Bolestivá bulka (možná uzlina) vzadu na hlavě

Dobrý den, snad tento dotaz patří právě na chirurgii, kdyžtak se omlouvám. Před pěti lety jsem byl u praktického lékaře s tvrdými bouličkami vzadu na hlavě (na stejné úrovni jako je špička ucha a na obou stranách). Bylo mi řečeno, že se jedná o uzliny. Byl jsem v klidu ač tam uzliny stále byly, až do včerejška. Na levé straně, právě v tom místě se udělala boulička, která je větší a je bolestivá na dotek. Nejsem si vědom za poslední týden, že bych mohl mít nějakou infekci, cítím se zdravě, až na tento, doufám, malý problém. Boulička je s kůží nepohyblivá. Prosím jestli byste mi mohl říct, od čeho by to mohlo být. Děkuji, Jakub.

Odpověď odborníka:

Pokud je útvar ve vlasové části mohlo by se jednat jen o obyčejný aterom, což je retence obsahu mazové žlázy, která se velmi snadno, ale nutně vcelku, odstraní. Pokud je to mimo vlasovou část je třeba vyšetření, které musí zvážit i možnost zvětšené uzlinky, což vyžaduje i vyšetření krevního vzorku a řešení chirurgické i interní. Podle vyšetření další postup. Zvětšené uzlinky mají mnoho příčin a ty je třeba vyšetřením odhalit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: