Bolest zad

Dobrý den,zhruba před 3 týdny jsem upadla na schodech na záda.Pro velké bolesti jsem byla nucena jít na pohotovost,kde mi udělali rentgen,bohužel se nevyznám v tom,co tam píšou a proto bych si dovolila poprosit Vás...RTG LS pá-degen.spondylartrot.změny v celém rozsahu L páteře,bez traumat leze skeletu.DG:Contusio LS pá-lumbalgia Moc Vám děkuji za odpověd s přáním hezkého dne Ludmila

Odpověď odborníka:

Dle popisu je zřejmé, že nedošlo k poškození pádem. Popisované změny jsou vesměs chronického a degenerativního charakteru, které vznikají u lidí, když je v těchto místech páteře dlouhodobě porucha funkce, vždy i s poruchou statiky pánve. naše tělo reaguje svalovými a funkčními změnymi, které stabilizují poruchu. proto nás léta nic nebolí. Pád často vyprobokuje zhoršení svalových reakcí , tím také bolesti. Vypadá to, že jste si je způsobila pádem. není tomu tak, pád byl provokačním momentem, aby Vaše chronické změny začaly bolet, aby byly aktivní. Vše popisované se jeví jako zastavitelné, při správné léčbě a vaší spolupráci cíleným cvičením dle zácviku a současně se zlepšením i úpravou ergonomických možností při práci i mimo práci. Pokud však nezareagujete správně, degenerativní změny se budou pomalu, ale jistě zhoršovat, v závislosti na Vašem chování , jak ergonomickém, tak stupněm zátěže fyzické. Jak brzy však dojde ke zhoršení, např. charakteru výhřezu, to nelze předpovědět, je to závislé na mnoha faktorech.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Biopsie kostní dřeně
Články: Biopsie kostní dřeně
Biopsie kostní dřeně je...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Na toaletě častěji než v posteli? Na vině může být zánět močových cest
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: