Bolesti hlavy,slabost,nevolnost,nechutenství,průjmy

Dobrý den. Již delší dobu mě trápí(cca 3-5x měsíčně) kombinace bolesti hlavy a nepříjemné nevolnosti,doprovázené celkovou slabostí a častým zíváním(i poránu). Když se tak stane,jsem nepoužitelný celý den.Tyto stavy mívám už asi 3-4 roky,jak jde čas mívám je častěji-z počátku jsem je míval velmi sporadicky. Co se mých dispozic týče,mám od dětství lehčí srdeční arytmii,trpím trochu nižším tlakem( 60/100) a poslední cca rok až dva trpím zároveň nechutenstvím-hlad mám,ale chuť k jídlu mi schází dlouhodobě.Jsem odjakživa poměrně těžce pracující člověk,rozhodně mám dost pohybu.Od letošního léta mě navíc bolí téměř pořád záda v dolní partii,což může být způsobeno únavou z práce,ale mám strach,aby to nějak nesouviselo s břišními obtížemi. Můj otec měl cca ve 40 letech veliký tukový nádor v břiše,na který se přišlo až v posledním stadiu,téměř to nepřežil,nicméně dnes je už úplně v pořádku. Zasaženy měl téměř všechny zažívací orgány.Mladší bratr trpí žaludečními a střevními potížemi také,má za sebou kompletní gastro vyšetření i kolonoskopii a v podstatě na nic se u něj nepřišlo,krom jakési baktrie způsobující žaludeční vředy. U lékaře jsem byl s tímto problémem již před třemi lety,před rokem a dnes,krom měření tlaku a prohmatu břicha mi byla odebrána krev,kde bylo prý vše v pořádku,jen cukr v krvi byl prý hraniční,ovšem v normálu. Výsledky ze dneška budou v pondělí. Byla mi doporučena návštěva specialisty v oboru zažívání,kam jsem již objednán,ovšem až na půlku ledna a taktéž neurologické vyšetření(již podruhé-první před 3-mi lety v podstatě bez výsledku). Sám jsem uvažoval o vyšetření na CT,nebo rezonanci,aby mi někdo fundovaný sdělil,zda jsem vnitřně v pořádku,či ne. Obvodní lékař však s tímto vyšetřením prý prozatím nesouhlasí,i když jsem navrhl,že si jej zaplatím sám..už nevím co dělat.Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Roberte, CT vyšetření břicha ani vyšetření magnetickou rezonancí skutečně nejsou vyšetření, která by se indikovala na prvním místě. A ani tato vyšetření nejsou vždy tím nejlepším - např. u žaludečních vředů je gastroskopie přínosnější. Souhlasím s Vaším lékařem, že nejprve by bylo třeba absolvovat vyšetření u gastroenterologa (fyzikální vyšetření, sono břicha, příp. gastroskopie či kolonoskopie) a pak teprve dle výsledku případě cíleně indikovat toto vyšetření. Něco mohou napovědět i výsledky krevních testů. Neméně důležitá je i anamnéza (pohovor s odborníkem) - je nechutenství spojeno s váhovým úbytkem?, jsou problémy po určitém jídle?, jsou boleti břicha?, jaký je charakter stolice, apod. Bolesti hlavy s nevolností nemusí souviset, ale negativní neurologické vyšetření by mělo vyloučit migrénu či problémy s krční páteří. Odborné vyšetření v polovině ledna považuji za přiměřené, od jeho výsledku by s měl odvíjet další postup

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nejčastější úrazy kolene: zaměřeno na kloubní vazy
Články: Nejčastější úrazy kolene: zaměřeno na kloubní vazy
Poranění zkřížených a...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Dostupnost biologické léčby je omezená. Přesto ji lze získat
Články: Dostupnost biologické léčby je omezená. Přesto ji lze získat
Moderní, jedinečná a drahá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kapavka
Články: Kapavka
Kapavka, gonorea, je...
„Drátkem“ na křečové žíly
Články: „Drátkem“ na křečové žíly
Možností, jak se zbavit...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x