Bolest ramene

Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor k rentgenovému snímku. Rameno mne bolelo v krajních polohách asi rok. Na konci května jsem přestala s rukou hýbat a absolvovala dva obstřiky, které pomohly. Znovu jsem nezvedla paži před týdnem - opět obstřiky, tentokrát bez účinku. Nyní jsem na neschopence, mám nesnesitelné bodavé bolesti v rameni, silně omezenou hybnost ruky, v ortopedické ambulanci nemocnice mne vyšetřili (diagnóza M 755 Bursitis ramene) a navrhli zatím rehabilitace a užívání léků (Zaldiar a nyní Nimesil) na bolest, abych mohla alespoň v klidu spát. Dále mi navrhují chirurgické řešení. Ráda bych se zeptala, zda je ještě jiná možnost, jak se vyhnout operaci a dát rameno do pořádku, Bojím se, že operace nesplní mé očekávání a že třeba nepomůže a bude to horší. Poraďte mi prosím, co mám dělat. Jsem pedagog a tělocvikářka, ruka je můj pracovní nástroj, potřebuji ji mít v pořádku. Děkuji. Pavlíková

Odpověď odborníka:

Na snímku se jeví opravdu zvápenatělá, kalcifikovaná bursa, tíhový váček pod svaly ramene. Spíše avizuje i další změny zánětlivého charakteru v okolí ramene. Ty bolí a omezují hybnost. Patří do souhrnné diagnozy impingement ramene, což najdete i na internetu. Bylo by vhodné vyšetření ještě na ortopedii, doplnit vyšetřením diagnostickým ultrazvukem. Podle souhrnného nálezu, vyšetření ramene, vyšetřením hybnoisti ramene, případně zhodnocení možných neurologických potíží vycházejících z oblasti krční pateře se jeví operační výkon artroskopií plně indikovaný a měl by stav ramene zlepšit. Odstranit hlavně bolesti. Následná dlouhodobá rehabilitace, případně lázeňská léčba zlepší i hybnost ramene i když ne vždy se dosáhne opětné plné pohyblivosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: