Bolest v krku při polknutí a bílé flíčky na mandlích

Dobrý den. Trápí mě bolest v krku při polknutí, nateklé uzliny a bílé "čepy", flíčky na mandlích, které hodně zapáchají. Mandle mám dost velké a mám v nich spoustu děr (už delší dobu), ve kterých se právě tvoří ten bílý hnis (nebo co to je) a při pokusu o odstranění to jde velmi obtížně. Před půl rokem jsem měla ten samý problém 3x za sebou a na ORL mi lékař vždy předepsal antibiotika s tím, že je to angína. 14 dní po antibiotické léčbě se mi ovšem nemoc vždy vrátila (a to jsem opravdu dodržovala léčbu podle pokynů) a po čtvrtém návratu jsem se léčila sama přírodní léčbou (lichořeřišnice, kloktání, česneková tinktura...). Do dnešního dne jsem byla v pořádku, jen jsem občas vypozorovala flíčky na mandlích, ale bez bolesti. Jiné příznaky angíny, jako je vysoká teplota, zvracení, velká únava a td, nemám. Trápí mě pouze bolest v krku, motání a nevelká bolest hlavy ve spáncích, hleny v krku, zhoršené dýchání, výjimečně najdu krev při smrkání a nadměrné pocení v noci. Je mi 19 let, jsem nekuřačka (ale někdy zpívám v zakouřených prostorách s kapelou, z čehož mě další den bolí v krku pokaždé) a tvrdý alkohol piji velmi výjimečně. I když je to v mém věku téměř nemožné, nemohlo by se jednat o rakovinu? Pokud ne, o co by se mohlo jednat? Lékař mi bez jakéhokoli vyšetření pokaždé napíše antibiotika, z nichž mám nakonec ještě větší problémy a jiné vyšetření odmítá. Snad dotaz není příliš dlouhý, mockrát děkuji za brzkou odpověď, krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Katko. Vámi popsaný stav odpovídá tzv. chronickému zánětu mandlí, což je jev, který může mít řadu příčin - jednak opakovanou nebo přetrvávající infekci, ale i jiné, třeba reflux žaludeční šťávy aj. O nádorové onemocnění jistě nejde, jak vzhledem k popisu stavu, tak s přihlédnutím k věku. Popsané potíže jsou jistě důvodem k návštěvě lékaře (praktického, není důvod mířit rovnou na ORL), a úvaha o ATB léčbě bude na místě - nasazení antibiotik by ale samozřejmě mělo předcházet bližší zhodnocení příčiny stavu včetně provedení mikrobiologického vyšetření (a také rozvaha nad příčinou zahlenění, rýmy s krví atd.). A samozřejmě by Vám také lékař měl postup řádně vysvětlit a zdůvodnit, od toho tam je. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Herpes genitálií
Články: Herpes genitálií
Herpes (opar) genitálií...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x