Bolesti hlavy, brneni, zavrate

dobry den. chci se zeptat, jaky je rozdil, vseobecne, mezi CT a MR mozku, proc se nekdy vstrekuje kontrastni latka? Ptam se proto, ze pred pul rokem jsem absolvovala obe vysetreni s negativnym vysledkem, protoze jsem mela zavrate. Mezitim jsem prodelala plicni mikroembolizaci, uzivala jsem do ledna 2009 Warfarin. Zavrate uz tak casto nemivam, ale zacala mne pobolivat hlava. Prasky neberu, nikdy to neni tak velka bolest, spis pichani zejmena za levym uchem. Nekdy mi prijde spatne od zaludku, jdou na mne mdloby a cast hlavy za uchem mi brni, nekdy znecitlivi. Trva to jen chvilku, tak 1/4 - 1/2 hodiny, pak to prejde. Huci mi v usich, ale mam pocit, ze mi huci v cele hlave. V noci spim jenom na zadech, kdyz se chci otocit na pravy nebo levy bok, taky mi je spatne od zaludku, mam pocit jako na lodi, mam mziky pred ocima. Mohl se muj zdravotny stav zmenit za pul roku tak , ze kdyby jsem absolvovala CT a MG mozku v soucasnosti, byl by vysledek jiny? Zaver MR krcni patere pred pul rokem byl - velmi drobne osteofity na C4-C5, bez tlaku na duralni vak, chrondroza C6-C7, naprimena lordoza - pani doktorka mi rekla, ze to neni nijak vazne. Muze mi tohle spusobovat vsechny moje problemy, nebo to muze byt neco jineho? Uz mam problem navstivit lekare, protoze si pripadam jak hypochondr, ktery se stale stezuje a vlastne nic mu neni. Trapi mne hlavne ta hlava, je mi 35, mam malou dceru... Mama mnela 2x plicni embolii, oba stari rodice zemreli na krvaceni do mozku. Mam zadat jeste o cevni vysetreni, nebo je to opravdu "jenom" ta pater? A jak vlastne cevni vysetreni probiha? Jde udelat ambulantne, nebo je treba hospitalizaci?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, CT vyšetření zobrazí hlavně "tvrdé" struktury (lebka a dutiny, které v ní jsou, obratle) a orientačně také měkké části, MR vyšetření vykreslí velmi dobře měkké části (mozková jádra, mícha). Vyšetření s kontrastem se používá především k zobrazení cévního zásobení. Obecně se nález v hlavě za půl roku může změnit, ale nemusí. Popsaný nález na páteři skutečně není nijak výrazně závažný a Vámi popsané obtíže s ním podle mého názoru zcela nekorespondují, i když částečně jsou možná nálezem podmíněny (ale určitě ne stoprocentně). Závratě provázejí jak některé poruchy v oblasti mozku (mozečku), tak v oblasti ucha, kde je rovnovážný systém, podílet se na nich může jak místní porucha (stlačená céva díky poruše postavení obratlů například - ne u Vás, obecně), tak celková (obecně třeba kolísání krevního tlaku). Poruchy citlivosti a bolesti hlavy často provázejí migrény, stejně tak nevolnost. Také se objevují při různých nemocech nervů a mozku (blíže nelze, to bych tu vyjmenovávala vpodstatě celou neurologii) včetně poruch vzniklých na podkladě poruchy prokrvení. Doporučuji poradit se s praktickým lékařem, zda je na základě aktuálních obtíží a nálezu vhodné vyšetření neurologem (nervový systém obecně) a ORL lékařem (vyšetření rovnovážného systému v uchu) ebo jiný postup (hlavně kvůli tomu, že máte v anamnéze embolii a v rodinné anamnéze opakovaně poruchy prokrvení). Určitě se nestyďte k lékaři znovu jít - uvedené obtíže je potřeba řešit, minimálně proto, aby se nehoršily a aby nezhoršovaly kvalitu Vašeho života.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zrádné jehly: Co dělat při poranění?
Články: Zrádné jehly: Co dělat při poranění?
Pokud jsou ve správných...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Gynekologické záněty
Články: Gynekologické záněty
Zánětlivá onemocnění jsou...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Odvykání drogové závislosti: připravte si dobrou strategii
Chorob, které postihují játra, je více, nehrozí jen žloutenka
Články: Chorob, které postihují játra, je více, nehrozí jen žloutenka
Výčet jaterních onemocnění...
Syfilis
Články: Syfilis
Syfilis, lues, příjice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: