Bolesti a brnění v rukou

Dobrý den, nerad Vás obtěžuji s následujícím dotazem, protože si připadám jako hypochondr, ale přesto mě moje obavy donutily využít Vaší online poradny k následujícímu dotazu. Před cca 12 dny jsem musel v zaměstnání přenášet množství těžkých igelitových tašek - v každé ruce cca 15 kg. Tašky měly tenká úzká držadla a po dobu cca 20 minut jsem musel s krátkými přestávkami vydržet jejich tlak do dlaní a prstů a bohužel jsem neměl pracovní rukavice. Necítil jsem žádnou větší bolest, ale od té doby až do dnes mě prsty občas mírně brní a mám menší bolesti v dlaních a jemné pocity pálení v dlaních. Nevěnoval bych tomu pozornost, ale jsem hudebník a mám pocit, že se mě od té doby hůře ovládají prsty při hraní na hudební nástroje. Na ruce jsem si vždy dával pozor, při hraní je nepřetěžuji a s karpálním ani ulnárním nervem jsem zatím nikdy problémy neměl. Rád bych se tedy zeptal, zda ten cca 20 minutový ale přerušovaný útlak nervů, šlach atd mohl způsobit nějaké nevratné poškození ? Žádné prudké bolesti nebo pohmoždění jsem při nošení necítil. Omlouvám se za podivnost mé otázky, ale jako hudebník mám trochu obavy. Děkuji velice za odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne Jan Nos

Odpověď odborníka:

Určitě tlakem nedošlo k nevratnému poškození. Zhmoždění nervů, neurapraxe, může dočasně způsobit vámi popisované potíže. Vhodné končetinu nyní nepřetěžovat, mírně cvičit, vhodný i vitamin B 6.Pokud by potíž do 10 dní neodezněla vhodné neurologické vyšetření. Není vyloučeno že průběh středního předloketního nervu byl již dříve atakován v některém místě průběhu, o čemž jste nemusel vědět, a nyní i nevelké přetížení zhoršilo stav.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: