Bolest ucha

Prosím o radu ohledně bolesti ucha. Již asi dva týdny mě bolí levé ucho. Není to intezivní bolest. Dalo by se říct, že mám spíše pocit jako kdyby tam něco bylo. Také když si zacpu nos a fouknu, tak mám pocit, jako by se tam nafoukl balónek, kterým proudí vzduch ven /druhé ucho to nedělá/. A protože mě během půl roku již několikrát bolelo v krku a ucho /nikdy jsem na bolesti v krku ani ucha netrpěla/, šla jsem k lékaři, který mi odebral krev a udělal výtěr z krku. V krvi žádný zánět nebyl a výtěr vyšel také v pořádku. Lékař mi řekl, že bolesti v krku a uchu se mohou vrátit. Prosím o radu zda mám k lékaři zajít znovu a žádat další vyšetření. Nebo zda mám ještě chvíli počkat jestli to nepřejde. A co by to mohlo být. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vaše potíže odpovídají poruše funkce Eustachovy trubice , což vede k nedostatečné kontrole tlaku ve středním uchu. Bývá to následkem běžných infekcí horních dýchacích cest (které jsou v převážné většině virové, proto výtěr ani krevní testy nic moc nepřinesou...). V léčbě jsou vhodné nosní kapky (redukují otok v oblasti nosu a také ústí Eustachovy trubice) - např. Nasivin (nepoužívat ale déle než 7 dnů), pomůžou i výplachy nosu a kloktání slanými roztoky (koupíte v lékárně, např. minerálka Vincentka, nebo připravte doma - 1 čajová lžička soli do 400 ml vody). Také se nebojte žvýkačky (pohyb při žvýkání pomůže trubici "otevřít"). Pokud se potíže do cca týdne nezlepší, vyhledejte lékaře.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak probíhá umělé oplodnění?
Články: Jak probíhá umělé oplodnění?
Neschopnost otěhotnět je v...
Znáte dobře viníky osteoporózy?
Články: Znáte dobře viníky osteoporózy?
Řídnutí kostí je všeobecně...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Chudokrevnost může odhalit rakovinu
Články: Chudokrevnost může odhalit rakovinu
Rakovina se může projevit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x