Bolest v pravo pod žebry po atb duomox

Dobrý den, Kvůli zánětu průdušek jsem týden brala antibiotika Duomox. Od té doby mě trápí bolest pod žebry. Při kontrole jsem se o tom zmínila své obvodní lékařce. Ta zkontrolovala páteř, která byla pořádku. Také mi zkontrolovalal průdušky, které "pískaly", přestože už jsem se cítila dobře. Poté si vzpomněla, že jako dítě jsem trpěla alergiemi, a tak mi na průdušky napsala inhalátor proti astmatu a na bolest v žebrech prášky proti alergii Aerius s tím, že je to alergická reakce na zánět. Léky beru již 14 dní a žádná změna nenastala. Vzhledem k tomu, že studuji daleko od svého bydliště, můžu to se svou obvodní lékařkou zkonzultovat nejdříve za týden, ale kvůli té bolesti nemůžu sportovat, a tak bych to ráda vyřešila co nejdříve. Na vašich stránkách jsem se dočetla o dalších pacientech se stejným problémem po užití zmíněných antibiotik, a proto se obracím na Vás v domnění, že mojí bolest způsobila. A také s dotazem, zda by mohla mít vliv i na průdušky. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Doporučuji se zaměřit na játra (tlakové bolesti pod pravým žeberním obloukem jsou vždy podezřelé ze zvětšení, ev. zánětu jater), eventuálně by mohlo jít i o reakci pohrudnice na prodělaný zánět - stává se spíše u zánětu plic. Moje doporučení: pohmat jater, lépe ultrazvuk jater a podjaterní krajiny, při ultrazvukovém vyšetření zkontrolovat i pohrudniční dutinu, zda tam není tekutina (výpotek) po zánětu, případně rentgen srdce a plic. (na dálku je však problematické radit, aniž bych Vás viděl - Vaše lékařka jistě kvalifikovaně posoudí po osobním kontaktu s Vámi).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: