Bolesti močového měchýře

Dobrý den, pani doktorko. Chtěla bych vás poprosit o radu, mám problém s močovým měchýřem. Už dva měsíce žiji v zahraničí a lékařská péče je tu katastrofální. Začalo to neustálým nucením na malou a po vymočení pálení. Navštívila jsem lékaře, který udělal rozbor moči a krve. Moč vyšla negativní, ale v krvi bili zvýšené leukocity na 16 a lymfocity, dali mi antibiotikum augmentin, ale žádné zlepšení potíží nepozoruju - pálení a nucení na malou je stejně intenzivní. Nasazeny druhé antibiotika ciproflaxin - taky žádné zlepšení, jenom hodnoty krve v normě. Tak jsem se rozhodla odjet do České republiky. Šla jsem na urologii, kde byla asi čtyřikrát provedena kultivace moče - negativní, výtěry s močové trubice negativní, sono ledvin negativní, sono močového mechýře taky v pořádku. Jemom po vymočení 15 ml zůstatek moči v močovém měchýři. Gynekologicky nález - sono, stěry taky negativní. Nasazeny znovu antibiotika - nitrofurantion na 1 měsíc, také bez efektu. Piju urologické čaje. Jsem zoufalá, začala jsem mít bolesti i přirozeni, nucení na malou neustává a pálení po vymočení taky. Jinak jinou bolest nemám, můžete mi poradit, co by to mohlo být a co s tím? Lékaři si neví rady, řekli, že vše je negativní -kak bakterie, tak uroplazma, ale stěry byli prováděné po antibiotické léčbě. Nevím, co mám dělat dál. Mám dvě děti, musím do práce, ale s bolestmi a pálením je to těžké. Děkuji předem za vaši pomoc, krásný den. Milada.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Milado. Trpíte tzv uretrálním syndromem, který nejčastěji spůsobuje právě ureaplazma. Vyšetřit ji lze stěrem z ústní močové trubice, který se ve speciálním médiu transportuje do laboratoře. Vyšetření může znehodnotit právě nedodržení těchto podmínek, navíc ureaplazma je velice itlivé na vnější vlivy a může zaniknout i v průběhu transportu do lab. i po dodržení transportních podmínek. Další možností, jak potvrdit přítomnost ureaplazmat, je přímé stanovení jejich DNA v krvi. Jedná se o nákladnější vyšetření a využívá se pouze ve sporných případech. V praxi se běžně postupuje tak, že pokud má pacient přítomné symptomy a kultivační nálezy jsou negativní, tak se i přes negativní kultivace přistupuje k terapii azitromycinem či jiným makrolidovým antibiotikem. Antibiotiká jako kotrimoxazol, augmentin, nitrofurantoin na ureaplazma nezabírají.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: