Bolest zubu a oteklá dásen

Dobrý den pane doktore, mužete mi prosim poradit, nějakou dobu jsem měla potíže se zubem, 6kou v pravo na hoře hlavně při jídle kdy mi hrozně vadilo horký jídlo, později to začlo bolet už i samo od sebe, ale nebylo to nic co by se nedalo vydržet. Raději jsem došla za zubařkou,ta ne rentgenu nic neviděla, na zkoušku studenýho mi to ten zub nic nedělal, nebyl citlivej a pak se doktorka ptala jestli si myslim, že to bude 6ka nebo 7ka, myslela jsem, že šetka, tak ten zub rozvrtala a zjistila, že tam byl kousek hodně citlivého kořene (tento zub byl asi před 3 roky ošetřován jiným zubařem, měla jsem tam bílou blombu). Doktorka mi řekla at přijdu za dva dny a že budem plnit kanálky a blombovat, ale když jsem přišla, tak už den předtim jsem měla napravo nateklou pusu, nepřišlo mi, že to bylo přímo na dásni, ale jakoby hluboko nahoru v puse, doktorka mi tedy zkoušela kanálky, ani nevim kolik, nedá se to moc poznat a mě to u toho jednoho zabolelo a paní doktorka nad tim zubem uplně nahoře to začla mačkat a řikala, že mi z toho něco teče a jestli prý nemám oslabenou imunitu, že se to prý u těch mrtvých zubu stává. Když mi to mačkala, tak to byla hrozná bolest. Imunitu oslabenou mám, léčim se s Ulcerozní kolitidou, se zánětem, polypem a nemocným jícnem žaludku, s hypotyreozou, s uzkostnou depresivní poruchou a k tomu mám trombofilní stavy díky střevu a v autoimunitě pozitivní ANA, beru spoustu léku. K doktorce jsem tedy šla další den a ptala se jak to vypadá, bylo to stejné, jen mi připadalo, že se ta bolest přesouvá víc k lícní kosti a i ted při 3 dni braní antibiotik DALACIN C je ta bolest stále hned pod lícní kostí, hlavně když to tam zmáčku a ne na jednom místě,když to nemačkám, tak je to cítit, ale je to nepříjemné a záleží co s tou pusou dělám a jak s ní hýbu, jinak to tak hrozná bolest neni ani nebyla, otok mi připadá o něco málo menší. Zub mi doktorka nechává 3 dny otevřenej a při jídle si tam dávám vatičku. Bohužel jsem si všimla, když se snažim jíst na druhé straně, že mě bolí zuby i nalevo při teplém jídle a přijde mi to jak na hoře, tak dole, ale jakej je to zub nepoznám. Nevíte prosim o co muže vubec jít? Neustálé nemoci mě unavují a ještě tohle, přitom mi zubařka po roce spravovala zuby pul roku a po 3 měsících co tam nejsem tohle. A taky bych se ráda zeptala k čemu mohlo být mojí zubařce, že chtěla vědět všechny léky co beru, hlavně na jakých všech vyšetření jsem byla. Mě to nevadí, spíš jsem ráda, že konečně takovou doktorku mám a že se o mě zajimá, ale jen by mě toto zajímalo. Děkuji vám moc za odpověď a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den , děkuji za dotaz. Celé to mohlo probíhat třeba takto. Vznikl kaz, kaz zubař zaplnil plombou, byl už moc hluboký a později bohužel zub odumřel, bakterie se dostaly i do kořenového kanálku a zub začal bolet. Paní zubařka zub „otevřela“, odstranila infikovanou zubní dřeň a pak by bylo nejlepší dát do zubu „hojivou“ vložku a nahoru překrýt dobře těsnící provizorní výplní. Místo toho zvolila postup „otevřeného“ zubu, což bych řekl, že není úplně nejvhodnější řešení. Samozřejmě neznám všechny okolnosti a malé procento případů je možné takto řešit. Při odstraňování infikované zubní dřeně se stává často, že se podráždí „uchycení“ zubu a pak zub pár dní mírně bolí, to je normální. Ve Vašem případě je možné, že se díky bakteriím z dutiny ústní, které tam má každý, infikovalo „uchycení zubu“ a trochu bakterií se dostalo do „kosti“. Aby paní doktorka pomohla Vašemu imunitnímu systému porazit infekci, nasadila ATB. Teď se možná stalo, pokud opravdu bolí i zuby na levé straně, že se infekce dostala dále a možná bude lepší zmíněný zub vytáhnout, aby se situace naklonila blíže k uzdravení a čelist už nebolela. Stejně tak jste zrovna v tu chvíli mohla chytit „chřipku“ a začala Vás bolet celá pusa z tohoto důvodu. Podle popisu nemocí je Váš imunitní systém trochu „silnější“ než by bylo vhodné a tak možná berete léky na jeho mírné potlačení. Zubař je zubní lékař. I on potřebuje, aby Vás mohl dobře léčit, znát léky, jež berete, a s čím se léčíte. Některé výkony jsou u pacientů s vážnými nemocemi omezeny nebo musí být výkon překryt léky, aby nedošlo ke komplikacím. Nezapomeňte si od svého zubního lékaře nechat vysvětlit a předvést (vezměte si s sebou do ordinace svůj zubní kartáček) správnou techniku čištění zubů, aby jste dalším podobným zkušenostem předešla. Pokud si Vaše paní doktorka neví s Vaší bolestí a otoky rady, jistě Vás, pokud se stav nezačne lepšit, odešle na vyšší pracoviště, kde se na tyto příhody specializují a hravě Vás dostanou zase do pohody. Hlavu vzhůru!...a kartáček do ruky :)

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
bolest po vytrzeni zubu | Od: jana dykovcova | 13.2.2015 15:46
Mam dotaz,po vycisteni kanalku,chobotu a
naslednemu zaplneni bylo nutne pres
bolest zub(7) odstranit,po vytrzeni stale
bolesti trvaji,co muze byt pricinou?
reagovat
bolest po vytrzeni zubu | Od: jana dykovcova | 13.2.2015 15:42
Mam dotaz,po vycisteni kanalku,chobotu a
naslednemu zaplneni bylo nutne pres
bolest zub(7) odstranit,po vytrzeni stale
bolesti trvaji,co muze byt pricinou?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: