Bolesti dutiny

Dobrý den, je mi 46 let, žena, po operaci komplikovaného šedého zákalu,3mesice léčba ATB a kortikoidy. Nyní kvůli nálezu v pravém maxillarnim sinu-obturovany polypoidni útvar ve 2/3 dutiny, dlouhodobě potíže tlak v očích, v hlavě, na pravé straně obliceje, ucpany nos, odeslána na specializovane pracoviště ORL fakutni nemocnice jiz 2x, kde mi bylo řeceno,že problemy s bolesti nesouvisí s nalezem, napsáno 6x balení Mometason spray. Krční i zubní lékařka mi napsala doporučení k operaci, dle odborníků z ambulance se v dnesni dobe polypy neoperuji, protože bych mohla mít vážne komplikace. Ja nechci půl roku se jen dopovat kortikoidy. Kde se mám obrátit, ať mě zbaví ucpaneho nosu a tlakovych bolesti? Budu muset odjet za samanem do Peru, pro lékaře jsem zřejmě simulant. Mam na CT nález polypu a rok mě sledují na hematologii pro zvysene leukocyty,trombocyty,CRP a snizene B12. Citim se hrozne unavena. Diky

Odpověď odborníka:

Nález polypu v antru se řeší operačně jen v případě opakovaných zánětů, většinou kortikoidní terapie polypy výrazně zmenší až odstraní, výhoda nosních kort. sprejů je v tom, že pronikají pouze k basální membráně sliznice nosu a dutin, ne do krevního oběhu. Při postupu léčby vše lepší než narušit dutiny. Ty operují až v případě neúspěchu jiné léčby. Samozřejmě bolesti hlavy i tlak v očích s Vaším nálezem může souviset. K.D.

MUDr. Karolína Dostálová
MUDr. Karolína Dostálová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL ambulance PP Hospitals, Nemocnice Brandýs nad Labem

MUDr. Karolína Dostálová
 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: