Bolesti břicha, hlenová stolice

Dobrý den, našla jsem si Vaší internetovou poradnu, a tak jsem se také chtěla zeptat. Je mi 20 let a často mě trápí bolesti břicha, žaludku a celkově zažívací potíže. Byla jsem u gastroenterologa na ultrazvuku, ale ten mi nic nenašel a asi před 3 roky jsem byla na gastroskopii, ale tam se také nic neobjevilo. Moje sestra však trpí potížemi s jícnem (vrací se jí žaludeční šťávy), tento problém mě občas také trápí, ale jenom po určitých pokrmech. Jenže další problém, co se u mě vyskytl je hlenová stolice. Někdy místo stolice ze mě vyjde jenom hlen a občas se objeví i známka po krvi, ale krev je červená, takže si myslím, že je to jen způsebeno drážděním konečníku, který je potom bolavý. A ještě mě také trápí to, že můj dědeček trpěl na žaludeční vředy a tatínek zemřel na karcinom tlustého střeva, tak mám strach, abych nemměla něco podobného. Prosím Vás o radu, co by to mohlo být? Může být propojen ten jícen třeba i se střevy nebo žlučníkem či slinivkou? Předem děkuji za zodpovězení dotazu.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Anno, dovoluji si rozdělit Váš dotaz na dvě otázky, a v souladu s tím na ně odpovědět. 1) Vracení kyselých, případně hořkých šťáv (tzv. reflux) je důsledkem porušené funkce přechodu jícnu v žaludek, resp. žaludku v tenké střevo. Tyto poruchy se diagnostikují pomocí endoskopického vyšetření (ezofagogastroduodenoskopie), a jejich léčení spočívá jak v režimových opatřeních, tak v medikamentózní léčbě. K režimovým opatřením patří vynechávání potravin vyvolávávajícíh obtíže a vzpřímená poloha trupu do doby, než se žaludeční obsah přesune do tenkého střeva. Léky, používané ke zmírnění refluxu, usměrňují pulzní pohyby zažívací trubice správným směrem. Používají se též přípravky snižující kyselost žaludeční šťávy. 2) Přítomnost hlenu nebo krve ve stolici může znamenat vážné onemocnění tlustého střeva a měla by být impulsem pro absolvování jiného endoskopického vyšetření (koloskopie). Podle jejího výsledku (včetně histologického vyšetření odebraných vzorků sliznice střeva) Vám gastroenterolog navrhne další postup. Doporučuji Vám obrátit se na gastroenerologickou ambulanci, kde můžete podstoupit zmíněná vyšetření. S pozdravem, Milan Hrubý

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: