jsem měl VŽDY játra v pořádku. Bohužel přibližně od 19ti let se mi bolest v pravém podžebří často vrací. např. po rekreačním běhání a posilování ve fitku nebo hraní florbalu. Dnes je mi 22 mám za sebou opět ''kontrolu" jaterních testů, které byli naprosto v pořádku. V uplynulém měsíci jsem měl navíc střevní (břišní) problémy, díky kterým mi chirurg udělal dokonce 2krát kompletnější testy, zda nemám slepák, žlučník, játra v nepořádku. Nakonec byli tyto problémy vysvětleny porušenou mikroflórou po antibioticích (probiotika). Tento problém se však otázky mé netýká, jen chci zmínit, že v obou krevních testech jsem měl všechno naprosto v pořádku. Jen bilirubin jsem měl v druhém odběru oproti prvnímu mírně zvýšený (s hodnotou 27, doporučena je do 21). Problém je ten, že poslední měsíce chodím do fitka ( někdy i lehce běhat) nebo na badminton, a často mi chytne při pohybu nebo mírné námaze bolest v PRAVÉM podžebří (často již po 10-15 minutách pohybu). Je to takové bolestivé pýchání, které se nedá vydržet a musím si jít odpočinout. Než dojdu domů nic zpravidla necítím. Díky tomuto problému jsem musel před dvouma rokama skončit s florbalem. Velmi mě to obtěžuje a dřív jsem takové problémy neměl. Že to je játry se mi taky nechce věřit, jelikož, jak výše popisuji, ikdyž mám testy v "pořádku", tak můj problém stále přetrvává. Z jiných poraden jsem vyčetl, že to může být i nesprávným dýcháním nebo i něco s nervama. Obvodní lékař mi v tomto není schopen poradit, soustreduje se pouze na jaterní enzymy a bilirubin. Rád bych navštívil nějakého specialisty, klidně i soukromého, které řeší takovéto problémy. Mohl by jste mi prosím Vás poradit kam s tím zajít (např. i nějaký sportovní doktor) a čím by můj problém mohl být podle Vás způsobený?? Jsem od Brna, tak snad to nebude z dostupností problém. Ještě zmíním, že jako malé dítě jsem byl astmatik alergický na roztoče. Co se týká páteře, tak od malička vím, že mam zakřivené trochu lopatky a špatné držení těla - více na jednu stranu, to je však již cca 5 let, kdy jsem byl u ortopeda. (pokud to může mít nějaký vliv). Moc děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Máte pravdu, játra vaše potíže asi jistě nebudou vyvolávat. Potíže budou z entezopatií v oblasti mwzižeberního svalstva nebo dokonce šikmých svalů břiišních nebo méně pravděpodobně z oblasti hrudní pateře. Mysloím že bude užitečné zhodnotit stav vaší pateře, držení těla na ortopedické ambulanci. V Brně můžete být doporučen na příklad na ambulanci Úrazové nemocnice a poté k rehabilitačnímu lékaři a nfyzioterapeutovi. Potíže by mohly brzy po léčbě odeznít.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x