Bolest podbřišku

Vážená paní doktorko, ráda bych se zeptala, zda by vyšetření vnitřním utz prokázalo rakovinu dělohy, vaječníků, apod..resp. co neprokáže? Mám občasné bolesti podbřišku, bolesti zad, do konečníku a nyní i urologické, už nevím, kde hledat příčinu. A ještě by mne zajímalo, zda má 31letá pacientka nárok na nějaký pravidelný screening prsu? Mám babičku s karcinomem prsu a prsa mám velmi objemná, měla bych již nyní absolvovat preventivně třeba utz? Velice děkuji a jsem s pozdravem, RS

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není pravděpodobné, že přičina obtíží které máte, (tedy občasné bolesti v podbřišku a urologické obtíže), je rakovina. Ultrazvukové vyšetření lze samozřejmě doporučit. Vyšetření prokáže případné změny či abnormální útvary na vaječnících či děloze, ev. přítomnost tekutiny v dutině břišní. Ne vždy je ultrazvukový nález jednoznačný a je třeba ho posuzovat společně s výsledky dalších vyšetření. Na pravidelný screening rakoviny prsu nárok nemáte, je však vhodné prsa pravidelně vyšetřovat. Ultrazvuk si můžete zajistit jako samoplátce, ev. vyšetření podstoupit na doporučení vašeho lékaře.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: