Bolest žaludku

Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď mého dotazu. Píšete že by byla vhodná gastroskopie, ale jak jsem napsala v dotazu - už jsem na ní byla a výsledky jsou negativní, byly mi odebrány dva vzorky sliznice a oba jsou v pořádku (u jednoho vzorku je napsáno že sliznice je více prokrvena, ale můj lékař se o tom ani nezmínil). Můj lékař hodil vše za hlavu, řekl že to jsou potíže spojené se stresem a jediným jeho doporučením je fyzická aktivita, nejlépe mám prý zkusit jógu. Můj původní dotaz: Dobrý den, potřebovala bych poradit. Už přes půl roku mám bolesti žaludku. Jako kdybych měla v žaludku kámen, občas pálení žáhy, nejčastěji k ránu, většinou mně bolest vzbudí. Občas také po jídle, nebo pití, když se napiju vody, jako bych měla žaludek hrozně plný a těžký. Bolí to například i po kávě nebo kyselém. Za půl roku jsem shodila už 14 kg, je mi 22 let. Léčím se se štítnou žlázou už asi 15 let. U lékaře jsem byla, krevní obraz dobrý, ultrazvuk v pořádku, gastroskopie v pořádku, celiakie také vyloučena. Vím že to může být od stresu, studuji vysokou školu, ale připadá mi že v době kdy bych měla být ve stresu, se mi bolesti vyhýbají nebo nejsou tak intenzivní. Prosím o radu o jaké onemocnění by moho jít, popřípadě jakého lékaře ještě navštívit. Děkuji za odpověď Vaše odpověď: Mohlo by jít např. o žaludeční neurózu, ale je nutné vyloučit i např. poškození sliznice žaludku. Doporučuji gastroenterologické vyšetření, lékař se bude muset zaměřit na příčiny tak velkého váhového úbytku za tak krátkou dobu. Pravděpodobně Vás čeká i gastroskopie, tj. vyšetření žaludku tenkou optickou sondou. Ještě jednou děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, váš první dotaz jsem nezodpovídala já, ale kolega Vachek. Nicméně si myslím, že při přetrvávajících potížích bude vhodná kontrolní gastrofibroskopie. Na nedávném semináři jsme byli velmi erudovanými pražskými gastroenterology (gastrofibroskopisty) informování o tom, že při jednom resp. jediném gastrofibroskopickém vyšetření může zůstat i pro zkušeného odborníka skryta tzv. hiátová hernie, která bývá příčinou vámi uvedených potíží. Kontrolní vyšetření bych možná ale spíše (právě pro srovnání) doporučila na jiném pracovišti.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x