Bolesti bederní páteře/si skloubení

Dobrý den, kolem poloviny ledna mě z ničeho nic začalo bolet mezi levou kyčlí a křížem, i když nejsem přesně schopen specifikovat místo. Prostě jsem se ráno probudil a vůbec jsem se nemohl rozhýbat, byl jsem úplně ztuhlý a nemohl jsem pořádně došlápnout na levou nohu, musel jsem to každý den řešit aulinem. Když to po několika dnech stále neodcházelo, navštívil jsem obvodního lékaře, který mě odeslal na neurologii a odtamtud jsem byl poslán na vyšetření magnetickou rezonancí + rehabilitace a série injekcí dolmina (10x). Rehabilitace mi pomalu končí, injekce jsem už dostal všechny...nyní už můžu normálně fungovat bez nutnosti si brát prášky proti bolesti, ale stále to není na 100% dobré, k výsledkům magnetické rezonance mi toho neurolog moc neřekl akorát mě na doléčení poslal na revmatologii. Velmi se obávám, aby to nebyla třeba bechtěrevova nemoc....můžete mi prosím říct na základě přiložené zprávy z MR něco povzbudivého, abych nebyl ve stresu a mohl se konečně vyspat? Protože na vyšetření na revmatologii si ještě nějaký ten týden počkám. Děkuji mnohokrát. Mr L-páteře: zhotoveny T2, T1, T2 SPAIR sagitální sekvence v rozsahu Th11-S3: Mirná sinistroskoliosa L páteře, obratlová těla bez známek posunu, bez ložiskových či difuzních změn, bez známek patologie krycích plošek. Meziobratlové disky přiměřené výše i signálu, bez známek protruze či extruze. Intervertebrální klouby s normálním postavením, šíře kloubních štěrbin zachována, bez známek výraznější retence nitrokloubní tekutiny. Drobné synoviální pseudocysty dorzálně od IV kloubu L3/4 a L5/S1 vpravo a L4/5 vlevo a jemné prosakování měkkých tkání dorzálně od kloubu L4/5 vpravo - známky synovialitidy. Přední i zadní podélny vaz, žluté vazy, interspinózní a supraspinózní vazy normálního signálu. Paraspinální svalstvo normálního signálu. Mícha beze změny signálu či fixaxe. Kauda aequina normální konfigurace. Foramina i laterální recesy přiměřené šíře.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu jde opravdu o změny drobných kloubů páteře. Pro diagnózu m.Bechtěrev to úplně typické není a navíc takovýto nález rozhodně nestačí. Nemusí to nutně znamenat, že trpíte nějakou systémovou nemocí. Uvidíte, jaký bude závěr revmatologa. Do té doby pusťtě nálezy, popisy a složité konstrukce z hlavy. Když nevyjde nic jasného, nechte se vést fyzioterapeutem.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: